Bitcoin: 10 millió ok az ünneplésre!

Eltelt egy újabb év. Immáron 12 éve ezen a napon indult el a ma ismert Bitcoin hálózat, mely azóta is töretlen lendülettel és lelkesedéssel szolgálja ki a felhasználók igényeit. Vajon a Bitcoin képes volt beváltani, a korai hívők világmegváltó ábrándjait? Erre ma biztosan nem lehet még azt mondani, hogy igen. De ami tény az tény: 12 évvel később a Bitcoin egy megkerülhetetlen eszköze lett a digitális érának, ami különösen egy olyan helyzetben tud felértékelődni, mint az elmúlt egy év, amikor alapvetően kellett újraértelmeznünk azt, hogy mit is gondolunk olyan fogalmakról, mint pl: szabadság vagy közösség.

Mégis lesz nyugdíjad. Te már érted a bitcoint?
tisztabit kampány plakát 2017-ből. Bp. Méta utca.

A Bitcoin a saját létezése mellett azonban sokkal többet adott már eddig is. Hiszen puszta létével indította el azt a digitális érték forradalmat, ami azóta olyan eredményeket termelt ki, mint pl. a smart contract platformok. A folyton változó, fejlődő és megújuló digitális világban, valahogy megnyugtató érzést kelt, hogy létezik valami olyan dolog, amibe beleírt információk nem vésznek el, nem törlődnek, nem módosulnak és várhatóan a teljes emberöltőn keresztül elérhetők maradnak. Lássuk be kevés olyan dolog van a ma ismert interneten, ami változatlanul elérhető lenne akár csak 5-10 éves távlatban.

A Bitcoin a bankok Robin Hoodja. Aki nem hiszi, járjon utána!
tisztabit kampány plakát 2017-ből. Bp. Deák tér, metró

A világ végérvényesen megváltozott és ebben a Bitcoin szerepe elidegeníthetetlen. Mára már nem kérdés, hogy létezhet pénz anélkül is, hogy azt egy kormány bocsátaná ki és létezhet értékmérő, aminek az értékét senki nem kontrollálná, aminek nincs felügyelete, nincs folyamatosan variált szabályrendszere, amit a világpiachoz igazítanának. Létezhet egy digitális értékmérő anélkül, hogy ez emberiség egy szűk csoportja döntené el, hogy mi számítson értéknek a nagy többség számára.

A Bitcoin nem tökéletes, nem hibátlan. Nem oldja meg a világ problémáit és nem is eszköze a vagyon újraelosztásának. A teljes piaci kapitalizációja alig 627 milliárd dollár, így az árfolyamát egyelőre még könnyedén tudják manipulálni a nagyobb piaci szereplők… De szépen lassan növekszik. Évről-évre egyre nagyobb szeletet kihasítva a globális tortából.

Ma még nem kell hozzá időgép, hogy ne maradj le. A bitcoin a jövő pénze. A jövőd pénze.
tisztabit kampány plakát 2017-ből. Bp. M1-M7 közös szakasz

A mai napnak ráadásul különleges apropót ad, hogy pont most lépte át a Bitcoin a 10 millió forintos árfolyamot.

Visszatekintés a 9. és 10. születésnapi postokra, sok-sok érdekességgel:

Bookmark the permalink.

7 Comments

  1. Jó volt ismét látni a plakátos képeket 🙂
    Sokat tettetek akkora az emberekért. Nem kizárt, hogy egy ilyen felvilágosítás miatt úszta meg jó pár ember, hogy lehúzzák a Scammerek, vagy épp a tisztabit miatt lépett be a crypto világába.

  2. Kb akkor ismerkedtem meg a bitcoinnal, amikor először csapott bele a 3000 dollárba. Onnantól kezdve érdekelődtem a téma iránt, olvastam sok variance-t, tájékozódtam itt-ott, de sosem lettem kirptótulajdonos és jelenleg sem vagyok. Indokaim csak azok voltak, hogy a váltók iszonyat százalékokra lehúztak, szabályozatlan volt minden, az adózásról senki nem tudott semmit, léptem nyomon át akartak bszni a weboldalak és egyszerűen agyérgörcsöt kaptam a 20-30%-okat eső/emelkedő árfolyamtól, ami a “semmire” történt. Értelmezhető mennyiségű pénzt nem tudtam hogyan lehetne beletenni, mert százer forint az játékpénz, legalább 2-3 milla lett volna indokolt. Mondom ez nem nekem való, 2019 elején elengedtem a kriptót. Most csak azért jöttem ide, hogy gratuláljak a szülinaphoz és az ATH-hoz. Én maradtam a sima tőzsdénél, beletoltam egy rakás millát a teslába és ez nekem jó 🙂

  3. Értem hogy a Bitcoin mögötti technológiának, bányász gépek üzemeltetésének van értéke, de ez ugyanilyen coinokból több száz van és bármennyi hasonló készíthető.
    Minden nagy üzleti felhasználó saját algoritmusán alapuló rendszert épít, és nem a bitcoint használja.
    Nem értem miért növelik ezek a bitcoin értékét? (Az erről szóló cikkekben általában ez szerepel)

    Bitcoinból elvileg véges darab van, de az elképesztő ára miatt a többség nem tud bitcoint venni vagy azzal tranzakciót lebonyolítani. Közvetítőkön keresztül töredék coinokat kaphat. Ezek száma viszont már végtelen, bitcoin bármennyi apró részre felosztható!

    Nagyon érdekelne a válasza hogy miért csak a bitcoinnak és egy-két társának van értéke? Miért nem befolyásolja az értékét a véges darabszám emlegetése mellett a végtelen darabra való felosztás?

    • Ez a “coinokból több száz van” megközelítés alapvetően pont ugyanolyan megközelítés, mint ha az mondanád: “a periódusos rendszerben több száz anyag van, így az arany miért érne bármi is, ha egyszer bárki bármikor feltalálhat egy újabb anyagot vagy készíthet egy mesterséges vegyületet”. Érted az analógiát? Attól, hogy valaki vagy valakik létrehoznak egy tetszőleges coint vagy tokent, attól annak még semmi köze nem lesz a Bitcoinhoz. A Bitcoin nem a kód és nem is a token, a bitcoin az a köré épülő ökoszisztéma, a szolgáltatások és a felhasználók. Attól, hogy én mondjuk rendelkezem Bitcoinnal sehol nem fog érdekelni, hogy X ember csinál egy Y bitcoin klónt, nem fogok oda rohanni és abba is befektetni, hiszen az Y bitcoin klón vagy eleve nem rendelkezik semmilyen valós ökoszisztémával, vagy pedig annak ökoszisztémája semmilyen hozzáadott értéket nem nyújt nekem a Bitcoinhoz képest.

      A Bitcoin és további 4-5 szélesebb körben elterjedt blockchain és coin értékét nem a puszta léte biztosítja, nem az, hogy X ember egyszer létrehozta ezeket. Hanem az a sok-sok 10 vagy 100 ezer ember munkája, akik erre idővel ráépítettek számos szolgáltatást, amik ma adják a hálózati forgalmukat és cirkulációjukat. Ez Bitcoin esetén mára a store of value jelleg, az Ethereum esetén a DeFi ecosystem, a Litecoin esetén lényegében a gyors és olcsó utalás és még sorolhatnám.

      Fontos, hogy vannak tokenek és coinok, amik nagyon speciális tulajdonságokkal rendelkeznek, ezek rendszerint nem is saját blockchainen vannak kibocsátva. Ilyenek pl a stablecxinok vagy DAO governance tokenek. Messziről jött embernek, ezek is csak újabb bitcoin szerű coinoknak tűnnek, de valójában nagyon speciális felhasználási módjaik vannak. A stablecxinok pl a kripto piac menekülő eszközei, a governance tokenek pedig arra jók, hogy közösségi elvek mentén lehessen projekteket építeni.

      Hosszan tudnám sorolni, de mindettől függetlenül ugyanaz igaz a kripto coinokra, mint a hagyományos startup piacra. Minden eredeti és értékes ötletre jutni 10-20 semmit sem érő coin, amit csak néhány szerencsevadász indít el és próbál felhypeolni, hogy lepumpálja a gyanútlan meggazdagodni vágyókat.

      Vajon a 2000-es években indult internet startuppol (pl. google, amazon, PayPal) értékét befolyásolja, hogy velük együtt az internet lufiban több ezer olyan kamu projekt is indult, amik csak arra jöttek létre, hogy lehúzzák a befektetőket?

      Ha az előző kérdésre az a válasz, hogy nem… akkor szerintem meg is érkeztünk a Bitcoinhoz és annak értékéhez.

    • Mondanék egy másik hozzáállást:
      Nem számít mi van a bitcoin „mögött”.
      Az számít, hogy akinek van, az mire értékeli, és akinek nincs az mennyire szeretne belőle.
      (mindegy, hogy miért értékeli, akár azért is értékelheti ami szerinte „mögötte van”, de azért is, mert gyógyítja a hajhullást )

      Kettőn áll a vásár.
      Mit ér egy festmény? Vászon+egy kiló festék és pár óra munka ára?
      Vagy amennyiért az utolsó aukción elkelt?
      És ha a tulaj eladná, de a kutyának se kell a feléért se?
      Vagy ha éppen lenne rá vevő a duplájáért de a tulaj nem adja?
      No mennyit ér?

      Vajon változott a bitcoin „mögött” lévő érték az elmúlt pár héten miközben a duplájára emelkedett az ára?
      Fenét.
      Mi változott?
      A hit.
      Mert aki nem hitte, hogy hamarosan eléri az eddigi csúcsot az most kezdi elhinni.
      Ja, hogy azóta még meg is duplázódott pillanatok alatt? Na ezt annál is többen nem hitték volna…
      Most már nagy részük kezdi elhinni, talán mert túl vagyunk rajta.

      Elképesztő az ára? Mihez képest?
      A vasedényhez képest?
      Dehogy. Azazhogy igen, elképesztően olcsó.
      Vagy esetleg van valaki aki biztos benne, hogy soha nem fog 10 szer ennyit érni?
      Az elején egy dollár volt az ára. Na az drága. A semmiért adni egy dollárt egyszerűen butaság. Esetleg ha két semmit adtak volna egy dollárért… 🙂
      Fog ez még menni fölfele, bár gyanítom, hogy lesznek döccenők ahogy eddig is voltak. Jó lenne tudni mikor.

      Azért ne egyek a tortából, mert darabokra szeletelték és nem az egész az enyém? Ráadásul ami a tányéromon van abból is csak egy villára valót tudok a számba tuszkolni?
      Nem az számít, hogy egy egész bitcoinom van e. (bár a lelkünk szereti az egész(séges) dolgokat.)
      Az számít mekkora értéket tárolok bitcoinban.
      Ha jobban esik, akkor satoshi-t veszek, nem bitcoint, abból 10-et is tudok sőt százat :)! (garantáltan együtt mozog az értékük)
      Ezt már linkeltem egyszer, aki látta ne nézze! :
      https://www.lookintobitcoin.com/charts/stock-to-flow-model/
      sajnos logaritmikus, de azért értelmezhető
      Minden megtörténhet, és a fordítottja pláne 🙂

  4. A bitcoin a jövő pénze. 🙂

    • Óvatosan a pezsgővel, a coinbase körül gyűlnek a viharfelhők. Rengeteg fiókot hónapkra zároltak, korlàtoztak, kiértékelnek, ezalatt nem férhetnek hozzá a befektetéseikhez, az ügyfélszolgálat gyakorlatilag egyáltalán nem válaszol, a redditen tömeghisztéria van. Olyan 800.000 ticket körüli a lemaradásuk. Nem csoda, hogy nincs eladói nyomás és függőlegesen megyünk felfelé.

      Mielőtt nagy bölcsességek zúdulnak a nyakamba (not your keys, not your crypto), emlékeztetnék mindenkit, hogy sikátorban megvásárolni a kulcsokat sem sokkal biztonságosabb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *