CBOE Bitcoin januári futures lezárásra került (végre)

A december 17.-én kibocsátott CBOE januári Bitcoin futures egy órával ezelőtt lezárásra került. A ‘settlement’ értéke 10 900 USD. Vastagon profitáltak a határidős traderek. Grat nekik. A Bitcoin árfolyama pedig visszakerült a tegnap már jelzett – szerintem – organikus csatornába, ahol most éppen enyhe emelkedés mellett oldalazgat és bukdácsol a sávon belül. Mondanám, hogy “huhh túl vagyunk a nehezén“, de perpillanat szerintem ez még igencsak komoly hurráoptimizmus lenne. Az árfolyam nem érte el a sáv alját (8800 USD) és az emelkedés is gyanúsan “deadcat bounce”-nak néz ki. Persze ne legyen igazam.

Viszont nagyon örülök, hogy az előző topicban többen is felvetették a spekuláció és a hosszútávú valós értékeket nyújtó technológiai fejlesztések kérdéskörét. Néhány hete tartottam egy előadást a Blokklánc Műhelyben a Lightning Network kapcsán (megjegyzem ehét pénteken is igen érdekes téma várható…), aminek kapcsán bedobtam a műhelytagoknak, hogy mi lenne, ha készítenének egy saját, könnyen implementálható LN invoicing plugint, amit könnyedén lehetne implementálni tetszőleges PHP/Wordpress webáruházba. Rögtön az előadás után már elindult a lázas munka és azóta több embernapot beletoltak a srácok a fejlesztésbe, mely kapcsán néhány feketeöves Lightning Network szakértő kezd felcseperedni a műhely keretei között.

Hogy mennyire valid erre az igény: ma a Blockstream hivatalos sajtóközleményben jelezte, hogy elkészítettek egy node.js alapú woocommerce/wordpress plugin, ami pontosan azt az igényt valósítja meg, amit jómagam is felvetettem a Műhelyben. Aki szeretné kipróbálni ezt a gyakorlatban (immáron a mainneten már!), az fáradjon el a teszt célból felhúzott webboltjukba és próbálja ki a funkciót: https://store.blockstream.com

Mindezzel párhuzamosan a mainnet-en futó Lightning Network nodeok és azok közötti channelek száma is egyre jobban bővül, mely szintén biztató jel a gyors adaptációra.

De még ennél is biztatóbb jel, hogy már Roger Ver is nyíltan reklámozza a Blockstream Lightning Network törekvéseit, bár mindezt nyilván a maga szokásos morbid stílusában… Erre mondják azt, hogy a rossz reklám is reklám…

Amennyiben viszont kész tényként kezeljük a Lightning Network hamarosan szélesebb körű adaptálódását és ezzel a layer1 (onchain) problémák kezelődését… mely feltételezés azért rejt némi erős optimizmust… Akkor máris jöhet egy izgalmas kérdés. Szerintetek mi az a téma, aminek a nagyon gyors adaptálása elő tudná segíteni a kriptopénzek szélesebb körű elfogadottságát: (mivel a listából egy tételt kiválasztani kb lehetetlen, ezért max 4 választási lehetőséggel élhettek, aki nem talál kedvére való választ az tegye meg, hogy commentben megírja, hogy mi egyéb tetszene neki)

commercial break...

Bookmark the permalink.

29 Comments

 1. Hello Csaba
  Engem erdekelne a penteki eloadas. Biztosan szo volt rola mar hogy hogyan lehet bejutni/jelentkezni, de az utobbi hetem total kaosz volt, igy kerlek nezd el nekem eziranyu tudatlansagom es ird meg kerlek, mit tegyek hogy ott lehessek?

  Tamas

  • Az [email protected] cimre kell írni emailt. Fogalmam sincs, hogy van-e még szabad hely, de a szervezők majd visszajeleznek. Annyi viszont, hogy az eheti téma nem tech téma lesz. Most egy kerekasztal beszélgetés lesz a kriptopénzel jövőjéről és a blokklánc alapú fejlesztések perspektíváiról.

   • Ezekről az előadásokról felvételek nem készülnek? Just askin’.

   • Koszi a valaszt. Nem baj ha nem teljesen tech tema lesz. Nem vagyok programozo, legalabb is nem tehetseges 🙂 Viszont a technologia es a benne rejlo lehetosegek erdekelnek. Mar regota keresek egy kozeget ahol ezeket a gondolataim megoszthatom es meghallgathatom masoket, mert a kozvetlen ismeroseim kevesbe erdeklodnek ezen tema utan. En szemely szerint ebben latom eleg sok iparag jovojet. Ha van hely ott leszek 🙂

   • Ahogy olvastam, egyre nagyobb igény lenne a videós dokumentálásra.
    Múltkor is fel lett vetve. Csaba jelezte, ha van, aki vállalja a felvételt, szívesen közzéteszi.

    Ezek szerint nem volt, aki vállalta vagy csak én nem találom a videót.

    Esetleg valaki tudna segíteni?

    https://variance.hu/2017/12/29/lightning-network-elo-demo-ma-este/

    Egyébként jó a blog. Öröm látni, hogy ekkora érdeklődés van a technikaibb tartalomra is. 😉

 2. Amúgy ez az elsőnek nyílt és kisebb határidős piac ugye? Akkor az utána nyitott másiknál is figyelni kéne valami határidőt?

 3. “Vastagon profitáltak a határidős traderek” – mármint a shortosok

 4. Sziasztok,
  A szerintem a CBOE volt az első, nála lett zárva tegnap, míg a CME-nél a hónap végén fut ki. (weboldalukon még élő a januári)
  Így lehet, hogy 2 hetente megcsinálják ezt a hintát (kb. ennyi az eltolódás a két futures tőzsde zárásnál) és akkor nem lesz célszerű a Hodl, mert úgy tűnik kedvük szerint tudják manipulálni a valós árat.
  Az irányjelzős oldal bitcoin topicjában leírták novemberben, hogy mi várható, …úgy tűnik bejött/bejön……

 5. Bocsi, hogy offolom megint a topicot, de ismerőssel lehet felmegyünk ma is Pestre, hátha a nagy Budapesten találunk vételre is alkalmas bitcoin ATM-et. (Bécs 94 db ? ) Mivel Pestre nekem elég nagy szívás felmenni a semmiért, ha esetleg jár valaki ezen helyeken és tudna segíteni örök hálám üldözné 
  Amit tudok:
  1, Ankeres csak eladni tud jelenleg
  2, Flex Gym nem működik azt mondták
  3, Stop shopnál felszámolták (oszlop megtalálva fotó alapján )
  4, Zingerben Király utca 20 alatt azt mondta egy srác itt, hogy van. Ezt látta valaki mostanában működni?Bár 11-től elvileg fel tudom hívni őket
  5, Mamut 2-t mondta Csaba, ez vajon működik-e, meddig van nyitva, mi a bolt neve?
  6, Egyéb Bitcoin ATM-es megoldást tud-e valaki Pesten?

  Ötlet: Tisztabiten egy BTM lista remek lenne, aktuális státuszjelentéssel (megy, nem megy, mi megy ), elvileg az üzemeltetők is érdekeltek lennének benne.
  Köszönöm a segítséget előre is!

  • Szia!

   2 gyors kérdés
   -Csomóan árulnak, jobb árfolyamon az automatánál, az nem játszik?
   -Merrefelé laksz nagyjából? Mert pl Mosonmagyaróváron is van egy automata, ha ezen a környéken, akkor az jobb megoldás, és 0-24.

   Amúgy meg a mrcoin.eu olcsóbb, és kényelmesebb is, vásárlásra, de ez magánvélemény.

   • Igen azt tudom de az nekünk messze van. Magánembertől nem akarunk. Mrcoin meg annyi mindent kér h fáj a foga tőle, meg eleve senkiben nem bízik, ott még minden személyes adatot meg kell adni. Nem vagyunk egyszerűek.

    • Zing burgernél azt mondták műkszik. Holnap megnézzük, meg a mamutban. Hátha esik még az árfolyam és nem vadul el holnapra.

     • Az sem mindegy, mekkora összegért akartok vásárolni. A Zing Burgerest a Coincash működteti, az Ankerest a MrCoin. Nem tudom a limiteket, esetleg telefonon, vagy az online felületen érdeklődjetek. Nagyobb összegeknél amennyire tudom az ATM sem járható út.

     • Az engem is érdekelne, hogy Csaba hol látott Mammutban ATM-et. Elvileg a Széll Kálmán téren is van egy Zing Burger. Nem arra gondolt véletlenül?

     • Mammut II. -1 szint. Ennyit tudok, erre kell keresni:

 6. A szavazáshoz még egy pont:
  Az érdeklődők egyszerű&gyors felvilágosítása.
  Sokan azért se biztos, hogy belevágnak, mert amint elkezdenek utána olvasni, akkor kiderül, hogy ez bizony nem 5perces folyamat.
  (Igen, akit érdekel igenis olvasson utána, tudom.. 🙂 )

 7. Szerintem Pow-ról ha PoS-ra megtörténnő átállás (vagy valami más környezetkímélőbb módra) az is adhatna egy lendületet ennek.

  Rövidtávon sok támadási felületet biztosít a bányászat irtó fogyasztása, hosszú távon pedig belátható, hogy nem tartható a jelenlegi helyzet. Mondom ezt úgy, hogy én magam is bányászok.

 8. Na mondom, úr leszek és veszek egy pólót a blockstream storeból LN-nel fizetve. Van lnd, fut, látja is a hálózatot, van zap, fut, generál walletet, na de a kérdés, hogyan csatlakoztatom a node-omat az LN hálózathoz? Kiválasztok egy kontaktot? Mi alapján? Csaba, te talán ennél egy-két lépéssel tovább jutottál, mi a következő lépés? 🙂 Köszi.

  • simán manipulálható hisz kevesek kezében koncentrálódik így ők döntik el mi fog történni és mi nem.ez van

 9. 9200 $ óta azt látom hogy hacsak elkezd lefelé mozdulni az ár 100-200 dollárt hatalmas pénzmozgások, bevásárlások vannak; vagy mindenki venni szeretne , vagy nem engedik …valakik.. hogy már leforduljon az ár.

 10. Lightning Network:
  Jól értem, hogy igazából már működik, megy, használható?

  Amit össze tudok rakni infót:
  – Mainneten kint van, bárki futtathatja – ha van bátorsága
  – Bátorság kell hozzá, mert nincs még agyontesztelve, így simán benyelheti a rajta levő pénzt
  – Nem egy implementáció van, hanem három – ezt nem értem, hogyan lesz akkor “egy” LN. Vagy mindegy? Egymással kompatibilisek? Aztán mindenki azt használja, amelyik szimpatikusabb?
  – Nincs “hivatalosa release date”, hiszen már kint van és szép lassan elkezd terjedni.

  Izgalmas év lesz az idei (is). 🙂

 11. Variance:

  Köszi!

Szólj hozzá: