Blog: múlt, jelen, jövő…

Mikor 2013-ban elkezdtem ezt a blogot még magam sem tudtam, hogy pontosan mit is akarok kihozni mindebből. Éppen egy komolyabb semmittevő időszak végén döntöttem úgy, hogy itt az ideje valami értelmes időtöltést keresni a szunnyadozó kreativitásomnak. Számos kört futottam a témák kapcsán. Hosszabban foglalkoztam a befektetési alapokkal és a világgazdaság zavaros működésének megértésével, de volt itt komolyabb zöldenergia és machine learning rovat is. Ezen útkeresést bele is fogalmaztam a blog egyik legelső postjába:

Ki tudja, ha megér a blog legalább annyi időt, mint a korábbi blogjaim (2-3-4 aktív évet), akkor talán körvonalazódik valamilyen konkrét irány amerre haladni fogok.

Nem sokkal a blog debütálását követően kezdtem el komolyabban foglalkozni a kriptopénzek akkor még igencsak zavaros világával. Emlékszem, amikor először hallottam egyik ismerősömtől a Satoshi történetet, akkor igencsak furán néztem a “japán hacker” történetére, aki valami olyan misztikus dolgot csinált, amihez nem merte felvállalni a saját nevét. Ehhez persze akkor még friss élményként kapcsolódott az egész Silk Road botrány is.

Minő meglepetés valóban 2-3-4 – nem túl – aktív évnek kellett ahhoz eltelnie, hogy megtaláljam az utam. Az elmúlt majd egy évben szó szerint a kriptopénzekkel és természetesen ennek kapcsán a bloggal keltem és feküdtem. Ez a postom immáron a kerek 200. post amit a kriptopénzek témakörben írok. Ehhez hozzájön még 571 válasz, amiben a hozzászólásaitokra reagáltam. Persze mindez csak az, ami itt a blogon történt. A számos találkozót, drinkupot, konferenciát és kerekasztalokat, már nem is tudom hova kellene számolni. A teljes képhez hozzájön még majd 3500 eddig született olvasói komment, ami folyamatosan gyarapodik napról-napra és több mint 1000 email, melyek egy igen nagy része sajnos a mai napig megválaszolatlanul hever a mailboxomban. Ez a rész nem az erősségem… Talán pont ezért is ellenkeztem annyira mindvégig, hogy valamiféle közösségi teret hozzunk létre a blogon, vagy a bloghoz kapcsolódóan, hiszen az rengeteg energiámat emésztené fel, amiből nyilvánvalóan véges mennyiség áll csak rendelkezésre.

Apropó energia. Nagyon sokszor kérdeztétek, hogy mi a személyes motivációm, ami miatt ennyit írok és ennyi dologgal foglalkozom. Aki ezt megkérdezte tőlem, annak mindig elmondtam, hogy ez az én személyes útkeresésem. Csak tavaly a nyilvános megjelenések mellett megközelítőleg félszáz alkalommal vettem részt olyan zártkörű megbeszélésen, ahol valamilyen projektkezdeményezéssel kerestetek meg. A mottóm mindig is az volt, hogy “egy kávéra bármikor jó vagyok…“. Mindezzel a tervem az volt, hogy ezen megbeszélések során is tanuljak. Sok esetben úgy tartottam akár fél napos zárt workshopokat, hogy valójában többet hoztam onnan el, mint amennyit átadtam. Mindezeken keresztül sikerült megismernem a hazai kriptoközösség nagy részét, kezdve a cypherpunkoktól egészen a hazai kriptobizniszben utazó vállalkozókig. (És persze a cypherpunkokból lett kriptobizniszmeneket se feledjük…)

Valamikor tavaly nyáron kaptam meg először azt a kérdést egy drinkupon, hogy a blogra szánt időt és energiát miért nem fordítom egy a témába vágó üzleti vállalkozásra. Onnantól kezdve a válaszom konzekvensen ez volt: “Mert nincs még meg az a story, amivel foglalkozni akarok, az év végéig adok magamnak időt, hogy megtaláljam azt a történetet, amibe kellőképpen bele tudok szeretni ahhoz, hogy meg is tudjam azt csinálni.

Ötletek és kezdeményezések voltak dögivel, de valahogy semmi nem tudott igazán lekötni, mindből hiányzott valami esszenciális, igazán motiváló momentum. Időközben nagyon sok minden történt, számtalan meetupot és drinkupot szerveztünk, szakmai előadást tartottam a hashgraphtól kezdve a lightning networkig, végigcsináltuk a tisztabit kampányt, segítettem beindítani a Blokklánc Műhelyt, ami mai napig az egyik legnagyobb büszkeségem és örülök, hogy tényleg képes egy ilyen grassroot koncepció ennyire hatékonyan működni. Persze mindeközben sem feledkeztem meg a célról: találni egy igazán eredeti és igazán jó történetet, amivel szívesen tudok azonosulni. Ahogy közeledtem a saját deadlineomhoz egyre inkább letisztult, hogy a megannyi történet közül melyik lesz számomra a befutó.  Mint oly sok esetben, itt is sokat számított a személyes kötődés és a személyes élmény…

A blog egyre népesedő olvasótáborán keresztül kibontakozott számomra a hazai “kripto-értelmiség” preferenciája. Ennek kapcsán le tudtam vonni egy nagyon fontos konzekvenciát. Két kategóriába lehet sorolni azokat, akik olvassák a blogomat: a hithű cryptofanok és azok a kriptoszkeptikusok, akik nyilvánvaló okok miatt bár nem hisznek a kriptopénzekben, de mégis nyitottak annyira, hogy legalább utánaolvassanak és megpróbálják megérteni, hogy mi is hajtja ezt az egészet… mi is pumpálja a lufit…

Még idejekorán rájöttem, hogy Bitcoin evangelista és kriptobloggerként NEM az  a feladatom, hogy az utóbbi kategóriába tartozó olvasókat tűzzel-vassal a Bitcoin felé tereljem. Mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy szkeptikus legyen és ez különösen tiszteletreméltó tulajdonsága, ha a szkeptikusság ellenére az adott illető még nyitott is a befogadásra. Mivel jómagam hithű elvakult kriptoanarchista vagyok, ezért számomra nagyon nehezen volt befogadható, hogy mégis miért is szkeptikus bárki is. Simán csak hülyék? Vagy még nem érettek meg minderre? Nyilván nem erről van szó. Sokkal inkább a megközelítés a lényeg. A kriptofanok ideologisták, míg a kripto-szkeptikusok egyszerűen csak realisták. Baromi jól néz ki a Satoshi Vision és még jobban a whitepaper, nem is beszélve a csilliárdos marketcapről és a félelmetes napi volumenekről, de mi ennek az egésznek az értelme? Tényleg csináltunk egy félelmetesen jó instant digitális payment rendszert, amivel a világ bármelyik részére gyorsan és olcsón lehet utalni? Ha a kriptopénzek evolúciója megreked ezen a szinten, akkor kétségtelenül el kell ismerjem: egy baromi nagy lufit fújunk. Vannak jó walletjeink, meg exchangeink, de mindnek végső soron ugyanaz a célja: még nagyobbra és rondábbra lehessen fújni azt a szerencsétlen lufiállatkát…

Másik oldalról persze ott vannak a magamfajta crypto-future hívők kategóriája. Akik lelkesen gyarapítják a digitális vagyonukat és hisznek ama szép jövőben, ahol ezen digitális értékeknek az első és lényegében egyetlen célja nem az lesz, hogy úgy gyűjtögessük őket, mint gyerekkorunkban a matchboxokat vagy a pillangókéseket…

Az antagonisztikus kategóriák motivációinak értelmezése során eszméltem rá, hogy valójában a kezemben van a kulcs az ellentmondás feloldásához. Adott egyik oldalról egy halom cryptovagyonon ülő rajongó, akik a világ minden kincséért sem nyúlnának a coinjaikhoz, másik oldalról pedig ott vannak a kripto-szkeptikusok, akik bár egy fillért sem raknának Bitcoinba vagy bármilyen más altcoinba, de azért valahol csípi a csőrüket az általuk vizionált lufi felfúvódása közben megszülető kripto-milliomosok vagyongyarapodása. És ekkora jött a heuréka moment! Dehát valójában ez a két csoport egymást keresi és egymáson keresztül fognak mindketten jól járni!!!

A hirtelen jött ötlet elsöprő erővel taglózott le és egy olyan láncreakció indult be, ami teljes egészében újrarajzolta a saját jövőképemet. Hogy mi ez a történet, mikorra, mi fog ebből elkészülni, kik a tagok, mi ebben az én szerepem továbbá, hogy miként is befolyásolja ez az én jövőbeli szerepvállalásomat akár a blogger, akár az evangelista szempontból? Na mindezekről a kérdésekről fog szólni a folytatás… Szóval részletek hamarosan…

Bookmark the permalink.

45 Comments

  1. Varjuk a folytatast felcsigazva.

  2. Köszönjük! Hiszem, hogy létezik az arany középút.

  3. Örülök, hogy megtaláltad azt az irányt végül ebben az egész crypto-kavalkádban, amibe a tudásod és energiád teljes koncentráltságban bele tudod tolni. Ez egy nagyon fontos dolog szerintem hosszú távon. Tényleg sok sikert hozzá bármi legyen is az!!

  4. Pozitív kicsengésű cliffhanger. 🙂 Alig várom, hogy mire fut ki. És a pillanatot is, hogy én is minél többet hozzátehessek majd, ha tudok…

  5. És mi lesz a pónikkal… ?

  6. toljad apóca toljad.töretlen hittel lelkesedéssel

    (van rá igény kereslet)

  7. Cryptopóni. Ha már van crypto kitties, a póniknak is van létjogosultsága. 🙂
    Egyébként lehet, nem lenne hülye ötlet ezen az irányvonalon elindulni…

    • Ezek szerint nem követted a tavaly augusztusi póni ico őrületet itt a blogon 🙂 A lényege az volt, hogy műanyag póni figurákat ásunk el a kertben az ICO-ból befolyt pénzből… Néha azóta is zaklatottan ébredek fel az éjszaka közepén, hogy vajon mikor ássák ki magukat a zombi pónik és támadnak rám.

  8. ” Adott egyik oldalról egy halom crypto vagyonon ülő rajongó, akik a világ minden kincséért sem nyúlnának a coinjaikhoz, másik oldalról pedig ott vannak a kripto-szkeptikusok, akik bár egy fillért sem raknának Bitcoinba vagy bármilyen más altcoinba, de azért valahol csípi a csőrüket az általuk vizionált lufi felfúvódása közben megszülető kripto-milliomosok vagyongyarapodása. ”

    A fanatikusságod sokkalta nagyobb, mint a józan látásmódod.
    Engem nem érdekel, hogy ki és hogyan nyer a ruletten a piroson.
    Csak baromira zavar, ha nekiáll fejtegetni, hogy ő aztán tudta a frankót és hogy aki ezt nem hiszi, az hülye.

    Ez a lehetőség tökéletesen kizárt a fejedben, nincs, mert annyira elvakult vagy mindenek ellenére a továbbiakban is.

    • Idézel egy szakaszt a postból, majd leírsz valamit, ami szerintem sehol sem kapcsolódik az idézett szakaszhoz. Egy percig sem kezdett itt fejtegetni senki semmit, pláne nem azt, hogy ki mit vélt tudni előre bármiről is. Ez egy állítás, amit az aktív blog olvasók visszajelzései alapján vontam le. Hogy fanatikus vagyok, azt szerintem nem kell különösebben fejtegetnem, nyilván az vagyok, ha nem így lenne, akkor biztosan nem csinálnám ezt a blogot.

    • Nem hinném, hogy ennek a blognak a közösségében túl sok olyat találsz, aki lehülyézne akárkit is, mert pl. nem hisz a “kriptóizében”.
      Ahogy olvasgattam, úgy látom elég kulturált közösség gyűlt itt össze.
      Persze, van az a beképzelt, pökhendi réteg is, de az inkább emberi jellem, mintsem a crypto közösségre lenne jellemző.

      Én is szkeptikus voltam, meg vagyok is valamilyen szinten, de mivel technikailag is van némi rálátásom, egy egész jó dolgot láttam a blokklánc technológia adta lehetőségekben.

      Kipróbáltam. Inkább, mintsem meg se próbáljam, és amiatt bánkódjak.
      Nem kell ehhez se nagy összeg, se semmi ördöngősség, akár faucet oldalakkal is lehet kezdeni az egészet, vagy otthoni gépet befogni bányászni egy rövid időre. Ha másért nem, az életérzésért. 🙂

      Természetesen az lenne a legjobb – és talán az “ellentábor” is belátná, hogy van némi haszna is ennek a technológiának –
      ha a hétköznapi életben is jobban elterjedne ez az egész, nem pusztán spekulációs céllal használnák főként.

      Ha az emberek “fiat money” központú látásmódja megmarad, akkor valóban nem sok jövőt látok a szélesebb körben való elterjedésnek.

      Arról nem is beszélve, hogy voltaképp most is a centralizáció felé haladnak a cryptopénzek, mivel javarészt a tőzsdéken zajlik a kereskedelem, és nem egyszer felmerült már irányukba a bennfentes kereskedés gyanúja.
      Lehet, én vagyok túl paranoid, de azon sem lepődnék meg, ha néhány nagyobb tőzsde összebeszélne, és manipulálnák az árfolyamot.

      Eladnának, vennének, dolgoznának cryptovalutáért az emberek, sokkal pozitívabb, elfogadottabb lenne a megítélés.
      Személy szerint használtam/használom is egy darabig ebben a formában, mondván, használjuk, amire teremtették, de így utólag, ha fiatosítjuk az értékét, kissé Hanyecz Lászlóval érzem azonosulni magam. 🙂
      Ha esetleg meg lehetne találni az arany középutat egy megfelelő cryptovalutával, az lenne a legjobb, ami se nem inflálódik se nem deflálódik hektikusan.
      De ez igazából főként látásmód kérdése és a közösség ereje szükséges ahhoz, hogy elvonatkoztassunk a fiat money alapú beidegződéstől.
      Számoljuk digitálisan a javakat.

      Nagy szerepe lenne a decentralizált mérleg pozitív irányba billentésében a fejlesztéseknek is, amik jelenleg folynak a bitcoin hálózatán is.

  9. Csaba mi a véleményed a mostanában feljövőben lévő NEO-ról? én is csalódtam tavaly sokáig tartottam , míg egyszer felment másfélszeresére el is adtam , most bánom de sztem sokan vagyunk így

    • Én is sokáig tartottam, aztán eladtam a kétharmadát. Szerencsére maradt egy kicsi és csak ámulok naponta. Én még 26 dollárért vettem. 😉

      • 25 dollár körül akartam venni, már újraolvasgattam az itteni cikket róla stb., de akkor épp felment egy kicsit, mondom várok amíg korrigál. azóta várok 🙂

  10. Kíváncsi leszek, hogy az utad megtalálásához köze lesz-e az ICO-hoz amin dolgoztok, de kíváncsi vagyok arra is aztamindenit! 🙂

    Más:

    Kedves árfolyamguruk, vagy csak akiknek jó szokott lenni a megérzésük: Hová várjátok BTC alját? Úgy látszik végleg kitör lefelé és talán olyan mélységekbe csökken, ahol soha többé nem lesz, ha beindulna egy kisebb tippverseny itt, esetleg kis indoklással, akkor azokat átlagolva talán megkaphatjuk, hogy mi lesz! 🙂 Ez kb. az a pont lehet, amit anno Csaba megjósolt..innen szerintem meredeken mehet felfelé majd ha jönnek a fejlesztések, amikről kb. semmit nem ír még a mainstream média. Szóval az én tippem: 8-10 ezer USD.

  11. Hogy konkrétabb legyek: 8269 🙂 Tudományos alapokon nyugszik ez a szám. 🙂

  12. Beindult ám a pánikeladás… mindenki bepirult rendesen…
    Most kell venni! Ahogy elnézem épp bármit…

  13. Lemaradt a tipped! 🙂

  14. Készítettem egy kis táblázatot az általam eddig ismert bitcoin-forkokról.
    Remélem nem túl OT.
    https://goo.gl/YcPJpo

  15. Kripto fanatikusok nelkul nem mennenk elore, so welcome to the club.

    En is a fanatikusok koze sorolom magamat. Ezert is van az, hogy a mai arzuhanas egy cseppet sem probalta meg hitemet, hogy jo helyen vagyok jo idoben.

  16. vírfűrdő.8000-nél beleveszek

  17. A korábban jósolt februári 100k $ BTC mennyire reális még? 😀

  18. A Portfolio-n már temetik a Bitcoint. 🙂 Azért egy 30k-s szint megnyugtatóbb lenne 🙂

  19. Hajrá… kíváncsian várom!

  20. Valami nemet central bankar is beboffentette hogy szabalozni koll aztat a kriptat. Most enszerintem egy hosszas piaci rangatozas fog lenni ahogy a kormanyok osszevesznek azon hogy hogyan legyen szabalozva. Minap koreaban ket miniszterium ketfelet mondott. Atlag huje polutikus azt se tudja mirol van szo. De szabaloznia kene. Innen indulunk. Hosszu rogos ut lesz ez… fogunk meg cifra dolgokat hallani ahogy a mindenfele politikai szekertaborok raugranak a temara. Kezdve a zsido-szabadkomuves osszeeskuvestol az uj vilagrend uj vilagallamanak uj vilagpenzeig. Vagy satoshi ufo volt meg az is siman benne van.

  21. Akkor itt egy szkeptikus: A Bitcoin gyors, olcsó tranzakciókat és manipulálhatatlanságot ígért. Biztos mást is, de ezeknek lett volna gyakorlati haszna. Ehhez képes lassú, drága, és manipulálják (mert lehet). Vagyis fizetőeszköznek alkalmatlan. (Még az LN-nel együtt is kb. 4M végfelhasználót tudna kiszolgálni. (Havi blockchain-en elszámolást, és a blockchain-en 3tps-t föltételezve.)) Részben emiatt nem tud stabilizálódni a kávéban, sportkocsiban mérhető értéke. Ezért érték tárolására is alkalmatlan.

    Az elektromos energia és a f/elhasznált HW miatt ez negatív összegű játszma. Nem jön létre érték kripto algoritmusok futattása által – lásd előző bekezdés. Ugyanakkor sokan durván meggazdagodtak, sok sportkocsit, úszómedencés házat vettek már ebből. Ezt látva még többen akarnak sportkocsit, házat. És sokaknak lesz is. De érték még mindig nem jön létre. De még többen meg akarnak gazdagodni. … Tömegében ez már csak erről szól.

    Szerintem a fentiekből következő logikai szükségszerűség, hogy ennek ki kell durrannia. Ettől még lehet, hogy lesz 100K USD is az árfolyam, de ami késik, nem múlik. És minél nagyobbra fújódik, annál jobban fáj majd, és ha elég nagyra, akkor nem csak a közvetlenül érintetteknek. (Utálnám ha az adómból kéne megsegítenem a Bitcoin károsultakat.)

    • Definiáld kérlek a “kidurranást”, ez egy tőkepiaci termék, ennél fogva 1 BTC mindig is 1 BTC-t fog érni, ugyanúgy, ahol a birtokolt arany unciája mindig is egy unciát fog érni. Persze az 1 BTC vagy 1 uncia arany vásárlóértéke folyamatosan vásárolhat.
      Nemrégiben a Bitcoin értéke meghaladta a 19.000 dollárt, ma kínkeservesen tud csak 10k felett maradni. Akkor ez most kidurrant? Amikor 2013 végén felspikeolt az árfolyam 1200 dolláris, majd onnan hatalmasat zakózva egy éven keresztül lecsorgott 120 dollárra, akkor kidurrant az a lufi? Ha akkor kidurrant, akkor miért csinált tavaly 1200%-ot YTD?

      A Bitcoin egy nagyon jelentős feljesztés kellős közepén áll, ezen fejlesztés/fejlesztések hosszútávra bebiztosítják, hogy a felhasználók kényelmesen tudnák használni a platformok vásárlásra, fizetésre, érték átutalásra. A fejlesztők görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy vertikálisan (technológiai stack szinten) skálázzanak amíg erre van lehetőség. Ha ez megtörténik és látványosan kevésnek bizonyul, akkor viszont bármikor ott lesz a horizontális (blokklánc méret növelés) skálázás lehetősége, amivel minimális adjustment mellett lehet nagyságrendekkel növelni a felhasználói bázist.

      Apropó lufi: bemutatnám neked a tőkepiac egyik legnagyobb lufi termékét (nem én mondom, hanem neves közgazdászok állítják ezt):

      Ez egy szó szerint “aranyat” érő chart, ami azt mutatja, hogy miként alakult az arany árfolyama nominal (USD darabszámhoz) viszonyítva és miként fest ez a 2014-es USD vásárlóértékhez viszonyított (tehát inflációval korrigált) értékhez képest. Jól látható, hogy az 1980-as nagy GOLD crash (850 usd) valójában mai értéken egy 2458 dlláros vásrálóértékű árfolyamnak felelt meg, azóta soha nem járt a gold unciánkénti árfolyama ezen érték közelében sem.

      És persze lehet azzal jönni, hogy az arany nem egy hasztalan és értéktelen dolog, hiszen pl a legjobb vezetőként anyagként kulcsfontosságú a szerepe a chipgyártásban, de azért azt is érdemes látni, hogy az arany ezen pozitív tulajdonsága legjobb tudomásom szerint egy 60 éves történet, előtte pedig 6000 évig az arany a világ egyik legjobban imádott értéktelen árucikke volt, aminek egyetlen tulajdonsága az volt, hogy szépen csillogott és kellően puha volt ahhoz, hogy könnyen lehessen belőle olyan szép értéktárgyakat létrehozni, amiknek az értékét a befektetett munka és a benne zárolt arany és egyéb értéktárgyak (pl drágakövek) adtak.

  22. Köszi, hogy komolyan vettél, és válaszoltál. Viszontválasz:

    Szellemes és frappáns az „1BTC mindig 1 BTC-t fog érni”, de tartalma nincs. Van/volt sok olyan tőkepiaci termék, amire már senki sem emlékszik, de amire továbbra is érvényes az 1x=1x.

    A 2013-14-es dolog egy nem végleges kidurranás volt. Úgy tippelek, akkortájt még többnyire lelkes hívők kis játékpénzecskéje volt a dologban, egyesével senki (vagy csak kevesen) vállaltak jelentős egzisztenciális kockázatot. Az egész értéke összességében kevesebb, mint tizede volt a mostaninak. Emiatt teljesen más lehetne a dolgok dinamikája most, amikor hatalmas mennyiségű spekulációs pénz áramlott a rendszerbe.

    A technológiai fejlesztés lehetőségi számomra szűknek tűnnek. Az LN kb. 4M ember számára teszi használhatóvá a BTC-t. A blokkmérettel/idővel való játékban egy nagyságrend lehetősége biztos benne van (40M ember), de az még mindig nem elég. Az egy nagyságrendnél többet célzó lépés pedig nagyon erőforrásigényesnek tűnik, miközben a rendszer üzemeltetése már most is elképesztően pazarló. Ráadásul hard fork is kellhet, az pedig zűrös ügy.

    Az arannyal vont párhuzam érdekes, mert valóban rámutat arra, hogy egy dolog azon tulajdonsága, hogy korlátos a mennyisége, elegendő ahhoz, hogy értékesnek tartsuk. Vagyis az arany-BTC párhuzam egyrészt jogos. Másrészt mégsem talál, mert a két dolog dinamikája túl nagy mértékben tér el egymástól. A grafikonodon az arany ára valóban nagyon durván ugrál, de – ha jól olvasom le a számokat – a 2 év alatti közel 50%-os értékcsökkenés és a 3 hét alatti közel 50%-os értékcsökkenés azért nagyon nem ugyanaz – hogy a növekedés dinamikájában mutatkozó különbségekről ne is beszéljünk. Az arany ilyen felhasználása hosszú időn át alakult ki, ezért a benne való hit sokkal mélyebben gyökerezik a kultúránkban. (Mert ugyebár itt legvégsősoron hitről van szó.) Egyébként, ha az arany vásárlóerőben kifejezett ingadozása még tovább nőne, akkor az az arany alkalmasságát is megkérdőjelezné az „értéktár” funkcióra. De ennek ellene hat, hogy az arannyal való spekulációhoz csak nagyon kevesen fértek/férnek hozzá. Aranyat is lopnak időnként, de nincs olyan elméleti lehetőség, hogy egyszerre a készlet/vagyonok számottevő hányada elpárologjon. Az aranyat még nem forkolták meg, nem lett hirtelen dupla mennyiség belőle. Az izotópjai sem szaporodnak napi szinten. Az ékszerek megfoghatóak, lehet velük hivalkodni, és a velük való (végszükség eseti) kereskedelemhez nincs szükség egy végtelenül bonyolult infrastruktúrára. Vagyis a hasonlat alapvetően jogos, de a rengeteg eltérés egészen más dinamikát eredményez.

    A dologhoz az is hozzátartozik, hogy a kriptopénzekről szóló cikkekből az átlag felületes érdeklődő számára egy sokkal pozitívabb kép rajzolódik ki, mint a valóság. Szerintem a legtöbb hívő “befektető” (gyorsan meggazdagodni vágyó) még csak nem is hallott a skálázási problémáról. Aki hallott, azt hiszi, hogy majd az LN mindent megold. Az emberek többsége nem tud bányász-fejlesztő érdekellentétről, a bányászat koncentrációjáról, a háttérben folyó háborúkról, manipulációkról.

    Előbb-utóbb ezek szélesebb nyilvánosságra kerülnek, és ha az egybeesik egy fene tudja miből származó megingással, akkor abból sokminden kijöhet.
    Szerintem a népszerűsítő cikkek szerzői nagyobb részben maguk sem tudják, miről beszélnek, csak lelkesek. Ugyanakkor ők már többnyire bent vannak a buliban, és emiatt elemi érdekük is tovább terjeszteni az evangéliumot. Egy nagyobb megingáskor ez utóbbit (mármint hogy az evangelizáció = önös érdek) a pórul járók is fel fogják ismerni. (A Te blogod szerintem 99%-ban korrekt, de egy konkrét pici felelősség Rajtad is van, mert elfogadott, hivatkozott szaktekintély vagy, és az LN népszerűsítő ismertetése során nem említed meg, hogy szép-szép, de azért ez is nagyon kevés lesz.)

    ***

    Ez egy negatív összegű játszma. Érték nem keletkezik. Sok nyertes már megvan, már megvették a medencés házakat és a sportkocsikat. Azt még nem tudni, végül ki fizeti majd ki a számlát, de egyelőre elég nagy a tolongás.

    • Akkor tud a Bitcoin és a többi kriptopénz negatív végösszegű játszma lenni, ha valóban elfogadjuk, hogy ez egy ponzi, piramis, pilota játék. Lásd nemrégiben dőlt be a Bitconnect és az OneCoin is eléggé libeg. Ezek a modellek valóban a negatív végösszegű játszma elvét követik. Fizess be X összeget, amiből feedeled az “alattad lévőket”, majd reménykedj, hogy lesz még annyi új balek, aki rákattan az aranylázra…

      Az arany és a bitcoin közötti párhuzam számomra teljesen nyilvánvaló, minden szemponból azonos a krakterisztikája. Ahogy említetted is: az időbeli lefolyás/lépték viszont nagyon más. Ennek az oka számomra napnál világosabb. A arany (különösen a fizikai arany) nem a spekik játékszere. Aranyból van kis mennyiséget tudsz venni (fizikai, vagy certi formájában, ami mögött ugyanúgy ott áll a fizikai arany), vagy pedig hatalmas mennyiséget veszel, aminél már megéri a logisztika. Nem olcsó mulatság aranyat mozgatni. Ez a fajta kötöttség garantálja azt, hogy az arany #HODL-erek sokkal lassabban reagálnak egy-egy piaci változásra, krízisre, szárnyalásra.

      Ugyanez a kötöttség a Bitcoint kapcsán nem adott. Egyre alacsonyabb a technikai belépési küszöb (lásd Coinbase mobil app, ami egy gyors KYC után már enged is bankkártyáról vásárolni Bitcoint) és egyre több olyan ember fér hozzá, akik nem is feltétlenül érik, hogy mit is vesznek. De ugye a lényeg, hogy nem is nagyon érdekli őket, hiszen csak spekulálnak, mert a “tv-ben azt mondták, hogy a Bitcoin 1200%-ot emelkedett”.

      Szóval alapvetően egyet értünk, ha a Bitcoin kapcsán csak a spekuláció marad, akkor a Bitcoin egy negatív végösszegű játszma lesz. Azonban amiben nem értünk egyet: már jelenleg is iszonyatosan nagy iparág épül a Bitcoinra, melyek ugyan jelenleg csak “önös érdekből” léteznek, de már egyre inkább tetten érhető azok a történetek, amik kombinálva a blockchain adta lehetőséget és a cryptopénzek adta decent-finanszírozási modellt olyan problémákat oldanak meg, amiket ezen nélkül képtelenség megoldani. Itt olyan megoldásokról beszélek, ami valós és fájdalmas usecasek: orvosi kutatások támogatás, peer-to-peer insurance, de talán a legérdekesebb friss kezdeményezés az egyébként Vietnámi-Magyar kooprodukcióban készülő TE-FOOD projekt, ami az élelmiszer-biztonságot tűzi ki maga elé. A TE-FOOD gyakorlatilag azt az incentives modellt hozza be az élelmiszerbiztonsági ellátóláncok felügyelése érdekében, amit maga a Bitcoint létrehozott a bányászat kapcsán. Anyagi felelősséget és motivációt ad a kistermelőtől, a vágóhídon keresztül az utófeldolgozó pontokon keresztül minden szereplőnek.

      De ez persze csak csepp a tengerben. Olyan mennyiségű valódi élethelyzetekben is használható megoldás fog alapulni a “digitálisan létező pénzekre”, amelyet ma még csak elképzelni sem tudunk. Én személy szerint nagyon hiszek az “érték internete” modellben, mert látom annak az indokoltságát. És nagyon fontos, hogy MÓDSZERESEN leválasztom erről a napi szintű spekuláció kérdéskörét. Aki ma spekizni akar, az megteheti, akik viszont építkezni akar erre a technológiára és annak vívmányaira, azoknak most jött el az idő, hogy lépjenek.

      Mivel az érvelésednek igen konkrét alapja az, hogy az LN most akkor mennyi felhasználót is képes kiszolgálni, erre egyetlen gondolatom lenne: Biztos vagy abban, hogy “Mari néni”, akar majd csatornákat nyitni és managelni? Mert szerintem biztosan nem. Mari néninek egy mobil app kell, amin keresztül tud bitcoint szerezni, venni, eladni és használni pl LN payment invoiceokra. Ezek az appok már ma is ott vannak a telefonjainkon (pl revolut), amin belül már szabadon tudsz adni/venni bitcoint, de a Revolut addresseit sosem hagyhatja el a megvásárolt/birtokolt bitcoint (hot wallet). Vajon, ha figyelembe veszed azt, hogy a felhasználók egyre nagyobb arányát NEM érdekli sem a technológia és az ideológia, akkor a fentebb kifejtett 4 milliós felhasználói küszöb mennyi valós felhasználót tud lefedni? Ugye, hogy mindját nem is annyira “szűklátókörű” ez a jövőkép. (És ehhez sajnos mégcsak hardfork sem kell.)

      Nem azt mondom ezzel, hogy persze holnap az összes exchange és payment provider létrehoz egy lightning invoice handlert a mobil appjában, amihez a fedezet a lekötetlen hot wallet balance… De a tény, hogy a technológia ezt is lehetővé teszi.

      A Bitcoin blokkláncon jelenleg 22,5 millió walleten van valamekkora mennyiségű pénzt, ezek mögött egyes becslések szerint már most is 100 milliót is meghaladó valós személy/cég áll. December hónapban folyamatosan jelentették be a tőzsdék, hogy leállítják a regisztrációt, mert nem bírják az új account regisztrációkat. Csak a coinbasen van 10M+ regisztrált felhasználó…

  23. Igen, szinte mindenben egyetértünk, csak a végkövetkeztetésben nem 🙂

    Az arany-Bitcoin párhuzamban éppenséggel Te is még további, lényegi, a dolog pszichológiáját és ezzel a jelenség dinamikáját meghatározó különbségeket hoztál föl.

    *Lehet*, hogy a blockchain technológiának lesznek hasznos alkalmazásai, de az eddig javasoltak nem úgy tűnnek, mintha létező problémákra igyekeznének jobb választ adni a jelenleginél.

    A finanszírozási modellben nem látom az elvi újdonságot, nem látom a különbséget egy IPO és egy ICO között. A lényegi különbség, hogy a szabályozás hiánya miatt könnyebb egy ICO-t megcsinálni. Persze a szabályozás hiánya miatt nagyobb a kockázat is, és több a színtiszta átverés.

    (A TE-FOOD projektet nem ismerem, majd este elolvasom.)

    Ugyanakkor az összes PoW alapú rendszer iszonyatosan pazarló. De nem csak pazarló, hanem a kicsik kockázatosak is, mert létezik az a számítási kapacitás, ami a kisebbeket le tudja mészárolni, ha akarja. Csak és kizárólag az a kérdés, ez a számítási kapacitás talál-e üzleti modellt arra, hogyan éri ez meg neki. (A PoS rendszerek működésének szociálpszichológiai dinamikáját nem látom előre, kíváncsi vagyok, hogy alakul majd az Ethereum, *ha* sikerül átállniuk. – Szerintem más sem látja át még ezt, a hőskorban sem láthatta előre senki a bányászok manőverezéseit.)
    Persze, Mari néni nem hogy az LN-t, de az alap-blokkláncot sem érti; nem akar csatornát nyitni. Spekulálni sem akar. Kávét akar venni, és azt akarja, hogy a kávé ára egyik napról a másikra ne ugrabugráljon. Viszont a rendszer szempontjából elvi kérdés, hogy ha a végfelhasználók már az LN-en keresztül sem kapcsolódnak a blokklánchoz, akkor a rendszer eredeti ígért és remélt előnyeiből nem sok (semmi sem?) marad. Akkor ez egy másik közvetítő / bankrendszer, más előnyökkel és más hátrányokkal. Arra tippelek, hogy sokkal kockázatosabb és sokkal instabilabb, mint a létező.

    Konkrétan a Bitcoin esetén nem tudom, van-e elképzelés, hogyan lehetne átállni PoS-ra. Ha nem áll át a rendszer, akkor az biztos, hogy ez végeredményben sokkal drágább, mint a létező bankrendszer.

    Még mindig az eredeti ígéretekkel marketingelik a dolgot, pedig már tudjuk, hogy abból szinte semmi sem maradt.

    A 22.5M wallet és a 100M „felhasználó” igazából nem használja a Bitcoin-t fizetőeszközként. Szerintem ez a mostani fellendülés mind-mind a gyors meggazdagodás vágyából származik. Ők nem lesznek „tűzön vízen át” hodlerek, ez megint változtatni fogja a dolog dinamikáját.

    Azt írod: “Szóval alapvetően egyet értünk, ha a Bitcoin kapcsán csak a spekuláció marad, akkor a Bitcoin egy negatív végösszegű játszma lesz. Azonban amiben nem értünk egyet: már jelenleg is iszonyatosan nagy iparág épül a Bitcoinra, melyek ugyan jelenleg csak “önös érdekből” léteznek, de már egyre inkább tetten érhető azok a történetek, amik kombinálva a blockchain adta lehetőséget és a cryptopénzek adta decent-finanszírozási modellt olyan problémákat oldanak meg, amiket ezen nélkül képtelenség megoldani.”

    Az esetlegesen valódi értéket létrehozó dolgokhoz nem kell a Bitcoin, azok nem támasztják meg/alá a Bitcoin-t. Ellenkező irányban viszont, ha a Bitcoin spekuláció, a negatív összegű játszma bedől, az (egy időre) még az értékes dolgokat is maga alá gyűrheti. A potenciálisan értékes dolgoknak legnagyobb kárt a jelenleg a csapból is folyó “Joe már meggazdagodott, gazdagodj meg velünk Te is gyorsan egyszerűen most” propaganda jelenti. Jelenleg erről a jelenségről szól a történet világszerte.

    Az élelmiszerbiztonságot a meggazdagodni vágyó egyszerű emberek pont leszarják, és – a konkrét esetben lehet, hogy őszinte, szép törekvésről van szó – az ilyesmit szerintem többször igen, mint nem csak álcának használják a szintén meggazdagodni vágyó nem egyszerű, hanem szofisztikált (gaz)emberek.

  24. Jó kis blog:) Gratulálok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *