Az arany értékének mítosza

Közismert tény: egy befektetési termék minél szélesebb körben ismert, – minél inkább kommercializálódik – annál inkább nem tud már befektetési termékként funkcionálni, hiszen valami akkor tud jó befektetés lenni, ha kellőképpen kevesen játszák azt meg.

Erre az elvre viszont rendre rácáfol az arany, hiszen a mai napig széles körben az egyik leginkább elterjedt befektetési termék, ami válságállóságát már számos alkalommal bizonyította a modern pénzügyi rendszerben is. Ezen tény alapozza meg az arany értékállóságának mítoszát.

Két éve írtam egy részletesebb cikket, ahol az inflációt és az aranyat is alaposabban cizelláltam. Ha nem olvastad volna az erről szóló cikket, akkor itt az ideje bepótolni:

Miért is állítom, hogy az arany értékállósága mítosz?

Ha ránézünk az arany historikus árfolyamára, akkor a következőt láthatjuk:

forrás: macrotrends.net (link)

Alapvetően az ábra egy hosszútávon jó befektetés képét sugallja, ami egyébként éppen nemrégen volt ATH-n, megközelítve a 2000 dolláros történelmi árfolyamszintet. A fentebb idézett korábbi cikkemben már bemutattam, hogy mindez miért is lenne fals megállapítás, hiszen ha az inflációval korrigált ábrát nézzük, akkor bizony rá kell ébrednünk, hogy az arany kizárólag 1970 és 1990 között volt jó üzlet, azóta pedig csak oldalazgat.

Amivel van azért egy pici logikai probléma…

Ha adott egy közel véges számú eszköz, aminek darabárát egy inflálódó pénznemhez viszonyítjuk, akkor alapvetően elvárható, hogy az árfolyamba beárazódjon az évenként bekövetkezett infláció. Mindez különösen a következő vizualizáció fényében tűnhet érdekesnek:

the rise and fall of the dollar

Az ábra a dollár elmúlt 100 évét mutatja. Pontosabban azt, hogy az 1913-as dollár vásárlóértéke minként alakult az elmúlt 100 évben, a különböző konjunktúra/recessziós időszakokban, illetve a fontosabb világgazdasági történések eredményeként.

Mint látható az ábrán, a dollár vásárlóereje 100 év alatt a századára csökkent, mely nem tűnik megállíthatónak, különösen egy éppen zajló recessziós időszakban.

Adott az arany, ami elvileg egy értékálló és válságkerülő eszköz melynek dollárban mért árfolyama az elmúlt 50 évben 300%-ot emelkedett és másik oldalról adott maga a dollár, aminek a vásárlóereje ugyanezen vizsgált időszakba lényegesen nagyobb ütemben zuhant. Nincs itt valami anomália?

A válasz igen komplex, számos olyan tényező van, ami befolyásolja az arany világpiaci árát, lásd friss kitermelés, illetve az arany hasznosítása a kereskedelemben, stb.

De összességében sajnos tényként kezelhető, hogy az arany kifejezetten rossz befektetés volt az elmúlt 50 év nagy részében.

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy számos olyan limitált darabszámú értékálló eszköz van a világon, aminek az árfolyamába igenis évről-évre pontosan beárazódik az infláció. Erre jó példák a műkincsek és az olyan limitált darabszámban készült tárgyak, mint pl a svájci manufaktúrák luxus órái. Ezeknél az eszközöknél és műtárgyaknál pontosan érvényesül a meghatározott darabszámon keresztüli érték.

Ha egy kicsit elengedjük a fantáziánkat, akkor hamar arra a következtetésre juthatunk, hogy az arany árfolyama erősen manipulált. Ezzel persze senkit sem nagyon tudtam meglepni, hiszen aminek lehet manipulálni az árát, azt nyilván fogják is manipulálni. Lényegében elmondható, hogy az arany látszólag a modern világtörténelem egyik legnagyobb befektetési átverése. Az árfolyam alakulása alapján az a kép alakul ki az emberben, hogy bizonyos érdekkörök szinte generációkon keresztül árasztják el a piacot ezáltal mesterségesen mérsékelve az arany árfolyamát és tompítva azt, hogy megjelenjen benne az inflációs hatás. Hisz lássuk tisztán: ha az arany olyan nagyon jó befektetés lenne, akkor ki akarna állampapírban vagy bankbetétekben tartani bármit is?

Mi vár az aranyra? A digitalizáció korában, amikor már a magyar jegybankelnök is digitális pénzről beszél és nem rest egy Bitcoin slide előtt pózolni a közgazdász vándorgyűlésen… nos az arany mítosza kezd megkopni. A fiat pénzek még hosszútávon velünk fognak maradni valamilyen formában, így a piacok folyamatosan fürkészik azokat a limitált mennyiségben létező eszközöket, amiknek az értékállósága az infláció mértékével korrigálódik évről évre. Márpedig az arany nem ilyen eszköz, szemben akár műtárgyakkal, vagy éppen az olyan digitális eszközökkel, mint a Bitcoin. Ha az arany az lenne, aminek a belénk plántált tudás alapján lennie kellene, akkor az arany árfolyamának pontosan olyan ütemben kéne növekednie, ahogy az elmúlt 10 évben növekedett a Bitcoin értéke…

A Bitcoin mindenképpen érdekes alternatíva, hiszen nem hamisítható, senki nem tud több bitcoint gyártani, mint amennyi az éves kibocsátás. A meglévő Bitcoinokat nem lehet lefoglalni, nem lehet duplikálni és semmilyen olyan ismert támadási mód nem létezik, amivel duplán lehetne elkölteni a hálózaton ugyanazt a bitcoint. A Bitcoin véges számban létezik és a friss kibocsátása tervezhető. Pontosan tudjuk, hogy ma mennyi van belőle és azt is nagy biztonsággal tudhatjuk, hogy egy év múlva mennyi lesz. Mindez ráadásul digitálisan létezik, anélkül, hogy egy központi játékos írná a játékszabályokat. Nem véletlen, hogy egyre több befektető kezdi belelátni a Bitcoinba ugyanazt az értéktároló tulajdonságot, amit egykoron az aranyban látott.

Hisz ne felejtsük el: A Bitcoin árfolyam nem csak azért növekszik, mert egyre népszerűbb az eszköz. Legalább ilyen ütemben növekszik azért, mert az árfolyama alapját adó dollárt vásárlóértéke folyamatosan értéktelenedik. Ahogy ábrándul ki a világ a dollárból és az aranyból… nos úgy nyitnak egyre többen a Bitcoin irányába.

Nincs új a nap alatt, az érték csak átcsoportosul.

Bookmark the permalink.

23 Comments

  1. És mi van azzal, amikor márciusban 3000 környékére esett a BTC? Akkor olyan sokat ért a dollár? Hagyjuk már hogy a BTC milyen befektetési termék, ami 90%-ot ingadozik, azt ne nevezzük már hosszútávú befektetési alternatívának …

    • Egyébként miért ne lehetne valamit hosszútávú befektetési alternatívának nevezni ami jelentős árfolyamingadozásokat mutat? A fentebbi ábra jól mutatja, hogy aki 100 éve dollárba fektetett, az azóta leírhatta a befektetésének közel a 100%-át. Akkor a dollár rossz befektetés?

      • Aki száz éve dollárba fektetett, az ma már (szinte biztosan) halott. Csak mondom. 😀
        (bocs az offért)

        • Ott a pont 😉 Kb annyira halott, mint az aki aranyba fektetett… Ezért sokkal jobb a Bitcoin, hiszen abba 100 éve senki nem tudott fektetni, így elmondható, hogy a Bitcoin befektetők nem része még nem halott…

          • Mennyit fog érni egy bitcoin, ha megtiltják a bankoknak, hogy utalást fogadjanak kripto tőzsdékről? Pl. a “kisbefektetők védelme” érdekében. Amíg nincs kidolgozott szabályzói környezet, addig a bitcoin “értéke” bármelyik pillanatban 0-ra eshet. Így inflációról beszélni bitcoin-nal egy mondatban, nem hiszem hogy van értelme. Pár % inflációt kivéd, aztán egy nap arra ébredünk, hogy a tőkét is elvesztettük, jól megvédtük magunkat.

          • A szabályozás egyáltalán nem arra felé tart, hogy megtiltanák a bankoknak, hogy fiat átjátót biztosítsanak a Bitcoinhoz. Pont ellenkezőleg, az EU-s és az US szabályozás is arra felé tart, hogy ez facilitálják. Az EU AML 5D ponthogy megteremtette a teljes EU-s régióban a szabályozási keretet, amit most tovább dolgoznak ki a MiCA-val. Lehet félni a regulációtól, meg lehet ilyen nonszensz dolgokkal dobálózni, hogy majd lezuhan az árfolyama nullára… de a jól hangzó gondolatok mögött csak azt látom, hogy az ördögöt próbálod festeni a falra. Nem baj, ha nem hiszel a Bitcoinba, ehhez jogod van. De kérlek ne neheztelj azokra, akik etéren nem osztoznak a szkeptikus véleményeden. Mentségünkre szolgáljon, hogy mi akkor is hittünk a Bitcoin-ba, amikor éppen 70% korrekciót élt át és persze akkor is, amikor 1000% növekedett kevesebb mint 1 év alatt 2020-ban.

        • Van aki családban gondolkodik. Bár ez ma nem divat. 🙂 Az az igazi hosszú táv…

    • Nem értem. Ha hosszú távra fektetsz be miért zavar az ára rövid távon, bármi is legyen az. Azt még érteném, hogy örülsz a volatilitásnak (mint én), hogy eladsz belőle egy kicsit, ha már hirtelen nagyon felment az ára (nem várva ki a hosszú távot) aztán mikor a felére zuhan megint akkor visszavásárolod, az extra bonuszt meg megpróbálod elkölteni valamire. 🙂

  2. Szoboszlai István

    Jó kis összefogaló cikk az elmúlt évszázad dollár hegemóniájáról.
    Ezzel a mondattal viszont azért vitatkoznék:
    “Ha az arany az lenne, aminek a belénk plántált tudás alapján lennie kellene, akkor az arany árfolyamának pontosan olyan ütemben kéne növekednie, ahogy az elmúlt 10 évben növekedett a Bitcoin értéke…”
    Nyilván nem összehasnlítható a növkedési üteme egy teljesen új asset classnak, az egyik legősibb asset-ével. Bár ha nem %-ra hanem market capre nézzük, akkor még az is lehet, hogy összehasonlítható 😉

  3. Szia Csaba, jo kis cikket irtal es nagyabol egyetertek h a BTC at fogja venni az ertek megorzo szerepet az arany piaci kaptalizaciojanak vagy legalabbis annak egyre tobb %-at.
    Azonban azt nem allitanam hogy az arany nem orizte meg hosszabb tavon a befektetett penz vasarlo erteket, inkabb ugy fogalmaznek h eleg volatilis es 1-2 eves tavon nem biztos h 1-1-ben lekoveti azt.
    Elofordulhat itt a nagy penznyomtatas kozepette h a USD leertekelik, de az csak ugy lenne hatasos mint korabban h 20$-rol ~37,5$-ra (nem emlekszem a pontos szamra)…Szoval elofordulhat h 1 nap a 2500$-os arnal ugy dontenek hogy hetfotol az arany ara nem 2500$ hanem 5000$ es akkor 1 huzassal megszabadulnak 1 jelentos mennyisegu adosagtol, persze csak akkor ha tenyleg meg vannak azok az aranytartalekok ill. hirtelen sikerul inflaciot generalni mar papiron is…

    • Én pedig azt állítom, hogy az arany – annak látszólagos folyamatos áremelkedése ellenére… – nem őrizte meg a befektetett értéket, ha annak vásárlóerejét nézzük. Ez nem elvi kérdés, egyszerű matek. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem jó befektetés, hiszen ha valaki a 80-as években vett mondjuk befektetési aranyat, az azóta tudott realizálni egy jelentős nyereséget, míg ha dollárban maradt volna, akkor teljes egészében elszenvedi az inflációt.

  4. Bitcoinba és aranyba fektetni sokkal biztonságosabb, mint csak Bitcoinba. Az meg nonszensz, hogy az arany lenne az egyik legnépszerűbb befektetés, sehol nincs a kötvény és részvény piac mögött. Az Apple-nek több készpénz van a mérlegében mint az összes aranybánya cég értéke együtt.
    Az igaz, hogy az arany árát manipulálják, de pont azt látjuk, hogy 50 év dollár hegemónia után a fiat pénz omladozni kezd. Az arany pont ezek miatt alulértékelt, a vilagtörténelemben eddig még minden fiat pénz összeomlott.

    • A cikkben mindösszesen arra akartam utalni, hogy az arany talán a legismertebb befektetési termék. Ha elő kellene rántani 3 tipikus befektetési terméket, akkor kétlem, hogy létezne olyan ember a földön, akinek ne lenne benne a felsorolásában az arany.

  5. Szerintem ezt benézted Csaba. Amiota megy a penznyomtatas azaz 2009 ota azota csak nyerni lehetett az aranyon. Mas kerdes hogy a bitcoin egy startup vmi. Ha beerett befektetesi eszkoz lesz (azaz megtortenik az arkiegyenlitodes pl. 300000usd per btc nel) akkor kell majd osszehasonlitani a ket eszkozt. Mi egy startup penzbe fektetunk ami kb 30x akkora kockazatu mint az arany.

    • A bitcoin egy startup? Öööö…Lehet, hogy benéztem valamit, de a jelek szerint nem vagyok ezzel egyedül 🙂

  6. Az arany az egyetlen teljesen analog eszkoz. Es az egyre inkabb digitalissa valo vilagban az egyetlen igazi hedge ha a digitalis vilag osszeomlana. Ez a legfontosabb.. mas: felveteseidre a valasz a videolink kb 10-12 percenel talalhato. Brutal jo befektetes volt az arany (is) az elmult 10 evben.
    https://m.youtube.com/watch?v=KIjAalVwBf4

  7. Elég merész az aranyat ilyen színben feltüntetni. Ha az arany manipulált,akkor a btc mi? Pár bálna mozgatja az árát. Főleg a tether. Napi szinten 100 millakat bocsát ki,amivel felvásárolja a bitcoint. Végtelen pénzzel könnyű felvásárolni. Így meg egy teljesen manipulált árat kapunk.. erről is írhatnál valamit. Köszi.

    • Keresd vissza a témát a blogon. Kifejezetten sokat írtam itt a tether témáról és arról, hogy miként manipulálják vele a btc-t. Én személy szerint kifejezetten sokat tettem azért, hogy itthon tisztán lássa mindenki a tether kockázatatit és azért, hogy lehetőleg senki ne kezelje menekülő eszközként a tethert.

      • Tudom. Jelenlegi helyzetre gondoltam,hogy elég erős a párhuzam a tether kibocsátás és a mostani btc árfolyam növekedése között. Félő hogy a btc is megsínyli. Olyan, mintha exit scam lenne a tether részéről.btcbe menekül. Valami pere is lesz 15-en.

        • Pont néhány napja volt ez téma a telegram csoportunkban. Akit érdekel, az innentől tudja elolvasni a threadet: https://t.me/inlock_hun/20843

          De bemásolom a teljes gondolatmenetemet ide is, hátha nem akartok telegramozni:
          “[…]Nem feltélenül gondolom, hogy a SEC idáig alacsonyodott volna. Ha nekimennek a stablecoinoknak, arra minden bizonnyal jó okuk van. És ez a jó ok esetükben természezesen a befektetővédelem. Márpedig ezen a téren bőven van mit vizsgálni a Tether körül.A securities minősítés a stablecoinok estén erősen kérdőjeles, de ez eddig sem nagyon zavart a SEC-et. Ugye ez előfeltétele annak, hogy a SEC jogosult legyen eljárni, szóval ezt a pontot kár is vitatni. Ez tipikusan a van sapka nincs sapka esete.”
          “Biztos tudjátok, hogy alapvetően milyen a megítélése a Tethernek úgy nagy általánosságban. Magam már nagyon sokszor kifejtettem a Tether kapcsán az aggodalmamat. Az INLOCKot szándékosan nem a Tetherre építettük, hanem az USDC-re. Bár tény, hogy idén bevezettük mégis a Tethert is az ügyfél igényre (amit megjegyzem egyáltalán nem támasztott alá azóta a használata…). A Tether kapcsán még 2017-2018-ból van egy olyan információ, hogy az akkori likviditás mögött talán ha 70% fedezet áll, aminek több oka is van, mint pl: a legelső számlavezetőjük (talán Wells Fargo…) zárolta a számlájukat, amin azóta is ott porosodik a pénz, illetve néhány éve nyíltan felvállalták, hogy a tokenizált dollár mögötti fedezet nem 1/1-ben dollárban van tartva, hanem számos egyéb eszköz is megtalálható a “kosárban”.

          Jópáran arra spekulálnak, hogy a Tether gyakorlatilag egy olyan árnyék Bitcoin derivatíva, ahol csak az árfolyam növekedést publikálják.

          Mit is jelent ez a gyakorlatban:
          – A fedezetnek egy részt Bitcoinban tartják. Hogy mekkorát, arra tippelni sem mernék.
          – Ha a bitcoin árfolyama felfelé megy, akkor kvázi tudnak kiprintelni újabb USDT-t, amiből tudnak Bitcoint venni, ami megy az újabb fedezetbe és így a világ végéig tud hízni a fedezet.
          – Mi van akkor ha a bitcoin árfolyama lefelé megy? Semmi… Azzal nem foglalkoznak. Kvázi úgy vannak vele, hogy a crypto winter időszakokat átbekkelik, ami eddig be is jött nekik, hiszen a 2018-2020 közötti időszakban elvileg végig likvid volt a Tether.

          Fontos, hogy a fentebbi eljárásrend csak spekuláció, de számos jel utal erre.

          Jelenleg a US hatóságoknak nincs semmilyen fennhatósága arra, hogy vizsgálhassa a Tether üzleti gyakorlatát. Ám ez egy pillanat alatt megváltozna, ha az összes stablecoin-t security-vé promótálnák.”

          “Ha a Tether egyébként a “néma gyerek” a szólás mondásból, akkor nincs mitől félniük, minden frankó lesz ha security minősítést kapnak.

          Viszont ha valóban orosz rulettet játszottak stablecoinba csomagolva az elmúlt 5-6 évben, akkor befigyel egy nagyon komoly Tether összezuhanás, plusz néhány év böri.”

          “Pont néhány hónapja én is hasonló véleményem voltam én is, majd itt a csatornánk csináltunk egy kvázi szimulációt, hogy mi is történne. Gyakorlatilag rövidtávon lenne egy hatalmas skyrocket. Hiszen a legtöbben, akik ma USDT-ben vannak, azok mit csinálnák? Menekülés jelleggel húznának Bitcointba és Ethereumba. Ez pedig azt jelentené, hogy kvázi 20 milliárd dollárnyi friss pénz áramlana a nagyobb kriptokba. Persze ezt követően a nagyobb OTC dealerek elkezdenénk visszaváltani az USDT-t USD-re, amihez ugye a tether.to-nak tetemes mennyiségű bitcoint kéne likvidálnia, ami jó kérdés, hogy mennyire verné le az árakat.

          Ezen túl én komolyabb reputációs veszteségtől nem tartanék ma már. A piac már évek óta beárazta, hogy a tether egy nem-legit játékos. Anno amikor beborult a BTC-e, akkor sem árazódott ez be komolyabban, holott akkoriban az egyik legnagyobb exchange volt… csakhát mindenki tudta, hogy full kamu és scam ami ott megy. Ugyanígy nem borította a bilit a Bitconnect fail és most a Ripple ügy sem.

          Fontos viszont hangsúlyoznom, hogy a Tether fentebb leírt gyakorlata csak spekuláció, amit csak olyan közvetett bizonyítékra alapszik, minthogy 2017 óta nem voltak képesek felmutatni egyetlen olyan könyvvizsgáló eredményt sem, amiről ne derült volna ki, hogy nem egy zugauditor csinálta volna 3 csomag banánért cserébe.”

  8. 1/3 ingatlan, 1/3 értékpapír, 1/3 arany, valamelyik mindig megy.”Gyuri bácsi”

    Az a baj mindig pálcát akarnak törni a nagy elemzők az eszközök felett pedig csak diverzifikálni kellene és úszni az árral, és akkor nem lesz pofára esés.

    Az még elég elgondolkodtató hogy a kripto pénzek 500 Mrd nál járnak míg az arany 10 Billó körül kapitalizálódott.

    A másik ami engem nem hagy aludni a quantum computerek korába hogy úgy hekkelik meg majd a rendszereket ahogyan csak akarják.

    Amin érdemes elgondolkodni hogy az arany anonim, mobilizálható bárhova, a világban mindenhol ugyanazt jelenti, régen sok ember ezzel élte túl a világégéseket.

  9. Értéke annak van, ami éppen divatos. 🙂
    Befektetni pedig abba érdemes ami divatos lesz.
    A bolond se gyárt csíkos zoknit, ha tudható, hogy jövőre a kockás lesz a menő. A kereskedők már most azt halmozzák fel 🙂
    Persze a farmer az igen. Azt mondják az soha nem megy ki a divatból…
    Igaz már messze nem viszik úgy mint régen, de azért egy ideig nem felejtik el az biztos.
    Mint az aranyat 🙂
    Az arany áránál figyelembe venni a dollár inflációját minimum szükséges, mert számottevően befolyásolja a képet.
    https://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart
    (kis pipa fent állítható)
    De a bitcoin áremelkedését és a dollár inflációját egy lapon említeni felesleges.
    Mondhatjuk, hogy a dollár nagyon inflálódik, de egyelőre a bitcoin áremelkedéséhez képest ez „hosszú” távon bagatel.
    A 100 évvel ez előtti 20 dollárosban lévő aranyért ma majdnem 2 ezret adnak.
    Nehéz összehasonlítani a 100 évvel ezelőtti árúkat a mostaniakkal, esetleg a tojást meg a húst… de az inflációt az arany áremelkedésénél valamivel kisebbnek mondják.
    Ez persze ez 100 év alatt nagy üzletnek nem mondható, még ha nagyon erőlködünk se.
    Értékőrző.
    Szerintem ha az arany nem is, de a mítosz lassan kopik.

    • Aki ma bitcoint vesz azért, hogy inflációtól védekezzen az nem a ma inflációjától fél, hanem a következő évek, évtizedek dollár inflációjától. Mint minden… ez a trend is előre árazódik be.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *