Bitcoin: Utolsó gondolatok a holnapi földrengés előtt

Beléptünk az utolsó 24 órába. Amit most láthatunk a crypto piacokon az már a holnapi események előszele. Nagyjából egy hete folyik ez a felkészülés. A legtöbb crypto tőzsde walletjei már üresek, vagy legalábbis jelentősen le lettek csupaszítva. Emellett egy roppantul érdekes trend látszik, ami azt mutatja, hogy a bitcoin nagyhalaktól kimutatható mennyiségű érme vándorolt a kishalakhoz. Pontosabban a nagyon pici halakhoz. (Azt hiszen időszerű lenne definiálni a bitcoin óceán élővilágát…)

Mindemellett még érdekesebb jelenség, ami az altcoinok piacán történik. Miközben a bitcoin árfolyama éppen pár perce újra átlépte a $2800 szintet, a relevánsabb altcoinok régóta nem látott mélységekben hevernek (LTC $38, ETH $190, ZEC $170). Nem kell nagy pénzügyi lángésznek lenni ahhoz, hogy bárki is megértse ezt a különös piaci diverzifikációt. Ez most egy egyszeri alkalom, amit nagy valószínűséggel már soha többé nem fognak tudni eljátszani a crypto piacokkal. Talán pont ezért is most lett itt ennek az ideje.

A diverzifikáció különösen illogikus lehet bármilyen “jött-ment crypto analfabétának“, hiszen míg a bitcoin háza táján különösen nagy a létbizonytalanság érzés, addig a fent nevezett altcoinok igen komoly fundamentális értékkel is bíró bejelentésekkel a hátuk mögött néznek bele a fekete lyukba. A diverzifikáció oka persze már több mint nyílt titok: Egy gyönyörű szépen felépített marketing kapmány csillogó mézes-mázas optikáján keresztül látjuk a jövőt, amely jövő egy olyan airdroppolt ‘ingyenpénzt’ mutat nekünk, amivel szemben az a piaci várakozás, hogy rögtön a chainsplit után akár 400-900 dollárért is el lehet adni. Ez a motiváció kétségtelenül indukálja az AIDA marketing modell összes lépését: Attention (figyelem felkeltés), Interest (érdeklődés elnyerése), Desire (bírtoklási vágy felkeltése), Action (cselekedetre ösztönzés).

Az, hogy az elmúlt héten (minden akaratom ellenére), nem írtam meg ezt a cikket, sőt egy awareness típusú poston kívül igazából csak infantilis hülyeségekről bloggoltam (Craig story, kacsa story, stb.), annak pont az volt az oka, hogy felismertem eme marketing gépezetet és tökéletesen el tudtam benne helyezni magam, mint a tudatlan balekot, aki saját szerepét túlértékelve működteti a marketing hatásmechanizmusát. Közismert frázis: a rossz reklám is reklám.

Túllépve a szentimentalizmuson: Az airdroppolt (BCC vagy BCH, kinek hogy tetszik, de lényeg,hogy: BitcoinCash) pénz ígérete perpillanat elég a bitcoin óceánjában nyüzsgő kishalaknak, hogy egy totálisan bizonytalan piaci hangulatban is ATH-n (All-Time-High) vásároljanak bitcoint. Mindehhez a pénzt persze a durván alul árazott altcoinjaik eladásából teremtik elő. Hogy is néz ki ez a gyakorlatban:

 • Adott egy roppantul alul értékelt altcoin, legyen ez mondjuk a most 190 dolláros szinten árvátlankodó ETH. Az az ETH, ami nem is oly régen bőven 300 felett is járt és ismerve a piaci kilátásait nem kell nagy lángésznek lenni ahhoz a prognózishoz, hogy még 2020 előtt négy számjegyű lesz az árfolyama.
 • Ezen ETH-t most boldogan adják el a befektetők 190 dollárért csak azért, hogy megvegyék azt a BTC-t, ami egyébként alig 24 órán belül mindenki bedob ama bizonyos crypto fekete lyukba, amiből kérdés, hogy mi is fog kijönni.
 • Amit viszont mindenki tud (pontosabban maradjunk annyiban, hogy tudni vél): hogy holnap 14:20-kor minden bitcoin tulajdonos kap bitcoin cash-t, amit saját belátása szerint vagy azonnal elad, vagy megtart abban a reményben, hogy hátha tényleg ez lesz a befutó.

Ami biztos, hogy a többség nagy valószínűséggel dumppolni fogja a bitcoin cash-t.  Nem, valójában ez nem biztos, viszont az biztos, hogy számos nagy nevű pénzügyi befektető és bitcoin üzletben érintett komolyabb névvel rendelkező üzletember ezt kommunikálja (Erik Voorhees, WhalePanda, Tone Vays, Charlie Lee, stb.). Ezen véleményen van a Jaxx wallet tulajdonosa is:

Az egyszeri befektetők motivációja leginkább az, hogy gyorsan megszabadulnak a bitcoin cash-től, majd az abból keletkező pénzből szépen visszaveszik az altcoinjaikat, amiket még ha kicsit drágábban is fognak megkapni, de bőven pozitívban zárnak a BCH extra profitja miatt.

[commercial_break]

A történetben az lesz a legszebb, hogy ez a terv néhány játékosnak össze is fog jönni. Főleg azon játékosoknak, akik erre már módszeresen készülnek. Mindenki más pedig csak reménykedhet, hogy talán kijön nullára az esetleg meghozott rossz döntés miatt. A baj ezzel a tökéletesnek tűnő tervvel, hogy túlságosan is nyilvánvaló. Márpedig a pénzügyi nagyhalak imádják azt, amikor a piacokon nyilvánvaló események történnek, hiszen ezekbe a legkönnyebb belekavarni… Hogy mire gondolok:

Potom 41,5 ezer BTCnyi nyitott short pozíció várja a holnapi chain splitet és azt, hogy (reményeik szerint) soha nem látott mélységbe zuhan a bitcoin árfolyama. Ami ennél is inkább érdekes: folyamatosan csökken a BTC long pozíciók aránya. Tehát azon pozíciók, amiknek jelenleg egyetlen célja a BCH (bitcoin cash) fialtatása… Erre kössetek csomót. Tehát miközben a “kis halak” arra készülnek, hogy morzsákat szednek össze a BCH dumpolásából, addig a nagyok már bőven arra készülnek, hogy szénné keressék magukat a bitcoin shortolásán. Megvan az a jelenet, amikor a tehenek a vágóhíd felé menet még legelnek egy utolsót?

Hogy hova fog áramlani az a rengeteg pénz a BTC-ből? Ez talán most a legnagyobb kérdés, amire minden bizonnyal senki nem tudja a választ… Kivéve persze azokat, akik tudják értelmezni az alábbi két ábrát:

smájli…

Bookmark the permalink.

9 Comments

 1. Ethereum Classic? Nem ETH/BTC chartot kellene látnunk?

  • De, én is ott vártam volna ezt a kiugrást. De pillanatnyilag az etcbe áramlik pénz. Ez persze semmire se garancia.

 2. Nem értem ezt a hozzáállást a kicsiktől. Elvileg a jelenlegi BTC árnak meg kell egyeznie a fork utáni BTC+BCH árral. Optimális esetben ki lehet jönni nullába.
  Ha a BCH jelenlegi ára 500 USD, akkor a BTC fog esni 500 USD-t. Ha mindenki dumpolni kezdi a BCH-t, akkor az ára lemegy, ergo a BTC korrigálhat felfelé.

  Olyan mit egy osztalékrészvény, osztalékvágás után az osztalék értékével esik az ár. Aztán utána meg bármerre mehet.

 3. Ezeket a chartokat ugyancsak a Krákennél láttad? Nem lehetséges, hogy ez csak annál az egy tőzsdénél van így és mindegyiknél [jelentősebbnél] meg kellene nézni, hogy áll a helyzet?

  • A chart és az adatok is a bitfinexről származnak. Tehát nincs teljes piaci körkép. Elképzelhető, hogy a bitfinex egy elszigetelt eset, de nagyobb szerintem annak a valószínűsége, hogy reprezentálja a piaci hangulatot. Ha csak abból indulunk ki, hogy a világ nyugatabbi felén a bitfinex bonyolítja a legnagyobb volumenű BTCUSD forgalmat, akkor ez akár megalapozott állítás is lehet.

 4. Azt se értem, aki shortol, mert a BTC esésére játszik, mire számít.

  A normál tőszdéken ezt el lehet játszani pl. osztalékszelvény vágása előtt, de a shortolóról le fogják nyírni az osztalék árát, mivel ha azt eladta, akkor az nem őt illeti meg.

  Itt valami szabályozási disznóság lesz (valószínűleg, ahogyan egyes tőzsdék nem akarják kifizetni a BTC után járó BTH-t).
  Tehát ha a shortolón nem verik le a keletkező BTH árát, akkor jó buli shortolni.

  • Tőzsdéje válogatja, a Kraken leveri, a Bitfinex ha jól emlékszem nem.

   • Hogy kell értelmezni azt hogy ‘leveri’? Krakennel kapcsolatban mindenhol azt olvasom hogy a BTC tulajdonosoknak jóváirják a BCC fork után.

 5. Tegnap pont erről beszélgettem és pont erre jutottunk, hogy sokan ráfaraghatnak akik az ingyen pénz reményében beszálltak a btc-be. Egy kérdésem lenne, mert még relatív új vagyok a cryptok világában. Az eth alulértékeltségét, illetve a négyszámjegyű árfolyamot mire alapozod? Van erről cikked, vagy tervezel írni?
  Amúgy hajrá, jó az oldal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *