Intelligens ház… mint egységes koncepció?

nestthermo01Ma még a viselhető kütyük és a 3D nyomtatók fénykorát éljük, de egy-két éven belül a fókusz az intelligens ház/épületgépészet irányába fog tartani. Nem szükséges nagy látnoki képesség mindennek vizionálásához. Alig egy hete beszélgettem az egyik kollégámmal az intelligens ház koncepcióról és annak lehetséges piaci réséről; hosszan diskuráltunk arról, hogy a legnagyobb gondot az jelenti, hogy bár jelenleg számtalan ilyen megoldás érhető el, de semmi nem kompatibilis semmivel és a legtöbb esetében olyan szaktudás sem árt a beüzemeléshez/üzemeltetéshez, amivel egy átlagos halandó nem igazán rendelkezik. Még igazán meg sem tudott érni a fejünkben a gondolat mikor is jött a nagy bejelentés: A Google felvásárolta a Nest-t 3,2 millió dollárért. Az internet azóta is ezen csámcsog, sok nevesebb gazdasági lap is lesüllyed arra a szintre, hogy a dealben csak a “3,2 millió dolláros termosztátot” lássa. Pedig az üzlet mögött nyilván ennél sokkal több van.

A Nest azt a célt tűzte ki, hogy egyszerű és praktikus épületgépészeti eszközöket cserél le trendi, okos és legfőképpen internetre között eszközökre melyek nem mellesleg képesek boldogan együttműködni. Jelenleg a Nest két publikus termékkel rendelkezik: egy okos termosztáttal és egy még okosabb füstérzékelővel. Mi ebben a nagy kunszt? A termosztát a tökéletes hőérzetet ígéri a lehető legnagyobb energiamegtakarítás mellett úgy, hogy néhány hét alatt megtanulja a lakók viselkedési szokásait és igényeit, míg a füstérzékelő a nyilvánvaló funkciója mellett olyan hasznos apróságokkal van felruházva mint pl. mozgásértékelő, fény ami akkor világítja meg szolidan a szobát, ha az éjszaka közepén nekifogsz botorkálni alatta. Mindkét eszköz igen praktikus és persze igen drága is. 26 ezer forintot fizetni a füstérzékelőért amikor megkapod a barkácsáruházban 2-3 ezerért is? Mi ebben az üzlet? Itt jön be a képbe az intelligens ház koncepciója. Mi van akkor ha az okos füstérzékelő tűzet vagy magas szénmonoxid koncentrációt érzékel? Természetesen ‘szól’ az okos termosztátnak, hogy kapcsolja már le a kazánt mielőtt még nagyobb baj lesz.

[commercial_break]

Kicsit gondoljuk tovább ezt a koncepciót? Mi történne ugyanebben az esetben egy olyan házban amiben sokkal több Nest kütyü van? Mondjuk szólna a füstérzékelő a páraelszívónak, hogy max teljesítményen pörögjön és közben a légkondikat is bekapcsolná maximális légkeverési fordulaton? (Már persze ha csak CO-t érzékel, mert a tűz van, akkor ezzel max csak árt neki…). Vagy egyszerűen csak szólna az összes intelligens dugaljnak, hogy áramtalanítson és közben bekapcsolná az összes aksiról menő Nest kütyün a fényeket, hogy ezzel segítse az épület elhagyását? Az nyilván a minimum, hogy tűz esetén jelez a tűzoltóság felé.

nestprotect01

Naphosszat lehetne ötletelni, hogy még milyen praktikus integrációk irányába léphetnénk el, azonban térjünk vissza az eredeti gondolathoz, miért is vette meg a Nest a Google 3,2 milliárd ropogós dollárért? Egy dolog biztos, nem a 120 dolláros füstérzékelőkre építi a ROI-t.
Mi hiányzik leginkább a jelenleg otthon már fellelhető épületgépészeti megoldásokból? (Legyen az akár riasztó, akár napelem vezérlő, légkondicionáló vagy éppen központosított porszívó.) Nyilvánvalóan az egységes platform. Márpedig a platform teremtésben a Google igen jó. Lehet szeretni, lehet utálni, de az Android a legjobb ami történhetett a okos telefonok világával. Nem lepődnék meg, ha a Nest felvásárlása mögött:

  • Egy újabb platform megalkotása lenne, amivel forradalmasítani és az ‘egyszerű emberek’ számára is elérhetővé kívánják tenni az intelligens ház/lakás koncepcióját és ennek megannyi előnyét.
  • A nagy hírveréssel indult és a Kickstarteren összeszedett pénzből összehozott Nest cég segítségével kvázi megkaparintja az egységes platform megalkotásához szükséges szabadalmakat.

Nos ez így számomra már sokkal inkább utal a Googlere. Ami viszont biztos: Az épületgépészet automatizálása és az intelligens ház mint irány egyre erősebb, az elkövetkező években komoly piaccá fogja kinőni magát, mely piacon nem lepne meg, ha a Google próbálná diktálni az iramot. Aki mostanában gondolkodna el a központosított fűtésvezérlésen, esetleg a világítás, elektromos hálózat, központi légkondicionáló vezérlő elektronikák megvalósításán az lehet jobban teszi, ha vár ezzel egy kis időt. Ha tényleg ebbe az irányba akar elmozdulni a Google, az minden bizonnyal igen hamar jelezni fogja. A Nest egyik alapítója – Tony Fadell -, már le is nyilatkozta időközben, hogy a Google támogatásának köszönhetően képesek lesznek még egyszerűbb, átgondoltabb eszközöket létrehozni, amik könnyebbé teszik a mindennapi életünket az otthonunkban. De ha már szóba került Fadell, akkor a fenti listához mindjárt hozzá is írhatjuk:

  • Tony Fadell neve kezd egyre ikonikusabbá válni. Márpedig az amerikai álomnak nélkülözhetetlen eleme az, hogy a leginkább menő termékek mögött mindig szerepeljen egy arc, akire a teljes szakma felnéz. Fadell egyre inkább ilyen szerepbe kerül, amit igen okosan most lehalászott a Google és a céggel együtt bekebelezte az új ‘ikont’ is.

Ki tudja, talán 1-2 év múlva a Google Play shopban is megjelennek ezek a kütyük és úgy fogjuk vásárolni ezeket, mint néhány éve a zenéket, vagy manapság az appokat? Nem lepődnék meg ezen.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *