Egy kis SCAM-tológia… – első rész

Bár draszitkusan lecsengőfélben van az ICO mánia, aminek köszönhetően egyre inkább csak azok az ICO projektek tudnak elérni komolyabb eredményeket, amik valódi problémára próbálnak valódi megoldásokat nyújtani, mégis jellemző, hogy ennek ára továbbra is a nagy és látványos parádé, ami mérhetetlen pénzeket emészt fel egy előkészítés alatt álló ICO esetén. Jelen cikkben bemutatom nektek az ICO életérzés negatív oldalát, amit nyilván csak azért tehetek meg, mert aktív vezetője vagyok a finish közelbe jutott ICO-nak (#INLOCK). Hogy mi is ennek a negatív oldala? Sokan – teljesen jogosan – titulálják az ICO paletta szereplőinek nagy részét scamnek, vagy utólagosan scambe forduló projektnek. Éppen nemrégiben került elő a ‘community-driven’ pletyka, mely szerint az INLOCK nagy és erős piaci konkurenciája (SALT Lending) is scambe fordult vagy scambe készül fordulni miután Shawn Owen (CEO) dobbantott. Pedig ugye végső soron a SALT tényleg egy működőképes és valós igényeket kiszolgáló megoldást hozott létre, csak elfelejtettek kalkulálni azzal, hogy nem csak bika piac létezik és bizony medve piacon is illik tudni növekedni, ha jól a modell.

Na de térjünk is a tárgyra. Szóval bár az ICO-k nagy része vagy scam vagy potenciálisan SCAM-be fordul, de érdekes tapasztalat, hogy az ICO előkészítés rögös útja is scam feliratos taposóaknákkal van kikövezve. Ezen aknák nagy része totálisan unalmas és már-már a ‘nigériai herceg’ szintjét hozza, de van közte néhány igazán brutálisan körmönfont és felépített ‘szolgáltatás’ is. A cikket nyilván azoknak ajánlom, akikben a leghalványabb gondolata is felmerül annak, hogy ICOzni akarnak, de mindenki másnak is érdekes lehet, hogy miként alakult ki egy multimilliárdos csaló szolgáltatás hálózat ami egy multimilliárdos befektetési csalás hálózatot lát el szolgáltatásokkal… azaz: “scam the scammers…”

Azzal biztosan nem mondok újat, hogy ma egy ICO-val már lehetetlen organikus úton építkezni. Nyilván alapvető, hogy legyen egy jó termék vagy termékkoncepció, ki legyenek dolgozva az üzleti folyamatok és az összes dokumentum kellően tüchtig legyen… ám ezen túl minden csak a számokról szól:

  • Illik lennie 20-30-40-50k követőnek facebookon, youtubeon, twitteren és ugyanennyi aktív ember telegramon is. Ha nincs, akkor lepontozásra kerülsz
  • Van-e napi szinten 100-200 hozzászólásod bitcointalkon az announcement csatornán és mi a helyzet a bounty programoddal? Ha nincs… akkor megintcsak minusz.
  • Milyen a csatornák növekedési mutatója és hogyan alakul az alexa.com ranked?

Minden a mérhető KPIkról szól. Ha van olyan projekt, ami tud aktívan mozgatni 20-30 ezer embert, akkor ezt neked is tudnod kell hozni, ellenkező esetben te biztosan csak rosszabb lehetsz… nemde?

Az persze másodlagos, hogy egy közeép kategóriás ICO projektet is jobb esetben max 500-1000 investor fundol, nembaj, akkor is kell, hogy legyen 20k follower. Mindezek miatt a legtöbb ICO lényegében egy színház. Meg lehet próbálni persze eljátszani az intellektuális projektet és kitűnni azzal, hogy te mennyivel jobb vagy… de olyan ez mint a Soundon “informatikus-szürke” bőrrel (amit ugye egyedül a monitor kék fénye ért valaha is…) fehér zokni+tangapapucs kombóval nekiállni csajozni a következő dumával:

“helló-szia. Nem akarsz meginni valamit, szivesen mesélnék neked egy full-stack developer mindennapjairól”

Aki járt már valaha ICO projekthez kapcsolódó telegram csoportban az pontosan tudja, hogy napi szinten kapnak marketing offereket az ICOk direktben a csatornán. Ian Balina, Ivan the tech, Jason Appleton, Tony Tian, The Crypto Lark és lényegében az összes létező nagyobb crypto youtuber ott hemzseg a csatornákon és ékes adminsággal a belépés követően 3 másodpercen belül beírják, hogy : “admin, pm me!”… Nyilván nem nagy meglepetés, hogy ezek egyikének sincs semmi köze a valódi influncerhez. Már a feltételezés is vicc, hogy pl Ivan Liljeqvist az egész napját ICO telegram groupok bogarászásával töltse. De nyilván néhány kezdőbb játékos akár ennek is bedőlhet és biztos sokan szomorkodnak, hogy a kifizetett 10-20 Ether után többé nem áll szóba vele a hamis Ian Balina profil és a várva várt videó sem jelenik meg.

Amit a telegram csatornákon láttok “marketing offereket”, azok csak a töredéke annak, amiket egyéb direkt csatornákon (jellemzően emailben) kapnak a ICOk. Nálunk, az INLOCKnál ez akkor vált kezelhetetlenné, amikor belistázott bennünk néhány nagyobb listing site (trackico, icobench és icoholder). Na onnantól óránként jöttek a fantasztikus marketing offerek:

“Potenciális investorok” akiknél hírdetni fogják az adott ICO-t:

Vicces módon egyébként ezen szogáltatások mögött akár valós teljesítés is lehet. Tényleg időről időre kipostolnak a channelre egy-egy ICO hírdetést, de hogy ezek valós konverziós értéke mennyi, azt szinte képtelenség meghatározni. Nagyon összetett egy ilyen eszközön keresztül mérni a lead konvertálhatóságát.

Na de ne ragadjunk le a telegramnál. Van itt kérem marketing offer a hagyományos mosóporhoz (email) is:

Potom 7 millió email cím 35 ethereumért… Ráadásul előre szűrt potenciális inveszterok a bitcointalkról éa a coinbase-ről, plusz a redditről? Hááát ez már önmagában is brutális offer, nemde? Az persze apróság, hogy mindhárom platform (btt, reddit, coinbase) teljes ügyfélbázisa kileakelt egy-egy korábbi hackelés eredményeként, tehát egyébként ha valaki rászánja az időt/energiát akkor össze tudja állítani magának ezt az adatbázist.

Ezeknél sokkal érdekesebbek azok az újszerű scamek, ahol már ténylegesen valós(-nak látszó) szolgáltatást nyújtanak a scammerek. Erre egy bámulatos példa:

Emberünk, akit nevezzünk mondjuk Johnnynak, hiszen ezt az álnevet használta egy másik híresnek látszó youtube csillagot képviselve házal, hogy árulja a portékáját, ami természetesen a hírnév és a csillogás. A deal nagyon egyszerű: a youtuber azzal izagolja, hogy nem scammer, hogy előre elkészíti a YT videót, publikálja is azt, majd ezt követően kell csak neki fizetni. Hmm, mennyire jó értékajánlat, nemde? Nézzünk a számokat:

32k feiratkozó, napi 1-2 videó, 10k körüli megtekintés, eddig nem rossz egy átlag crypto vloggerhez mérten. A videók alatt egészséges mennyiségű like/dislike arány a megtekintéshez mérten. És még kommentek is vannak, bár a kommentek 90%-a a “good video”, “good project”, “interesting” és hasonló semmitmondó klis szintjéig emelkedik csak, de azért ugye csodákat ne várjunk.

Google-n rákeresve emberünkről annyi derül ki, hogy van egy 6 hónapja feladott steemit profilja és egy twitter profilja, ahol 18,7k followerrel rendelkezik és 3662 tweet született.

Ezen a ponton azonban összedől a színjáték: A twitteken max 1 like szerepel emellett nulla retweet és nulla comment. Persze a listában akad néhány tweet ami alatt jelentősebb retweet és like is szerepel, ezek lehetnek azok a projektek, amiket sikeresen paliztak be és húztak le pénzre.

Ennék talán csak az illető (@martenshacks) twitter elemzése az érdekesebb: összesen 2 alkalommal említette őt bárki is twitteren. Átlagosan 100 tweetre jut egy olyan amiben valaki másnak válaszol, soha senkit nem retweetel és még sorolhatnám a haszonló érdekességeket. De egy szónak is száz a vége, a delikvens youtube és twitter profilja egy ravasz átverés/scam eszköze, amivel a ICO-kat húzzák le a siker reményében.

Mindezekhez hasonló direkt átverésekből végtelen sokkal találkozik az aki kimerészkedik a crypto világ névtelenségéből és saját neve alatt indít egy projektet. A scamek egy különleges vállfajta az, ahol nem az ICO projekteket húzzák le, hanem az ICO projekteknek segítenek abban, hogy nagyobbnak látszanak és ezzel megtévesszék a saját befektetőiket. Szóval külön iparág épült arra, hogy segítsenek a SCAM ICOknak hatákonyan scammelni. Ezen “hópium gyárakról” a cikk folytatásában fogok írni.

Bookmark the permalink.

19 Comments

  1. Azt nem értem hogy ennek a Martins Hacks-nak honnét van több tízezernyi megtekintése a youtubeon? Valaki gyártott ennyi kamu reget, eszméletlen sok munka lenne… ebben. Gondolom a robot regisztrációt kitudja azért szűrni azért a youtube.

    • A cikk második részében részletesen lesz szó arról, hogy miként is lehet pár ethereumért bérelni lelkes “követőeket”…

  2. Szoktam olvasni a telegram csatornátokat, tényleg kegyetlen sok átverős megkeresés van, ezeket intelligensen kezelni már önmagában is kihívás. Remélem azért normális influencerek is jelentkeznek néha. A telegram csatorna szépen növekszik, a twitter és face nem igazán, ezt nem nagyon értem, bár gondolom a legtöbb infó telegramon érhető el. Nincs is sok jelentősége, de ahogy említetted optikailag jobban nézne ki ezeken is az a 30-40 k követő akik várhatóak szept 15-ig a telegrammon.

  3. hát ezek az ico-k minden oldalról sántítanak. a befektetők megveszik a marketinggel felfuttatott semmit, mint ahogy felértékelték anno a domain névvel rendelkező cégeket:) most a domain név, honlap a whitepaper:) tisztelet a kevés kivételnek, aki komoly munkát tesz bele és a tokenje jó valamire

  4. A mostani piacon én úgy látom senki nem tud “komolyabb eredményeket” felmutatni, függetlenül attól, hogy van-e valós munka mögötte, vagy nincsen. Az egyik rántja magával a másikat, mint egy jófajta gazdasági összeomlásban szokott ez történni.
    Ha jó a marketing, itt is lehet a sz@rból is menő ICO, ideig óráig legalább. Hogy erre egy külön iparág is kifejlődött, az mondjuk sajnálatos, de nem meglepő.
    A jó hír, hogy közben tisztulni fog a piac, és azok a projektek akik még 1-2 év múlva is működni fognak, jó eséllyel megérik, hogy valami komolyabb dolog is legyen belőlük, az újraformálódó iparágban.
    A nagy tanulság az egészből, hogy ha a pénzedet adod valamihez, akkor annak te nézz utána, amennyire a lehetőségek engedik, ne egy youtuber, vagy akárki véleményére alapozzál csak, mert lehet, hogy csak egy fizetett hirdetést fogsz hallani tőle (amit persze elfelejtenek megemlíteni)

    • Erről szintén születne egy külön cikk… Nem mondom, hogy iparági standard, de kétségtelenül igaz, hogy a legtöbb nagyobb crypto youtubernek és podcasternek megvan a maga tarifája, amiért hajlandó ránézni az adott projektre. Jobb esetben a ránézést követően elmondja az őszinte véleményét, rosszabb esetben lenyom egy shillelést. Ez van.

  5. Újszászi Roland

    Nagyon jó írás eddig csak egy ICO ba fektettem aminek pont ellenkezőleg komolyan alig volt valami közösségi tábora kicsit el is voltam bizonytalanodva de maga a koncepció meg az arcok akik csinalják nagyon tetszett és mit ad isten sztem elég jó kis dolog fog kisülni belőle ahogy most látom ha valakit érdekel a neve Dmarket ! De 1 ICO még lesz mibe biztos fektetem az pedig az Inlock mert legalabb akkora potenciált latok benne mint az előzőbe ! Csak így tovább Tsabi 😉

    • En meg mindig nem ertem inlockot, hogy az miert is lesz jo nekem. Igerve lett egy poszt meg Csaba reszerol ahol kifejti, de olyan regen, hogy mar nekem kinos felhozni. Per pillanat pl a provident lenyegesen egyszerubb barki szamara rovid likviditasu problemak kezelesere. Ketlem hogy az intezmenyi kolcsonadok alamennenek kamatban a normal uzletukhoz kepest itt inlocknal, bar az teny hogy itt elobb jutnanak valami kis penzhez a fedezetkent hasznalt kriptobol, mint ha egy behajtoval kellene beszedetni a penzt az adostol. Jelenleg ugy erzem normal ember/kriptotulaj csak bukik az uzleten, mert fizeti a kamatot kozben meg providenttol lehet olcsobban is megkaphatja ugyanazt es meg kripto sem kell hozza. Vagy mar kiderult mekkora kamatra fogjak adni a kolcsont inlockon belul? Penzmosasra nem jo inlock mert vissza kell fizetni, adooptimalizalasra sem jo, mert vissza kell fizetni, raadasul jogilag is leszerzodunk a kolcsonadoval, csak nem feltetlen papiron, hanem okosszerzodessel es direktbe kapjuk meg a penzt a bankszamlankra. De meg az is lehet a papir is meg lesz kovetelve. Ez sem derult meg ki, vagy igen? Hol eri ez meg nekem egy fapados providenttel szemben? Az vilagos hogy a kolcsonadonak megeri mert kapja a kamatot. Inlocknak megeri mert a rendszer hasznalataert fizetunk neki ILKval. De en mit nyerek? Nyilvan semmit, mivel kolcson penz kamatra. De ezzel az erovel a tozsdei reszvenyem is lehetne a fedezet alapja vagy a meg biztosabb allampapirom is. De akkor az egyszeri embernek miert is jo ez? Egyszerubb az arfolyam nyeresegemet kiutalnom es leadozonom es utana bekevel iszon a sort a krimoban. Valaki vilagositson fel mire van alapozva ez a biznisz? Mert akinek hasznalnia kellene az igy nehezen fogja es ha nem hasznaljak akkor honnan jon majd a penz es mikepp fog emelkedni az ILK arfolyama? Kerlek Csaba ird meg azt a felvilagosito posztot 🙂 Vagy ha valaki jobban atlatja inlockot akkor o arulja el miert teszi bele ebbe az icoba a penzet. Mi a tavoli vizio? Koszontem.

      • Van honlapjuk, miért nem nézed át?

        Röviden:

        1, Itt versenyeznek majd a hitelnyújtók, jobban mint a való életben (ha nem, másra kattintasz egy pillanat alatt), mivel az okosszerződéses kripto fedezet miatt ha jól értem tutira megkapják a pénzüket, kockázatuk kvázi nulla, így sokkal olcsóbban fogják tudni adni a Providentednél.
        2, Akkor jó ha van kriptód, de nem akarsz úgy járni, hogy éppen akkor veszed ki és adózod le, amikor elkezd felfelé menni..
        3, Megadhatod a hitel paramétereit tetszőlegesen, ehhez kapsz majd ajánlatot, amik versenyeznek egymással.
        4. Fentiekből következik, hogy a hitel nyújtójának is jó ez, és a hitelt felvevőnek is. Win-win. Mestermunka!
        5. Ne vegyél fel kerti grillre, meg hasonló marhaságokra hitelt, ha nincs pénz, inkább várj vele. Bár kétlem, hogy te oda járnál. 🙂 Tiltanám az összes ilyen reklámot, nyaralni hitelből stb..és engedik a tvben..

  6. Nagyon aktuális ez a scam téma, ugyanis magyar vonalon vannak új belépők. Nem is akármilyenek. Nagyon érdekelne, hogy mi a helyzet ezzel a projekttel: BlockStock (meg van már BlockBen és BlockNote is). Mindenhonnan azt hallani, hogy mekkorát fog durranni. Valami díjat is nyertek, csak sajnos nem világos, hogy ez a szingapúri díj hol foglal helyet az egész ökoszisztémában:

    https://itcafe.hu/hir/kriptovaluta_blockben_blockstock.html
    https://www.prlog.org/12724433-blockstock-receives-cryptocurrency-award.html

    (Beszédes, hogy a PRlog egy olyan oldal, ahová ingyen tudsz feltölteni saját sajtóközleményt…) Fogalkozni kellene vele, mert ezerrel megy a promóció, mennek a körlevelek, teltházas pre-launch-okat szerveznek (https://kriptoakademia.com/2018/05/25/az-arany-penz-minden-mas-hitel). Oldaluk szerint a legkisebb csomag 500 eurós: https://www.blockstock.gold/faq/hu

    Jó lenne, ha valaki írna egy felvilágosítást erről az egészről, mert nagyon bűzlik! Piramis, scam, ponzi gyanús! Ez a figura is ezerrel nyomja:

    https://youtu.be/6dglTBw7DIc
    https://youtu.be/VeqWeGkQaAQ

    Egyik videójában elmondta, hogy csak egymagának 68 embert sikerült beszerveznie.

    Annyira nyomulnak, hogy saját Wikipédia szócikket is csináltak maguknak! https://hu.wikipedia.org/wiki/Block_Network_O%C3%9C

    Persze, ha nem scam, hanem egy kihagyhatatlan lehetőség, és az “év innovatív terméke”, akkor nem szóltam. Csak jó lenne, ha megerősítené valami igazi szakértő (pl. Csaba).

    • még ha nem is scam. inkább aranyat vennék ha ahhoz kötik az árfolyamot:) mondjuk a digixdaot se értettem miért veszik 400 dollárért amikor ha jól emlékszem 40 dollárnyi értékű fedezet van mögötte, de lassan ott is van az árfolyam.

      amúgy az etheal se lett az a kirobbanó siker. inlock mellett a te-food ami valamit érhet a magyarok közül reálisan

    • Relatív közelről ismerem a csapatot, aki fejlesztette és a másik csapatot, akik a projekt “marketingjét” intézik. Előbbi kategóriában jótét lelkek vannak, akik tényleg anyait-apait beletettek a projektben és rajtuk biztosan nem múlna, hogy ez akár egy jó projekt is legyen. Az utóbbi csapat igen korán megkeresett azzal kapcsolatban, hogy shilleljem szénné a terméküket, sőt igazából akár vehetnék is belőle ha már ennyire rajta vagyok a szeren. Amikor meg mertem kérdezni, hogy mégis miért is nem fog ez a story a kezdeti sikerek után scambe fordulni, akkor instant megkaptam a

      hát mi nem fogunk győzködni, ha akarsz sokat keresni, akkor gyere velünk, egyébként meg húzás van a vérbe…

      Ráadásul majdnem ugyanezt a dumát 2-3 emberkéjüktől is megkaptam, akik folyamatosan nyomasztottak heteken keresztül.

      Anélkül, hogy bármilyen szinten is minősíteném a projektet és ennyit tudok mondani. Viszont ugyanazt tudom csak mondani mint oly sok egyéb esetben: Do Your Own (Fucking) Research. Mielőtt valamibe belefekteted életed megtakarítását…

  7. Szia, kedves Variance, el tudod röviden magyarázni, hogy hogyan oldható meg, hogy ha lockolok pld, 1 ETH-t kérek érte 220$-t mondjuk 30napra. Vissza fizetem a 220$-t de közben az ETH-ért amit lockoltam már csak 100$-t adnak. Hogyan tudja a rendszer vissza adni az ETH-t? Nincs esetleg leírás magyarul a rendszer pontos működéséről? Köszi!

    • Szia. Ahogy lentebb is említettem a platform fix 106%-os (egészen pontosabban 105.1%) OCR (Overcollaterization rate – túlbiztosítási mutató) mutatóval működik. Tehát ha lekötsz pl $250 értékben ETH-t a példa kedvéért 120%-os LTV-vel és 6%-os ARP-rel 90 napra, akkor ebből kaphatsz 200 dollárnyi fiat hitelt. Ekkor a banknak 209 dollárral. Innentől jönnek a HA-k:
      – Ha 90 napon belül a fedezeted értéke eléri a 106%-os OCR-t (<220USD), akkor a kontraktust terminálja a collateral manager (értsd eladja a fedezetet), amiből kifizeti a lendert és a szerződés lezártnak tekintendő a teljes fedezeti érték elvonással.
      - Ha 90 napon belül az OCR nem éri el a terminációs küszöböt és visszafizetésre kerül a hitel (209 dollár), akkor automatikusan visszakapja a hitelfelvevő azt az ethereum mennyiséget amit a nulladik pillanatban collaterizált (tehát pontosan annyit, függetlenül annak az árfolyamától)
      - Ha 90 napon belül a fedezeti érték elkezd veszíteni az értékéből (bearmarket), akkor a hitelfelvevő bármikor fel tudja azt tölteni további fedezettel.
      - Ha 90 napon belül a fedezeti érték elkezd jelentősen növekedni (bullrun), akkor nem szükséges megvárni a 90 napot a lezárással, egyrészt bármikor terminálhatja azt a hitelfelvevő a hitel visszafizetésével, vagy akár arra is van lehetősége, hogy részlegesen kivonjon a fedezeti összegből (ethereum) ezzel kivonva és hasznosítva a szükségelenül túlbiztosított fedezetet. (Itt a kivonási küszöb nem lehet alacsonyabb mint az eredeti hitelszerződés kötéskor vállalt OCR szint)
      - Ha a 90 napot meghaladóan a hitelfelvevő nem tudja visszafizetni a fiat hitelét (fizetésképtelenné válik), akkor a CM terminál a fedezetből annyit amivel ki tudja fizetni a fiat tartozást, a többi cryptot pedig visszakapja a hitelfelvevő.

      Nem mondom, hogy szög egyszerű a kondíciós lista, de törekedtünk arra, hogy a létező legoptimálisabb és mégis a legrugalmasabb felhasználást biztosítsa a borrower félnek.

      • Hmm, teljesen jól hangzik.. 🙂 hogyan tudok venni tokent? 🙂 Illetve mi történik ha nagyon durva bearmarket van? És annyi sok szerződést terminál a colateral manager, hogy nem marad elég ethereum a rendszerben, ahhoz hogy a jó adósok vissza kapják a Contract lejártakor? 🙂 ilyen nem lehet?

        • Tokent egyenlőre nem tudsz venni, szeptember 15-én indul a token sale, de addig is érdemes megcsinálni a whitelist regisztrációt, hogy ne a nagy hajrában kelljen a KYC-val bibelődni és esetleg amiatt lemaradni a lehetőségről. A whitelistinget az http://inlock.io oldalon találod meg.

          A token szám véges és bár annak az árfolyama befolyásolja a lockolható collateral mennyiségét, az előzetes szimulációk alapján a platform áteresztő képessége a párhuzamosan futó kontraktusok esetén nem haladhatja meg a 550 millió USD pillanatnyi értéket a lekötéshez mérten. Ez még egy nagyon durva bullrun esetén sem nagyon mehet 1 milliárd USD felé. Ekkora mennyiségű collateralt még nagyon jelentős flashcrash esetén is könnyedén fel tud szívni a network (pláne, hogy ez szétoszlik több különböző crypto között ráadásul a margin call szintek is különböznek contractonként.)

          Nagyon komoly elemzéseket végeztünk ami alapján nem találtunk olyan flashcrasht amikor még jelentősen torlódó margin call szintek esetén is komolyan tudtunk volna negatívan hatni a hálózatok értékére. Szóval ettől nem kell félni.

          Egyébként bearmarket az INLOCK barátja. Nézd meg a jelenlegi top cikket, több usecase is van, aminél pont a bear market esetén tud segíteni az INLOCK.

  8. Szia Csaba!

    Ugy velem, hogy nagyon megerett az ido, hogy egy olvasott kriptoportal megirjon egy oszinte leleplezo cikket a Smart Crypto Note piramisjatekrol. Futotuzkent terjed Magyarorszagon ez a ponzi es jellemzoen kisnyugdijasokat huz le Hugauf Arpad, akinek ez mar a sokadik piramisjatek probalkozasa. Szegyen, hogy ilyen pofatlanul mehet nalunk a teljesen nyilvanvalo piramisjatek es a hatosagok nem lepnek.

    Koszonettel es udvozlettel,

    David

    • Tényleg vészes a helyzet! Ilyen Passzív Milliomos csaló szélhámosok húzzák bele az embereket tömegével! Érdemes megnézni ezt az új videót…

      https://youtu.be/zjFsb29ci6I

      A “Szent Kehely” az a BlockStock! Szeptember 30-én is lesz nyilvános bemutatójuk. Ezek az emberektől folyamatosan, március óta akasztják le a (minimum!) 500 eurós beugrókat, ki tudja, hogy már hányan ugrottak bele. Az átlag csak azt veszi észre, hogy mennyire jó arc, árad belőle pozitív energia (ami mondjuk ránézésre full negatív). Holott iszonyatos koppanás lesz a vége…

      Tudjátok mi a legújabb? Hogy Wikipédia szócikkeket hoznak létre saját maguk hitelességének alátámasztása érdekében:

      https://hu.wikipedia.org/wiki/Smart_crypto_note
      https://hu.wikipedia.org/wiki/BlockStock
      https://hu.wikipedia.org/wiki/Block_Network_O%C3%9C

      Teljesen enciklopédia ellenes, mert önreklám, nem “nevezetes téma”, nem elfogulatlan, első közlés, stb.

      Szerintem ki kellene mondani nyilvánosan, hogy a BlockStock átverés, a Smart Crypto Note átverés, ugyanúgy, mint ahogyan az Invia World is átverés volt. Vagy legalább röviden azt, hogy miért minimum ezer kérdőjeles a projekt. Pár pontban áttekinteni, miért. Hiába akar az ember kutatni utána, még kripto tapasztalattal felvértezve sem könnyű. Akkor a nyugdíjasok vagy az átlag kisemberek vajon mit szóljanak? Valamit tennünk kellene, mert van olyan is, hogy “az írástudó felelőssége”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *