Bitcoin maximalizmus

Fussunk neki akkor még egyszer ennek a témának… Aki régi olvasója a blognak az pontosan tudja, hogy Bitcoin maximalista vagyok. Akkor is az voltam, amikor tavaly tavasszal először beszakadt komolyabban a market dominance, akkor is, amikor a BCH propagandagépezet módszeresen megpróbálta széttiporni az egész Bitcoint és akkor is, amikor a hálózat terheltsége és a mining fee miatt konkrétan használhatatlan volt a hálózat. Ebbéli kvázi hitvallásom azóta sem csorbult, továbbra is azt gondolom, hogy a cryptopiacon az komolyan téved, aki a Bitcoin ellen fogad.

No persze ez korántsem jelenti azt, hogy ne lenne helye az egyéb cryptopénzeknek, különösen, ha azok mögött valódi use-casek állnak. A Bitcoin a maga módján egy tökéletes settlement layer, ami limitált keretek között még condition based smart contractok futtatásra is képes (lásd multisig vagy HTLC), ám ezen képesség erősen korlátozott a scriptelési lehetőség szűkössége okán. Ráadásul a Bitcoin adta technológiák… úgy mint: a teljesen transzparens főkönyv és a az UTXO sem feltétlenül lehet jó mindenkinek, így bőven lehet létjogosultsága a Bitcoin mellett más alternatíváknak is… Már persze, ha az adott coin mögött van valós érték is. Mitől lesz valami mögött valós érték? Attól, hogy azt használni akarják… attól, hogy valós problémákra ad valós megoldásokat.

A Monero vagy a ZCash valós problémát old meg bár teljesen más módszerrel. Mindkettő fontos alappillére a confidental transaction igények kiszolgálásának. Hogy kinek, mi oka van a privacy coinokra? Ezt bízzuk rá a felhasználókra. Persze középtávon ezek vitorlájából is kifoghatja a szelet a Bitcoin, hiszen már aktívan dolgoznak a Bulletproof technológián, ami a Bitocoin saját confidental transaction megoldása lesz.

Megint más tészta a nagyon gyors blocking time és alacsony mining fee-vel rendelkező PoW vagy PoS coinok. Ezekkel nagyon gyorsan lehet a tőzsdék között értéket továbbítani, ami alapja lehet egy jó arbitrázs robotnak. Ha még kész tényként is vesszük, hogy a zárt, centralizált cryptotőzsdék sokáig velünk maradnak, akkor sem vár ezekre a coinokra komoly jövő, hiszen ezen képességük hamar semmissé válhat a tődzsék között megnyíló sidechain, vagy lightning network csatornák okán. Nyilván itt nem napokról, vagy hetekről beszélünk, de lássuk be… akár egy év is eltelhet, mire a macit visszagyömöszöli a vásárlói kedv a barlangba. A Bitcoin esetében egy alig 10 éves termékről beszélünk, ami kapcsán pont a legutóbbi inflation bug bizonyítja, hogy még messze nem beszélünk tökéletes kódról. Hogy miért releváns az, ha ezeket a cross-exchange settlement igényeket natív layer-2 vagy sidechain technológiákkal oldják meg Bitcoin felett, miért ne lenne ezektől függetlenül is relevanciája a gyors blocking timeú coinoknak? Amíg a tőzsdéken a Bitcoin az univerzális keresztárfolyam (mindent ahhoz mérnek), addig logikus, hogy a legnagyobb forgalom is abban kell, hogy történjen, márpedig, ha natív Bitcoin infrastruktúrán is megoldhatóvá válik a gyors settlement, akkor ezzel megspórolható 2×1 exchange fee cut, ha elkerülhetővé válnak a transfer altcoinok. Viszont még egyszer: itt most nem hónapokról, hanem éves távlatokról beszélek.

És persze ott vannak az abszolút Bitcoin killerek: A turing complete smart contract enginek, úgy mint az Ethereum, vagy éppen az új üdvöske az EOS, de természetesen ide sorolhatnánk az elmúlt bő fél év majd összes nagy sikervárományos coinját is. Sőt mi több, a Bitcoin Cash is erre a babérra törekszik a Wormhole Project keretei kapcsán.

Bár a BCH kapcsán nem biztos, hogy most a Wormhole a legnagyobb újdonság… A Coingeek (Ayre) ás a BMG Pool (CSW) mára hivatalosan is megszerezte a BCH lánc hashing powerének 51%-át. Ismeretes, hogy kisebb polgárháború zajlik a BCH all-starsok között. Rendesen megy a cicaharc Jihan és a CSW (Craig S. Wright) között, ami akár egy újabb chainsplitet is eredményezhet. A cicaharc tárgya pedig többek között pont a Wormhole Project…

Szóval mi a helyezet a turing complete smart contractokkal? Az a helyzet, hogy bár ezek laborkörülmények között baromi jól működnek és tény, hogy pl. az ETH-ERC20 kapcsán tökéletes technológiai alapját nyújtották az ICO hypenak, azonban ezen túl egyelőre az üzleti adaptáció igen lassan halad és a rengeteg alternatíva között még az a néhány implementáció is szétoszlik. Sorra jelentik be az egykoron szépreményű ICOk (márhogy azok, akik elve nem SCAMnek indultak), hogy a jelenlegi piaci körülmények között nem tudnak optimálisan működni. Arról nem is beszélve, hogy míg a bikapiacon pont az ICO-k pumpálták a plafonig az ETH árfolyamát, addig a medvepiacon, ezek pánik-exitelése pusholja az árfolyamot újra a kétszámjegyű tartományba.

Összegezve a rövidre sikerült posztocskámat: Nincs nekem az égadta világon semmi bajon az altokkal. Nagyon sok olyan coin van a piacon, ami altként is tud komolyan érvényesülni. Mi kell ehhez? Az, hogy valódi érték legyen mögötte, az, hogy valamilyen célja legyen, ami igényt vált ki a coinra. Meg lehet nézni a jó példákat. Ott a Binance saját coinja BNB, ami a legnagyobb hype csúcsán 0.0017 BTC-t ért és mennyit ér ma a medvepiac közepén? 0.0015 BTC-t. Ilyen az ha valamire valós igény van és nem egyedül a spekuláció hajtja az árát…

Hogy mik lehetnek azok a jövőbeli projektek, amik a Bitcoin árnyékában hasonló sikereke érhetnek el? Nyilvánvalóan nem a “next-bitcoin” projektek, bármennyire is ezt szeretnék nagyon sokak. Akkor? Ha emlékeztek, akkor januárban már feltettem ezt a kérdést nektek, akkor sokan jeleztétek, hogy pl stabilan működő crypto-fiat change hotspotokat, cryptofedezetű bankkártyákat, natív Layer2 appokat, Atomic Swapet és crypto POS projekteket látnátok sokan szívesen. Ha most újra feltenném ugyanezt a kérdést, akkor nagy valószínűséggel újra ezeket mondanátok a legtöbben, hiszen egy év alatt közel sem fejlődött akkorát a piac, hogy etéren ne lenne már hiány. A jó hír, hogy ezen témák kapcsán bőven vannak már itthon is komolyabb fejlesztések. Míg két éve ilyenkor az országban összesen egy darab Bitcoin ATM állt rendelkezésre, addig a tavalyi ilyenkor már 6 létezett ma pedig már átléptük a tizet is. Sőt éppen most a napokban állítanak üzembe újabb 6 automatát, ebből 4-et Budapesten. Ami ennél is érdekesebb, hogy van már itthon egy prototípusközelben lévő crypto-ATM fejlesztési projekt is, ami a nagyipari gyártásra rendezkedik be éppen, amihez aktívan folytat a csapat éppen tőkebevonást. Hogy mi  a helyzet az online váltási lehetőségekkel? Bár ma is már szép számban érhető el itthon cryptováltási lehetőség, de csak a közvetlen ismeretségemben jelenleg három komolyabb váltós fejlesztés folyik, amikből legalább az egyik már-már exchange funkcionalitással fog jelentkezni.

Ezek persze még mindig csak az alap infrastruktúrát építgető és az adaptációt elősegítő fejlesztések. A nagy előrelépés akkor várható, ha a Bitcoin és a többi altcoin legfőbb use-case már nem az lesz, hogy könnyen és egyszerűen lehet birtokolni, hanem az, hogy ugyanilyen könnyen és egyszerűen lehet hasznosítani azokat. Pont úgy ahogy az internetnek hatalmas lökést adott a ‘content’ orientált vállalkozások megjelenése, akik mára a világ leggazdagabb vállalataivá nőtték ki magukat, ugyanúgy a cryptoinfrastruktúrát is a tartalom tudja naggyá tenni.

Ezek a projektek és ezen projekekbe ölt végtelen mennyiségű emberi és véges mennyiségű anyagi erőforrás okán vagyok Bitcoin maximalista és tekintek pozitívan a jövőbe.

Bookmark the permalink.

18 Comments

 1. Sziasztok!

  Záródik lassan a nagy háromszög, ha jól sejtem egy hónapon belül kitörés lesz fel vagy le..Merre várjátok? Ha le, akkor elhúzódóan lent marad szerintetek vagy visszapattan úgy 3-4 ezerről? Ha fel akkor meddig mehet fel rövid távon?

 2. szerintem a bitcoin realizmust kellene bevezetni egyszer m olyanról még nem hallottam

 3. https://www.youtube.com/watch?v=3TW9S4rFQjs
  érdemes megnézni ezt a videót, én egyetértek az alkotójával
  sajnos a következő bull market-ben a bitcoin tx kapacitása kevés lesz ahhoz, hogy elbírja a rengeteg új usert. a lightning network sikerességéhez is idő kell és versenyeznie kell a többi project megoldásaival (sokan csodát várnak tőle, meg twitteren a sok villám logó a nevek mellett teljes elvakultságot sugall, ez egyszerű tény)
  én azt vallom, hogy a btc túl van árazva, és tovább fog esni a dominance a következő pumpkor
  peace

 4. Szabad Szergiusz

  a BTC értékét jelenleg két dolog adja:

  1) első kriptopénz (vagyis first mover advantage), amit úgy ért el, hogy a korai felhasználók gyors és szinte ingyenesen használható p2p digitális készpénzként evangelizáltak.

  Ezt soha ne felejtsük el, amikor olyanokat állítunk, hogy “A piac beárazta a BTC Core roadmapet” – nem, nem azt árazta be, hanem a meglévő network effectet. A meglévő network effectet a p2p digitális készpénz adta 2009-2016 között. Most a “nagy átalakításnak” köszönhetően – azaz drága, lassú settlement layerré alakításnak köszönhetően – jelentősen veszített network effectjéből, elég ha csak a BTC elfogadói negatív adoptációra gondolunk. Vagyis amikor nagy keresedők leállnak a BTC elfogadással, mert megbízhatatlan, drága, és rengeteg ügyfélpanaszt kell kezelni.

  Aki úgy gondolja, hogy a BTC értékét a Core csapat roadmapje tartja fönn, az tegye a kezét a szívére és fejben gondolja végig a következő kisérletet: Ha a Core csapat kijönne egy teljesen új coinnal, ami egy az egyben a Core szoftver másolatával indul, és drága, lassú settlement layer lenne a cél (azaz már a kezdetektől fogva drága utalni rajta) – vajon milyen piaci penetrációt érne el? Ki használná? Érne-e 6300 USD-t, mint most a BTC?

  2) altcoin gateway

  Ez jó ideig így is fog maradni, egészen addig, amíg jönni fognak más alap devizák, amelyekkel gyorsabban és megbízhatóbban lehet pénzt mozgatni exchangek között. Ez lehet, hogy ETH, BCH (legesélyesebbek) vagy akár valami exchange token lesz (pl. BNB). Vagy akár valamilyen stablecoin (Tether már most is szaggat….) Ez még odébb van, de a következő bull run sokat fog segíteni. Én leginkább a stablecoinokra tippelek, hogy átveszik az altcoin gateway szerepet a BTC-től.

  Jelenleg a BTC rátévedt egy olyan útra, amiről nincs korábbi tapasztalat, nem tudjuk, hogy fog-e működni. Nincs tapasztalat settlement layer típusú coinról, és nincs tapasztalat se bizonyiték arról sem, hogy az LN valaha működni fog. Segítek: nagy terhelés alatt nem fog az LN működni, és millió más probléma is van vele.
  Jelenleg rengetegen az LN-be rakták minden reményüket, de van rá 80% esély, hogy nem az lesz, aminek igérték. Ezesetben a BTC szépen lassan erodálódni fog és tökéletesen jelentéktelenné fog válni, akárcsak az Orkut vagy a Myspace.

  • Azt ugye tudod, hogy az állításaid nagy részét az idő már régen megcáfolta? Lassú és drága settlement layer? Az LN nem fog működni? Ezekkel az állításokkal kb egy évvel ezelőtt komolyan lehetett érvelni és komoly alapját szolgálta az akkori Bitcoin Cash és Segwit2X propagandának. Ez a szépes lassan erodálódós dologhoz annyit, hogy erre most a bear marketben meg lehetett volna a lehetőség, azonban a Bitcoin most a lejtmenetben is (az általad is felsorolt okokból) jól performált a kompetítorokkal szemben. A lassan erodálódó Bitcoin a market kapitalizációját 33%-ról majd 60%-ig húzta vissza.

   • A trend már egy ideje a bitcoin dominance csökkenése.
    Kész vagyok elfogadni, ha ez a trend visszafordul, de jelenleg ez a 33ról közel 60%-ra visszaugrás inkább egy “dead cat bounce”.

 5. Szabad Szergiusz

  “Azt ugye tudod, hogy az állításaid nagy részét az idő már régen megcáfolta? Lassú és drága settlement layer?” – Megsúgom, ez továbbra is a célja a Core csapatnak. Egyébként meg nézzük meg a következő bika piacot, amikor pontosan ugyanaz fog megismétlődni, mint 2017-ben.

  “Az LN nem fog működni?” – mesélsz arról, hogy mi a javaslat a jelenlegi source routing helyett?
  mesélsz arról, hogy miért nem fognak nagy centralizált hubok kialakulni?
  mesélsz arról, hogy ezek a nagy hubok szerinted miért nem lesznek cenzurázhatóak? és miért nem lesz szét KYC-zva az egész?
  mesélsz arról, hogy az utca emberét hogy fogd onboardingolni a LN-re? (maximum olyan bonyolult lehet, mint most letölteni egy Myceliumot és használni)…
  mesélsz arról, hogy a LN hogyan akadályozza meg, hogy új feature-öket vezessenek be nagy hubok anélkül, hogy az átmenne a konszenzus mechanizmuson?
  mesélsz arról, hogy ha a Core mese szerint “a bányászok összeálltak, hogy szétspammeljék a hálózatot, hogy kimaxolják a profijtaikat” – akkor ezen gondolatmenet mentén miért nem tudnak a nagy hubok összeállni (akik nélkül nincs likviditás), hogy az egekig emeljék a fee-ket kartellben, vagy bevezessenek olyan feature-öket vagy korlátozásokat amelyek a felhasználók érdekeit sértik?
  mesélsz arról, hogy hogyan tud megmaradni a multi-hop routing úgy, hogy közben az anonimizálást is megtartjuk, és nem kell attól félnünk, hogy tulságosan centralizálódna az egész 3 bazi nagy hubban?
  mesélsz arról is, hogy miért csak az a két választási lehetőségem van, hogy saját LN node-ot üzemeltetek, ahol folyamatosan online van a privát kulcsom – ahhoz is, hogy fogadni tudjak pénzt(!!!) – vagy rábízom ezt a profi szolgáltatóra? mert akkor ott vagyunk, hogy létrehoztunk egy bankrendszert a trustless Bitcoinra…. Erről mesélsz, hogy szerinted miért ez a szép új jövő? Én nem szeretném sem online tartani a privát kulcsaimat (és baszódni a node fenntartásával), sem nem szeretném egy Bitcoin bankra rábízni… Mesélsz arról, hogy milyen opcióm van, mint Bitcoin early adopter?
  Mesélsz esetleg arról, hogy hogyan fognak csatornát nyitni több millión 4m BW-es megfojtott blockchainnel?
  Mesélsz arról, miért érdemes magas bányászköltséggel ($50+ fee-ket szeretnének látni a Core devek) mikrotranzakciókhoz csatornát nyitnom?
  Mesélsz arról, hogy mekkora likviditás kell ahhoz, hogy egy átlag valakinek legalább a félhavi fizetése ezen keresztül menjen, és legalább 10 millió ilyen embert kiszolgáljon az LN?
  Mesélsz arról, hogy az LN channel state tábla hogyan nézne ki az előbbi esetben a gyakorlatban?
  Mesélsz a watchtowerekről? 😀 😀
  Mesélsz arról, hogy mi minden kell ahhoz, hogy tudjak az LN-ön tranzaktálni? (hint: fullnode, ln node, stb.) és arról is mesélsz, hogy ezeknek a nagy része nagyon sokáig még kötelező lesz – VAGY – elmegyek egy Bitcoin bankhoz?
  Mesélsz arról, hogy egy LN wallet recovery hogy történik? (hint: state history….hmmm:)

  A LN jelenleg egy 0.0.0.0.0.0-ás verziójú rendszer, aminél még sokkal több a kérdés, mint a válasz. Jópár dolog még a LN fejlesztőcsapatok számára sem világos (pl. a routing több mint 100k user esetén).

  Erre feltenni mindent, és közben megfojtani az onchaint…. 100% idiótaság. De majd a következő bika hype alatt meglátjuk, kinek volt igaza.

  “Ezekkel az állításokkal kb egy évvel ezelőtt komolyan lehetett érvelni és komoly alapját szolgálta az akkori Bitcoin Cash és Segwit2X propagandának” – Ez nem propaganda, hanem matek. Azért mert most néhányan fenntartanak egy vicc méretű LN-t az nem azt jelenti, hogy ez működni fog millióknak. A Core propagandával szemben a matek viszont azt mondja, hogy választanunk kell majd szükséges rosszat: centralizáltság, anonimitás hiánya és cenzurázhatóság, lassúság.

  Ezeket a szokásos propaganda csatornáidon nem lehet megbeszélni, de ettől függetlenül próbáld meg, kérdezz rá. Vagy ha tudsz ezekről a problémákról, akkor ne söpörd le az asztalról azzal, hogy ez SW2X propaganda, mert saját magadat teszed hiteltelenné.

  Ha olyasmit szeretnél találni, ami múlt év óta többszörösen megdőlt, akkor jobb, ha a Core hazugságok listáját veszed végig… Pl. a “nonmining full nodes matter”, vagy a “segwit is optional”, vagy a “code is law”, stb. – a lista végtelen.

  “Ez a szépes lassan erodálódós dologhoz annyit, hogy erre most a bear marketben meg lehetett volna a lehetőség, azonban a Bitcoin most a lejtmenetben is (az általad is felsorolt okokból) jól performált a kompetítorokkal szemben. A lassan erodálódó Bitcoin a market kapitalizációját 33%-ról majd 60%-ig húzta vissza.”

  Az erodálódás pont nem medve piacon történik, ezt te is tudod.

  És azt is nagyon jól tudod, hogy a BTC mostani árfolyama abból a network effektből van, amit akkor gyűjtött össze, amikor még p2p digitális pénzként tekintett rá mindenki, nem drága settlement fabatkaként.

  • Hogyan is erodálódhatna a bitcoin, mikor dúsgazdag coinmilliárdosok menedzselik az árfolyamot kedvük szertint, az éhes kisbefektetők pénzéből, illetve saját coinjaikat adják-veszik cégen belül.

 6. Én a januári kérdésedre reflektálnék megkésve:-). Leginkább jelenleg a cryptoUBI, self-sovereign identity és radical markets témák foglalkoztatnak, ill. leginkább ezek lehetséges összekapcsolódása. Esetleg a Variance HUB-on belül nem merültek fel ötletek ezen témákban? Szívesen csatlakoznék.
  A valódi decentralizált stablecoin-ok talán érdekesek lehetnek (a fiat-pegged coinokat nem sorolom ide), ha egyáltalán van szükség rájuk, mert a nagy volatilitás csitulhat a mass adoption-nal természetes módon is.
  Bárhogy is, engem a fenti témák foglalkoztatnak leginkább, meg a fair music royalty payment metódusok, ám az nagyon réteg, és csak második lépcsőben blockchain:-)…Ha esetleg mégis valaki???…

  • Lesz majd szó a közeljövőben alaposabban is a VarianceHUBról. A jó hír, hogy a HUB tényleg HUBkét fog működni. Tehát nem mi döntjük el, hogy minek van ott helye, hanem a HUB tagok. Nem akarok egyelőre nagy szavakkal dobálózni, de ezt tényleg egy DAO szerű modellben képzeljük el. Persze a puding próbája az evés vésgő soron. Mindenesetre talán nem árulok el nagy titkot, hogy az általad felsorolt témák mindegyike igen közel áll hozzám.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *