Bitcoin: A magas tranzakciós költségek margójára…

Kerülgettem az elmúlt napokban ezt a témát, de azt hiszem itt az ideje kicsit erről is beszélni. A tegnapi újabb ATH kísérletet követően mára a bitcoin árfolyama jelentősen visszakorrigált és újra a $4300-as szint alá csúszott be egy rövid időre, ez persze valószínűleg az árfolyam természetes volatilitásának az eredménye, de tény, hogy a leginkább elvakult bitcoin fanok is kezdenek besokallni az extrém magasra hízott költéségek miatt. Néhány napja én is kénytelen voltam egy majd 30 dolláros txfee-t kifizetni, ami nem kifejezetten esett jól.

A magas tranzakciós költségek okát a blogon már számtalan postban leírtam és elemeztem, most inkább azzal foglalkoznék, hogy mi várható ezen a téren a közeljövőben.

A jelenlegi mempool statisztika szerint már csak 550+ sat/B-os értékű tranzakciók esetén garantálható, hogy a tx a következő blockba bekerüljön. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos tranzakció (egy utxo, két output) költsége már akár a 0,006-0,008 BTC-t is elérheti. Egy komplexebb coinjoin típusú tranzakció esetén ez akár 50-60 dollárra is felkúszhat.

A BCH-BTC láncok párhuzamos bányászata által generált csiki-csuki szituáció következő fordulója nagyjából 16 óra múlva esedékes, amikor is újra kifut a BCH dara a 2016 blockból. (forrás: fork.lol). Ekkor egy rövid időre az össze bányász visszatér a BTC láncra és elkezdik ledarálni a mempool hátralékot. Fontos azonban, hogy mennyi ideig maradnak a BTC láncon és mennyire tudják ledolgozni a hátralékot. Szerencsés véletlen, hogy ez az esemény pont hétvégére esik amikor természtlegesen is kevesebb a tranzakció. Szintén fontos adalék, hogy a mempool immáron három hete nem tudott kiürülni, így tovább “javítja” a helyzetet az a tény, hogy az alacsony txfee-vel rendelkező tranzakciók szépen lassan timeoutolnak kifelé a mempoolból:

A tranzakció timeout/lejárat az ökoszisztéma sajnálatos velejárója, egyfajta önvédelmi reakció arra, hogy ne tudjon a végtelenségig felgyűlni a hátralék (mempool).

Jelenleg a BCH lánc difficultyja 89G, ez 18 óra múlva 392G-re fog emelkedni. Amint ez bekövetkezik a BTC lánc bányászata hírtelen 370%-kkal profitábilisebb lesz. Ahhoz, hogy újra a BCH lánc legyen a profitábilis és hasonló sebességgel tudják tovább bányászni a BCH láncot újra le kell vinni azt 100G alá annak hashing nehézségi szintjét.

Az előző ciklusban (aug 23) csak 272G-ről kellett levinni a diffet a BCH láncon a profit érdekében, ez akkor 20 órába kerül. Ahhoz, hogy most hasonló módszerrel levigyék (EDA) a diffet, már sokkal több idő és meló kell. Persze ha azt feltételezzük, hogy a bányászok ebben a csiki-csuki játékban teljesen összejátszanak, akkor ezt is össze fogják tudni hozni nagyjából 24 órán belül. Amihez ugye az kell, hogy ebben a 24 órában maximum 8 block készüljön a BCH láncon.

A 24 órás EDA után pedig indul előlről újra az egész. A következő relevánsabb dátum valamikor szeptember 10 és 12 közé esik, egyelőre ennél pontosabban nehéz meghatározni, ahogy közeledünk úgy fog pontosodni. Ekkor fog bekövetkezni a bitcoin lánc difficulty adjustmentje. Ennek mértéke most még szintén nehezen meghatározható, de valahol 7 és 10% közé tippelem. Ha belép 800G alá a diff, azzal jelentősen növekedni fog a hálózat össz teljesítménye, akár óránkénti 10 block sem kizárt olyankor amikor éppen a BCH EDA retargetinget csinálják a bányászok.

Ezzel párhuzamosan elindult a SegWit adaptálása is, bár tény, hogy szörnyen lassan. Blockonként átlagosan 5-10 segwit tranzakció van csak ami szörnyen kevés, bár bizakodásra adhat okot, hogy tegnap már elkészült az első bigger block is a főláncon, amelyet a BitFury kapart ki és egészen pontosan 1032.12Kb méretű volt, ezzel a blocklánc sikeresen átlépte a 1Mb-os block határt. Jó hír, hogy ennek hatására nem omlott össze a hálózat, így a SegWit bigger block része is sikeresen vizsgázott.

A végére hagytam a legérdekesebb szösszenetet: Tegnap részletes postot írtam arról, hogy gazdaságilag miért éri meg üres blockokat gyártani és milyen hatása van ennek a bitcoin ökoszisztémára. A SegWit óta az AntPool a legyártott blockok igen nagy részében csak nullás vagy <900kb méretű blockokat gyártott. Sokan már egyfajta bojkottot feltételeztek, amira a Core Devek explicit kijelentették, hogy ha ez így megy tovább, akkor PoW change következik be (ehhez ugye hard-fork kellene), amivel kizárják az összes Antminer hardvert.  Két órával Eric Lombrozo ultimátum szerű megnyilvánulását követően Jihan Wu, azt Antpool prominense máris ezt nyilatkozta:

A BCC/BTC közös bányászat nagyon sok hibát okozott mining poolban, ami miatt biztonsági okokból inkább üres blockkok keletkeztek. De időközben végre sikerült ezt a hibát megjavítani.

Tény, hogy a bejegyzés óta egy darab üres block sem képződött.

[commercial_break]

Összefoglalva mindezt a következő szempontok jelölik ki most az utat a Bitcoin költségek csökkentése kapcsán:

 • szeptemberi (10-12 között) BTC difficulty adjustment miatt már nagyon sok időbe fog telni újra profitábilissá tenni a BCH láncot (30+ óra), ami miatt a bányászok több időt fognak a BTC láncon tölteni.
 • A jelenlegi ártrendet figyelembe véve a BTC ára lassan emelkedik a BCH ára pedig napok óta stagnál a 630 USD-s ársávban. Ha ez a trend folytatódik, akkor szintén jelentősen romlik a csiki-csuki profitabilitás.
 • A SegWit lassú apatálása is segíthet valamennyit, már megjelent az első 1Mb+ block, ennek a száma gyarapodhat ahogy egyre több segwit ready wallet és szolgáltatás jelenik meg.
 • A bányászok elállnak, vagy legalábbis visszább vesznek a játékelméleti extra profittal kecsegtető ‘üres block’ bányászati módszerből.
 • BCH hiperinfláció: Ne feledjük azt se, hogy a BCH láncon perpillanat közel 5-10x annyi új coin termelődik coinbase-ből mint a BTC láncon. Márpedig a bányászok nem igazán a #HODL stratégia hívei, így logikusan feltételezhető, hogy ezt a pénzmennyiséget egyfolytában a piacra öntve (és BTC-be átváltva) szépen lassan mégjobban leverik az BCH árát. Ez tovább rontja a csiki-csuli profitabilitását.

Mondanám, hogy lesz egy pont, ahol ez az egész csiki-csuki értelmét veszti és a teljes hashing power maradandóan visszatér a BTC láncra, de tartok tőle, hogy ez nem néhány héten belül fog bekövetkezni. Azt látni kell, hogy a bitcoin lánc ilyen jellegű ‘kiszárítása’ is valójában a bányászok érdekét szolgálja, hiszen amikor éppen folyik a BCH láncon a EDA és visszavált minden bányász a BTC láncra, akkor lehetőségünk van a torta tetejéről lecsipegetni a legfinomabb falatokat (a 30-60$-os txfee-ket…), így számukra ez is extra profitot termel.

Ami biztos, hogy ha marad a jelenlegi csiki-csuki, akkor valamikor (2018) január közepe körül fogják ledarálni a BCH lánc jelenlegi reward halving periódusát. Onnantól blockonként már csak 6,25+fee BCH reward fog járni, szemben a bitcoin lánc 12,5+5-6(fee) BTC rewardjával. Legkésőbb ez lesz az a pont, ahol szinte már lehetetlen lesz érdemben profitábilissé tenni a BCH láncot. Ne feledjük azt sem, hogy ezen prognózis azt feltételezi, hogy a brutális hiperinfláció ellenére is megmarad a BCH jelenlegi értéke (kb $630). Ehhez nem kevés pénzt kell oda folyamatosan beönteni. A BTC inflációs rátája a következő block felezésig (2020) stabilan 0.001%-on fog állni, ezzel szemben a BCH inflációs rátája már most 0.006%, ami kb hetente fog innentől növekedni további 0.006%-kal egészen januárig (amennyiben marad a jelenleg bányász gyakorlat)

A rendelkezésre álló információk fényében nehéz eldönteni, hogy ez az egész történet egyszerűen csak az alkalom szűlte nyerészkedés eredménye, vagy egy mesterien összerakott terv óramű pontossággal megtervezett kimenetele. Egy dolog biztos, A ‘csiki-csuki’ bányászat miatt extrém magasra szöknek a tranzakciós díjak és rendkívül instabillá válik az egész hálózat. Ennek az egésznek az árát pedig mi a BTC #hodl-erek és használók fogjuk megfizetni.

Saját fejemre is hamut szórva: kétségtelenül igazat kell adjak abban a BCH fanoknak, hogy az elmúlt két év “scaling debate”-ben nem kis szerepe volt a Bitcoin Core Dev, Blockstream csapat konokságának és ‘csakazértis-nekünk-van-igazunk’ hozzáállásában. Azonban ugyanezen fanok most illő módon kezdjék el lesütni a szemüket és végiggondolni, hogy vajon mennyire is szolgálja a jelenlegi helyzet a Bitcoin érdekeit és annak elterjedését, üzleti adaptációját… És amikor azt írom, hogy “Bitcoin”, akkor nem a két (három?) lánc egyikére, hanem az egész történetre egyben gondolok…

 

Bookmark the permalink.

4 Comments

 1. Újra érdekes bejegyzés, csak így tovább!

  Két nem szorosan kapcsolódó dolgot szeretnék megjegyezni:

  – a kriptopiacon a “kis papírok” rallyznak az utóbbi napokban, ez sokszor egy jelentősebb korrekció előjele, ami benne is lenne a pakliban

  – a bitfinexen a könyvben miért szerepel ugyanaz a mintázat a legtöbb papírnál? Igen magas tételek azonos távolságokra bepakolva, és amint közelít az árfolyam, arrébb ugrik a tétel. Vajon ez kinek éri meg és mi a szerepe?

  Üdv

 2. A “timeout-olnak” kifejezés annyit tesz, hogy a tranzakció törlődik ?

 3. “alacsony txfee-vel rendelkező tranzakciók szépen lassan timeoutolnak kifelé a mempoolból:”

  Variance…
  Ez engem is érdekelne. Ilyenkor ezek a tranzakciók visszajutnak a küldőhöz, vagy szimplán elvesznek? Nem egészen értem…

  • Minden tranzakció (tx) adott mennyiség korábbi tranzakció outputját (UTXO) hasznosítja a küldésnék. Amíg a tranzakció a mempoolban van, addig a tranzakcióba foglalt UTXO-kat senki nem hasznosíthatja, hiszen ez double-spendinget eredményezve. Ha a mempoolból timeoutol egy tx, akkor ezáltal az UTXO (inputok) is felszabadulnak, tehát azokkal újra rendelkezhet annak az addressnek a (privát kulcs) tulajdonosa, akihez az adott UTXO-k tartoznak. Nem tudom mennyire követhető, de ezt ennél egyszerűbben csak úgy tudtam volna leírni, hogy: “Ha lejár a tranzakció, akkor visszajut a küldőhöz a coin”, ami technikailag nem igaz, mert valójában el sem hagyja őt a coin egészen addig amíg a tx nem kerül blockba foglalásra. Minden coin ami a tiéd, amit korábban neked küldtek (te addressedre) és nincs érvényben akár unconfirmed (mempool) akár confirmed (blockba foglalt) tx, ami elvitte azt tőled.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *