Jelentés a gépházból ~ Két újabb alapkezelő…

stockalyser_help_index_4Már hogy a blogon… Két újabb alapkezelő termékeit is elemezheted a blog meglévő eszközével. Az meglévő három alapkezelő mellé az OTP és az ERSTE alapkezelő adatait migráltam be. Ezzel összesen már 192 alapot lehet nyomon követni. Miért jó a blog által nyújtott alapelemző tool?

  • A legtöbb esetben (és ez sajnos halmozottan igaz az alapkezelők saját adatközlésére is) csak annyi információt kap a befektető, hogy melyik alap mennyi nyereséget termelt az elmúlt X időszakban. Persze ez önmagában hasznos információ azonban semmilyen garanciát nem hord magában a jövőbeli hozammal kapcsolatban.
  • Jobb esetben az alapkezelő/kereskedő/bróker ad valamilyen grafikonokat is az adott alapok egységárairól de ez szintén inkább csak megkavarja az befektetni vágyót. (Pl: a látszólagos nagy árfolyam ingadozás kedvét szegi)

A blogon megtalálható tool segít abban, hogy ne csak az elmúlt időszakok hozamai alapján tudj dönteni, hanem:

  • Testre szabható mozgóátlag és RSI segítségével megtaláld az ideális ki/beszálló pontokat, hogy ezzel maximalizáld a profitot/elkerüld azt, hogy a beszálló után egyből egy lejtmenetbe kezdj. Nyilván ez sem 100%-os, de saját és kollégáim tapasztalata alapján elmondhatom, hogy számos bukót elkerültünk ezekkel a módszerekkel.
  • Visszamenőlegesen meg tudod nézni, hogy az egyes trendfordulóknál milyen volt éppen akkor a piacok hangulata (VIX index, főbb tőzsdék záró ára, stb.).
  • A chartokba tetszőlegesen tudsz belenagyítani, a mozgóátlag trendfordulókat nem csak a chartról tudod leolvasni, hanem külön 8 napos indikátor is mutatja a fel,le irányokat.

stockalyse_help_INDEX_table

  • A befektetési alapok egyetlen lényeges kellemetlenségét adó értéknapos probléma okozta kockázatot is könnyen tudod csökkenteni azzal, hogy meg tudod nézni a kiválasztott alap mögöttes termékeit és meg tudod nézni azok prompt árát, ebből következtetést tudsz levonni, hogy a T+1,T+3,T+X alap várhatóan milyen árjegyzéssel fog rendelkezni a mai napon. (Ez a funkció egyelőre még igen hiányos, leginkább csak a K&H Alapkezelőnél vannak automatikusan kiválasztva a mögöttes termékek, de ettől függetlenül az összes alapkezelőnél van lehetőség az összes – jelenleg elérhető – mögöttes terméket is kiválasztani. Ahogy időm engedi ezt a funkciót folyamatosan fogom fejleszteni)
  • Folyamatosan frissülő MSCI, tőzsde, VIX és egyéb indexek, indikátorok segítségével (ezeket a widget sorban láthatod az egyes oldalakon) van lehetőséged arra, hogy kiszállónál még cut-off előtt visszanézd, hogy biztosan érdemes-e az adott napon kiszállni az alapból. Ha elszabadul a VIX, vagy vörösbe öltözik az MSCI adott régiós indexe, akkor érdemes körbenézni, hogy vajon mi is történhetett és esetleg átgondolni az aznapi kiszállót. Ezzel a módszerrel el lehet kerülni, hogy a folyamatosan emelkedő trendű alapoknál pont egy olyan napon szállj ki, amikor bezuhan az árfolyam akár néhány százalékot is.

alapkezelok_listaAz elemző eszköz használata teljesen ingyenes, unalmas pillanataimban fejlesztgetem, nem állok semmilyen üzleti kapcsolatban az alapkezelőkkel (leszámítva azt, hogy néhánynál nyilván vezetek értékpapír számlát). Azért pont ezek az alapkezelők találhatók meg az oldalon, mert jómagamnak és ismerőseimnek ezen cégeknél van kitettségük; ha bárki szeretné használni az elemző eszközt más alapkezelő termékeire is, akkor keressen meg és lehetőségeimhez mérten beidőzítem az alapkezelő adatainak fel-/bedolgozását.

[commercial_break]

Az eszköz leginkább a saját tapasztalataim és elképzeléseim alapján készült. Éppen ezért egyrészt nyitott vagyok mindenféle kritikára, építő jellegű javaslatra, másrészt pedig jelezném, hogy az elemző eszköz csak a meglévő adatokat elemzi, nem láthat a jövőbe, ezért csak segítséget tud adni a tisztább, átgondoltabb, logikusabb döntések meghozatalába.

Hogy kicsit a jövőbe is tekintsek; amik várhatók az elkövetkező hetekben-hónapokban az elemző tool kapcsán:

  • ‘MyPortfolio’, amin keresztül össze tudod rakni a már bevásárolt alapjaid listáját amiket így egyszerűbben tudsz átlátni.
  • TKM mutatók bedolgozása és az abból jövő költségek elszámolása a MyPortfolio elemeire a minél pontosabb adatkövetés érdekében.
  • a MyPortfolio mellett lesz lehetőség összerakni egy másodlagos ‘MyWatchList’-et is azokról az alapokról amikbe ugyan még nem szálltál be, de gondolkozol rajta.
  • Mindkét lista esetén (MyPortfolio és MyWatchList) egyedileg definiálható alert e-mail küldés bizonyos események bekövetkeztéről (pl. stop-loss warning, mozgóátlag trendforduló, RSI küszöb átlépés, stb.)
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *