Nem bírja a digitális paraszt a szántást

Kemény a digitális nomádok élete, különösen áram nélkül… Lassan 8 órája nincs áram, mivel az M0-M1 közös szakaszán egy sportrepülős akció keretei közben sikerült elszakítani az egyik nagyfeszültségű távvezetéket. Az első órában még hangulatos volt, a második órában lemerült a riasztó központi moduljában az aksi (amit egyébként pont holnap jönnek cserélni… rohadj meg Murphey…), onnantól két órán keresztül hallgatam, ahol üvölt a szabotázs riasztás miatt a sziréna, ami mostanra már annyira berekedt, hogy csak halk kopogtatással jelzi, hogy “ő bizony még küzd”. Lassan az utolsó bumperből is kifogy az áram, ami még táplálja a LTE kapcsolatot biztosító mobilt, mely az utolsó szalmaszálam a crypto világhoz. Mire az lemerül talán a notebookból is kifut az aksi és onnantól már csak a gyertyák maradnak:

Bár a hangulat kétségtelenül csodás, sőt már-már nyugtató, de fura hiányérzettel és nyugtalansággal tölt el, hogy nem hallom felszűrődni a pincéből a bányapark halk morajlását. Mondjuk ez a 8 óra (+ ki tudja mennyi még) szünet nem vágja különösebben földhöz a mining profitabilitást, de ettől még valahol benne van az emberben a ‘csessze-meg-a-hülye-repülőjét‘ érzés.

Olyan lesz, ami régen volt: Alszom végre egy jót? Rám férne… De addig is néhány érdekesség, ha már tollat ragadtam:

  • Biztos tudjátok, hogy a kínai kultúrában a 4-es szám nem igazán kedvelt, mivel (elvileg) nagyon hasonlít a halál szóra leírva. Cserében viszont a 8-as szám a szerencsének és a gazdagságnak a szimbóluma. A 8-as számnál csak a tripla nyolcas szám (888) okozhat nagyobb szerencsét. Ebből a következtetésből máris levonták a legnagyobb bitcoin trollok, hogy a kínai traderek hatalmas dump festet fognak tartani a 4888-as BTC árfolyamnál, ami egyébként vicces módon közel azonos a Goldman féle csúcs jóslattal. Persze ezt a rögtönzött okfejtést némileg azért megkérdőjelezi, hogy a korábbi 888-ra végződő árfolyamok egyikénél sem történt semmi különös korrekció, ráadásul lássuk reálisan: hol érdekli a kínai tradereket a BTCUSD árfolyama, ha egyszer arrafelé BTCCNY kereszten kereskednek?
  • A sokak által vitatott SegWit2X kezdeményezés komolyságát ezeddig leginkább a Barry Silbert (alias: Én az Ethereum Classickal vagyok!) neve által fémjelzett New York Agreement-et alá írók széles köre és legfőképpen az a tény adta, hogy eme széles körhöz kötődött a bitcoin hashing power java része. Márpedig a hashing power fontosságát volt szerencsénk mostanában megtapasztalni a Bitcoin Cash hardfork kapcsán. Nos úgy néz ki, hogy eme komolyság és összetartás kezd repedezni. A minap éppen az F2Pool jelezte, hogy ők bizony tesznek a SegWit2X-re és nem fogják futtatni a btc1 kódot. (Egészen pontosan a pool üzembentartója Wang Chun jelezte, aki nagy mókamester a kommunikáció terén…). Hogy ez valóban a kihátrálás kezdete, vagy csak egy renegát akció, az egyelőre még erősen kérdéses.
  • Mindenesetre tény, hogy az előző kb egy hétben a miner csiki-csuki megszűnésének hatására a bitcoin mempool teljesen kiürült a legalsó txfee sávig, mely sávnak is már ledolgozta majd 30%-át. Az F2Pool bejelentésének pillanatát követően azonban újabb tetemes mennyiségű (spam szerű) tranzakció tódult be a bitcoin mempoolba, mintha csak valaki ezzel akarná jelezni, hogy márpedig itt szükség van a blockméret növelésre. Nyilván ez a fajta következtetés a Bitcoin Core csapat propagandája, de az időzítés kétségtelenül okot adhat a konspirációra.
[commercial_break]

Az alábbi képet még kora délután készítettem, amikor a Bitcoin árfolyama még csak éppen nyaldosta alulról a 4700USD-t:

Az ábrán megjelölt kék sáv a bitcoin eredeti növekedési csatornája, amit még a júniustól augusztus elejéig tartó öngerjesztő FUD gépezet előtt követett az addigi árfolyam pálya. A mai nappal (kora este óta) második alkalommal lépett vissza az árfolyam az eredeti csatornába. A mostani árfolyam az eredeti csatorna (kék sávval jelölve) legaláján helyezkedik el és valószínű, hogy ott is marad egy darabig (ha nem örökre…). Persze ezen a pályán esetleg sokat ronthat a novemberi hard-fork.

Bookmark the permalink.

6 Comments

  1. Újra egy remek cikk, kösönöm!
    Az utolsó mondat ezt jelenti? -» Persze ezen a pályán sokat ronthat az esetleges novemberi hard-fork. (más a szórend)

  2. Ha már offline a téma (Nocknock Menorel, rég voltunk spataloson, nem hiányzik? nekem néha szokott) szóval egy ideje már rá akartam kérdezni, hogy milyen (offline/online) walletet ajánlanál? Mert a mobilosról lebeszéltek (ellopják a telefont), az online-ról lebeszéltek (“há szíjjel hekkelik a hekkerek”), az offline-ról lebeszéltek (“há felrobban a géped, ‘szt milesz?”), hardveresről lebeszéltek (elhagyom, rálépek, megeszi a kutyám). Electrum cold walletet használok (a létező összes additional security feature-rel), de miképp never go full #FOMO, aképp az állandósuló wallet-para ellen is kéne valami (terápia).

    • Halihó! Spatalos… De rég volt:) Egyébként nem nagyon, megvan az aktuális drogom 🙂 Offline generált paper-wallet megoldás lehet a problémádra, ha tényleg ennyire elhagyós, feltörős, felgyújtós vagy, akkor le kell fénymásolni a paper walleteket és a másolatot oda kell adni valakinek akiben megbízol és digitális analfabéta. Esetleg a priv key-t kettévágva odaadni két külön embernek.
      Ha paper walletet generálsz (pl. bitaddress.org, ethaddress.org), akkor egyből generálj le 200-300 walletet, amiből nyomtass ki több oldalt is, melyekből csak egyet használj fel, a többi a kukának készült. Ha képes vagy megjegyezni egy passphase-t, akkor használj BTC-nél BIP38-at, ezzel extrém módon lecsökkented a quantum számítógépes lehetséges fenyegetettséget.
      Ha nyomtatni sem akarod, mert attól is félsz, akkor teljesen offline ezekkel a cuccokkal tudsz generálni akár több ezer kulcsot is, melyek közül szúrópróbaszerűen kiválasztasz egyet amit csak papírra írsz fel.
      Ennél messzebb nem mennék 🙂

      • Köszönöm, hasonlókat tervezek megvalósítani (pár tucat papír wallet), eszerint jó úton járok 🙂 Aki hozzám hasonlóan paranoid, annak a papír alapú walletekhez még ajánlani tudom kiegészítésként a laminálást (ami ugye kvázi lebetonozza a papír által hordozott információt), és legalább 160 grammos papírt.

        • Nemrég találtam ezt az érdekes tárcát: https://opendime.com/
          Cyberpunk irodalomból ismerős lehet 🙂
          A problémád az egyszeri kincsesláda elrejtésének dilemmája. Abból kiindula, hogy tíz év múlva többen fogják tudni mi egy QR/privkey, kiegészítésként azt szoktam javasolni parásoknak, hogy egy roppant egyszerű plusz kódolással tegyék kevésbé egyértelművé, hogy az adott kód valójában kód. Pl. a privát kulcsod minden betűjét/számát az utána következőre változtatod (abc123 > bcd234), a QR kódot pedig belenyomtatod egy A3-as fotóba halványabban fél centiben 300dpi-vel, amit beteszel 10 hasonló fotó közé egy albumba. És azt laminálod. 🙂 Ha pedig az amnéziával is muszáj számolni, akkor kénytelen megbízni az ember még valakiben..
          Hardcore arcok egészen komoly szöszölésekig mennek időnként a kulcsok dugdosásával: https://www.youtube.com/watch?v=-PvCKm4ujOA

  3. Areiluma, my friends! 😀

    kapitális életérzés, amikor ilyen váratlan helyen, egynél-több-ismerős-érzésbe is bele tud futni az ember… thanks guys! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *