Spekulatív befektetések szezonális sajátosságai

Ez most a szokásosnál is rövidebb post lesz… Csak azért rakom ki, mert látom, hogy élénk érdeklődés övezi a kriptopénzek árfolyamának hirtelen flashcrashét és ha lehet, akkor inkább szánjunk az ehhez tartozó diskurzusnak egy külön topicot.

Aki “nem ma jött le a falvédőről” és megjárt már a kriptovaluták előtt egyéb spekulatív befektetési piacokat is, az pontosan tudja, hogy minden befektetési terméknek megvan a maga sajátossága. Az fx tradingre komoly kihatással lehetnek a jegybanki várakozások, míg a tőzsdei ralikra általában a ‘sell in may and go away’ valamint a ‘mikulás rali’ szokott szezonálisan hatni. Hosszabb távon elemezve a Bitcoin és egyéb kriptovaluták kapcsán is kezd kirajzolódni valamiféle érdekes mintázat. Ezek közül kettőre hívnám fel a figyelmet:

  • 2015 – Legalacsonyabb árfolyam éven belül:  Jan 15
  • 2016 – Legalacsonyabb árfolyam éven belül: Jan 16
  • 2017 – Legalacsonyabb árfolyam éven belül: Jan 12
  • 2018 – Legalacsonyabb árfolyam éven belül: ….

Most megkímélném magam és az olvasókat is, hogy hosszan belemenjek a számmisztika rejtelmeivel, avagy a kínai holdújévhez kapcsolódó vásárlási láz elmezésébe, ugyancsak nem kifejezetten kommentálnám a PBOC bejelentéseit sem. Ami biztos, hogy az elmúlt 3 évben a Bitcoin éves mélypontja mindig a folyó év január közepére esett. Hogy ez már kezelhető-e tendenciaként, azt mindenki döntse el.

Nézzük a második észrevételem: Tavaly egész évben az a bizonyos “eredeti növekedési pálya” volt a személyes unikornisom, amit folyamatosan vadásztam és annak megfelelően eszközöltem bizonyos árfolyambecsléseket. Aki régi olvasója a blognak, annak biztosan már a könyökén jön ki ez az “eredeti növekedési” csatorna dolog. Nos az elmúlt hetek történése alapján érdemes frissíteni a fejekben a korábbi ábrát:

A sávot tavaly nyáron hagyta el az árfolyam (lefelé) a Bitcoin Cash hardforkhoz kapcsolódó FUD-ok kapcsán, amibe akkor csak november elején tudott nagy nehezen visszavánszorogni 7000 USD árfolyam környékén, de a visszavánszorgás annyira jól sikerült, hogy az árfolyam alig egy hónap alatt ki is rakétázott egészen 20k-ig, ahonnan látványosan elkezdett visszamászni a “kényelmes” kék sávba. Jelenleg a sáv alja valahol 8600 USD körül van, a teteje pedig 12k körül. Ez a sáv továbbra is az én személyes kis segítségem a döntéseim meghozatalában, nem tudok róla, hogy bárki más is ennek fényében elemezné a Bitcoint, ahogy azt sem tudom alátámasztani, hogy bármi értelme is lenne ilyen módon elemezni a felfúvódásokat és az összehúzódásokat. Mindenesetre a jelek szerint valahogy tényleg ennek a környékén szeret táncolni az árfolyam. A sáv teteje idén júliusban fog 19k-20k körül járni, hogy a bitcoin árfolyama akkor éppen hol fog tartani, az egyelőre még jó kérdés.

Bookmark the permalink.

53 Comments

  1. Erőt öntöttél belém, köszönöm!

  2. Van valakinek kölcsön ~12.000 $-a…később visszafizetem. 🙂

  3. mint nemrégiben említettem anno 370 usa dolláron vettem.nekem mindig nyereséges

  4. Kedves Csaba!
    Mindig megvilágosít (megnyugtat) az írásod ehhez hasonló kritikus helyzetekben.
    Mindig várom, hogy ilyenkor mikor jelentkezel, és nyugtatod le a kedélyeket. Most is sikerült, köszönöm szépen! 🙂
    Ha máskor kicsit előbb időt tudsz szánni ilyen rövid helyzetjelentésekre, akkor azt szerintem sokan megköszönnénk hasonló kritikus időkben…

  5. Az okos analitikus gondolkodás felbecsülhetetlen…minden másra ott a MasterCard… 🙂

  6. 9 ezerig tehát jók vagyunk. Utána (lefelé) már kell aggódni. 🙂

  7. Az éven belüli legalacsonyabb árak azért vannak januárban, mert:
    – A Bitcoin az utóbbi években felfelé ment.
    – Ezért nagy eséllyel év elején lesz neki az aktuális évre jutó legalacsonyabb ára.

    Ha majd esetleg elkezd lefelé menni, szintén nagy eséllyel decemberre jut a legalacsonyabb ár.

    🙂

    • Hibátlan logika 😉

    • Eppen ezzel kapcsolatban akartam irni; eleg ha csak ranezunk az adatokra hogy mikor es mekkora korrekciok voltak…es akkor mar nem csak a januari idopontok jonnek elo, ettol fuggetlenul erdekes megfigyeles, mert a jovoben meg jol johet, amikor ujabb hasonlo bika piac lesz mint az elmult 2,5-3 evben.
      Koszi mindkettotoknek az infot.
      En elettemben eloszor shortoltam (naked) kryptokat (altcoinokat).
      Remelem segitsegemben lesznek azzal hogy megmutatjak majd mikor er veget a negativ szentiment.
      Csaba ha lenne idod erdekelne hogy jelenleg hol all a banyaszati koltseg BTC-nel ill. BCH-nal…(1000 es 230$-os koltsegekrol hallottam legutobb)…talan ez is adhatna 1 kis utmutatot.
      Koszi

  8. Eszem ágába sem volt bárkibe is erőt önteni, csak leírtam néhány aktuáls gondolatot. A megjelölt sáv csak egy csatorna ami felé lehet hogy konvergál az árfolyam, de nem kis kilengéssel minden irányba. Szóval egyelőre csak óvatosan a hurráoptimizmussal.

    • igen. jóval alatta is simán meglehet húzni egy ilyen sávot, a tetejét meg valahol a besatírotott felénél elhelyezni kb.

      • vonalakat bárhova lehet huzogatni és satírozni is lehet bármit, ebben egyet értünk 🙂 Az ábrán lévő konkrét vonalak a 2015 óta futó bull run sávját mutatják amiből idén a BCH FUD miatt tért ki először az árfolyam lefelé, majd onnan robbant ki 19k-ig.

  9. Most csak azért írom le ide mit gondolok, hogy megmaradjon, és mondhassam, hogy megmondtam 🙂

    Szerintem most ugyan az történik mint 2011 nyarán, és 2014 januárjában. Nagy esésre számíthatunk, és kb. 2,5 év döghalálra. A következő nagy kitörés szerintem 2020 nyarára várható amikor a következő felezés lesz, illetve kicsit utána.

    Mivel az esések után a mélypont mindkét esetben kb. 10-20 % környékén álltak meg én nem lepődnék meg 2000 dolláros bitcoinon sem.

    A logikámba nem számítottam bele a közben elkészülő fejlesztéseket, a mainstream adaptáció mértét, mert ezeket nem tudom becsülni és viszonyítani, de sajnos így látom. Remélem nem lesz igazam 🙂

    Csak hogy azt is leírjam, nem a partvonalon kívülről beszélek.
    2 mill. körüli kripto portfolióban csücsülök és nem fogom eladni.

  10. Btc+Bch=Bitcoin árfolyam mindegy melyik az erősebb. (szerintem)

    • Miért adod össze a Bitcoin (BTC) és a Bitcoin Cash árfolyamát? És pláne miért teszed ezt egyelővé a Bitcoin árfolyamával? Ez nekem nem logikus. A Bitcoin Cash egy altcoin, mi köze az árának a Bitcoinhoz? Ennyi erővel miért nem adod hozzá az Ethereumot és a többi 1400 altcoint? Vagy ha kitüntetett szerepet gondolsz amögött, hogy a Bitcoin Cash egy levált chainsplit a Bitcoin láncról, akkor miért nem adod hozzá ugyanilyen elven az összes chainsplit tokent? Gondolok itt a Bitcoin Goldra, a Bitcoin SW2X coinra és az összes többi hasonlóra egészen a bcoretól kezdődően. Vagy ha a BCH kitüntetett szerepe esetleg abból fakad, hogy az volt az első hardfork, akkor ez is korrekcióra szorul, hiszen számos különböző hardfork/chainsplit előzte meg, lásd pl a ZClassic.

      • A BCH-t egy ellenséges forknak tartom, nem titkolt szándékuk a bitcoin szerepének átvétele, és ahogy ezt te is leírtad többször, pénz paripa és fegyver is a rendelkezésükre áll. A BTG egy “baráti” fork bármennyire is hülyén is hangzik, de úgy érzem hogy a különböző algoritmus okán nem is lenne esélye rá. Az összes többi forkot pedig shitcoinnak gondolom.

        Ebből következtetve úgy érzem jobb egálban tartanom a BTC-BCH egyenlegemet.
        Főképp hogy a BCH hashpowerje annyira alacsony, hogy nem okoz különleges erőforrás kiesést.

        • Bármikor átállhatnak a kínai bányászok a BCH-ra, csak az árfolyamok eltérő volta miatt nem teszik.
          A BTG-nek más a Pow algoritmusa, ez lényegében a Core fenyegetésének a beváltása, amikor még a (Core által kiprovokált BTC-BCH szakadás előtt) többek között azzal fenyegetőztek, hogy megváltoztatják a Pow-l ezzel kikerülve a kínai bányászok által képviselt meghatározó fölényt. (A másik fenyegetésük az economic nodes volt, hogy sybil-attack-l fogják átvenni az irányítást, ennek volt a tényleges megvalósítása az USAF, ami a BIP 141-n alapult. (projekt menedzser Luke DashJr)
          Egyszóval nagyon remélem hogy a Core mihamarabb eltűnik mert sok van a rovásukon, és átveszi a BTC helyét a BCH.

          • Wait! Szerinted rendben volt akkortájban a kínai bányászok által képviselt meghatározó fölény? Mindez egy decentralizált rendszerben? 😀

            A túloldalról hasonló jókat kívánok A BCH csapatnak, belebukhatnának a mesterkedéseikbe.

            Maradjunk annyiban, hogy bár a pénz mozgatja, viszont jó lenne ha észnél lennének, mert ha összedöntik az egészet, az nagy bukó lesz nekik is, nekünk is.

  11. Nem kötekedés, csak pontosítás. A mikulás rally nem negatív eseményeket takar, hanem éppen ellenkezőleg. December elején szokott lenni egy kis tőzsdei fellendülés.

    • Teljesen jogos. Nem is értem, hogy miért írtam oda a “negatív” jelzőt, eredetileg nem volt a mondatban, de utólagosan csak odabiggyesztettem. Holott, most is pont a mikulás rali utáni időablakban vagyunk a tőzsdéken. köszi, korrigáltam!

  12. Így a végére még egy kis speki, nem akarom ezzel updatelni a postot:
    – sokan vártak tegnapra recovery-t, mondván a wallstreet megkapja a bónuszát (tradicionálisan január 15) és majd jól elverik Bitcoinra. Ezek a tippek azzal nem számoltak, hogy idén január 15 állami ünnapnapra esett (Martin Luther King Jr. nap) és ráadásul azok a pénzeket át is kell utalni a megfelelő irányokba ami azért néhány napot igénybe vehet.
    – szintén fontos és érdekes egybeesés, hogy holnap fognak lejárni az első egy hónapos CBOE Bitcoin futuresök.

  13. koreában totál elfogytak a btc vevők. úgy tűnik a bankok ügyeskedtek, hajtották fel az árakat ott!( ?)

  14. nézzétek a jó oldalát – legalább a bitconnect scamnek kampec

    • “nézzétek a jó oldalát – legalább a bitconnect scamnek kampec”

      Igen. A következő komoly esésnél pedig a Tether van soron. Vajon a tether bukás magával rántja a fiat nélküli tőzsdéket is?

      Szépen tisztul a piac.

      Hosszú és lapos tavaszt tippelek. Nem lesz itt húszezres Bitcoin egyhamar.
      Lehet, hogy annak van igaza, aki egy újabb unalmas, lefelé korrigálgató időszakot jósolt.

  15. Azért ne legyünk már ennyire negatívak, A jelenlegi sok probléma a bitcoinnal tuti hozzájárul a mostani helyzethez.
    Ha sikerül megoldani a legkritikusabb dolgokat (magas utalási költségek/alacsony áteresztőképesség, atomic swap) baromi gyorsan vissza fog térni a tőke.
    Ha másra nem, erre jó volt a mostani hype,

    • Én úgy gondolom, hogy a Bitcoinra főként egy spekulatív befektetésként tekintenek a legtöbben. Szerintem a többséget pont nem érdekli, hogy milyen technológia újítások jönnek a közeljövőben, egy dolog számít és az nem más, mint az árfolyam. Ez mozgat mindent, ez a lényeg. A profit az, ami számít, és a gyors jövedelemszerzés.

      És szerintem sokan ezt hagyjátok figyelmen kívül, és túlságosan nagy figyelmet fordítotok a technológiára, holott ez az egész egyelőre gyakorlatilag csak a pénzről szól, illetve az emberi mohóságról.

      • Ezzel nehéz vitatkozni, legalábbis ha csak rővidtávban gondolkozik az ember. De miért lett milliárdos üzlet? Mi tette lehetővé?
        Csak tavaly egy csomószor összeomlott a piac árfolyama, ha csak spekulatív értéke lenne ennek az egésznek, már régen nem érne semmit.
        Most mindenki apokalipszist vízionál persze, mint ahogy ilyenkor lenni szokott, ha meg elindul felfelé, akkor meg 100000$ árfolyamot fog várni mindenki év végére
        De végeredményben ha nincsenek technikai újítások, akkor nincs jövője sem.

        • Az apokalipszis víziójának erősítése a tömegekben elég fontos része annak, hogy lefelé nyomják az árat, durván rájátszva a panic sell effektre, tovább gerjesztve azt.

          Gyakorlatilag még mindig nem árazta be a piac a kriptókat, ez egy hosszú folyamat lesz, mikor majd megtalálja a helyét a világban akár a blokklánc technológia, akár a kriptopénz, és a világ is elfogadja, rájön hogy hogyan használható.

          A háttérben zajlanak a fejlesztések, keep calm és HODL.

          (azt már csak zárójelben, hogy egy kisebb világválság viziója elég ahhoz, hogy tömegek menejküljenek aranyba, kriptóba, és mindenbe ami nem fiat pénz, és ettől sem állunk sajnos olyan távol)

          • Milyen kisebb vilagvalsagra gondolsz?

          • Ezt mondom én is, minden hírt, függetlenül attól, hogy igaz e, vagy sem túlreagál a piac.
            Ennek ellenére az innovációt, és a technológiát sokan egy kézlegyintéssel el tudják intézni, hogy az embereket nem érdekli. Pedig a cryptoknak ez a legnagyobb, sőt valójában az egyetlen értéke.
            Tudom sokan többet látnak bele, vagy éppen kevesebbet, vagy csak nagy humbugnak tartják stb. Ez egy befektetés, egy lehetséges jövőbe, és nem hinném, hogy 2018-ban fog eldőlni, vagy megpecsételődni a sorsa.

          • “Ez egy befektetés, egy lehetséges jövőbe, és nem hinném, hogy 2018-ban fog eldőlni, vagy megpecsételődni a sorsa.”

            Pontosan. Többszáz éves “technológiát” próbál leváltani ez a generáció:
            Az általunk eddig ismert pénzt.

            Nem pár év alatt fog történni. Mindegy, mi lesz a Bitcoinnal addig. Mert amit elindított, itt fog maradni és megváltoztatja a világot.

          • “Milyen kisebb vilagvalsagra gondolsz?”

            Mint pl a 2008-2009-es volt, és annál sokkal kisebb is elég, hogy az emberek pánik által vezérelve (mert nem szeretnék ugyanazt megélni mint abban az időszakban) keressenek menekülőútvonalakat maguknak.

  16. Azért ez a 10K alatti árfolyam elég aggasztó. Főleg, hogy már december végén adtam volna el BTC-t, ha Bitstamp nem ülne lassan 4. hete a verifikáción… Így mire végeznek, már el se akarom adni. Hodl.

  17. a bitfinexesek pedig nagyon húznák az árat, de nem megy. az általában legolcsóbb tőzsdén 1000 usd-vel drágább most a btc, mint a cryptopian ahol 8500-ért is lehetett venni

    • Off a téma de a sürgős lenne!

      Tudnátok egy címlistát a jelenleg működő Bitcoin Atmekről Pesten? Ha jól tudom van vagy 5. Sajnos csak ma este vagyok Pesten és tudom intézni ismerősnek, ezért ma éjjel nyitva tartók kellenének. Anker kilőve azt mondták nem működik csak kifelé.? Nem is értem, na mindegy. Szóval plíz segítsetek a kis Vuknak!

      • Biztosan van egy a MammutII -1 szinten egy fotóbolt szerűségben, hogy működik-e azt nem tudom. Van még egy a flex gymben, de azon csak venni lehet és csak euroért, plusz van még egy valahol, de azt passzolom.

      • A Király utca 20 alatt is van egy a Zing Burgerben, bár nem néztem, de elvileg mindkét irányban működik. Venni ETH-t és LTC-t is tudsz a BTC mellett.

        • Köszi! Hát nem jártunk sikerrel. Anker tényleg csak kiad. Budán néztük még a shop mallnál de ott már nincs, ezt a zingerest megnézhettük volna még, ha időben ide nézek..akkor lehet marad az online mrcoin. A gymesre is azt mondták h nem működik, lehet a tranzakciós ktgek betesznek mindnek. Ankeresnél emiatt van kiállítva a vételi lehetőség. Mondjuk kiírhatnák a honlapra is.

    • Kezdtem örülni, hogy jövünk ki a gödörből, de hogy tetherrel pumpálnak az annyira nem tetszik.

      • Ezt kifejtenedd jobban?Tenyleg erdekel.
        Hogy lehet pumpalni igy a piacot 1db, szamomra ismeretlen,amugy egy huszon valanyadik tokennel?Meg honnan az nfo hogy ez inditotta meg a novekedest?

  18. Ezzel a pár százmillió tetherrel tényleg lehet fordítani a piacon? BTC 24 órás kereskedési volumene 20 milliárd dollár felett van….

  19. Tőkeáttét. 🙂

    • Mondjuk ha ez a tether is valóban fullátverés, akkor amikor fejreáll az összes tether alapú tőzsdével együtt, a csak azokon kapható, fiatra közvetlenül nem váltható shitcoinok hadával.. Na az után lesz a jó btc beszállási pont.

      • A tether függőség nem fog sokáig tartani. A japán “Micsubicsi” saját kriptót bocsát ki, saját tőzsdével. A tokenje 1:1 arányban lesz talán a yennel. Így sok usdt tőzsde áttérhet rá.

        Ezzel megúszhatunk mondjuk egy tavaszi összeomlást, ha a tether borulna.

  20. MI a véleményetek a mostani helyzetről? Elég nagy a pangás, szenved minden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *