Bitcoin front: hivatalosan is vége a New York Agreementnek…

Sok minden történt az elmúlt néhány napban, ami miatt célszerű újra tudósítani a frontról. Az anti-b2x közösségi igyekezet újra sikeresen elérte, hogy a saját gazdasági érdekeit leső bigger block (SegWit2X) gyülekezet elkezdje kijátszani a kártyáit. Roger Ver két napja indította be az újabb FUD gépezetet egy szűkszavú tweettel: “A Blockstream tehetséges programozókból áll, de rettenetes tervezési hibákat hoztak, ami most gazdasági szempontból súlyosan károsítja a Bitcoint.” Mindezt persze azok után írta ki, hogy egyrészt szerinte a blockméret növelésének centralizálásra gyakorolt hatása csak gonosz propaganda és különben is vegyen mindenki BCash-t, továbbá, miután bejelentette, hogy annyira hisz a BCash-ben, hogy ‘több ezer BCH-t vett BTC-ből”. Márhogy az az ember, akinek egyébként több tíz ezer BTC-je van… Érzitek a logikai csavart ugye? Elpasszolta a BTC készletének kb az 1%-át, amiből BCH-t vett. Fene nagyon bízhat a BCH-ban. Ezzel a látványosnak tartott lépéssel kb. 10%-kal növelte a BCH készletét (hisz a chain split miatt is megkapta a BCH-kat), amire elköltötte a BTC készletének talán az 1%-át. Hatalmas arc 🙂 Na de ne ragadjunk le itt.

Szóval a fent idézett tweethez mellékelt képre mindjárt rá is rakta az új FUD üzenetet: “Blocks bacame full here”. Nem sokkal ezt követően a BCash csapata csinált is egy látványos próbát annak bizonyításaként, hogy láttassa mennyivel jobb és fejlettebb az upgradelt bitcoint (BCash): teletömték a BCash mempoolját 70ezer tranzakcióval, amit ezt követően a történelem eddig legnagyobb blockjával (8Mb+)  a Bitcoin Club bányász csapata el is tűntetett augusztus 16-án délben. Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy ehhez kellett azért még további négy darab 4Mb-os block is, amit csak öt óra alatt sikerült produkálni, mivel az Antpool (akarom mondani Unknown) minereiben elfelejtették kikapcsolni az ASICBOOST-ot, így azok a történelmi csúcs után az atomra teletömött mempool ellenére is bányászták boldogan az üres blockokat.

[commercial_break]

A BCash bizonyította, hogy csodákra képes. Már persze ha a csoda másodpercenkénti 15-16 tx-ben mérendő. Ez persze közel nyolcszorosa a bitcoin jelenlegi áteresztő képességének, ellenben alig huszada pl. a népszerű paypal áteresztő képességének és alig ezredet az olyan komoly payment channeleknek, mint pl. a VISA. Ezzel a Bigger Block fanok bizonyítottak, elkészült az első 8Mb-os block és mégsem osztott nullával a jó Isten, mégsem keletkezett egy fekete lyuk a bitmain főhadiszállása alatt.

A crypto sajtókat természetesen futótűzként járta körbe a hír (trustnode, reddit, coindesk, cointelegraph, stb.), boldog-boldogtalan nekifogott erről írni, hisz már lassan egy hete nem történt semmi – a világűrbe lőtt blockchainen kívül – és a nagy csendben bármi hír jól jön. A hír hatására persze lendületet kapott a BCH és csinált első nekifutásra egy 60%-os plusz, amit ma napközben egészen +90%-ig tolt a piac.

A BCH árfolyam sprint hatására ma szépen ledolgozta a BCash bányászat a profitabilitási hátrányát. Már ha a prompt értéket nézzük. Mr. “Unkown” miner az elmúlt 18 napban  4,25 millió dollár buktát szedett össze abból, hogy lelkesen a BCash networköt támogatta.

És ekkor jött az atomtöltet, Mr. Jihan Wu tolt egy aranyos tweetet:

Tehát ha bármelyik SegWit-et támogató mining pool elkezd bányászni BCash-t, akkor az AntPool is átirányítja az erőforrásainak egy részét a BCash networkre. Ez gyakorlatilag  annyit jelent, hogy onnantól már nem Mr. Unknown lesz a neve a bányásznak, hanem hivatalosan is Antpool néven folytatódik a bányászat. Miért fontos, hogy a Bitmain/Antpool ne elsőnek lépjen be a BCH bányászok közé? Azért, mert a Bitmain a bitcoint támogató nagy cégek és bányászok színe javával együtt aláírta még májusban a NYA-t (New York egyezményt), ami kimondja, hogy milyen feltételek mellett képzelik el közösen a bitcoin skálázását, továbbá, hogy amíg ezek a feltételek adottak, addig senki nem fog kezdeményezni hardforkot. Ezt az egyezményt augusztus elején már megsértette a ViaBTC, azonban a ViaBTC kis hal minden szempontból. Ha az Antpool/Bitmain is kihátrál az egyezményből onnantól már semmi relevanciája nincs annak, így a Bitmain core fejlesztő csapat a Blockstreammel együtt jogosan mondhatná, hogy “nincs itt semmi látnivaló, nincs itt SegWit2X sem…” Itt ugye a 2X a lényeg, ha esetleg valaki félre érténe.

Ami biztos: a post írásának a pillanatában még egyelőre senki nem törte meg a SegWit/NYA egyezményt. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy akad itt még egy aduász a bitmain kezében:

 

Bizony, van még hátra potom 700 block a SegWit aktiválásig és emellett van egy mempoolunk, amely bár ma reggelre egész szépen ledolgozta 10.000 pending tranzakció alá a hátralékot, de mostanra újra 35 ezernél tart. Mindehhez extraként jön hozzá, hogy a BCash megszületése óta első alkalommal (köszönhetően az egekbe pumpált ára miatt) 2%-kal profitábilisebb, mint az eredeti bitcoin blocklánc. Egy dolog biztos: ha lesz ennek a történetnek inflexiós pontja, akkor annak mostanában kellene megtörténnie. A megfelelő üzleti körök mérhetetlen pénzt öntöttek bele a BCash network létrehozásába és fenntartásába, ennek a Frankensteinnek vagy most a saját lábára kell állnia, vagy mehet a Bitcoin Unlimited megannyi bukásától (XT, BU, Dark, stb.) bűzös pöcegödörbe. Azt hiszem, erre szokás mondani, hogy ez már “too big to fail”… Lássuk meg megtörténik-e ma az, amire ezek a körök lassan (legalább) fél éve készülnek.

Mi a helyzet a másik oldalon? Van ugye itt ez a SegWit kontra SegWit2X történet is.

A mai napig hiszem, hogy a BCash csak egy backup plan volt arra az esetre, ha bebukna a New York Agreement második szakasza (2X: novemberi 2Mb-os blockméret fork). Bár a magam részéről egyébként tényleg akár támogathatónak is tartanám ezt a hard-forkot, azonban a Jeff Garzik féle btc1 implementáció bőven hagy maga után kivetnivalót. Talán a legfurább, hogy míg a bitcoinabc féle bcash nodeba képesek voltak implementálni a “replay attack” védelmet, amihez egy olyan sighash verziót implementáltak amit minden bitcoin core node visszautasít, addig a btc1 kódjába (ugye ez a SegWit2X támogató node kód) ezt nem hajlandó implementálni sokadszori kérésre sem, pedig ezt azóta már több amúgy a SegWit2X-et támogató üzleti csoportosulás is nehezményezte. Miért fontos a replay attack elleni védelem?

Replay Attack: tekintettel arra, hogy hard-fork esetén az eredeti és az új blocklánc minden részében identikus, így természetesen a privát kulcsok is azonosak. Vegyünk egy egyszerű példát: novemberben bekövetkezik az újabb hard-fork és a BTC mellett létrejön a B2X is. Te szeretnéd dumpolni a B2X-edet amiért azt beutalod mondjuk a krakenre vagy akármelyik másik tőzsdére. Ekkor keletkezik egy tranzakció a B2X blockchainen, amit jófejségből vagy akár szándékos haszonszerzésből “újra lehet játszani” a BTC blockchainen is. Ennek hatására tudtod nélkül a B2X-ed mellett a Bitcoinjaid is elutalódnak ugyanarra az addressre, ami mögött akár bárki más is állhat éppen akkor, hiszen a chain split után már semmi garancia nincs arra, hogy egy újonnan létrejövő address mögött a két blockláncban ugyanaz áll. Ez persze direkt módon nem alkalmas arra, hogy valaki bitcoint lopjon, de az sajnos joggal feltételezhető, hogy sokan ezt már csak “poénból” is megcsinálnák. Ami a jó hír, hogy persze ez ellen lehet védekezni felhasználói oldalon is, de messze még a hardfork (ha egyáltalán lesz…), ha valóban szükséges, akkor később majd ennek leírom a módszerét.

A Bitcoin Unlimited csapata nem hajlandó implementálni a replay attackot, amiben egyébként nincs semmi meglepetés, hiszen tavalyi évben már eljátszott hardforkuknál (BTU, Bitcoin Unlimited HF) sem tették meg ezt. Ennek a fő oka természetesen az, hogy az üzletileg is érdekelt feleket kényszerítsék arra, hogy vagy kötelezően álljanak át a HF-re, vagy legalábbis támogatssák mindkét blockláncot minél hamarabb. Ennek egyik előszele robbantotta fel tegnap finoman szólva is a Bitcoin Core közösséget. Az egyik legnagyobb bitcoin payment processor (BitPay) tegnap kiadott egy közleményt, amiben felhívta ügyfelei figyelmét arra, hogy hamarosan aktiválódni fog a SegWit, amire itt az ideje, hogy mindenki felkészüljön ha nem akarja, hogy bárki is double-spending attackot hajtson végre a vagyonán, ehhez pedig egyetlen út, hogy azonnal upgradeljen mindenki a btc1 node kódra, amihez színes szagos magyarázatot is mellékeltek. A közlemény bár vér profit lett, azonban szándékos megtévesztést tartalmaz, hiszen a btc1 nem a SegWit-re készít fel, hanem a SegWit2X hard-forkjára, ami ugye (ha lesz), akkor is csak novemberben lesz. A SegWit egy soft-fork amihez nem kell semmilyen nodeot upgradelni.

Bár egyelőre semmi jele nem látszik annak, hogy a BitPay figyelmeztetésével bárki is törődött volna (sem a bitcore nodeok száma nem csökkent, sem pedig a btc1 nodeok száma nem nőtt), mindettől függetlenül a Bitcoin Core csapata jó szokásához híven óvodás gyerekként kezelte le a BitPay ‘hátbatámadását’. Előbb leszedték a BitPay és CoPay összes hivatkozását a bitcoin.org-ról mondván az egy ártalmas dolog, majd kizárták a Bitcoin Core node git repositorijából Jeff Garzik-ot.

Hogy mindez hogyan hatott a bitcoin árfolyamára? Lényegében sehogy. Továbbra is a tegnap már bemutatott sávban halad az árfolyam, tegnap este újabb ATH-t beállítva most éppen a csatorna aljára halad lefelé az árfolyam stabil új belépési pontot képezve. Persze ha kitör a csatornából (ez ugye 3550 euro körül van), akkor lehet elkezdeni húzni a vészharagokat és a bitcoin vérében fürödni, de egészen addig ez csak egy le-fel pattogás, még akkor is ha bárki mást állít 🙂

Zárszóként talán még annyit tudnék írni, hogy ezt a postot megközelítőleg nettó 6 óra alatt írtam meg egyéb ügyes-bajos dolgaim mellett, ezen idő alatt nem történt meg az áttörés BCash fronton. Ez persze nem jelenti azt, hogy akár a publikálás másodpercében ne dönteni új bármelyik NYA tag, hogy a cikk címében jelzett módon megszegi az egyezmént és ezzel okot ad a Bitmain/Antpool-nak hogy ő is megszeghesse azt, ezzel megőrizve agyon tépázott üzleti hitelességét… Megjegyzem, hogy perpillanat 6%-kkal profitábilisebb BCasht bányászni. Persze ha valaki most átugrik, annak ugye 100 confirmationt kell arra várnia ahhoz, hogy el is tudja költeni a coinbase mining rewardot. Látom magam előtt, hogy most nagyon sokan vakargathatják a fejüket és várakoznak, hogy ki fogja végre meghúzni először a ravaszt.

Záró napi poén:

 

 

Bookmark the permalink.

14 Comments

  1. Ismét egy nagyszerű cikk. A neten fellelhető információszilánkokat, amiken lépdelek, te rakod össze és keretezed be, hogy fel tudjam tenni a falra. 🙂

    Pénzügyileg bölcs döntés volt visszaszállnom a BCH-ba.

    Amiben most reménykedek: Nem fogja lerántani a Bitcoint, hogy felkapaszkodhasson a vállán. Továbbra is úgy érzem, hogy megférnének egymás mellett. Jelenleg a BCH többet, jobbat nyújt (olcsóbb, gyorsabb – bár a sok konfirmáció miatt nem biztos).

    Hosszú távon ugyanakkor a Bitcoin a nyerő. Kár lenne, ha a BCH bedarálná és egyre nagyobb blokkokat pakolnánk évszázadokon keresztül.

    • Mivel 1/1-ben vagy mindkettőben, így who cares mi történik rövidtávon. Perpillanat a bch chain bányászata 23%-kal profitábilisebb, ehhez képest az elmúlt egy órában sikerült egy blokkot produkálniuk. Mindeközben a földbe dumpolt bitcoin ugyanezen idő alatt 8 full blockot produkált. Biztos csak véletlen.

      • Örülök hogy megírtad,vártam.
        Grammra pontosan kivan játszva.

        • Tűkön ülve várom Ver, Wu és Nagyokos masterplanének beteljesülését. Én a díszpáholyból fogok tapsolni és fütyülni egyszerre, ahogy tettem eddig is 🙂 Szóval sok sikert!

          • Szerintem nem ilyen egyszerű: a bitcoin máig legnagyobb előnye: first mover. A mérleg másik serpenyője: a Core és az ún. community zömmel hisztis zsenijelöltek / okostónik gyülekezete (ami a twitteren folyik, az szánalom), Jihanék meg a legrosszabb vadkapitalisták. A háború és az azt kísérő akadozások elriaszthatják a partvonalra lassan felálló intézményi befektetőket, és ezt a szumma árfolyam is megszenvedheti. Kérdés, ha elfajul a dolog, melyik valuta profitálhat. Én az ETH-ra szavazok.

          • Közgazdasági Nobel-díjat érdemelne a művelet 🙂
            https://twitter.com/MrAnonymCrypto

  2. BCH-t mozgattam az egyik tőzsdéről a másikra. Tegnap este indítottam, most reggel ránéztem:
    8 of 20 confirmations
    Olcsónak olcsó, gyorsnak gyors – de csak walletbe, mert a tőzsdék ülnek rajta. Ugyanez volt, amikor aug 1. után spliteltem a koint. Ment lefelé az ár, miközben vártam a jóváírásra.
    Tanulság számomra: Neeeem biztos, hogy ez lesz a befutó pénz.

    • Én meg sem próbálom a btc-t (talán egyszer bch-t) mozgatni önmagában. Bármi más tarnszfer alt jó, leginkább ripple: bukok fél %-ot nyerek fél napot.

  3. Igen erős a forgalom bch-ban, és fiatról váltják leginkább a kóreaiak. Ha jól látom 24 órás forgalmi csúcs van dollárban a tőzsdéken

  4. Szia!

    Regota olvasom a cikkeid, de a regi onmagad ennel joval fenyesebb volt…

    Mostanaban elegge leesett a szinvonal. FUDot hivsz mindenre, mikozben te magad FUDolsz elkepzelhetetlen mennyisegben:

    “BCash csapata csinált is egy látványos próbát annak bizonyításaként, hogy láttassa mennyivel jobb és fejlettebb az upgradelt bitcoint (BCash): teletömték a BCash mempoolját 70ezer tranzakcióval…”

    Honnan tudod, hogy ki tomte tele? Barki lehetett, akar BCash rajongo, akar Bcore rajongo, mindkettonek lehet ra indoka.
    Amig nincs ra bizonyitekod, addig meg ne allits ilyeneket.

    “mivel az Antpool (akarom mondani Unknown)”

    Errol is nyilvan van bizonyitekod? Megosztod?

    “minereiben elfelejtették kikapcsolni az ASICBOOST-ot, így azok a történelmi csúcs után az atomra teletömött mempool ellenére is bányászták boldogan az üres blockokat.”

    Ez a Bcore propaganda kedvenc FUDja… nezz utana egy kicsit 🙂 Az ures blokknak semmi koze hozza. Ezenkivul soha, senkinek nem sikerult bizonyitania az ASICBOOST hasznalatat (lehet bizonyitani mindket verziojat, vagyis NEM hasznaljak). Ha viszont tudod bizonyitani, hogy megis hasznaljak, akkor publikald a bizonyitekaid.

    “Azért, mert a Bitmain a bitcoint támogató nagy cégek és bányászok színe javával együtt aláírta még májusban a NYA-t (New York egyezményt), ami kimondja, hogy milyen feltételek mellett képzelik el közösen a bitcoin skálázását, továbbá, hogy amíg ezek a feltételek adottak, addig senki nem fog kezdeményezni hardforkot.”

    Ez sem igaz. Nincs a NYA-ben semmilyen vallalas, ami miatt nem kezdemenyezhetnenek az egyeterto felek egy masik hardforkot.
    A NYA szovege: https://medium.com/@DCGco/bitcoin-scaling-agreement-at-consensus-2017-133521fe9a77

    Remelem kicsit jobban korbenezel a jovoben, es kitorsz abbol a szuk Bcore propaganda csatornarol, ahol mar csak a bologato janik es a hasznos idiotak mondjak vissza egymasnak ugyanazokat a hazugsagokat, mert mindenki mas el lett nemitva….

    Beszelj valodi userekkel, akik naponta sokat tranzaktalnak, menj el konferenciakra, beszelj fejlesztokkel, cegekkel es kepviseloikkkel, es meg fogsz lepodni – a vilag valojaban egeszen masmilyen, mint amit a Blockstream / Bcore / Theymos centralizalt visszhang szobaja szeretne, hogy elhiggyel.

    Nem, nem Roger Ver fizet nekem, se Jihan, es az r/btc sem jo hely. Mielott ezzel jonnel. 🙂

    • Egyrészt javarészt jogos amit írsz, hiszen sok esetben tény ként állítok dolgokat amik simán lehet hogy csak propaganda kreálmányok, mentségemre szolgáljon blogger vagyok aki a saját véleményét osztja meg, ami akár hülyeség is lehet, ettől még egy vélemény… az én véleményem.
      Vegyünk egy konkrét példát:
      – azt mondod, hogy az asicboost és az üres blockok között nincs összefüggés mert hogy nem bizonyított. Én erre azt mondom, hogy márpedig ez bizonyított. George Maxwell idén mácius körül publikálta a covert asicboost elméletet aminek lényege, hogy miként lehet felgyorsítani azáltal a hash képzést, hogy a merlke tree utolsó négy byteja (ami nem fér bele a blockheader első 64 bytejába) adott értéken van. Ennek eléréséhez a legegyszerűbb út az hogy a block közel nulla vagy csak nagyon kicsi mennyiségű tx-et tartalmazzon. És azok is összevállogatottak legyenek. Blockok százait készíti el az antpool úgy, hogy abban nagyon kevés txvan és azok is fura módon vegyes txfee kategóriásak. Egy-egy üres blockon a miner akár 1-2 btc txfee rewardot is bukhat. Szóval ne gyere nekem azzal, hogy ez csak fud meg propaganda.

      Heteket töltöttem azzal, hogy megértem hogy pontosan mi az az asicboost mielőtt a blogon először a számra vette. De azt is csak azután hogy alaposan utána jártam, hogy mit nyilatkozik erről a másik oldal. Vártam volna a hosszú elemzéseket és Maxwell állításainak cáfolatát, ehelyett csak annyit találtam, hogy Jihan szerint: “Végülis senki nem tiltotta meg, hogy üres blockokat csináljunk, úgyhogy továbbra is azokat fogunk csinálni” Ennyi… ma eddig azt antpool csak 3 üres blockot csinált, úgy hogy a mempoolban van most is 15 ezer tx. Ráadásul nagyon drága txek a bedugulás miatt.
      csak azért nem írtam a blogon eddig erről mert ilyen részleteiben szerintem ez senkit nem érdekel.

      Mindettől függetlenül alapvetően tiszteletben tartom a kommented, azonban azt elutasítom, hogy felületes lennék. Elfogult vagyok, ez pipa. Azt is tudom és többször is leírtam, hogy ami a bitcoin core és blockstream csinál az rövidtávon árt a bitcoin üzleti adaptációjának.

      • A szimpátia elfogulttá tesz.. tudatosan vagy tudattalanul, de azzal töltjük a szabadon megválaszható időnket, amit/akit a legjobban szeretünk 🙂

        A maga léptékében nincs ez másképp a forrásainkkal sem. Többek közt, a mémelmélet (memetika) is szépen levezeti, hogyan szűkül rá az intellektus a hasonló (forrásból származó, egybecsengő) információk támogatására (mert “hinni akar”): egyszerűen az ellenvélemény elvetése kevesebb energiát igényel az agynak és könnyebben marad konzisztens a tudat – kivéve, ha az akarat nem kényszeríti az ellenkezőjére folyamatosan. Ezért nehéz kutatóvá válni, folyamatosan kell kiértékelni ellenkező dolgokat, lehetőleg úgy, hogy közben ne válljon s-fejjé a másik visszautasításával. Fáradsz is közben, mert emberből vagy.. érzelmeid is vannak… elég sok mempool és visszafogottság kell hozzá sokszor.. 🙂

        Raiden, plz képviseld érvekkel továbbra is a másik oldal véleményét, csak nyerhetünk az új gondolatokból vagy vitából és az új adatforrásokból! A többit meg látjuk az árfolyamokból.

        ++ Határozottan támogatom hardcore tech cikkek publikálását is! Ez a blog attól is jó többek közt, hogy sokféle a cikk a témában!

    • És természetesen arra sincs bizonyítékom, hogy az Antpool lenne a titokzatos Unknown miner, vagy ugy a ma megjelent XXXYYY miner. Az nem KÖZVETLEN bizonyíték, hogy egy hónapja még 21%-át bányászta a bitcoin blockoknak, az elmúlt 7 napban a 16%-át, ma pedig már csak 13%-át. Simán lehet hogy csak hanyatlanak? Persze…

  5. Nekem szemely szerint pl. a kinai befolyas (Antpool/Bitmain/hashnet/btc.com) nemtetszik. Nagyon nem. Az az egesz BCH project annak ellenere,hogy sok helyen Satoshi ra hivatkozik en ugy erzem valami fake van benne. A BTC az legyen BTC. Lehet mellette mas esetleg jobb, gyorsabb, mindennapi hasznalatra megfelelobb coin akar talan a BCH vagy LTC vagy ETH de a BTC az maradjon meg BTC-nek.Tapasztalatbol tudom,hogy pl. a Bitmain egy alapvetoen tisztessegtelen uzletpolitikaval mukodo vallalkozas. 3 honapos elorendeles az ASIC gepekre ez ido alatt folyamatos banyaszas a gepekkel mig azok nyeresegessege kb. pont annnyira esik,hogy orulhet a vasarlo ha epp visszajon az ara a gepnek. Milyen erdekes,hogy az Antminer S9-es gepek hirtelen lekerultek a kinalatbol. Uj 16nm chippek/14.5TH/s megsem lehet hozzajutni. Egesz biztos nagy banyaszati teljesitmenyt sorakoztattak fel es valami celuk van ezzel…….
    Szoval en ugy vagyok vele ha valamiben benne van a Bitmain az mar nem lehet jo legalabbis nekunk atlag kis embereknek biztos nem. En hiszek a BTC ben es hosszutavu befektetesnek kepzelem el egy olyan coinnak amiben az emberek a megtakaritasaikat tarthatjak nem pedig a mindennapi penzuket. Igy aztan akar 1 millio dollart is erhet 1 BTC es emellett akar a par 100 esetleg 1000 dollaros fee sem lenne veszes elvegre nem mindennap mozgatna az ember a befektetett penzet.
    Egyebkent meg annyi,hogy atalltam BCH miningra 1 napra de a profitabilisseg nagyon elhanyagolhato volt. En nem ereztem azt,hogy nekem azt kellene banyasznom…. Talan ez a fura erzes masban is megvan es ezert van az,hogy a banyaszok tovabbra is BTC-t banyasznak tulnyomoreszben. Kivancsi vagyok meddig fog fajulni a vita de en mar elkezdtem Satoshi-t figyelni mert elobb utobb elofog kerulni 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *