Lightning Network: élő demó ma este!

Ma este (dec 29) 18:30-tól tart újabb klubestet a Blokklánc Műhely, melynek keretei között mesélni fogok a Lightning Networkkel kapcsolatos tapasztalataimról és élőben be is fogom mutatni annak működését. Akit nem csak, hogy érdekel ez a téma, de akár üzletileg is lát benne fantáziát, annak ott a helye. (Minden szabad hely elkelt!)

Az eseményre korlátozott mennyiségű extra férőhelyet tudott biztosítani a Műhely, ezért annyit kérnék, hogy aki biztosan tudja, hogy el tud/akar jönni, az minél hamarabb dobjon egy emailt az info kukac variance pont hu email címre “LN demo” tárgy megjelöléssel. Miért fontos nekem személy szerint a mai előadás és miért örülök, hogy ez pont a Blocklánc Műhely keretei között tudom megtartani? Akinek megvan esetleg még – a plakátkampánynál is felhasznált üzenet –  “Te már érted a Bitcoint?” című cikkem, az talán emlékezhet benne arra a szakaszra, amit jómagam személyes küldetésemként (crypto-bakancslistámként) soroltam fel. A felsorolás a “Mi kell ahhoz, hogy Magyarország méltón vegye ki a szerepét ebből a kulturális és pénzügyi forradalomból? ” gondolat alatt futott és sok egyéb cél között tartalmazta a következőt is:

Kellenének persze még további szakmai szereplők is, fog kelleni például hazai lightning network hub, kellenek mobilapp fejlesztők és számos egyéb technológiai fejlesztők.

Az eseménynek különös apropóját adja, hogy nemrégiben megtörtént az első éles (mainnet) payment channelen keresztüli (LN) vásárlás, amihez az infrastruktúrát a Bitrefill biztosította. A Bitrefill csapata mobil telefonos top up szolgáltatást biztosít Bitcoinon keresztül. Nyilván számukra is komoly üzleti gondot okozott a Bitcoin rohamosan emelkedő tranzakciós díja és a hálózat kiszámíthatatlansága, de ahelyett, hogy ezen siránkoztak volna hónapokon keresztül és a csapból is a “fúj-fúj BsCore” propagandát nyomták volna (nomeg a “akkor megyünk Bitcoin Cash-re” szöveget). Szóval mindehelyett full time fejlesztőt raktak a Lightning Network projektre, aki folyamatosan együtt dolgozva a LND csapattal (Lady Stark és roasbeef) mára összehozta az éles payment channelt, amin keresztül egyébként ki is fizetett egy éles feltöltést. Így is lehet… Minderről prezi:

Akit érdekel ez a téma és lát benne fantáziát, az mihamarabb jelezze részvételi szándékát, a mai rendezvényre

Aki nem tud/akar eljönni, de érdekli mindez annak pedig alább kigyűjtöttem a Lightning Network témában megjelent írásaimat:

Bookmark the permalink.

16 Comments

  1. A szabad helyek 50%-a lefoglalásra került.

  2. Elérhető lesz valamilyen videó az előadásról?

  3. Sajnos elmenni én sem tudok, pedig ez (LN) foglalkoztat leginkább mostanában a kriptovilággal kapcsolatban! Starkness több videóját is megnéztem a témáról, de még mindig akadnak foltok, hogyan integrálódnak a hubok a hálózatba, a struktúrából kifolyólag fennálló sebezhetőséget mivel hárítják el? Vannak aggodalmaim a dologgal kapcsolatban, ugyanis meggyőződésem, amekkora durranás lesz ez jövőre, akkora vehemenciával vetik rá magukat a bitcoin bukását elérni kívánók.

  4. Detto.
    Sajnos sokakat hiába érdekel a téma, de nem tehetik meg, hogy ellátogassanak Pestre.
    Egyébként nagyon jó kezdeményezés.
    Akár egy nyílt csatorna is lehetne youtube-on, így könnyebben elér mindenkit. Több szem, több látásmód, többféle ötlet.
    Esetleg egy technikai fórum sem ártana, ahol az erre fogékony emberek megvitathatnák ötleteiket.

    Viszont érdekelne a téma, hogyan lehet növelni a biztonságos adás-vételt akár a bitcoin hálózaton megírt “okosszerződések” által.
    Változóként bevitelre kerülhetne egy csomag nyomkövetési száma, ami alapján, a hálózaton letétben elhelyezett összeg, akkor kerülne feloldásra, amikor a csomagot átvették,
    vagy az aktuális szolgáltatást teljesítették.
    Akár cryptovaluta vételnél bankkártyás fizetésnél, automatikusan teljesülne a feltétel, mely szerint automatikusan átutalásra kerülne az addig zárolt összeg. Zárolt összeg akár publikusan látható is lenne a tranzakció előtt is.
    Talán egy specifikus LN hálózat használata megkönnyítené a dolgokat.

    Habár a komplexitás miatt, lehet, ethereum optimálisabb lenne.

    Egyelőre csak egy hirtelen jött ötlet, majd még körvonalazódik.
    Gyakorlati alkalmazás lehetőségébe még annyira nem ástam bele magam.
    Akit érdekel, lát benne fantáziát, jelezze nyugodtan.

    • Lajtha András Balázs

      Érdekes felvetés, rajzold le egy karnaugh táblán a lehetséges kimeneteket, és rá fogsz jönni, hogy a rendszered pont ugyanannyira védi az eladót és a vevőt, mint az utánvét. Az egyetlen különbség, hogy utánvétnél a vevőnek átvételkor kell rendelkezni az áru ellenértékével, egy ilyen letétes megoldásnál pedig megrendeléskor. Lehet hogy erre a különbségre érdemes szolgáltatást építeni, de a lakossági megrendeléseknél a vevő fizetésképtelenségét hivatott áthidalni a hitelkártya, céges tranzakcióknál pedig eleve az eladó hitelez azáltal, hogy 30-90 napos fizetési határidőt határoz meg.
      Az a baj az ilyen jellegű okos megoldásokkal, hogy az ideális világban jól működnek: a smart contract varázslatosan érzékeli, hogy a vevő átvette a terméket a megegyezett mennyiségben és minőségben. A valóságban viszont valakinek ezt az információt el kell juttatnia a blokkláncra. Ha a futár teszi, akkor a vevő nincs védve az eladótól, aki egy doboz követ küldött. Ha a vevő teszi, akkor az eladó nincs védve a vevőtől, aki azt állítja, hogy egy doboz követ kapott.

  5. Srácok, pár hete valaki írta a Ripple-t, akkor még nem tudtam mi az, utánaolvastam, meggyőzött, vettem. Köszi a tippadónak 😉

    • Napok ota bennem van hogy vegyek en is. Tegnap raszantam magam,regisztraltam Bitstampra. Erre tegnap ota 2$…..napokkal ezelott kellett volna. Megint nem hallgattam a megerzeseme

      • Mikor tavasszal felismertem, hogy mi lesz, vettem 400 ezer xrp-ét 0.6 centért, aztán meguntam a várakozást meg a hodlt és az egészet elkártyáztam day traden. Persze lett belőle más, de ez nekem akkor is az év felfedezése és egyben a legnagyobb luzersége volt.

  6. Apropó volt cikk market cap vérengzés IOTA ,a Ripple vérengzés kicsit horrorisztikusabbra sikeredett 😀 , de ez nincs megemlítve mit, miért, hogyan, mi módon

  7. Erre ott van a timelock. Ahogy egyre több szerződés születik, ezek statisztikájából hasznos visszajelzés nyerhető ki, amellyel fel lehet állítani egy megbízhatósági sorrendet, az eladók, szállítók és a vevők részéről, így működik ez ma is az online piactereken.

    • Pedig szentül meg vagyok győződve, hogy Balázsnak ment a reply…
      A blokkláncra nem a vevő/eladó/szállító, hanem a multisign contract küldi el a fizetési csatorna lezárásakor az éppen aktuális állapotot. A szerződést úgy írják meg, hogy mindenki védi a saját érdekét, az egyes tranzakciók a fizetési csatornán válnak azonnal elfogadottá, amennyiben mindenki aláírja azt. Természetesen ilyenkor jön a timelock a képbe, amennyiben a szolgáltatás formája megkívánja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *