Felezési nap

Tegnapi napon (és ma hajnalban is… illetve várhatóan akár ma/holnap is), a mágikus internet pénz és kis barátai is elszenvedték az elmúlt majd három év legbrutálisabb árfolyam zuhanását. A Bitcoin egy személyben zuhant alig 24 óra alatt ~8000 dollárról egészen 4000 dolláros darabárig és próbálkozik most éppen kapaszkodni (kevés sikerrel) az 5000 dolláros támaszba.

Ezúttal azonban a hatalmas korrekció nem csak a kriptopénzek saját mikrouniverzumában történt, hanem melléktermékként a globális piacok teljes összeomlásával. Éppen most a VIX index már 80 pont körül tart, amire a 2008-as válság óta nem volt példa. (VIX: Chicagói börze volatilitás indexe, ami lényegében egyfajta félelem/pánik indexként használatos). A nagyobb tőzsdei indexek pedig gyakorlatilag 3 éves eredményüket nullázták le néhány hét leforgása alatt. Csak példaképpen az S&P500 index potom 30%-ot bukott február 10 óta.

A pánik kapcsán felvetődik a kérdés, hogy akkor a Bitcoin mennyire is hedging eszköz és mennyire ‘safe heaven’. Pragmatikusan az elmúlt napok alapján akár le is lehetne vonni, hogy semennyire, hiszen tökéletesen haladtak együtt az árfolyamok. Ám, ha valóban almát almával akarnánk összehasonlítani, akkor valójában a korreláció csak látszólagos.

Ha valamit bebizonyított a Bitcoin most az a következő: valójában létezhet olyan, hogy szabad piac, ami képes önszabályozón működni külső beavatkozás és felsőbb kontroll nélkül. A tradicionális tőzsdéken az elmúlt hetekben, de különösen az elmúlt 24 órában számos olyan intézkedés történt, ami alapjaiban teszi azokat alkalmatlanná a saját funkciójuk ellátására.

Gondolok itt a FED és egyéb jegybanki tőkeinjekciókra és persze a “csillapító” tőzsde szünetekre és felfüggesztésekre. Hogy mennyire groteszk az a valóság, amiben élnek a tradicionális piacok, arra hadd mutassak egy fals példát:

“Satoshi Nakamotó felfedve kilétét a hatalmas pánik hatására úgy döntött, hogy módosítja a Bitcoin konszenzus mechanizmusát és további 200 millió bitcoint premineolt a meglévő cirka 18 millió felett. Az intézkedésre a piacok pozitívan reagáltak és az altcoinok árfolyama újabb emelkedő trendvonalra lépett”

Ugye mennyire nonszensz és életidegen ez a példa? Pedig ha Satoshi helyére a FED-ez rakjuk, a bitcoin helyére a dollárt és az altcoinok helyére az S&P500 indexet… nos akkor tegnap pontosan ez történt.

A Bitcoin indulása óta az első olyan esetről beszélünk, amikor VALÓBAN tőzsdei pánikhelyzet vette kezdetét és VALÓBAN jelentős korrekciók történtek a tradicionális piacokon. Az elmúlt években neves közgazdászok és spekulánsok ezrei nyilatkozták le, hogy a Bitcoin egy ilyen sztesszhelyzetben össze fog omolni és az értéke nullára redukálódik, hiszen nem rendelkezik azokkal a felügyeleti kontrollokkal, ami megmenthetné ettől egy pánikhangulatban.

Ha egy pillanatra elvonatkoztatnunk az árfolyamok alakulásától, akkor egy dolog biztosan kijelenthető: A Bitcoin bebizonyította (egyelőre kicsiben), hogy tőzsde felügyeleti intervenciók és jegybanki intézkedések nélkül is tud működni egy szabad és független piac.

Miközben a felügyeleti kontrollt gyakorló (egyáltalán nem független) intézményi háttér egyre inkább fogy ki a lehetőségekből és eszközökből… nos aközben a Bitcoin bizonyította, hogy egészséges piaci körülmények között valójában NINCS is szükség ezekre az eszközökre. Érdemes lehet ezen elgondolkodni miközben mindenki az önkéntes házi karanténjában próbálja átvészelni a következő hetek megpróbáltatásait.

Bookmark the permalink.

27 Comments

  1. Nagyon úgy tűnt, hogy meglesz az a 0 (nulla), talán ennek elkerülésére volt hirtelen BitMEX és Deribit maintenance.

    https://threader.app/thread/1238306306043162625

  2. “Hogy mennyire groteszk az a valóság, amiben élnek a tradicionális piacok, arra had mutassak egy fals példát:”

    Hadd. De már ennek is örülök, sokan “hagy”-nak írják és mondják.

  3. Németh Péter

    “Satoshi Nakamotó felfedve kilétét a hatalmas pánik hatására úgy döntött, hogy módosítja a Bitcoin konszenzus mechanizmusát és további 200 millió bitcoint premineolt a meglévő cirka 18 millió felett. Az intézkedésre a piacok pozitívan reagáltak és az altcoinok árfolyama újabb emelkedő trendvonalra lépett”

    Én nem így látom, szerintem így lenne a helyes átfordítás:

    “Satoshi Nakamotó felfedve kilétét a hatalmas pánik hatására úgy döntött, hogy 500 millió dollár értékben vásárol fel Bitcoint. Az intézkedésre a piacok pozitívan reagáltak és az altcoinok árfolyama újabb emelkedő trendvonalra lépett”

    Hiszen a FED nem az S&P 500 részvényeiből bocsátott ki többet, hogyan is tehetné. 🙂

    • Ezt akkor fordítsuk úgy, hogy a zuhanás megállítására csúcsra pörgették a tether forgalmát, elérve a hihetetlen 107 milliárdos 24 órás forgalmat. Most is 102 milliárdon izzítják, csak össze ne omoljon az egész. Közel 6,7 milliárd darabbal, de a többi stabilcoin sem alszik. Mennyiségük többszöröse forog.
      Wash trading? Nem ellenőrzött piacon? Mi más?

      • Szerintem te nem igazán érted a wash trading fogalmát. Wash tradelni olyan művelt ami mögött nincs valós pénzügyi tevékenység, csak a látszatát kelti a nagy forgalomnak annak érdekében, hogy ezzel megtévesszen másokat. Ennek fontos előfeltétele, hogy aki washtradet csinál, annak ne legyen költsége, hiszen ha fizet érte commissiont, akkor az már nem wash trade. Az elmúlt 48 órában a Bitcoin elszenvedte az alltime 24 órán belüli második legnagyobb korrekcióját, mégis miért kellett volna itt bárkinek is wash tradelni? Hiszen a piacokon igen komoly mozgás volt. A hálózatok betömődtek és olyan szinten alakult ki illikviditás nagy sok NAGY szereplőnél, hogy konkrétan a Maker DAO-ből ennek hatására sikeresen kiloptak 5,5 millió dollárnyi ether fedezetet. Az elmúlt két napban nagyon sok olyan dolog történt, amiről lehet és érdemes is beszélni, sőt nagyon sokat fog tanulni belőle a kripto ökoszisztéma. De ebben nem tartozik bele az általad idebiggyesztett “tether propaganda” téma. Nincs semmi bajom azzal amit írsz, de tedd meg, hogy nem sűlyedsz le a fakenews siteokat is megszégyenítő általános életigazságok puffogtatására. Ettől a színvonaltól még Roger Ailes is elpirulna, ha még élne.

      • Nem igazán érted a gazdaság működésének alapjait, ugye? A fiat pénzek eredetüknél fogva insolventek, hiszen kizárólag a bizalom áll mögöttük. Tegyük fel, hogy a tether is insolvent és kizárólag azért létezik lassan 4 éve, mert a traderek megbíznak abban, hogy az értéke mindig is egy dollár lesz. És akkor mi van? Erről szól a bizalom, ha tetszik, ha nem. Ez nem minősíti sem a bitcoint sem azt amiket Variance a fentebbi cikkben leírt. Nem az insolvent tether interveniált a bitcoin piacon, sőt ha valóban insolvent a tethert akkor az pont hogy fokozta a zuhanást, hiszen a fedezet nélküli tetherrel mindenki sokkal szívesebben nyúl bele a hulló késekbe, mivel nincs valódi vesztesége. Olyan számokat hozol elő és mosol össze, amiknek semmi közül nincs egymáshoz. 107 milliárd dollár forgalom volt 6,7 milliárdnyi tetherrel? Brávó, erre való, erre hozták létre. Erről szól a high frequency trading.

  4. Csak idő kérédse és ha nem is minden tőzsdén de 0-hoz fog konvergálni az értéke, nem elég likvid a piac ehhez a rengeteg shorthoz Aki régen lelkes hívő volt, most csoportokban lebegteti a sikeres shortját fórumokon, aztán gyorsan vált fiatra. Reménytelen. Persze utána lesz feltámadás és 1000 dolláron elszórakozik vele akinek van hozzá kedve. Szerintem már most is egyre kevesebbeknek van.10 évvel ezelőtti technológia, vagy lesz jobb vagy elhal az egész terület.

    • A coinbárók akkora vagyonnal rendelkeznek, hogy nyugodtan fel tudják pumpálni az árfolyamot. Csak az a kérdés, megéri-e, mert jócskán bukhatnak rajta. Amint kiugranak, akkor jön majd el az idő, hogy egy egy kisebb csoport fogja csak gyűjtögetni és egymásnak mutogatni. Fizetésre nem alkalmas, menekülőeszköznek sem. Vajon mi lesz a következő reklámszlogen? Ja a korona vírus ellenanyaga? Az lehet, mivel inkább a fiatalok rendelkeznek vele, a vírus meg az idősebbeket tizedeli. Lehetne ebből egy új szlogent kovácsolni, számokkal alátámasztva .

  5. a mai trump bejelentés a bitcoinra is hat, nem kell fizikai contact legyen a piacok között azért mert amerikában stimulálnak…elég a pszihére hatni, ugyhogy nagyon is korrelál, ha összeomlik a piac a bitcoin is azt teszi, amig el nem kezd máshogy müködni/reagálni(nem ugy tünik hogy máshogy müködne “egyelőre”)

  6. +1 nézőpont:
    Ma emelkedett az átlaga az eddigi napok (eddigi összes) árainak.
    Tegnap is. Tegnapelőtt is, ahogy az elmúlt több mint 8-10 év minden egyes áldott napján.
    Persze lehet, hogy holnap először sok év után nem fog. Adhatná az Isten!
    Maradt egy kis zsebpénz, amit az utolsó ATH ünnepen kivételezni engedélyezett az a „nagyokos”, azon biztos vennék egy kis BTC-t.
    El se adnám amíg a duplájára nem hízik… akkor is csak a felét!
    Aki pedig nem csak a zsebpénzével játszik az összekapar valahonnét némi tethert, mert van aki annak fejében is megválik a bitcointól.
    Majd visszaadja ha megint fentebb van az árfolyam. Gyanítom lesz. Addig meg ne kérjék!
    Hullámzik?
    Aki nem bírja a hánykolódást, minek megy a tengerre?
    Bár ott sem az számít, hogy milyen magasan vagy, hanem csak, hogy épp a felszínen legyél.
    Hullámok a kádban is vannak, sőt ott könnyebb csinálni is, nem kellenek hozzá még bálnák se.
    A különbség az, hogy itt nem húzzák ki a végén a dugót.
    Se túltölteni, se leereszteni nem képes senki.
    Csak hát ugye hullámzik…
    Ezen lehet keseregni.
    De hasznot is lehet belőle kovácsolni!
    Ki-ki habitusa szerint.
    Gyanítom, a bálnák nem rezeltek be. 🙂

  7. A fantasztikus új vívmányok amik békeidőben biztos nagyon cukik (usdt, lighting network, hot wallet) most segíthették legyűrni a korábbi technikai árfalakat elhozva az instant crypto apokalipszist.A 12-i ‘fekete lyuk’ -ak a tömegnyi tőkeáttét automatikus likvidálása okozta, ez nyilvánvaló. Élőben nézve nekem is voltak összeesküvés elméleteim a történtek láttán elvégre úgy vágtak át a korábbi (7,4k, 6,6k 6k 5,8k stb.) válaszfalakon mint pisa a hóemberen és azért ez kissé meglepő volt.
    Látszott, hogy nem bízták a véletlenre mert folyton 100usd -al kevesebbért szórták be a btc -t mint az aktuális vételi ár és ez be is jött mert gyönyörűen zuhant az árfolyam. Sokan pórul jártak, ők egy darabig biztos nem fognak áttétezni túl nyugodtan. A legnagyobb veszteségnek a bizalom vesztést gondolom mert itt most van egy erős csoport aki 18 májusi apokalipszis után jött és csinált 13k -s árfolyamot is most erősen pofára esett. Szóval nem biztos, hogy tovább viszi ‘jó szívvel bőséggel a crypto evangéliumát’. Szerintem egy coin valódi funkcionális értékét egyszerűen reprezentálja a napi kapitalizációjához képesti napi forgalmi aránya ha ez a szám kisebb mint a kapitalizációja akkor érdemes elgondolkodni, hogy reális összhangban van-e ez az adott coin mögé aposztrofált ideológiával mert ha még az sem oké akkor mégis mit vársz?!

  8. örök körök

    Látom a “digitális arany” kifejezést kerülöd már, mint a hímes tojást, pedig szvsz illene egy bocsánatkérő posztot írnod, hogy ezzel “hülyítetted” (már bocs) a népet anno, nyilvánvalóan komolyabb tőzsdei tudás, tapasztalat nélkül. Leírtuk itt is páran (én biztosan legalábbis, bár lehet nem ezen a nicken), hogy ez egy marhaság, a BTC és a crypto általában egy nagyon jó spekulációs eszköz (és ezt bármilyen negatív él nélkül mondom), ami leginkább a részvények árfolyamával korrelál, menekülőeszköz státuszt válságban nem fog betölteni.

    A “digitális arany” mantra miatt most nagyon sok balek kisember fog nagyon (nagyon) sok pénzt bukni. Ez a piaci pánikhangulat szerintem még egy jó ideig ki fog tartani, alsó hangon még egy felezés benne van az árfolyammozgásokban, akkor pedig minden összegen, amit a befektetők 2017 közepe óta HODL célra toltak a rendszerbe, csak bukni fognak. Ez sok minden, csak nem digitális arany.

    “Ha valamit bebizonyított a Bitcoin most az a következő: valójában létezhet olyan, hogy szabad piac, ami képes önszabályozón működni külső beavatkozás és felsőbb kontroll nélkül. A tradicionális tőzsdéken az elmúlt hetekben, de különösen az elmúlt 24 órában számos olyan intézkedés történt, ami alapjaiban teszi azokat alkalmatlanná a saját funkciójuk ellátására.”

    Marhára nem igaz amit írsz, mivel a crypto tőzsdék egyáltalán nem “tisztán matematikai” alapon működnek, pár szélsőséges cryptoanarchista által elvétve használt decentralizált tőzsdén kívül az összes centralizált, blockchainen kívüli. Ezek bizony szabadon korlátozhatnak, vagy akár be is dőlhetnek, magukkal rántva a befektetők pénzét. Olyan apróságokról ne is beszéljünk, mi van, ha végre megnyikkan a tether sztori (a mese szerint ugye már 1 000+ mrd forintnak megfelelő összeg csücsükél benne valahol letétben, hát persze), akkor mi fog történni a piaccal… Lehet akkor is vissza lesz sírva majd az a fránya szabályozás. Szóval ezzel a szöveggel is csak óvatosan.

    • Bocs, ha kerülöm a digitális arany kifejezést. Ennek nyilván az lehet az oka, hogy itt a blogon biztosan soha nem írtam le így ezt a kifejezést, legalábbis a kereső nem igazán talál ilyesmit. Mindez azon persze semmit sem változtat, hogy a bitcoin azokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint az arany. Nevezetesen véges számú van belőle az elsődleges piacokon és az idő előre haladtával egyre nehezebb újabbat termelni. Szóval nem igazán értem, hogy mit is kérsz itt pontosan rajtam számon. Hogy a Bitcoin store of value-e? Igen az. Hogy a bitcoin értékállóe és az értéke csak növekedni tud/fog? Na ilyet én biztosan nem állítottam.

      Nem írtam olyat, hogy ezen a közpotosított tőzsdék tisztán matematikai alapon működnének, eszembe sem jutna ilyet írni. Sőt ez nem igaz a decentralizált tőzsdékre is. Már a feltételezést sem értem. Ezeket a rendszereket emberek használják, függetlenül, hogy centralizált vagy decentralizált. Az emberek viselkedése pedig messze távol áll a matektól.

      A tetherhez annyit, hogy tavaly nyár óta mindenki tudja, hogy legjobb esetben is kb 70% fedezet van mögött. Az, hogy ettől az emberek megbízni benne, mint stablecoinban… nos ez az ő szuverén döntésük. Én nem bízok meg a tetherben, soha nem is bíztam meg. Pont emiatt nem is használom sehol. A dollár mögött mennyi fedezet van? A legutóbbi héten frissen kinyomtatott dollár mögött mennyi fedezet van, amit csak azért hoztak létre, hogy az eluralkodó tőzsdepánikot megfékezzék? Pontosan ugyanannyi mint a tether mögött. Sőt, képzeld egy hete a DAI mögül is hiányzik kb 5,5 millió dollárnyi fedezet egy belső támadás miatt, mégsem látom, hogy ez generális bizalomvesztéshez vezetett volna és beárazódott volna.

      Ui: Mindenkinek meglehet mindenről a véleménye és ezt nyilván ésszerű keretek között ki is fejtheti. Az én véleményem semmit sem változott, ahogy ezek szerint az tiéd sem az évek során.

      • Amikor az arany ára az ötödére esik pl. az ezüsthöz képest akkor az már nem arany?
        Az arany ára változik. (bármihez mérjük is)
        Ha nagyon változik lefele akkor már nem arany?
        Mi az a nagyon? Ki érzi magát olyan okosnak, hogy azt mondja, hogy ekkora árváltozás már megfosztja attól, hogy aranynak értékeljük.
        Ha fele ekkora lenne az még belefér… ?
        Ki húzza meg a vonalat?
        Az arany nem változik, csak az ára, a bitcoin ugyanígy.
        Szerintem olyan mint az arany, csak kicsit jobb!
        És hogy éppen mire értékelik őket, az pedig csak bizonyos emberek hitén múlik.

    • Gratulálok ehhez a minősíthetetlen szinthez, amit itt művelsz barátom. Elbuktad a pénzed és most jösz ide hőbörögni? Dehogy is, hisz leírtad, hogy már évek óta milyen okos voltál nem is digitális arany a bitcoin, hanem spekulatív termék. Mekkora okos vagy. Az arany mi? Az arany nem spekulatív termék? Te azért veszed az aranyat, mert megeszed liszttel meg koronáscukorral, amit utána letörölsz egy kis wcpapírral? Vicc ez a stílus, ráadásul ide jösz álnéven trollkodni. Mi van, beütött az otthoni karantén? Ha ez a stílusod, akkor inkább tartsd meg magadnak.

    • Évek óta követem a variance blogot, de eddig nem volt okom kommentelni. Ezt az örök köröket melyik kő alól szalasztották? Biztos lehet sok dologgal vádolni a variance blog íróját, de azzal tutira nem, hogy ne követné meg az olvasókat, ha valamiben téved és csak sunyin lapítana. Megkövetett mindenkit külön postban mikor benézte parabolik trav hülyeségeit a 100k-ról és akkor is, amikor a BCH jövőképét látta homályosan.

      Azzal jösz, hogy sok kisember bukta most el a pénzét amiért ez a blog a hibás?

      Te magadnál vagy?

      Csak az bukta el a pénzét, aki realizálta a veszteséget, aki ezt tette az meghozta a maga döntését, majd tanul belőle, ahogy az is tanult belőle aki reaizálta a veszteségét 2018-ban vagy 2019-ben.

      Ez az oldal szerintem nagyon jó.

      Én sem értek egyet mindennel amit a szerző leír, de figyelembe veszem a véleményét még akkor is, ha nem értek vele egyet. Mert ő legalább veszi a fáradtságot, hogy leírja a véleményét folyamatosan, ellentétben azokkal a géniuszokkal, akik utólagosan mindig meg tudják magyarázni, hogy mi miért történt.

      A döntéseim a sajátjaim. Én nem követek senkit vakon. Éppen ezért nem is hibáztatok mást a saját rossz döntéseimért.

      • Csak az bukta el a pénzét, aki realizálta a veszteséget,

        szóval aki nem szabadult meg időben a venezuelai bolivártól az még nem bukott, mert holdolja:)

        • Hullámzik a bolivár árfolyama? Ez új! Lemaradtam valamiről, azt hittem, hogy stabilan veszít az értékéből, mint minden fiat pénz. (csak kissé lelkesebben)
          Azt hittem a bitcoin hasonlít mindenféle értékesnek hitt dologhoz amiknek ingadozik az ára, le s föl. Arany, ezüst olaj, cukor.
          A Dollár meg a fiat pénzekhez amik folyamatosan értéküket vesztik, némelyik kicsit gyorsan… például a bolivár. (Lehet, hogy a kibocsátó miatt???)
          De a bitcoin nem hasonlít a fiathoz. Kicsit sem.
          Talán a zongorához… 🙂

          • Megfogtad a lényeget. Akkor helyettesítsük a bolivart dotcom lufis cégekkel,, vagy az utóbbi időben szintén divatos thc részvényekkel. De mindegy is, aki nem használ SL-t felőlem hülyítheti magát olyannal, hogy dehát nem veszítettem hiába negyedelődött az árfolyam, mert nem realizáltam. Szerintem így lehet hatalmasakat bukni, altokkal meg aztán pláne

    • Ezt azért még ide biggyeszteném:

      A képen az arany kb 100 éves chartja látható inflációval korrigált dollárhoz mérten.
      forrás: https://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart

      • Rossz emlékeket hoz elő belőlem ez a chart. 2010-ben hagytam magam bepalizni egy bróker által, aki előadta nekem, hogy nekik van arany fedezetű termékük és mivel éppen a válság alatt voltunk, ezért logikus volt egy válság álló termékbe rakni a megmaradt pénzem. Termék megköt, mire két évig stagnált az arany, majd elkezdett bezuhanni $1550-ről $1200-ra. Mindezzel még nem is lett volna baj, ha egyébként nem vontak volna el évi 4%-ot az egységekből is fenntartási díjként, így 2015-ben lezártam a terméket, elbuktam közel a pénzem felét, majd betoltam mindent bitcoinba. Persze lehetett volna ez egy sokkal szebb történet is, ha mondjuk 2000-ben szállok be az aranyba, de akkor mégis miért tettem volna? Hiszen akkor a banki lekötéseimre is 8-12%-ot kaptam éves szinten.
        Ez az arany. Akkor most miről is beszélünk a bitcoin kapcsán?

    • Én személy szerint 2016-ban kezdtem el beletolni a pénzt és egész 2017-ben is toltam bele. A 2017-es nagy lufi kidurranása előtt egy centet sem vettem ki. Amikor a legtöbb pénzt beletolták kb 5-7k volt a BTC értéke és 100-200 dollár az ETH. Tehát én már mínuszban vagyok , de elég beteg lennén, ha éppen most adnám el a portfólióm. Látod , az embereket nem tudod kiszámítani. Ki-ki másképp cselekszik. Ez idő alatt az összes pénzt amit nem a blokkláncon tároltam ,mind feléltem. Az arany gyűrűt ami 300-at ért, mivel briliánsokat is tartalmazott, nagy nehezen 3 év alatt többszöri meghirdetésre sikerült eladnom 40 ezerért. Az ékszerüzletek 20-at adtak volna érte. Addig a széfben tároltam. A brill kövekért nem is adnak pénzt. A mai fiatalság ,pedig kizárólag virtuális értékekben bízik. Pokemonokat kerget, és karaktereket/tárgyakat vásárol magának egy játékban. Ez nem utolsó szempont ,amikor ők felnőnek 5-10 év a BTC fogalma teljesen mást fog jelenteni számukra ,mint az idősebbeknek. Te pedig halmozd az aranyat és majd eladod nekik, vagy valakinek ,feltéve ,hogy akkor keresett dolog lesz e.

      • fel vagy készülve az 50 dolláros ethereumra? mindig van lejjebb. lehet jó döntés nem elvágni a veszteségeket, de kehet, hogy rossz

  9. Tyűű tényleg ott tartunk, hogy a bitcoin legnagyobb erénye, hogy vannak a crypto tőzsdék és ez milyen csodálatos?

    Atyaég nem hiszek a szememnek komolyan.. Ezeket a peniselő, mtgoxoló, offshore, transzparenciamentes, ismeretlen tulajdonosi és pénzügyi helyzetű zugkaszinókat tekintjük a nagy vivmánynak ahol hol insiderek hol hackerek lopják szét az ügyfeleket? Wash tradingről meg spoofingról meg hasonlókról nem is beszélve.
    Nem mellesleg a tether maga a helyi QE ( félkonteó persze), circuit breakerek helyett meg évek óta kinyomják a coinbaset/ bitmexet nagyobb eséseknél.

    Amúgy aki azt hitte, hogy válságban a btc nem fog esni, neadjisten jól fog járni vele az csak magára vessen, hogy nem nézett rá a részvényindexek-btc árfolyam korrelációjára és elhitte bemondásra a ‘sales pitchet/mendemondát’.
    Arannyal kapcsolatban legalább ugyanennyi mendemonda van elfogadva általános igazságnak amúgy, mindenféle valóságalap nélkül.

    • Nem kivántam piedesztálra emelni egyetlen kripto tőzsdét sem, a legtöbb (tisztelet a kivételnek) nem is igazán érdemelné ezt meg az általad is leírt okok miatt.

  10. Nem láttam ilyen aktivitást vagy 1éve 🙂
    Ejj, de sokan mennek homeofficeba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *