A legkeményebb hodler csávó…

Készül most egy nagyobb cikk (sorozat?) amiben fogok reagálni az előző napok kommenthadjáratában megtépázott HODLER témára is, de mivel a cikk még eléggé csehül áll, ezért elöljáróban megosztanám veletek Mr. 3Cbq7aT… történetét. Emberünk története úgy kezdődött, hogy hirtelen ötlettől vezérelve tavaly december 13-án úgy döntött: NEKI találták ki ez a Bitcoint, és alig egy hét leforgása alatt bevásárolt majd egymilliárd dollár értékben 48ezer Bitcoint. A nagy vásárlási láznak hirtelen vége szakadt amikor december 18-án az árfolyam 19k-ról befordult és zuhanórepülésbe kezdett. Emberünk a hirtelen jött pánik okán meg is vált majd 5000 bitcointól, majd úgy döntött, hogy neki senki nem mondhatja meg, hogy rossz dolog ez a Bitcoin és újabb vásárlásba kezdett a január közepi dipnél. Ezután újra megpihent kicsit, majd meg sem mozdult egészen február 9-ig, amikor az addigra összelapátolt 55 ezer bitcoinjához hozzávásárolt még ~40.000 bitcoint újabb 400 millió dollár értéken, melynek nagy részét egyébként azon bizonyos 6000 dolláros árfolyam alatti napon (feb 9) vásárolta meg. Jelenleg 96,5 ezer bitcoin büszke tulajdonosa, melynek pillanatnyi ára valahol 1 milliárd dollár körül van. Szóval papíron perpillanat még durván bukóban van az illető, de a jelek szerint kötélből vannak az idege és a van ám pénze lóvéra…

Jelenleg a top100-as lista 3. helyén áll és immáron 3 napja csak csendben szemléli a történéseket… Egyébként a tranzakciók jellegéből fakadóan nem feltétlenül nevezném az illetőt bőlére eresztett kezdőnek, hiszen az összes bejövő utalás gyanúsan át van kergetve coinjoin, mixer szolgáltatásokon, így vajóban azt sem lehet tudni, hogy az address mögött valóban exchange műveletek állnak, vagy valaki csak elkezdte mozgatni a vagyonát. Mindenesetre a januári és februári coinbővülések gyanúsan egybe esnek az akkori vélelmezhető árfolyam mélypontokkal, így kétségtelenül a leglogikusabb következtetés, hogy itt bizony egy relatív friss bitcoin milliomost köszönthetünk, aki eddig potom 1,5 milliárd dollárt költött a perpillanat ~1 milliárdot érő vagyonával. Na kérem szépen: neki tessék elmagyarázni, hogy a Bitcoin mögött nincs semmi…

Bookmark the permalink.

23 Comments

  1. Warren Buffett – Berkshire Hathaway van mögötte. Egészen biztos. 🙂
    Egyéb cégekbe is most vásárolta be/vissza magát. Almát vett, TEVA részvényt. Eladott egy kis IBM-et.
    Gondolom a kasszánál a rágógumi és csoki mellett bedobott egy kis Bitcoint.

  2. Nem a Ripple alapítója mentett át egy kis pénzt valami biztosabb befektetésbe?! 🙂
    Kb. ekkor kezdett gazdagodni, de csúnya módon…

    • Még valami. Ha ő volt az két dolog miatt is jó lehet, ha az ő szemszögéből nézzük a dolgot. Mint előbb írtam befektetésnek is jó, könnyen szerzett pénzel, könnyen vásárolt. (Nem sok embert ismerek, aki 1,5 milliárdot USD-ben el tud költeni crypto-ra) Mint írtad nem is kezdő a mixelések miatt, még inkább bele illik a képbe.
      Ami miatt egy kicsit aggodalom fog el, mi van ha nem csak befektetésnek vette? Mi van, ha arra játszik, hogy megint közel kerül a flippening, mint januárban. Egy 100000-es BTC eladással és Ripple vásárlással jó nagyot tudna mahinálni. Vagy túlkonspiráltam? 🙂

  3. Cukorhegy – az arcoskönyv tulajdonosa volt az szerintem. Lenyomta az előző napokban az árfolyamot a crypto hirdetések úgymond “szanálásának” a hírével, aztán még bevásárolt egy keveset, nehogy kevesebb legyen neki ebből is mint a fivéreknek.

    • Könnyen lehet..a kezdetektől fogva volt egy olyan érzésem, hogy itt valakik kimaradtak, így meg kellett teremteni a jó beszállót pár bernáthegyinek. Jöttek a negatív hírek óramű pontosan, igazából olyan hú de rossz hírek nem is, kicsit erőltetett volt nekem ez az esés. Persze minden bernáthegyinek az a célja, hogy sokszor másszon fel a hegyre és hamarabb induljon le róla, mint a többiek. Ezt ezen a piacon könnyedén megtehetik, meg is fogják, amíg van rá módjuk. Épp ezért nem monstanában fog megállni a növekedés sem, ha hosszabb távú stagnálás lenne nem jönnének be új, könnyen megremegő befektetők, akiktől a pénz átvándorolhatna könnyedén a bernáthegyikhez. Ezért a bernáthegyik alapvető érdeke az erős hullámzás melletti erős árfolyamemelkedés. Szerintem. 🙂 Persze szörnyen túlvett is volt a piac.

      Azért szépen csendben ez a hír sem mellékes:

      https://www.portfolio.hu/befektetes/nincs-vege-a-bitcoinoruletnek-rarepulnek-a-kriptodevizakra-a-profi-befektetok.5.276855.html

      Szóval szerintem kellett a jó beszálló. ETF-ek pedig még mindig sehol. Fenntartom idei várakozásomat: meglesz idén a 100 000 $, tudom ez ma őrültségnek hangzik, szimplán ez a megérzésem a folyamatokat látva.

      ui.: belassult az oldal valamiért nagyon..alig jön be, több gépen is tesztelve. 🙂

  4. valamelyik bank lehet a tranzakció mögött

  5. A wallet tulaj egyébként miért egy címen tart ennyi coint? Feltűnési viszketegsége van?

  6. Ez egy multisign address, nem? De miből gondolod, hogy ez egy magánszemély és nem egy tőzsde, ami átcsoportosította a coin-okat?

    • Valóban multisig típusú az address, ráadásul egy 3-of-5 address típusú, ahogy nézem:
      {
      “result”: {
      “asm”: “3 023146be5ef4484cd1a2eecee0fcb8b6de1039c84f078f11779a95d0a60547adef 02b35d577b1d4114e66c820507fb5958d308a5963aadf1612fa26c64542817a0a4 02d329b3f72bf76ff3b09a185682bd777aff8e39f6b4f14b7b2c461206dff15bba 032605013421fa5d02dd461ec4b7dd98fde34550ae1685e42b347a1799855fc543 03f228f4c1dccf8102beaa530768ce87b11c9c31fe61828aec29074c4cdc8a2856 5 OP_CHECKMULTISIG”,
      “reqSigs”: 3,
      “type”: “multisig”,
      “addresses”: [
      “1BYvbaUXo8VQRQS1iq3iiLYSDaMypBFGuM”,
      “13wkV9UUtvM35w6Hd42XuzYv8AV6ZdWy7z”,
      “1BYvhxkYr5ZPrHpXhZa3cqVPeXJnXsWqZx”,
      “1EErC9Dom9sBbsJvkcrPdq1uFoHGC8q6ti”,
      “1FS4wzh8ATBGDxjaUZ3Wf8dgzHddxzLAzH”
      ],
      “p2sh”: “3Cbq7aT1tY8kMxWLbitaG7yT6bPbKChq64”
      },
      “error”: null,
      “id”: null
      }

      Elvileg az exchangek addressei relatív ismertek és a twitter népe hetek óta próbálja felkutatni, hogy ki lehet ez a bizonyos titokzatos Mr. 3Cbq7a illető… vagyis pontosabban illetők. Persze nem kizárt mindettől függetlenül, hogy egy exchange cold walletről beszélünk, de a januári és a februári coin bővülés kísértetiesen egybe esik az akkori árfolyam mélypontokkal, ami persze teljes egészében lehet a vak véletlen műve, de mint tudjuk az internet népe szereti a misztikumot, így továbbra is megengedem magamnak, hogy valamilyen magánszereplő (kört) feltételezzel ezen történet mögött. Az a tény is a magánszereplő felé sodorja a gyanút, hogy a bejövő utalások minden esetben bitmixeren keresztül jönnek.
      Mint látható az addressre jövő mikroutalásokból a blockchain analyzerek már rákattantak a témára és elkezdték nyomozni, hogy kihez is tartozik az adott address.

      Internet népe:
      https://www.zerohedge.com/news/2018-02-15/bitcoin-tests-10k-mysterious-crypto-trader-dip-buys-400-million
      https://www.cryptoinsider.us/bitcoin-approaches-10k-mysterious-crypto-trader-dip-buys-400-million/
      https://twitter.com/search?q=3Cbq7aT1tY8kMxWLbitaG7yT6bPbKChq64&src=typd

  7. Ez is lehet egyfajta forgatókönyv.
    Ha csak a storyt elemeznénk, miért nem lehet, hogy spekik összefogtak és attól vezérelve, hogy ha nagy pénzzel beleszállnak, felpörgetik az árfolyamot, aztán majd szépen nagy nyereséggel eladják. Csakhogy amint csökkent a befektetésre szánt összeg, az árfolyam magától zuhanni kezdett, pedig még nem is kezdték önteni, így kivárásra szavaztak. Azzal nem számoltak, hogy ilyen magas áron már sok embernek megrezeg a keze, Amikor viszont úgy látszott, hogy összeomlik az egész, mindenáron meg kellett támogatni az árfolyamot, így 6 ezernél újra pumpálni kezdték. Ezzel sikerült is megállítani az esést, most meg várnak, hogy legalább veszteség nélkül tudjanak megszabadulni bitcoinjaiktól, ha már eddig hibás döntést hoztak. Most relatíven hiány van a piacon, így jó eséllyel lassan emelkedni fog az ára, csak nem szabad a piacra borítani. Várniuk kell, ha nem akarják realizálni a veszteségüket, csak az a kérdés, meddig bírják. A mikrotranzakciók meg arra utalnak, beletolták még a tízórai pénzt is a mentési akcióba, így valamivel fizetni kell a kifliért.
    A spekulánsoktól mindig csak a sikeres tranzakciókat halljuk, senki nem dicsekszik, ha bakot lőtt. Pedig van sok rossz döntés, csak arról keveset hallunk.Elvégre valakinek el kell vesztenie, amit a másik megnyer.
    Ha ez történt, lesz még vérengzés a kryptopiacon, de kapásból tudnák még 100 fajta elméletet felállítani pozitív és negatív kimenetellel.

    • Az a rész vajon elkerülte a figyelmed, hogy az ATH óta az addressen csücsülő bitcoinok darabszáma megduplázódott? Szóval beletoltak a “nagy bukta” után azért még egyszer kb 400M USD-t?

      • Ha exchange-röl vette a bitcoint, akkor mi értelme a mixernek?

      • A nagy bukta még nagyobb lett volna, ha nem támogatják meg az árfolyamot, folyamatos felvásárlással. A nagy eladási hullámot fordítják meg azzal, hogy nekiállnak felvásárolni mindent, ami bekerül a könyvbe, folyamatosan magasabb és magasabb árat ajánlva, ezzel megszüntetve a pánikot. Hiszen az ár azért esik, mert elfogynak a vevők, pontosabban csak azért, mert nem hajlandóak, csak kevesebb pénzt fizetni és senki nem tudja mi lesz holnap Így a nagy pánikban inkább enged az árból. Ha viszont megjelenik a bőkezű adakozó, aki hajlandó megvenni a drágábban felajánlott részvényeket, akkor nem kell elvesztegetni olcsón, így elindul felfelé az ára, ami visszahozza a bizalmat is.
        Ezt még jobban megteheti több nagy tulajdonos összebeszélve, hogy egymás között adják-veszik.

        Szerintem.
        De az is lehet, hogy tényleg nagy jövőt látnak benne, és az amazon ezentúl már nem fogad el mást. csak bitcoint. Igaz töredékére esne a forgalma, de a BTC ára az egekbe ugorna.
        Vagy a másik, Kína úgy dönt, véget vet ennek a bohóckodásnak és a tiltás helyett felvásárolja az össze BTC-t, aztán örökre elaltatják.

        • ezek mind eléggé végletekbe menő scenariok. Különösen az utolsó, mivel az ilyen jellegű ellenséges felvásárlás kontraprodukrív, ahogy szűkül a kínálat úgy ugorna az egekbe az árfolyam, nem is beszélve a felvásárlás okozta organikus pumpa hatásról. Egy átlagosan napi 7 és 15 milliárd dollár között fluktuál a Bitcoin kereskedelmi forgalma a tőzsdéken (ebben ugye már nincs benne délkorea). Ezeken a napokon a titokzatos invesztor 200-200 millió dollárnyi Bitcoinhoz jutott (hogy vásárolta, vagy csak átcsoportosította az továbbra is rejtély). Ez ugy az átlagos forgalom 1-2%-a, ami bár elenyészőnek tűnhet, de ismerve a piac működését nem tartom elképzelhetetlennek, hogy ekkora mennyiségű pénzzel valóban lehetett trendet fordítani. Bár tény, hogy az első trendfordítási kísérlet (január 14-15) csúfos kudarcba torkollt, mindkét nap piros gyertya lett, ráadásul az azt követően napra (január 16) esik a teljes korrekciós időszak legnagyobb piros gyertyája is. (2000 dollárt is meghaladó napon belüli árfolyam zuhanás…)
          Mindenesetre most igen sokan bookmarkolták ezt az addresst és nézik, hogy wtf fog történni. Látszik, hogy egyre többen figyelnek fel rá, mert csak tegnap 9 mikrotx csattant be az accountra. Amint költeni fognak róla újra (ha fognak), akkor ezen utxo-k segítségével már hatékonyabban lehet majd kinyomozni, hogy hova is áramlik a pénz a mixereken keresztül.

          • Szia Csaba!
            Igazad lehet, én nem elemeztem ki ennyire ezt az címet, valójában azért annyira nem érdekel. Egy kicsit okoskodásnak tűnhet a hozzászólásom, de én csak a lehetőségeket vázolom. Azért szeretem a cikkeid, mert annak ellenére, hogy mekkora bitcoin FAN vagy, nem egy szerelem vakságával tekintesz erre az újdonságra, hanem apai szeretettel. A szerelem elvakít, de a gyreked hidáit látod, és megpróbálod ezeket kijavítan, persze amannyire lehet, amennyire a gének engedik.
            Remélem megértetted a hasonlatot .
            Én a bitcoint nem látom a jövő fizetőeszközének (lehet, hogy túl maradi vagyok)-méghozzá azért, mert a spekulánsok játszák a főszerepet, felhalmozva és manipulálva a működését, de a technológiát igenis használhatónak látom. Állítólag Ausztráliában már ezt használják az azonnali átutalásoknál, ez viszont a bitcoinnak nem jó hír. Ha levédették volna a technológiát, más lenne a felállás, de szabadon másolható jellege miatt közkinccsé vált, számtalan “elhibázott” projekt alapja.
            Majd kikristályosodik a dolog és tény, hogy nyomot hagy a történelemben.

          • Az a napi forgalom, amire hivatkozol, mint tudjuk teljesen irreleváns, mivel szabályozatlan piac és azt hazudik a “tőzsde” amit akar, senki nem kéri rajtuk számon. Simán lehet, hogy a 95%-a washtrade és nem valós forgalom.

            Egyszerüen nem reális, hogy napi 700ezer-1,5 millió a forgalom a szabályozatlan környezetben, a két szabályozott futures piacon meg összeadva 10ezer bitcoinnak megfelelő future. Totális érdektelenség, avagy a másik szám kamu.

            Annó volt egy JPMorgan elemzés, miszerint 300 milliárdos market capnél 6 milliárd dollár áramolhatott a piacra, tehát 1 dolláral kb 50 dollár market capet lehet hozzáadni. Ez alapján ha ez a csóka tényleg betolt 1,5 milliárdot, akkor az 75mrd market cap+, amiböl ugye következik,az egy coinra jutó 4445 dollárral megnövelt btc árfolyam. Ha úgy van ahogy mondod és dollárból került be ez a pénz a rendszerbe, akkor ez alapján kb. 1500-ig esett volna az árfolyam a legkeményebb hodlercsávó közbeavatkozása nélkül. És ugye ebbe nincs benne a 6000->1500 mozgás által indukált pánik további hatása.

            Ekkora pozicióval nemhogy trendet lehet forditani, hanem kb. azt rajzol neked oda a chartra rövidtávon amit csak akar.
            Hosszútávon meg úgyis lottószelvény, ha lesz széleskörű elfogadottság meg az azzal járó kellően stabil árfolyam, akkor :), ha meg nem akkor 🙁

          • Azért a nép harag mindig is ott van a nagy szereplők mögött (lásd Bitfinex’ed nyomozása). Ahol fellép a washtrade gyanúja (lásd bitfinex), vagy nyilvánvalóan folyik washtrade (lásd huobi), ott ez hamar elkezd negatívan hatni a reputációra. Nyilván nem tudhatjuk, hogy mennyi a valós forgalom, de amit viszont tudunk, az a blokkláncon keresztül mozgó pénz, ez pedig napi 1 és 3 milliárd dollár között mozog, de decemberben 5 milliárd US$-t is átlépte. Márpedig ezen tranzakciók mögött valós forgalom feltételezhető, hiszen aki utalja az pl decemberben és januárban igen borsos txfee-t is fizetett érte. Szóval nem hiszem, hogy a futures piaci volumen ezen a téren releváns lenne. Más piaci, más szereplők.

      • Ezt hivjak a tozsdeken atlagolasnak. Veszel 1000 egyseget 100-on. Lemegy 90-re. Veszel meg 1000-et. Lemegy 80-ra. Veszel meg 1000-et. Most ugyan 3000-d van, de az atlagos bekerulesi ar mar csak 90, tehat ha visszamegy csak 91-re, akkor mar nyertel. 100-on szalltal be, 91-en ki, es megis nyertel.

        Illetve ‘vedd meg az esest’ (buy the dip), ha azt gondolod, hogy csak korrekcio volt, es majd szepen visszamegy.

        Egyebkent kicsit elnagyolt a szamolas:
        – elso 48 ezret vette mondjuk 18 ezres atlagon (2000 sose volt): 850 milla
        – eladott 5 ezret 12 ezres atlagon: 60 milla vissza
        – vett 12 ezret 10 ezres atlagon: 120 milla
        – vett 40 ezer coint 6000-es arfolyamon: 240 millio,
        ez pontosan 1,15 milliard es szerintem mindehol felulbecsultem. 95 ezer coin a mai napon, ahol 11 500 az arfolyam, az szinten kb. 1,1 milliard. Mar nincs bukoban, persze szep, hogy kiulte es kiatlagolta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *