Litecoin: a szomorú valóság…

A jelek szerint a litecoin neve igen pontosan írja körül a valóságot. Olyan mint a light-cola, mivel nincs benne cukor, így már csak a kátrány, a mesterséges színezék és a rákot okozó édesítőszer marad benne. Szóval végülis teljesen egészséges! Legalábbis erre utal, hogy miközben a Litecoin éppen egy komolyabb belső bizalmatlansági válságot él át; aközben Charlie Lee, a Litecoin létrehozója azt tartja a legfontosabbnak közölni követőivel, hogy a Miami Dolphins csapat meccsén a lelátón Litecoin reklám látható:

https://twitter.com/LTCFoundation/status/1159930528516231168

Nem kifejezetten foglalkozom a Litecoinnal, azonban szembesültem azzal, hogy a hazai fórumokon (különösen a kriptós facebook csoportokban) igen komoly vita alakult ki akörül, hogy most akkor mennyire is jó vagy éppen értéktelen vacak a Litecoin kriptoeszköz. A vita apropóját a nemrégiben lezajlott bányászati jutalomfelezés indukálta, amit egyesek hatalmas árfolyamkitörési lehetőségként értékeltek.

Egy kriptoeszközt lehet szeretni és nem szeretni, lehet vakon rajongani érte és lehet érdemi végiggondolás nélkül élből elutasítani. Én személy szerint alapvetően neutrális viszonyt ápolok a Litecoinnal. Meglátásom szerint megvan a maga helye a kripto-ökoszisztémában. Éppen ennek okán lepett meg igencsak amikor a mai napon előkerült egy leakelt chat a Litecoin Alapítvány fejlesztői csatornájáról. Charlie Lee (Litecoin fő promótere és az alapítvány vezetője) valamint a projekt néhány vezetője beszélget a projekt fejlesztési problémáiról és annak nemlétező jövőképéről. Első nekifutásra azt gondoltam, hogy csak koholmány, hiszen még ha valóban ezt is gondolnák a projektről, akkor sem hiszem, hogy ezt ilyen módon beszélnék meg. Azonban ma megerősítette Charlie Lee (a @Litecoin telegram csatornán), hogy valóban lezajlott ez a beszélgetés:

A beszélgetés hátteréről annyit, hogy az alapítvány prominensei (Franklyn – Founding Director, Ilir Gashi – community manager és ugy Charlie Lee, mint az alapítvány vezetője) beszélgetnek. Franklyn kissé csalódottan kéri számon a többieken az igenycsak gyér fejleményeket. Nem akarom tételesen lefordítani a teljes chatet, mert egyrészt szerintem irreleváns, másrészt pedig sok dolgot bele lehet képzelni feleslegesen. Akit érdekel az eredeti transscript az itt megtalálhatja: -link-

Röviden a beszélgetés lényege: Franklyn kifejezi elégedetlenségét a CT fejlesztés előrehaladtával. (CT = Confidental Transaction » kvázi a Litecoin megoldása a privacy tranzakció témára, ez a fejlesztés oldaná meg, hogy végre non-fungible legyen a litecoin is, hasonlóan a Monerohoz)

Franklyn számonkérésére Charlie (Lee) annyit nyilatkozik, hogy meglátása szerint már senki nincs akit érdekelne a Litecoin protokoll fejlesztése, sőt ő úgy látja, hogy nincs is senki aki valóban kompetens lenne ehhez (CT). Igazából csak pénzkidobás az egész. Hárman kezdték ezt el, de ebből ketten már leléptek és jelenleg Charlie próbál ezzel foglalkozni valamennyit, de ő is már próbálta lepasszolni a teljes MW projektet (MimbleWimble), sajnos nem járt sikerrel, senkit se talált.

A beszélgetés végén Franklyn kifejezi a teljes elégedetlenségét az egész projekttel szemben. Jelzi, hogy az alapítvány igazgatósági tagjaként számos esetben kér státuszt a fejlesztésekről, de sosem kap semmilyen visszajelzést. A monológját ezzel az igen fájdalmas konzekvenciával zárja:

What would happen if i right now told people actually in public Litecoin has zero active development and i havent heard anything from the lead developer in months?

Mit érdemes ebből az egészből levonni?

A Litecoin mindig is – mondhatni – a Bitcoin előfutára volt, számos fejlesztést hoztak ki ott hamarabb, tekintettel a közös kódbázisra, így mondhatni a Litecoin volt eddig a Bitcoin éles tesztkörnyezete. Ez a szerep pedig biztosított a projekt számára bizonyos előjogokat és reputációt.

Ez a szerep azonban 2018 év elején semmissé vált amikor a Blockstream nekifogott minden fejlesztést (így a CT-t is) a Bitcoin felé terelni és azon belül is főleg a saját layer2-es megoldásaira. Charlie kivételével a legtöbb protokollért felelős prominens elhagyta a projektet (átigazoltak pl. a Blockstreamhez).

Mint látható a trans-scriptből mára a Litecoin Alapítvány nem rendelkezik saját finanszírozott protokoll-fejlesztőkkel és nem is tud találni szabadúszókat, akik képesek lennének ellátni ezt a feladatot.

Ez törvényszerűen jelenti a Litecoin halálát? Nyilván erről szó sincs. Hiszen ez egy decentralizált fizetőeszköz, amit bárki tud használni, integrálni, építeni rá szolgáltatásokat. (Ahogy pl jómagam is teszem egyébként több projektben is) Azonban a protokoll fejlesztések, bővítések, javítások nélkül a projektnek nem kifejezetten jók a kilátásai. Arról nem is beszélve, hogy a Litecoin az egykor kifejezetten előnyös helyzetét szépen lassan elveszíti, köszönhetően annak, hogy a Bitcoin layer2-es fejlesztései negligálják ezen előnyöket.

Egy decentralizál blockchain projekt sikerességét és szükségességét meglátásom szerint két faktor határozza meg:

  1. Aktív fejlesztőbázis, akik a kód karbantartása mellett képesek új fejlesztéseket is kivitelezni.
  2. Aktív felhasználóbázis, akik létező use-casekre tudják használni azt.

A jó hír az, hogy a második pont kapcsán nincs nagy probléma egyelőre. Azonban a most napfényt látott információk alapján az első faktor erősen sérül, ami hosszabb-távon komolyan hathat a felhasználóbázisra is.

Mindettől függetlenül jómagam alapvetően bizakodó vagyok a Litecoin kapcsán. Az már biztos, hogy világmegváltó szuperrakéta nem lesz belőle, de talán a Bitcoin árnyékában megmarad a maga szerepe és mint a jó bor: a korral nemesedik. Persze ezt továbbra is csak a partvonalról fogom végignézni…

Bookmark the permalink.

11 Comments

  1. Hm..Nem akarok udvariatlan lenni, de a Librától nem kell félnetek jó lesz beígért cikket nagyon várom még mindig.

  2. hat en is csalodtam az ltc-ben 🙁
    mikor megjelent azt remeltem hogy ez lesz a “bespeedezett” btc: a 10 perces blokktime nyilvan nem jo egy kavehazi/kocsmai fizeteshez, de ezeket a gyors usecase-eket elvihette volna az ltc 2.5 perces idokoze. amolyan btc akkori LN modja.
    De lett masik LN.
    Aztan sokaig ez volt az asicproof coin, lehetett tolni ujbol gpuval. De ehhez is lett asic (erre mondjuk szamitani lehetett)
    Aztan lehetet volna btc fejlesztesek eloszobaja, itt probalni ki elesben a dolgokat, mi mukodokepes es mi nem (ahogy pl a redhat csinalja a fedoraval linuxban). De mar erre se jo.
    Igy kb en sem tudok mondani semmit, mi az ltc erteke 🙁

    Nincs sok ltcm, de mar eldontottem, ha jon egy pump akkor en is kiszallok belole.

  3. A ma este 10-es bejelentésről egy I/H cikket kaphatunk? 🙂

    • Na jo, azt hittem ennél komolyabb valami lesz… 🙂 🙂

    • Gondolkodtam rajta, de annyira scam szaga volt, hogy inkább droppoltak. Ezt durván alá is támasztotta ami később megjelent 10-kor. Koholmány értelmetlen dolgok összemosásával és Hal Finney hagyatékának megtépázásával. Egy újabb noname scam projekt születésének lehetünk szemtanúi, amihez nem szerettem volna asszisztálni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *