Bitcoin-SegWit2X: Véget ért a móka…

A mai napon a SegWit2X és ezáltal a New York Agreement összes megmaradt promoninse kapitulált és  visszahívta a november 16-ra időzített hard-fork kezdeményezést. A Bitcoin-SegWit2X levelezőlistán a BitGo CEO-ja Mike Belshe tette közzé a nyilatkozatot, ami Mike aláírása mellett többek között Jihan Wu, Jeff Garzik és Erik Voorhees nevét tartalmazza. A nyilatkozat szerint a SegWit2X kezdeményezést pártoló körök belátták, hogy olyan mértékű konszenzushiány alakult ki a hardfork kapcsán, mely lehetetlenné teszi, hogy végrehajtsák a 2 Mb-os blockméret növelést. Mindettől függetlenül reménykednek benne, hogy visszalépésük után a közösség mégis felismeri a skálázás működését és a későbbiekben reménykednek benne, hogy egy széles közösségi támogatás mellett újra napirendre kerülhet a kérdés.

A bejelentés bombaként robbant, ezzel a forgatókönyvvel egyre inkább nem számolt senki, holott júliusban még jómagam is így nyilatkoztam a hardfork esélyeiről:

Ezen a ponton kialakulhat egy olyan nézeteltérés, amit az érdekellentétben lévő felek úgy kívánnak feloldani, hogy a bányászok végrehajtanak egy un MAHF (Miner Activated Hard Fork) műveletet, tehát hashing power erőfölényüket kihasználva végrehajtják a közösség nyomása ellenére is a hard-forkot. Ennek a hard-forknak az esélye azonban napról-napra egyre elenyészőbb, hiszen lényegében (még ha nem is feltétlenül szándékosan), de pont azért hozza létre a ViaBTC a “Bitcoin Cash” (BCC) altcoint, hogy hosszútávon biztosítsa a bitcoin skálázhatóságát dinamikus blockmérettel. Ha a NYA csapat kezében ott lesz egy ilyen alternatíva, akkor igen kicsi az esélye annak, hogy a BCC helyett egy újabb hardforkolt altcoint hoznának létre…

Mondhatnám, hogy Nostredamusi babérokra törve jósoltam meg egészen pontosan már nyár közepén azt, hogy mi fog történni, de a valóság az, hogy mind akkor, mind pedig most is csak a rendelkezésre álló információk alapján következtettem. Márpedig az elmúlt egy hónapban, ha valaki bedobta volna nekem, hogy fogadnék-e a SegWit2X visszavonásra, akkor biztosan kitértem volna a lehetőség elől. Nem tért viszont ki ez a lehetőség elől @TuurDemeester, @SatoshiLite, @bendavenport és @morcosa, akik fejenként fogadtad 250 BTC-250 B2X token cserébe Roger Verrel a hardfork után. Ők négyen talán a legnagyobb vesztesei a bejelentésnek, hiszen mai árfolyamon számolva közel félmilliárd forintot buktak (pontosabban ennyit nem nyertek meg).  Persze mivel négy elhivatott Bitcoin Core tagról és a fanról beszélünk, így feltételezhetően valahogy csak kiheverik az elmaradt lehetőséget.

Hogy mekkora kárt okozott az elmúlt három hónap a teljes cryptopiacnak azt talán felmérni sem lehet, de a bejelentést követő kb 2 óra piaci mozgásai alapján azért következtetéseket le lehet vonni. Előbb egy szédületes pumpát kapott a Bitcoin amivel újabb ATH-t állított be valahol 7800 USD-n túl, majd onnan közel 1000 dollárt zuhanva hajtott végre egy flashcrash-t. Az így kiexitelt vagyon szépen el is indult az altokba. A NEO és az OmiseGo mellett az olyan egzotikus altok is komolyabb pénzpumpát kaptak mint személyes kedvencem a SONM ($SNM), amit PetyaTrader haverommal egymás között csak a “Tesla alapomnak” nevezünk.

Persze a nagy örömködés mellett talán szót érdemelnek azok is, akik valójában megfizették az elmúlt hetek száguldozását. A fedezet nélküli USD-T kibocsátók, a chainsplit határidőstoken- (B2X) kereskedők és a visszahívás pillanatában tőkeáttételes pozícióban csücsülő traderek most  egyöntetűen vakargathatják a fejüket. A fedezet nélküli ügyletek okozta likviditáshiány vákuumként húzza most össze a piacot és okoz komoly árfolyamturbulenciákat. Bár jelenleg a BTC árfolyama 7300 USD körül látszik megnyugodni, de ha bárki azt kérné, hogy indokoljam miért is kéne ezen az árfolyamon maradnia, akkor nem nagyon tudnék értelmes indokot mondani. Jól látszik, hogy perpillanat a piac nem nagyon tud mit kezdeni a jelenlegi helyzettel.

A fent említett pórul járt traderek mellett talán csak én vakargatom jobban a fejem. Mégis a történtek fényében miről fogok blogolni az év további részében?

Ui: Beni haverommal pedig már elkezdtük tervezni a “Bitcoin: világvége party”-t, amit egészen pontosan november 16-ra időzítettünk volna és egy arra alkalmas szórakozóhelyre odacsődítettük volna a járni képes hazai Bitcoin közösség apraja-nagyját, hogy közösen nézzük végig a hard-forkot követő első néhány óra történéseit. Sajnos ez a buli is okafogyottá vált, pedig biztos szédületes lett volna 😉

Bookmark the permalink.

32 Comments

 1. 10000 ma? Köszi Nick! Vagy tudja ki miatt.

 2. Lol! Alig várom a részleteket. Visszalépett minden kardinális támogató?

 3. Még csak egy órája jelentették be és te már Thaiföldön ünnepelsz? 🙂

  Jól sejtjük, hogy Nick Szabó állásfoglalása lehet az oka?

 4. jaja csiripelték a madarak 🙂
  Csaba az iota-t a Fujitsu lendítette meg?

 5. Na most lettem igazán kíváncsi mindenki véleményére. Segwit2x felmérés: https://goo.gl/forms/fOVUv2e2yeI6NITu2

 6. NAGYSZERŰ!!! … vajon mióta tudják ? altok megindultak

 7. Ez jó 😀 OMG, Neo életre kelt 😀 Kraken 0 onnan még eladhatnak pár btc-t ha menni fog rendesen.
  Milyen BTC spec előre látható esemény van még mostanában?

 8. Gyozott a kozosseg osszetarto ereje. 🙂 Egyelore felfuggesztve a 2X fork. Megindultak az altok, a bitcoin megtorpanni latszik. https://lists.linuxfoundation.org/pipermail/bitcoin-segwit2x/2017-November/000685.html.

 9. azért leírták : “for now”

 10. végre talán elindulnak az altok

 11. Remélem a legközelebbi fork belenegetéskor már emlékezni fog az aranylázas piac erre az időszakra és nem verik szét hetekre a kriptovilágot 🙂

 12. Csaba, bányászattal hogyan és mikor lehet kapcsolódni a SONM ökoszisztémába?

  • A bányász gépek erőforrásaival már lehet kapcsolódni. Jelenleg a 0.2.1-es alpha releasenél tart a kódbázis. Kell egy tetszőleges linux distro, amire ráraksz egy docker-t, majd lehúzod a szükséges sonm csomagokat (hub, miner, cli). Ami fontos és ez egyelőre nagyon komoly kötöttség: legalább a hubnak olyan nodeok kell futnia, ami elérhető external IP-ről is, ez egy adottság az auto discovery miatt.

   Részletes step-by-step guide itt: https://sonm.io/alpha-release/

 13. Úgy látszik, mégsem teljesen lezást a SegWit2X:

  “bitPico bitpico at icloud.com
  Thu Nov 9 00:05:37 UTC 2017

  We are carrying out the fork regardless as everything is set in motion. Backing down the difficulty right now is a strategy. Wonder why 30% network hash-rate disappeared? It’s ours; the miners that will continue what is set in motion… A handful of humans cannot stop what they have no control over…”

  https://lists.linuxfoundation.org/pipermail/bitcoin-segwit2x/2017-November/000689.html

  • Igen, aktivan figyelem ezt a szálat is. Bár egyelőre a levelezgetésen túl semmi valós bizonyítékot nem találtam arra, hogy valóban történik is valami. A levélben említett 30%-os hashrate eltűnés pl sehol sem látszik, a BCH és BTC hashing powere teljesen normális ütemben fluktuál 10-12 exahash/s körül. Ez a mértékű fluktuáció egyébként teljesen normális. Egyébként én személy szerint nem tudom, hogy mi értelme lenne így a HF-nek. Még ha valóban rendelkeznének is összesen 30%-os hashing powerrel, akkor is mit érnek el? Minority chain lesz belőle és mivel nincs replay protection így egyetlen célja lehet: eljátszani mégis csak a B2X dumpolást és csinálni némi káoszt.

 14. Megint lett pár millió + USDT 😀 Szépen lassan esik a btc, kiváncsi vagyok az altok maradnak e ilyen árszinten.

 15. Variance: Értem amit leírtál(betűre), csak azt nem, hogy pontosan mit jelent…Ez azt jelenti, hogy mesterségesen pumpálnak rajta, és előbb-utóbb durran?

  • Ehhez az eddig frissen legyártott 90 millió USDT még igen kevés lesz. Ez ‘alig’ 12k BTC-re elég, ami persze félelmetesen sok, de közel sem elég egy teljes crash-hez, hiszen a Bitfinex BTCUSD forgalma napi 30-50k BTC, ez a 90 millió USDT kb egy hét alatt lett becsorgatva. Pláne, hogy a Bitfinex ezzel a húzással lényegében extra likviditást próbál tisztára mosni. Az persze jó kérdés, hogy mi lesz, ha vérszemet kapnak és emelik a tétet. Na akkor jöhet az igazi lufi…

   #update: annyival frissíteném a kommentem, hogy időközben a 90 millió már 120 millió lett, mivel 6 órája újabb 30 millió USDT teremtődött… Mindez kb 2 hét alatt. Jobb helyeken ezt a pénzbőséget csodaként tartanák számon, vagy legalábbis gázszerelőből lett üzletembert sejtenének a háttérben…

 16. “Mégis a történtek fényében miről fogok blogolni az év további részében?”

  A BCH felemelkedéséről? Mivel nem szereted, ezért nem írom ki a nevét, csak a ticker jelet.

  A Redditen van éppen egy bejegyzés, mely szerint elkezdtek átállni BTC-ről BCH-ra azok a vállalkozások, akiknek létfontosságú a gyors és olcsó tranzakció. A segwit2x kudarca után egyértelművé vált, hogy záros határidőn belül nem lesz “gyors” a Bitcoin.

  Bitcoint döntenek a piacra, BCH-t vesznek belőle. Jön a BCH fork pár nap múlva, stabilizálódik a bányászati csiki-csuki. A coin értéke szárnyal. Egyre több lesz az elfogadóhely.

  Mindezeket belátva és figyelve a stabil árfolyamemelkedést, két hete visszavásároltam azt a BCH mennyiséget, amit az aug. fork után kaptam. Azóta már több a BTC-m, így sem anyagilag, sem érzelmileg nem érintene jól, ha “flippening” történne. De részben bebiztosítottam magamat.

  Azt gyanítom, hogy békés/békétlen együttélésre kell berendezkednünk. Mégpedig a Litecoin kárára. Nem a Litecoin lesz a Bitcoin “aprópénze”, hanem a BCH. A Bitcoin a vagyon felhalmozására, a másik a mindennapi fizetésre lesz.

  Aztán az is lehet, hogy ez megint csak simán egy pump időszak. De most én ennél többet látok ebbe a folyamatba.

  • Ne kövesd el ugyanazt a hibát amit aug végén én már eljátszottam. A Bitcoin Cashsel nincs semmi gond. Egy rendben lévő cryptocurrency, ami mögött nagyon komoly lobbi áll. Talán nagyobb is mint bármelyik másik cryptovaluta mögött (beleértve a Bitcoint is). Ez a lobbi viszont továbbra is pénzt akar csinálni, ahogy pénzt csináltak btc-ből, úgyanúgy akarnak bch-ből is. A blockméret növelés és az onchain scaling a megoldás mindenre? Hagyjuk már. Mese habbal. Amikor a Bitcoin Cash elindult mennyi is volt az egy KB-ra jutó tx fee USD-ben? 0.0012 ha jól emlékszem. Nézd meg most a blockokat, az átlag txfee/Kb(USD) már bőven 0.35 felett van. Mindezt úgy, hogy a legtöbb blockban max 30-40 tx van. Mire fel is fizetnek ki 0.01 BCH mining feet a felhasználók?
   Az elkövetkező időszak kétségtelenül érdekes lesz. Hatalmas sírások és picsogások lesznek, mely során a BCH-t és az SW2X-et támogató üzleti köröknek látványosan fogják hangoztatni, hogy a txfee-k miatt hátat fordítanak a BTC-nek és mennek a BCH felé. Hogy ez valóban meg is fog-e történni, azt bármikor könnyedén lehet is majd ellenőrizni: ha látványosan kezd növekedni a BCH blockonkénti tx szám, akkor ez összességében win-win szituáció lesz, amennyiben mégsem, akkor csak egy újabb FUD…

 17. A BCH elindult rendesen, de a BTC úgy tűnik csak oldalaz. Tartja magát és ez nekem jó jel. A Bitconnect közben ezt rakta ki:
  “Bitconnect team would like all members to withdraw all BCH from the website before November 15th, 2017. There will no longer be deposits allowed into these wallets.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *