Nick Szabo magyar földre téved…

Sokszor írtam már itt a blogon Nick Szabo kapcsán [1] [2] [3]. Nem kevés szervezéssel és utánajárással sikerült elintézni, hogy Nick idén novemberben hazánkba látogasson és egy előadást tartson a B-Day 2.0 (Blockchain Budapest) rendezvényen. Legjobb tudomásunk szerint ez lesz az első alkalom, hogy a magyar felmenőkkel rendelkező kriptográfus és informatikai mérnök hazánkba látogasson. Bár nem hiszem, hogy bárkinek is be kell mutatni Nicket, de ha mégis, akkor Nick munkásságának köszönhetően ismert ma számunkra a digital contract (smart contract) és a digital currency (cryptocurrency). Már a kilencvenes évek közepén megírta tanulmányát a smart contractokkól és  a “bitgold” névre keresztelt esszéje 10 évvel előzte meg a Bitcoin whitepaperjét. Pont ezek okán sokan élnek azzal a feltételezéssel, hogy Nick Szabo közvetlenül tagja lehetett annak a csoportosulásnak, ami álnéven publikálta a Bitcoin whitepapert.

Nick Szabo 2014-ben egy hivatalos megkeresésre adott válaszában tagadta, hogy ő lenne Satoshi Nakamoto. Mindez ha igaz, ha nem, akkor is elmondható, hogy fontos szereplője a kripto scénának. Nick egy nagyon izgalmas előadással készül a novemberi konferenciára, melyről egyelőre részleteket nem oszthatok meg, de mindenképp érdemes lesz meghallgatni.

Nick mellett persze számos egyéb izgalmas előadó is várható, melyek listája folyamatosan fog felkerülni a rendezvény honlapjára. A rendezvény időpontja: November 8-9. A helyszín pedig ezúttal (stílusosan) a Bálna lesz.

Aki nem vett még jegyet a rendezvényre, de tervezi, hogy ellátogat, az továbbra is használni tudja a VARIANCE kuponkódot, ami 20% kedvezményt biztosít a vételárból.

A rendezvény kapcsán két fontos információra hívnám még fel a hazai blockchain startupok figyelmét:

  • Lehetőség lesz a rendezvényen kiállítóként megjelenni, jelenleg még akad néhány kiállítói hely. Ennek kapcsán Szilágyi Imivel érdemes felvenni a kapcsolatot: +36-70-7788-211
  • A rendezvényen debütál a Variance HUB is, ami egy demoday keretei között ad rövid pitch lehetőséget azoknak a startupoknak, akik még nagyon korai (ötletelési) fázisban léteznek csak és szeretnék bemutatni ötletüket szélesebb plénum előtt. A Variance HUB ezen demoday-en fogja elindítani azon programját, aminek fő célja az lesz, hogy egységes keretet biztosítson az ötlet fázistól, a technológiai kutatáson át egészen a tőkebevonásig. A programról részleteket szintén a konferencián fogunk ismertetni. Aki szeretne rész venni saját startupjával, vagy annak ötletével a demodayen, az kérem írjon egy rövid bemutatkozó levelet az [email protected] címre.
Bookmark the permalink.

8 Comments

  1. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  2. Varhato, hogy az eloadasok elerhetoek lesznek online video formaban is ? Szemely szerint en szivesen aldoznek egy realis osszeget arra, hogy utolag ezt megnezhessem.

  3. wow! amúgy arról mit tudunk, magyarul tud Nick?

  4. Szabad Szergiusz

    Nick Szabo biztosan nem volt tagja a Satoshi csapatnak. A Satoshi csapat mindigis onchain skálázott volna, és p2p digitális pénzt szeretett volna látni.

    Ehhez képest Nick Szabo digitális aranyról, drága settlement layerről, és L2 paymentekről beszél (vagyis az újgenerációs Core fejlesztők propagandáját nyomatja).

    Satoshi bigblocker volt, Nick Szabo pedig smallblocker.

    • Ismersz bárkit is a Satoshi csoportból, vagy csak simán a bigblockerek propagandáját tolod? A Bitcoin unlimited block sizezal indult eredendően, hiszen Satoshi valóban az onchain scalingben hitt, azonban Satoshi saját maga állította be az 1MB-os blocklimitet 2010 nyarán. Nick Szabo nem smallblocker, sőt ez a fajta degradáló megjegyzés szerintem senkire nem igaz a Core devek közül. Mindenki egyet ért azzal, hogy kellenek a nagyobb blokkok, de csak akkor, ha erre valós igény van, amíg megoldható a feladat egyéb fejlesztésekkel, addig nem kell ezt erőltetni. Márpedig ezek a fejlesztések megtörténtek, történnek folyamatosan. A tavalyi év második fele lényegében ezzel a témával zajlott itt a blogon is, így ennél jobban ebbe biztosan nem szeretnék belemenni, hiszen végtelenségig kifejtettem már a saját meglátásomat.

  5. Szabad Szergiusz

    “azonban Satoshi saját maga állította be az 1MB-os blocklimitet 2010 nyarán” – igen, de nem azzal a céllal, hogy ez egy kőbe vésett dolog legyen. Időközben azzá tették.

    “Nick Szabo nem smallblocker” – hogy a viharba ne lenne az 🙂 nem hisz az onchain scalingben.

    A smallblocker nem degradáló kifejezés egyáltalán (ahogyan a bigblocker sem az).

    Ugyanúgy nem degradáló, mint ahogy az ateista, katolikus vagy luteránus kifejezés sem degradáló.

    Ez egy ideológia megnevezése. És igen, a jelenlegi Core devek (akik számítanak) azok mind smallblockerek, de ha szerinted degradáló a kifejezés akkor javasolj másikat. 🙂

    “Mindenki egyet ért azzal, hogy kellenek a nagyobb blokkok, de csak akkor, ha erre valós igény van” – szerinted volt rá valós igény múlt évben?

    “A tavalyi év második fele lényegében ezzel a témával zajlott itt a blogon is, így ennél jobban ebbe biztosan nem szeretnék belemenni” – én nem foglak azzal vádolni, hogy észnélküli Core propagandát nyomatsz. 🙂

    • Pedig akár vádolhatsz is, hiszen kétségtelenül nagy előnyben részesítem a Core álláspontot és hithűen terjesztem is azt itt a blogon is.

      A tavaly év végi bubble szerinted valós igény volt? Szerintem mégis mi történt volna, ha bekövetkezik (full nonszensz, de játszunk el vele) a SegWit2X vagy mindjárt legyen SegWit32x? Elmondom, hogy szerintem mi lett volna: A Bitcoint méginkább közvetítő csatornának használták volna, hogy pénzt pumpáljanak az ICO-kba és az árfolyama nem 20k-ra szökött volna fel, hanem egyből 50 vagy akár 100k-ra, majd onnan dobott volna egy 6k-t letmenetet. Hogy ez lehetetlen? Pedig nem az, nagyon jó példa erre a Bitcoin Cash, ahol a végtelen hype és persze a végtelenhez közelítő blokkméret okozta eufória közepette 8k-ig imádkozták az árfolyamot, ami még tovább is ment volna, ha nem crashel bele a coinbase, még talán flippening is lett volna belőle. Nézz rá most a bigblockerek álmára…

      Szóval igen, demand ugyan volt tavaly év végén, de az a demand egy mesteségesen gerjesztett hisztéria igény volt, amit nyilván nem tudott elviselni az akkori Bitcoin hálózat, ami egyben meg is védte a hálózatot, hogy még több thinairből merített érték akkumulálódjon benne.

      Bár alapvetően szerintem nagyon sokmindenben egyetértünk, de más-más perspektívából látjuk ugyanazokat a dolgokat. Ahogy lesz időm megpróbálok érdemben reagálni mindkét topicban kinyitott érveidre. Nem harcolni akarok ellene, egyszerűen csak egy jót beszélgetni erről. Már ha ebben Te is partner vagy.

  6. Annyit fűznék hozzá az előzőekhez, hogy a Bitcoin Cash sohasem volt 8K.
    Ha nem lenne nagy kérés esetleg kifejtenéd, hogy a Segwit2x miért lett volna táptalaja az ICO pumpának? Itt megjegyzem, hogy a tavalyi lufi lehetett akár ETH pumpa is , ami vitte magával az árfolyamot. A BTC növekedése ez által , pedig további patronokat adott a rakétához.
    A “civakodásra” pedig nagyon kíváncsi lennék, kérlek folytassátok, mert nagyon érdekes érveket hoztok fel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *