Mit mutatnak a számok?

Bár az elmúlt időszak kétségtelenül bebizonyította, hogy a technológiai szintű számoknak vajmi kevés köze van a valós piaci mozgásokhoz, mindettől függetlenül persze érdekes lehet időről-időre rápillantani a releváns mérőszámokra, hiszen ha a prompt piaci helyzetre nem is igazán hatnak, de a technológia igencsak befolyásolhatja egy jövőbeli piaci hatás lefolyását (lásd a 2017. év végi árfolyamrobbanás mellékhatásaként kialakult transaction fee krízist, amit sokan félreértelmezve az árfolyamzuhanás egyik okaként aposztrofáltak). Szóval miközben vadul folyik éppen az ILK tokenek smartcontractjának sütése (lásd mellékelt képet…) úgy döntöttem, hogy készítek egy összefoglalót azokról a bizonyos technológiai számokról, amik oly sokszor kerültek elő érvként vagy éppen ellenérvként az elmúlt hónapokban. Jó szokásomhoz híven természetesen most is koncentrálnék a Bitcoinhoz kapcsolódó számokra, hiszen továbbra is (egyre inkább nagyobb meggyőződéssel) vallom, hogy a kriptopénz termékosztálynak az ‘arany-‘sztenderdje a Bitcoin és egy jó ideig elképzelhetetlennek tartom, hogy komoly kihívója akadjon.

A tavalyi év talán legnagyobb lutrija az a bizonyos SegWit adaptációs ráta volt, ami  során félelmetes mennyiségű FUD került elő. Ezek lényegében egyfajta kartelgyanús ügyletet véltek felfedezni a SegWit2X előkészítése, majd bukása és ennek kapcsán a SegWit protokoll adaptálásának halogatása kapcsán. A helyzet mára persze sokat javult. A legtöbb értelmes platform és exchange már elérhetővé tette a SegWit protokollt, melynek adaptációs rátája ennek megfelelően rohamosan gyarapodott. A stabilan 30% feletti ráta komoly fricska az ellenérdekelt tábor számára, akik az egész utolsó félévet azzal töltötték, hogy az alacsony SegWit adaptációs rátán élcelődtek:

Hogy miért is fontos a SegWit adaptáció aránya és mit is fejez ez ki? A SegWit protokoll egy alternatív skálázási megoldás a Bitcoin láncon, ami úgy oldja fel a Bitcoin blokkméret korlátját, hogy kiszervezve abból az input (utxo) aláírásokat némileg teret nyújt a növekedéshez. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy a hagyományos P2PKH és P2SH addressek helyett az új segwit natív addresseket használják a felhasználók, amiben kulcsszerepet játszanak a wallet és exchange szolgáltatók, akik ezt nem siették el (jellemzően a referencia implementáció csúszására hivatkozva.)

A SegWit sikerességét számos nagyobb blokk is bizonyítja, több 2Mb-ot is meghaladó blokk áll mögöttünk, de mára mindennaposak a 1,5-1,8 Mb méretek, ami különösen annak fényében nem rossz eredmény, hogy egyébként annyi tranzakció sincs, hogy tényleg tele legyenek a blokkok.

Hogy mi egyéb értelme van a SegWitnek? Szintén nagy hangsúlyt kapott személyes érdeklődésem kapcsán a Lightning Network technológia is itt a blogon, amihez elengedhetetlen a SegWit adta technológia. Bár januárban még nagyfokú bátorság kellett a hivatalos támogatás nélküli LN kísérletezéshez (nekem is oda lett némi ‘aprópénzem’ miatta…), mára ezen problémák már elhárultak és mindhárom nagy LN megoldásszállító elkezdte a hivatalos mainnet támogatást. A Lightning Network pedig folyamatosan növekszik. Nemrégiben említettem meg, hogy az aktív nodeok száma átlépte a 1000-et, mára ez már 1440-et is meghaladta, melyek között 4600 aktív csatorna tartalmaz perpillanat 11,5 bitcoinnyi likviditást. Az LN térhódításával párhuzamosan az erre épülő megoldások is egyre inkább fejlődnek. Nemrégiben a Blockstream mutatott be számos Lightning Networkre épülő applikációt, amiket beépítve meglévő technológiákba lehet azokhoz könnyedén LN csatornákra kapcsolni.  A folyamatosan bővülő lightning appokról a http://lightningapps.io oldalon lehet információkat találni.

Nézzük a 2017-es év Bitcoin univerzumának talán egyik leginkább gyűlölt képét… pontosabban annak mai állapotát:

A 3 hónapos nézetén még ott a tetemes mennyiségű backlog, ami kitömte a Bitcoin mempoolját és okozott nem kevés fejfájást mindenkinek. Persze az ábra január vége óta már nagyon mást mutat: kiürült a mempool és folyamatosan lehet a legalacsonyabb költségen is utalni a hálózaton keresztül. A blokkok átlagos tranzakciószáma jelentősen nőtt a SegWit protokollnak köszönhetően, ami jól látható abból, hogy amikor egyszer-egyszer meglódul a mempool, akkor is néhány óra alatt le tud dolgozni a rendszer akár 10-20 ezres hátralékot is.

Persze adja magát a kérdés: vajon mitől ennyire jó a helyzet? Tényleg ennyire jó a SegWit és a Lightning Network is ilyen sokat elvisz az onchain tranzakciókból? Vagy egyszerűen csak már nem használják annyian a Bitcoint mint a tavaly év végi hypeban?

A kérdésre a számok szintjén nem könnyű válaszolni. A technológia váltások okán olyan szinten változott a Bitcoin blokklánc számos paramétere,  ami nehezzé teszi az objektív mérést. Egyrészt a tavaly évvégi nagy mempool krízis kapcsán – szerencsére – nagyon sok üzleti szereplő fogott neki a batched transaction technológia implementálásának, amivel nagyon sokat nyert a hálózat. Ennek viszont elkerülhetetlen eredménye, hogy drasztikusan visszaestek darabszám szinten a tranzakciók (lévén hogy batchelve vannak). Ezen anomálián hivatott valamelyest javítani az https://outputs.today oldal, ahol megtekinthető az egy tranzakcióra jutó (batch) outputok aránya blokkonként. Jól látható, hogy ez az érték az elmúlt egy évben folyamatosan növekedett. Ám az outputs nézet azt is elárulja, hogy output darabszámban inkább a csökkenés a jellemző:

Az elmúlt 2 hónapban stabilan stagnál a blokkonkénti outputok száma 3000 és 4000 között, ami jól láthatólag lényegesen alacsonyabb a tavalyi adatoknál. Nyilván itt is könnyen lehet levonni azt az elhamarkodott következtetést, hogy “a Bitkojin halott, nézzél oda, nem is használják…”, de valójában szintén körtét hasonlítunk össze almával. A tavalyi év szinte folyamatos mining fee krízisének köszönhetően nagyon ritkán adatott meg a lehetőség a gazdaságos utxo konszolidációra (amikor a szétszórt apró utxokat egy nagy gyűjtőcímre utaljuk), emiatt jelentősen szétforgácsolódott az egész hálózat. A SegWit protokollnak és az olcsó költségeknek köszönhetően azonban nagyon sokan mozgatták el a coinjaikat új SegWit addressre, mely során lényegesen le tudott csökkenni a blokkonkénti outputok száma. Az sem utolsó szempont továbbá, hogy egy medvepiacon kevésbé van nagy forgalom, hiszen a legtöbb felhasználó inkább csak HODLolja a vagyonát és pihentetve várja azt, hogy újra kivirágozzon a piac.

Az UTXO konszolidáció egyébként jól tetten érhető a következő ábrán is:

Az UTXO konszolidáció jó dolog… Addig érdemes megtenni, amíg még ennyire olcsó egy-egy tranzakció. Ha felemelkednek a tranzakcióköltségek és valaki úgy próbál bitcoint mozgatni pl tőzsdére, hogy az számos apró darabban található meg a pénztárcájában, akkor jöhetnek a problémák és az extrém magas txfee-k, hiszen hiába utalod el egyszerre a bitcoinjaidat, ha minden egyes UTXO-t külön kell aláírni, így valójában olyan (költség szempontból), mintha párhuzamosan több tranzakciót futtatnál.

Még a végére egy gondolat az NVT ratio kapcsán is: a 14 napos mozgóátlag továbbra is nagyon magas, éppen átlépte a 150 pontot… Ezen mutató alapján a Bitcoin árfolyama továbbra is túlértékelt. Szintén erről tanúskodik az a tény is, hogy az árfolyam továbbra is hatékonyan menetel lefelé a magas szimpatikus kis csatornájában. Azt inkább le sem írom, hogy a csatornának (ék alakzat), hol van a csúcsa, mert lehet, hogy néhányan helyből kapnának szívrohamot…

 

Bookmark the permalink.

36 Comments

  1. A találgatás talaján maradva, én azt várom, hogy amíg nem konkretizálódnak az adózással kapcsolatos kérdések legalább az USA/Korea téren, addig a nagy halak kivárnak, és oldalazás lesz.
    Jelenleg szépen megyeget a Bitcoin hálózat, de azt gondolom, hogy egy decemberihez képest szélesebb körű adoptációhoz nem elegendőek a fejlesztések. Lehet itt SegWit/LN/blokkméret emelés, amiatt a fránya tx/sec miatt ez még mindig kevéskének tűnik.
    Megoldás nyilván az, hogy másik fejlettebb blokkláncokra terhelik a tranzakciók egy részét. Csak ez megkérdőjelezi a Bitcoin szükségességét magát hosszú távon.

    Ha már új pénzügyi rendszerről álmodozunk, akkor nem egy olyan blokkláncnak kellene lennie az alapnak, ahol kezdetektől figyelmet fordítottak a programozhatóságra, és a méretezhetőségre?

  2. Hol van az a csúcs? Áruld el, légy szíves!

  3. Kérem, tegyék meg tétjeiket! 🙂
    Én valahol 1500 és 3500 közé tippelem, az intervallumot erősen 2000 alatti értékre súlyozva. De hát (ne?) legyen igazam. Újabb beszállóra jó lehet.

  4. Ebben a cikkben jól elválik a 2 oldal, tudniillik a valódi adoptációra törekvés és a spekulatív szemlélet.

    A konfirmált tranzakció számok 2017 augusztusi szinten járnak, ha jól látom. Na, és mi történt utána? Egy szép lassú áremelkedés.

    Ez is csak azt bizonyítja nekem, hogy a tx és az ár nem jár kéz a kézben.Ha emelkedik a BTC ár, akkor az emberek vissza fognak térni, függetlenül a mindennapi életben elért adoptációtól. Politika mentesen mondom, hogy a bitcoin háta mögött ott van sorosgyörgy (http://digitalcash.hu/2018/04/08/beszall-a-kripto-penzekbe-soros-gyorgy/), na meg a többiek (Goldman Sachs, stb.) Aztán, mint tudjuk: minden a matekon múlik…:-P

    • Komolyan mintha a Blikket olvasnám… Már persze csak tippelek, hogy ez a Blikk szinvonala, merthogy azt sem olvasom. Tehát, ha a tx volumen a tavaly augusztusi szinten van, akkor logikus, hogy innentől árfolyam emelkedés jön??? Mindezt annak fényében kijelentve, hogy a cikkben (amit nyilvánvalóan el sem olvastál…) leírtam, hogy a technológia váltás miatt idősoron összehasonlítani a tranzakció volumeneket olyan mintha körtét hasonlítanánk almával… wtf? Tényleg ott van a Bitcoin mögött Soros? WTF? Minden a matekon múlik? Giga-WTF? Tényleg nagyra értékelem a munkádat, különösen amit a jogi és szabályozási témájú cikkekben alkotsz; de ezek a clickbait típusú cikkjeiddel és a minden alapot nélkülőző spekulációiddal eljátszod a saját reputációd. Lécci ne tedd.

      • Csaba, ezt rendesen félreértetted.:-D

        Amiről te írtál és én írtam az ugyanaz.

        Te így írtad le: “technológiai szintű számoknak vajmi kevés köze van a valós piaci mozgásokhoz”.

        Én így írtam le: ” tx és az ár nem jár kéz a kézben.”

        Soros és a Goldman Sachs csak kiragadott példák, amik arra utalnak – amit nem szégyellek felvállalni – hogy nem a technológia fejlesztések, hanem a pénz(piac) mozgatják a BTC árfolyamát. Lehet, hogy sokan konteósnak béleygeznek, de akkor is vállalom ezt 😀

    • Karesz no offenz, de nagyon jó lenne, ha esetleg el is olvasnád a postjaimat mielőtt még saját ugródeszkaként használod az üzenőfalat a clickbait gyanús cikkjeidhez, amikben twitterről és a saját kontextusából kiragadott téves következtetéseket vonsz le. A napi onchain USD volumen miért szempont és mire mutat rá? Ráadásul a józan gondolkodású emberek miért is gondolnák, hogy nincs forgalom a Bitcoin hálózaton, hiszen ez az információ pillanatok alatt leolvasható bármelyik blockexplorer chartjáról.
      Azonban a JÓZANABB olvasók azt is tudják, hogy ez az adat valójában az égadta világon semmit sem jelent, ugyanis:
      – egyrészt a hálózati forgalom near-zero tx fee esetén tele lehet olyan tranzakciókkal, amik mögött nincs valódi pénzmozgás. Lásd erre jó példa a cikkben említett utxo konszolidáció. Ilyen szempontból sokkal reálisabb volt a kép tavaly decemberben, amikor minden egyes tranzakció mögött igen komoly fee állt.
      – másrészt az on-chain tranzakciók hatása az árfolyamra gyakorlatilag kimutathatatlan, hiszen a jegyzett árfolyam centralizált tőzsdék adatai alapján számolódik, amik mindent off-chain végeznek a saját rendszerükbe, így az ott folyó tranzakciók nem érintik a hálózati forgalmat, kivéve ugye ki/be utalásnál.

      A nyers USD forgalomnál sokkal relevánsabb mutató pl az NVT mutató, amit a cikk végén is meghivatkoztam. Ez egy sokkal reálisabb arányszám, ami azt mutatja, hogy jelenleg még bőven a ló rosszabbik oldalán vagyunk.

      • Okidok, ezt el tudom fogadni. Azonban mit mondasz majd akkor, ha minden technológiai mutatószám és TA ellenére elindulunk felfelé? Ha ez bekövetkezik (erre senki ne vegyen mérget!), akkor ez – szvsz- azt támasztja alá, hogy itt a pénz(piac) beszél… Szerintem legalábbis, de aztán lehet, hogy nem így van. 🙂

  5. a jelenlegi meredek és gyors árfolyam ingadozásokra egy lehetséges ok. https://www.reddit.com/r/CryptoCurrency/comments/8aymhw/how_and_why_exchanges_are_manipulating_the_price/

    az biztos hogy ami most van hirtelen zuhanás majd emelkedés az nem természetes és szrintem(!) ez (is) fogja vissza az árfolyamot hogy visszatérjen a szeretett bika módba…

  6. azért tippelnék, azt imádok… Csaba 2000USD-s értékről beszélt. Személy szerint én úgy érzem, nagyon erősen ellentart az a 6000, de kb olyan háttérrel teszem ezt, mint a hírműsorok az elemzéseket tegnapelőtt 10 körül 🙁

  7. Szinte kizárólagos altcoin holderként ( tudom-tudom búúúú-fúúúúj! ) valahogy egyszerre vagyok, a kétségtelen Bitcoin teljes piaci dominanciájának a rajongója. De ez főleg, inkább a nyilvánvaló félelmek miatt van így. Mert mi történne, ha lekerülne onnan. Hogy reagálna a teljes piac? Visszakerülni a kőkorszakba azért nem akarunk ugye? 😀
    DE persze mégis kívánom, hogy végre szűnjön már meg ez a párhuzamos árfolyam követés vele.
    Másrészről több törvényi szabályozásokat a népnek! Ne legyen ez a bizonytalanság, ahogy @Parano1d is említette, a nagy halak nem igazán kívánnak olyan piacra (stabilan) belépni, illetve az igazán nagy tömeg adaptációja se fog bekövetkezni egy olyan helyen, ami ennyire kiszámíthatatlan. Persze kiváló terep a spekulációhoz, és tudjuk, hogy pont ezt szeretik a csúnya gonosz bácsik.
    Nah mindegy, nincs itt sem spanyol viasz, és tisztában vagyok vele, hogy a fiat alapú rendszerben is ugye megvannak a domináns elemek amik irányítják a teljes piacot, de ott a lényeg a többes szám. Éljen a Bitcoin, csak engedjen már végre oda a húsos fazékhoz másokat is jobban. Persze nem kell radikálisan megtörténjen, sőt! De remélem hogy így lesz. Persze elfogult vagyok annyi biztos. 😀

  8. CryptoPresence

    Szép összefoglaló a tavaszi pangás közepette.

    A Weiss cég nemrég vette fel a csapatába Juan M. Villaverde-t. Ő a “ciklusokban” hisz. Nagyon jók az írásai, amiket a Weiss Crypto Alert keretében küldenek ki az olvasóknak.
    Véleményük szerint idén tavasszal már ismét felfelé megyünk. Akár igaz, akár nem, az bölcs gondolat a részükről, hogy “A felhalmozás időszakát éljük.” Most kell óvatosan, ésszel vásárolni, nem pedig akkor, amikor megint elszabadul a pokol és száguldani fog az árfolyam.

  9. Emberek mondjon valaki már valamit! Mi történik? Itt a 3. világháború? Alig 2 óra alatt 1000 dollárt erősödött a BTC.

    • CryptoPresence

      Talán még az sem tudja, aki okozta. 🙂

      Mindenesetre most sok rövidnadrágos (shortoló) hullott ki pár óra alatt.

  10. Van hír? Az én durva rajzomon kilőtt a negatív csatornából, nálatok is? Valahogy mindig annak ellentetje van, amire a tömeg számít. Véletlen? Aligha..! 🙂

    • CryptoPresence

      Valaki nagyon szépen megfogalmazta: Akkor fog a piac ismét emelkedni, amikor már senki sem számít rá.
      Éppen ezért én nem hiszem, hogy most indul meg. Fog ez még lejjebb is menni. Vagy nem. 🙂 Ez a szép benne.
      Kíváncsi vagyok a youtube elemzők mai adására (pl. coin mastery, datadash)

      • Most is mindenki lefelét vár/várt nem?

        • CryptoPresence

          “Most is mindenki lefelét vár/várt nem?”
          Ez igaz. Bár még vannak, akik várják a háromezret.

          Ugyanakkor folyamatos jó hírek jönnek. Ma pl. az okex követi a Binance tőzsdét Máltára. Lehet, hogy ez volt a kiváltó ok?

  11. Igazából tök mindegy mikor, funda alapon sokkal több lehet ennél ezt azért sejtjük, ráadásul egy ekkora korrekció után nem is tudom mikorra várható a következő ilyen horribilis, 100 k alatt nem hiszem.

  12. az NVT ratio nem indokolta az emelkedést…..

    • Gyanúsan dead cat bounce ez az emelkedés… Tény, hogy kitört felfelé a bear csatornából, de én még egyelőre nem bontanék pezsgőt… Továbbra is tartom a 3k körüli targetemet, de kétségtelenül én lennék a legboldogabb, ha ebben (sem) lenne igazam.

      • CryptoPresence

        “Gyanúsan dead cat bounce ez az emelkedés”
        Én is ezt tippelem.
        Soros nem azért jelentette be, hogy megérkezett, mert emelkedés közben akar bevásárolni. Most megy felfelé, visszatér a lelkesedés.
        Majd a nagyok bedöntik ismét, hogy lejtőn is nyerhessenek rajta.

        Tim Draper és társai (ennyi-meg annyi lesz a BTC 2020-ra, 22-re) rendkívül felelőtlenek. Rengeteg kisember pakolja bele megint a pénzét ennek hatására.
        A G20-ak júliusra ígértek döntést. Nagyon nem mindegy, mi lesz az eredmény.

        Így én már nem veszek többet, azzal utazom, amit tavaly év végén meghagytam. Ha egymillió dolcsi lesz, nekem az is jó, ha kínlódik 10e környékén, akkor sem bánkódom.

      • Ez van, ha felfelé megyünk, akkor mindenki azt várja, hogy továbbra is emelkedni fog, ha lefelé megyünk, akkor mindenki további lejtmenetet vár. Szerintem inkább oldalazás ez már egy ideje, szóval én azt várom, hogy ez marad, aztán valakinek majd csak igaza lesz.

        • 🙂 Modernkori “kávézaccból jósolás” reinvented… aminek a népszerűbb neve: Technical analysis. 🙂

          • Nem tudom nem észrevenni, hogy mostanában eléggé hanyagolva van a blog, Alig 1-2 hetente jelenik meg egy írás. Azok is a Bitcoinra és a Lighning networkre korlátozódnak szinte.
            Nekem pl nagyon tetszettek régebben a Neo/OMG/IOTA cikkek, és konkrétan emlékszem, hogy a Cardanoról is akartál írni (amúgy annyi másról is lehetne, mert az ember csak kapkodja a fejét, annyi jó projekt van most.)
            Kíváncsi vagyok mi az oka ennek.

          • Ahogy írod is annyi jó projekt van. Ezek közül én meg egyre koncentrálok, ami – számomra – annyira jó, hogy ilyen mértékben elveszi a figyelmem a napi szintű blogolásról is. Eddig szándékosan nem írtam erről a projektről (leszámítva egy-egy teasert) mivel direkt módon is érintett vagyok benne. Éppen a múlt héten értünk el egy olyan mérföldkövet, amit követően már fogok tudni írni minderről anélkül, hogy bárki is kvázi önreklámozásnak venné azt. Szóval stay tuned… Azt nem ígérem, hogy sokkal több post lesz a jövőben, de azt igen, hogy némileg szélesedni fog a spektrum.

      • nem tört ki a csatornábol…nem tudom melyik ábrát nézitek:) marhára ott van benne…https://snag.gy/EtFui9.jpg

      • mostanra kijelenthetjük hogy a 04.12-es 1000 $ os kilövés nem deadcat bounce volt?! személy szerint nem tudok elképzelni egy 3000$ ig tartó süllyedést, de a 6-ot se nagyon már

  13. Velemenyem szerint 4000-5000-es szint tartani fog; 4500 egy eleg jelentos szint volt korabban….Nem allitom hogy nehany percre, orara, extrem esetben 2-3 napra ne nezhetne be az arfolyam ez ala a szint ala ,de 4000-nel kozel 80%-os; 5000-nel kozel 75%-os esesrol, medve piacrol beszelhetnenk…es ahogy a BTC erik ill. egyre tobb helyen ill. ember ismeri az emelkedesek nagysaga es az esesek melysege elmeletileg csokkenni kellene…igy en szemely szerint 80%-nal nagyobb esest az utolso csucsrol nem tudo elkepzelni, ill. rendkivul alacsony valoszinuseget adok ennek…nyilvan tevedhetek is…egyebkent en mar nehany hete elkezdtem heti szinten a cost averaging-el vasarolni, szoval heti szinten 100$-ert vasarlok BTC-t…
    4000-5000 kozott vennek nehany BTC-t hogy noveljem a mennyiseget amivel rendelkezek…

  14. ” 4000-5000 kozott vennek nehany BTC-t hogy noveljem a mennyiseget amivel rendelkezek…” , – ahogy korábban írtam nem lesz nekünk ekkora szerencsénk. 🙁

    Jön a Q2, aminek a végére 10k körülire vagy magasabbra várom a BTC árát, elvégre a pénzemberek is szeretnének pénzt keresni, most, hogy “kinyírták” a shortra játszókat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *