USDC beszerzése egyszerűen VAGY olcsón!?

#Update: A cikk megírását követően a hazai MrCoin kripto váltó közölte velem, hogy: “fogd meg a söröm”…

Ezzel gyakorlatilag HUF banki utalás esetén a MrCoin átlagosan alig 1,5% díj ellenében segít USDC stablecoinhoz jutni mindazokat, akik alternatív eszközöket keresnek a hagyományos befektetési termékek mellett… vagyis inkább helyett!

Ma egy izgalmas téma került elő az INLOCK hazai telegram csatornáján, felmerült a kérdés, hogy vajon milyen úton módon lehet legolcsóbban USDC-t szerezni forintból. (USDC: dollár árfolyamához kötött stablecoin) aminek a magyarországi kereslete is igencsak megemelkedett, lévén, hogy az INLOCK-ban ebben a coinban helyezhető ki kölcsön.

Ha az egyszerűen illetve a gyorsan megoldást keressük, akkor ennek kapcsán verhetetlenek azok a hazai váltók, akik már foglalkoznak stablecoinokkal is (pl. coinmixed.eu vagy a mrcoin.eu). Azonban a kérdés ezúttal arra vonatkozott, hogy miként lehet a LEGOLCSÓBBAN hozzájutni, legyen bármennyire is körülményes annak módja.

Nos egész nap záporoztak az alternatívák a Binance Jerseytől kezdve a bitstamp kártyás vásárláson keresztül megannyi megoldást körbe járva, de valahogy minden esetben oda jutottunk, hogy a a forintból történő kiindulás esetén a Revolut lehet a jó megoldás.

Hogy pontosítsam: Revolut forint top-up hazai banknál vezetett forintos bankkártyáról. Ezzel ugye gyakorlatilag teljesen kikerülhető a hazai bankrendszer áldásos és jótét devizaváltási árfolyam nyerészkedése a forint számláról euro számlára történő utalás kapcsán, hiszen a Revolutra feltöltött forintos középárfolyamon lehet váltani egyből eurora.

Itt jön be az érdekesség: A Revolut – annak ellenére, hogy egyébként nyújt zárt crypto váltást a saját platformján belül – kifejezetten nincs oda azért, ha valaki csak crypto exchangek felé történő átjárónak akarja használni.

Azonban bizonyos exchangek esetén (pl. Coinbase Pro) kifejezetten megengedő a Revolut. Konkrétan két olyan exchange van, amit rendszeresen használnak a hazai INLOCK ügyfelek a revoluton keresztül: Coinbase Pro és a crypto.com. Előbbi esetén a váltás igen körülményes, ugyanis a beutalt EUR-ból előbb BTC-t kell venni, majd onnan USDC-t, amit viszont egyből ki is lehet utalni ingyen. A két váltás díja a Coinbase Pro-n összesen kb (2x) 0,5%-a a beutalt EUR mennyiségnek.

Utóbbin (crypto.com) direktben lehet venni USDC-t (0,2% comission fee), viszont ott minden kiutalásnál levonnak 1 USDC-t.

Némi egyéb észrevétel, ha valaki esetleg használni is akarja ezt:

  • Érdemes csak akkor gondolkodni ilyen megoldásban, ha egyébként másra is használod a Revolutot.
  • A fentebbiek szándékosan CSAK az USDC vásárlásról szóltak. Ha eladni kivánsz bármilyen kriptot és annak a fiat ellenértékét visszautalni Revolut számládra… nos, ott lehetnek gondjaid. Egyrészt AML-re hivatkozva a Revolut akár hetekre is lockolhatja az beutalásod, mely során konkrétan mindent el fognak kérni, amit csak el lehet kérni és ha mindent megadsz akkor is komoly esélyed van, hogy a végén a Revolut zárolja a számlád és visszaküldi a depositot a küldő félnek.
  • Az előző pont esélyét nagyban tudja növelni az, ha több milliós (forint) nagyságrendben próbálsz ilyen módon szerezni bármilyen crypto-t vagy éppen eladni azt ugyaezen az úton.
  • A cikkben szereplő Coinbase Pro és a crypto.com nem véletlenszerűen kiválasztott két exchange, amit éppen ajánlok. Számos exchange (pl. Bitpanda) a fiat kiutalásnál már eleve figyelmezteti az ügyfelet, hogy Revolutra történő kiutalásnál a Revolut vissza fogja utasítani a műveletet.
  • Peer-to-peer crypto-fiat váltásoknál (pl. localbitcoin, hodlhodl és hasonló platformok) különösen veszélyes Revolut-ot használni a fentebb már leírt okból. Ugyanis, ha a Revolut úgy dönt, hogy nem szereti a beutalást és inkább visszadobja azt a küldő félnek, akkor bizony az ügyletben érintett másik fél kifejezetten jól fog járni, hiszen övé marad a fiat és a crypto is.

Összegezve: létezik arra mód, hogy nagyon alacsony költséggel ‘menekülj’ USDC-be forintból, de ez egy erősen limitált megoldás, amit illik ésszel használni.

Diszklémer: A fentebbi módszereket jómagam nem használtam, személy szerint igencsak szkeptikus vagyok a Revolut kapcsán, főleg ha crypto ügyletekről beszélünk, mindettől függetlenül mivel többen is használják ezeket az útvonalakat rendszeresen, ezért megosztom itt a blogon is, hátha mást is foglakloztat ez a lehetőség. Mindezeken felül, nincs garancia arra, hogy ez a módszer hosszabbtávon is nyitva marad.

Bookmark the permalink.

14 Comments

  1. “A két váltás díja a Coinbase Pro-n összesen kb 0,5%-a a beutalt EUR mennyiségnek.”
    x2. Egy ideje feet emelt a CB, az alap 0.5%.
    https://support.pro.coinbase.com/customer/en/portal/articles/2945310-fees

  2. Nem értem.
    Értéket kell „átutalni”, és mi a legolcsóbb???
    Ha az öregek otthonában lennék, azt kérdezném, hogy hallott e valaki a Bitcoinról?
    Itt az kell kérdezzem: Hát senki nem hallott a Bitcoinról?
    Revolut usdc USD Euro????
    Minek bonyolítani az életet? Ha valaki ragaszkodik hozzá, hogy cégeket támogasson akkor kérjen tőlük egy QR kódot ahova Bitcoint utalhat!

    Röviden: Ha kölcsön akarok adni, akkor meghatározom, hogy milyen értékben ( pl. 1000 USD) (de tőlem lehet 100 Rúpia is), és azt az értéket elküldöm Btc-ben (mert azt könnyű és olcsó).
    Ha vissza akarják küldeni a kölcsön lejártával a „visszajárót” akkor visszaküldenek Btc-t (mert azt könnyű és olcsó) mégpedig 1100 Usd értékben (vagy éppen 110 Rúpia értékben)

    Magyarul: Aki svájci frank alapon akart kölcsönt felvenni, annak nem kellett azt se tudni, hogy az hogyan néz ki (sőt a bank se látott szerintem egy bankót se).
    Megnézték az árfolyamot felvételkor, és egyszer visszafizetéskor. Ilyen egyszerű.

    Nem ismerem az INLOCK-ot, lehet, hogy oda nem lehet BTC-t beutalni, és a „pénzt” ugyanabban visszakapni, de ha ez így is van, gondolom nem nagy ügy ezen a kis technikai problémán javítani.
    Ráadásul szerintem a kölcsönvevők nagy része örülne, ha Btc-ben kapná meg…
    Ha esetleg újat mondtam akkor a haszon egy százalékával megelégszem 🙂 (nem a forgaloméval mint a váltók)

    • Most itt egy pillanatra válasszuk le az INLOCKos vonalat, mert a cikk sem erről akart alapvetően szólni, hanem arról, hogy valaki forintból akar csinálni USDC-t, konkrétan ennek az egyik legolcsóbb útját kerestük. De akkor nézzük az általad bemutatott utat: Tehát nekem van mondjuk kb 1000 dollárnyi forintom, amit el akarok küldeni valakinek. Hogyan fogsz ebből csinálni Bitcoint? Mert ha pl azt mondod, hogy beutalod a forint számládról krakenre és ott leváltod, akkor már a banki utaláson (konverzió) többet buksz mint amekkora költségekkel ebben a cikkben számolunk. Esetleg localbitcoinson keresel valakit akinél átváltod face-to-face? Jelenleg a legjobb ajánlat is 3,5-4% fee körül van, ami megint sokkal rosszabb.

      Na de akkor térjünk át az INLOCKos vonalra: Szerintem ismerd meg az INLOCKot, jószívvel ajánlom, sok érdekességet fogsz találni benne és ha utána is vannak javaslataid én szivesen fogadom őket. Mindig szükségünk van a külső szemlélő véleményére. Köszi

  3. Hú ez durván egyoldalú és egy kissé pesszimista volt.
    Nézzük a másik oldalról IS! (kicsit optimistán is)

    Ha valaki bitcoint akar eladni a localbitcoinon face-to-face akkor a legjobb ajánlat (hasonlóan a másik oldalhoz -3%), tehát ha én ugyanúgy feladok egy hirdetést: „2%-al olcsóbban Bitcoint vennék” akkor máris én leszek a legjobb, és nemcsak költségmentesen váltok, de még kapok 2% bónuszt 🙂 is.
    Szerintem a pesszimisták sok jóból kimaradnak, az optimisták meg néha pofára esnek.
    Én is vagyok mindkettő, de próbálok realista lenni:

    Mindkettő működik, én mégis a középárfolyamon váltáshoz szoktam ragaszkodni.(elvi kérdés 🙂
    ( Megengedhetem magamnak, hogy ennyire lúzer legyek, de ha lehet akkor csak ennyire) , és működik, hiszen ezt a fórumot alapvetően erre találták ki.
    Az egy rossz beidegződés, hogy a váltás költséggel jár. (hiszen a váltók akik fent vannak, még keresnek is rajta) Elférnek.

    De azon sopánkodni, hogy középárfolyamon nem váltanak, miközben nem teszek fel egy ingyenes hirdetést, hogy középárfolyamon váltanék…?
    Pont azt akartam kiemelni (ezek szerint nem sikerült), hogy nincs szükség a 3. félre.
    P2P

    És az összes többi dologra sincs szükség (USDC…) , ha vannak akik elfogadják a bitcoint. És ki ne fogadná el közülünk 🙂
    Ha jól értem nem lehet bitcoinban beutalni az Inlockba a kölcsönadandó értéket. Ez szerintem baj, még akkor is, ha nem ismerem az összes többi jó tulajdonságát a rendszernek.
    Lehet, hogy gúnyosnak sikerült érteni a hozzászólást, de egyáltalán nem ez volt a cél.
    Szerintem bitcoinban „utalhatni” alap. (elvi kérdés 🙂 )
    Még a zöldségesnél is, nemhogy egy ilyen jellegű platformon.
    Természetesen minél több lehetőség van, annál jobb, de a „legjobbat” kár kihagyni.

    Ez persze csak az én véleményem, és láthatóan e nélkül is remekül működik, eszem ágában sincs bárkit is a Bitcoin előnyeiről győzködni.

    • Alapvetően el tudom fogadni amiket leírsz, de ezek nem életszerűek. Úgy értem, hogy egy localbitcoinsos középárfolyamon történő váltást összehozni erősen poweruser kategóriás dolog. Nekem néhány ismerősöm rendszeresen localbitcoinsozik és elég brutális átverések folynak ott ahhoz, hogy bárki is ezt akarná használni. De ha ezen túllépünk akkor is ott van az árfolyam kockázat. Vegyük azt, hogy én valakinek kölcsön akarok adni mondjuk 100.000 Ft-ot és úgy döntünk, hogy ennek a legjob eszköze a Bitcoin (egyébként nem az…) a folyamat pedig a következő:
      [1] veszek 100.000 forinttért Bitcoint localbitcoinson. [2] elutalom a másik félnek. [3] másik fél átváltja forintra a bitcoint localbitcoinson.

      A folyamat [1] és [3]-as lépése nem instant. Mert partnert kell hozzá keresni ami biztosan nem instant. Ergo valamelyik fél (kölcsönadó vagy kölcsönvevő) biztosan árfolyamkockázatot fut. Márpedig a kölcsönvevő szeretné ezt minél olcsóbban megúszni, hiszen ő egyrészt ad fedezetet (jobb esetben, lásd INLOCK) másrészt pedig még kamatot is kell neki fizetni a kölcsönzés idejére, ergo a legkevésbé sem szeretne még emellett árfolyamkockázatot is futni.

      Egyszerűen erre a Bitcoin nem jó. Nyilván van jó lenne, akkor egyrészt a tervezés során ezt realizálva errefelé léptünk volna, de vagy nem voltunk ehhez elég okosak, vagy egyébként tényleg igaz az állítás, hogy erre nem jó a Bitcoin.

      Ezzel szemben az USDC viszont a maga módján tökéletes, hiszen a HUF-USD pár bár szintén rejt némi volatilitást, de a HUF-BTC-hez képest elenyésző. Nem véletlenül működik úgy az összes crypto fedezetű kölcsönplatform, hogy (jellemzően) bitcoin fedezetre kapsz stablecoin vagy fiat kölcsönt. Na erre pl tökéletes a Bitcoin (hárhogy fedezetnek)

  4. Csaba, nem ide tartozó téma de Te mint egykori biztonságtechnikai szakember örömmel olvasnánk tőled egy cikket a tőzsdék és más weboldalak kétlépcsős azonosításáról, több fórumon olvastam pl hogy az Authy kevésbé biztonságos mint a googles hitelesítő, tehát jelszavaink, fiókjaink védelme manapság,relatív biztonságosan

  5. Az EU jól megolcsósította a SEPA utalásokat most hétfőtől, szóval lehet mindent újraszámolni. A hazai váltók előnye kb. eltűnt.

  6. Hello,

    adjatok jó megoldás, ha pl. 1M Forintot akarok INLOCK-ba tenni kamatozó USDC formában, majd pár hónap múlva kivenni Forintban (amikor épp Forintra lesz szükségem).

    “Utóbbin (crypto.com) direktben lehet venni USDC-t” vs. “Fiat deposits are not yet supported on the Crypto.com Exchange”
    1M Ft (bankszámla) –mrcoin.eu átváltás–> 3143.863179 USDC (to INLOCK) –mrcoin.eu visszaváltás–> 921495 Ft (bankszámla)
    Tehát itt van egy 8%-os veszteség, amihez min. 1 év kellene, mire megtérül. Nagyon soknak tűnik.
    CoinBase: 1M Ft (bankszámla) –> Revolut átváltás fair usage fee of 0.5%-vel –> 3221.75 USD –> Coinbase (2x 0,5% taker fee) USD-to-BTC majd BTC-to-USDC –> ~ 3189,61 USDC –> INLOCK –> ugyanez visszafelé -> 952.986 Ft (REvolut)

    A legutolsó viszont nem csak bonyolult a túl sok szereplő és tranzakció miatt, de benne van a Revolut hírhedt “verification pending” szívatás esélye is.

    Szóval meggyőzne valaki, hogy ez jobb biznisz, mint otthagyni Forintot egy magyar bankban?

    • Nézz rá az USDHUF grafikonra. Viszont ha pár hónap múlva ki akarod venni, akkor ne csinálj semmit, befektetni évekre értelmes, bármibe is.

  7. Ránéztem, gyakorlatilag ugyanott áll (3-4% különbséggel), mint 4 éve ilyenkor. (Ellenben Bitcoin nagyon nem.) Az oda-vissza váltás költsége viszont akkor is ~8%.
    Nyilván senki nem lát a jövőbe, de pont pár hónapos viszonylatban a pénznyomtatástól és a várható inflációtól most az USD-t és EUR-t kibocsátó térség a hangos. (Mondjuk Magyarországi hírektől meg soha semmi nem hangos.)
    Egy EUR alapú, széles körben (pl. INLOCK is 🙂 ) elfogadott stable coint kisebb kockázatnak tartanék az ország import kitettsége okán. Viszont pont az USD(C)-HUF árfolyam trendjében nem látom azt a biztos 8%-ot, hogy akár 4 év múlva nullában legyek, ha ugrálok oda-vissza.
    Logikus lenne arany stable coin, mint hedge bármilyen FIAT-tal szemben ám kisebb volatilitással, de az idei 30%-os emelkedése példátlan, és nem látszik, hogy stabilizálódna, az iránya számomra nagyon bizonytalan.
    Mindenképp nagyon érdekes lesz visszanézni pár hónap / fél év távlatából, hogy a USD(C), EUR, arany (PAXG), HUF vásárlóereje (!) és egymáshoz viszonyított árfolyama hogy alakult, de visszasírom az időt, amikor az USD vagy EUR stabil(an növekvő) értékmegőrző szerepben volt. A “ne csinálj semmit” az inflációs várakozások miatt most nem tűnik az “abból baj nem lehet” tanácsnak.
    (A Bitcoint ide se veszem, arról még soha senki nem állította, hogy pár hónapos távlatban stabil marad, sőt elég meglepő a mostani szitu. Évekre viszont egyértelműen csak abba tennék fontos cél nélküli megtakarítást, amikor nem számít a volatilitás.)

    • Holnap javaslom, hogy nézz rá az INLOCK közösségi oldalaira, esetleg gyere be telegramra, ha még nem vagy bent… Megint lesz egy kooperációnk, ahol tudunk elég sokat faragni abból a 8%-ból. 🙂

  8. Sziasztok,

    A coinmixed.eu-t használja valaki, ott lehet oda-vissza tologatni a HUF/BTC párost? Ha jól rémlik pár hete szerettem volna BTC-t HUF-ra váltani de egész nap karbantartás volt, azóta meg nem próbálkoztam vele. Valaki esetleg aki kicsit sűrűbben használja?:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *