Well, Satoshi has spoken

Ha csak címszavakban akarnám leírni, hogy mi mindent történt az elmúlt napokban, akkor is oldalakat lehetne írni… Ám szeretném kerülni a mókuskerék effektust ezért egyetlen kevésbé szakmai, sokkal inkább szentimentális tényezőt emelnék csak ki: Kétségtelenül a Bitcoin “misztérium” legnagyobb tényezője maga az alkotó személye. Satoshi Nakamoto két éven keresztül volt képes fenntartani pszeudonimitását és ezen idő alatt képes volt több száz emberrel úgy kommunikálni interneten keresztül (jellemzően fórumon és emailben), hogy semmit ne áruljon el magából, személyéről. Mindettől függetlenül ismert az a szakmai kör, mely vagy részét képezte a “Nakamoto group”-nak, vagy pedig nagyon közel állt Nakamotohoz. Ezen körből talán a leginkább prominens és ez eddig leginkább pártatlan személy Nick Szabo volt, aki az elmúlt időkben partvonalról követte  csak a Bitcoin körüli drámát és maximálisan elhatárolódott a napi politikai történetektől, de a Bitcoin Cash hardfork körül valami minden bizonnyal bekattanhatott nála, mert több alkalommal is lenyilatkozta, hogy a Bitcoin közösség nagyon sokat köszönhet a Core Deveknek, szemben azzal a két bohóccal, aki most a passzátszelet fújdogálja (Ver és Wu-ra célozva itt). Szóval bár nem ildomos Szabo nevét összemosni Nakamotoval (minden erre utaló jel és a közösségben kialakult kvázi konszenzus ellenére sem), mindettől függetlenül az ő véleményére nagyon sokan adnak. Márpedig Nick Szabó állást foglalt a SegWit2X körüli helyzet kapcsán, melynek újra egy nagyon rendhagyó és egyébként igen kreatív módját választotta: A publikus twitter fiókjának nevébe ő is felvette a [No2X] tag-et, ezzel kifejezve, hogy el a kezekkel a jelenlegi Bitcoin Legacy lánctól.

Szabo állásfoglalását a No2X prominensei egyértelműen Satoshi Nakamoto állásfoglalásaként aposztrofálják, az ellenoldal pedig mélyen hallgat az esetről mivel Nick Szabo személye ebből a szempontból kikezdhetetlen. Függetlenül attól, hogy ő Satoshi avagy sem, javarészt ő rakta le mindazt amit ma Bitcoinnak nevezünk.

Persze sokan kaphatnák fel a fejüket és mondhatnák: Ez mekkora őrültség, miért állnak ki ennyien egy legacy történet mellett, ami skálázási problémákkal küzd és ezáltal mérhetetlenül magasra verte fel a tranzakciós díjakkal, miért nem akarunk mi gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat, miért nem akarjuk visszahozni a 0-confirmation-t? Ez tényleg még mindig a rasperry Pi-ken futtatott nodeokról szól?

Természetesen nem erről van szó. A SegWit2X bármennyire egy technikai upgrade-nek van beállítva, valójában sokkal inkább egy hatalomátvételi eszköz. Esetében tökéletesen jó ideológiai párhuzam a trójai falóval, erről korábban az SPV walletek kapcsán már részletesen írtam.

Szabo állásfoglalásával párhuzamosan számos üzleti szereplő is hasonló statementet tett. A btc hashing power 1%-át birtokló Kano Pool tegnap döntött úgy, hogy felhagy a SegWit2X támogatásával és a továbbiakban nem jelzi az SW2X szignált az új blokkokban.

Persze a Legacy blocklánc támogatása mellett történt néhány kevésbé ünnepelendő esemény is, mindjárt ide sorolhatnám azt, hogy tegnap újabb 20 millió fedezet nélküli TETHER-t (USDT) nyomtatott ki a Bitfinex, amit követően varázsütésre hajtott végre Bitcoin árfolyama egy olyan hosszú pumpa gyertyát, ami bármelyik pump&dump csapat megirigyelhetne. Másrészről a Parity wallet újabb multi-sign hibája miatt sikerült derékba törni az Ether árfolyamának pislákoló emelkedését. Aki esetleg nem tudná, hogy pontosan mi is történt, annak az alábbi szemléltető videóval tudnám összefoglalni mindezt:

A Parity wallet hibájába miatt számos futó vagy nemrégiben lezárult ICO teljes befektetése került frozen állapotba, aminek kapcsán jelenleg egyetlen út látszik: egy újabb hardfork-ot kell végrehajtani az Ethereum láncon, mely során helyreállítják a walleteket és ezáltal hozzáférhetővé a vagyonokat. Ha ez meg fog történni az egy olyan mértékű újabb bizalomvesztésbe fog torkollni, ami utoljára a DAO botrányt követő hardfork okozott és mely során szétvált a kettészakadt tábor miatt az Ethereum és az Ethereum Classic blokklánc. Ez az eset egy újabb koporsószög lehet az amúgy is végtelenségig elodázott Casper/PoS upgrade koporsóján. Az időzítés szempontjából persze soha nincs olyan hogy tökéletes időzítés, de kicsi öröm az ürömben, hogy ez a botrány pont a nagy BTC szárnyalás végén és még a SW2X HF előtt történt. Persze ettől még biztosan nem lehet jó érzés most Etherben csücsülni.

[commercial_break]
Bookmark the permalink.

13 Comments

 1. De most miért mászik mégis felfelé az Ether?

 2. Érdekes, hogy milyen gyorsan visszakorrigált az ETH.

  A helyesírásra kicsit jobban figyelj! Az apró hibákkal nincs semmi gond, érthető a szöveg és színvonalas. De a Parity szót kétszer is sikerült rosszul írni. 🙂
  Bár lehet, hogy tényleg Party Wallet lesz belőle – azoknak, akik birtokolják a lenyúlt pénzt. 🙂

  • Köszi h jelezted. Nem magyarázkodás képpen, de manapság eléggé mostoha körülmények között kell bloggolnom, eléggé beszükült a blogra fordítható időm az egyéb crypto témák mellett. Ennek a blogra gyakorolt negatív hatását magam is érzem…

 3. Ez a TETHER történet most azt jelenti, hogy a Bitfinex egyszerűen növelt egyet az USDT counterén önhatalmúlag és kész?
  Ugyanis a TETHER alapvető szabálya lenne, hogy a forgalomba kerülő tether a valódi USD deposit nyomán jön létre, és soha nem lehet több TETHER forgalomban, mint az összes USD deposit.

  Ez így ebben a formában kezd elég Bróker Marcsis lenni. Értem én, hogy a cirkuláció fenntartásához sokkal kevesebb valódi pénz is elég(lásd hagyományos banki rendszerek vagy Bróker Marcsi), de ha egyszer csak megdől a kriptopiac és hirtelen sokan akarnak kivenni valódi USD-t, ami nem fog sikerülni, akkor finoman szólva sem fog jól alakulni az árfolyam.

 4. “Ez így ebben a formában kezd elég Bróker Marcsis lenni.”
  Igen. Lehet, hogy ettől jobban kellene félnünk, mint a forkoktól.
  A végén még tényleg piramis/lufi lesz belőle, csak nem a Bitcoin miatt.

 5. Pont bejeztem a cikk olvasását, amikor jött a tweet… “SegWit2x has been called off because of lack of consensus” . 🙂

 6. En egyaltalan nem erzem magam rosszul, hogy ETH-ban csucsulok. Ebben az bizonytalan allapotban oszinten szolva, sokkal inkabb, mint a BTC es ‘nyulvanyai’, de persze izlesek es pofonok. Azert azt ne felejtsuk, hogy az Ethereum masodik legnagyobb piaci kapitalizacioval rendelkezik. Ebbol kifolyolag nem hiszem, hogy a kozeljovoben szignifikansan meg tudjak rangatni. A tegnapi Parity botrany ellenere szepen bandukol felfele, bizom benne, hogy tartosan es nemsokara dinamikusan is :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *