Helyzetértékelés

Mivel a kommentszekcióban folyó diskurzus egyre inkább afelé hajlik, hogy sokan valamiféle hatalomátvételt, sőt akár már flippeninget látnak, így úgy döntöttem, hogy külön postot szánok a saját véleményeknek a kérdés kapcsán.

A jelenlegi történés forgatókönyve számomra teljes egészében ráhúzható az augusztus közepén végrehajtásra került BCH pump&dump akcióra. Akkor a történet annyi volt, hogy a BCH start után kialakult egy hashing power vándorlás ami miatt sokan már a Bitcoin halálát jósolták. Akkor rendesen ráparáztam a történetre és a lázálmas hajnalon megírtam a legbotrányosabb és leginkább naiv postomat a blogon: “Bitcoin (Cash): Too big to fail!“. Akit a jelenlegi piaci mozgások láttán kétségek gyötörnek, annak csak javasolni tudom, hogy olvassa el ezt a postot, tanulságos lesz.

A jelenlegi helyzet hasonlósága vitathatatlan. Elbukott az SW2X kezdeményezés, ami látszólag a Bitcoin skálázódásának a végét jelenti, az üzleti érdekkörök csalódottak, a bitcoin.com teljes erővel a Bitcoin Cash mellé állt és olyan szinten megy már a retorikai harc, hogy személyesen Jihan Wu próbálja meg visszafogni a csaholó kutyákat.

Hogy mi áll szerintem valójában a jelenlegi történet hátterében? A szokásos történet: ha kifut a long, akkor jön a nagy kasza a shortolással. A recept roppant egyszerű:

 • Kell egy jó pillanat amikor kellőképpen sok ember pislog zavarodottan, hogy most akkor innentől mi lesz.
 • Szép lassan elindul a transfer BTC->BCH irányba, persze az elején még csak csendesen. Majd azután szépen lassan pumpálva át BCH-ba mindent. Bitcoint, Altokat, Fiatot, kisöpörjük a padlást is…
 • Közben beindul a FUD. Boldog boldogtalan flippeninget, end of bitcoint és hasonló okosságokat ordibál. Néha olyan vehemenciával, hogy még a magamfajta bloggerek is bepánikolnak és elkezdik erősíteni a FUDot.
 • A BCH árfolyama pedig csak kúszik-kúszik felfelé. Átüti a 0.10, majd a 0.15-ös BCHBTC keresztet, még akár 0.2-ig is felmehet. Közben megüti az 1000 dollárt is, mire egyre több akkor már 1000-1500 dollár “mínuszban” csücsülő Bitcoin tulajdonosok remegnek meg és kezdenek a 60%-os pumpát összehozott BCH-ba menekülni.
 • Majd szépen lassan kifogy a ‘töltelék’ a hurkából és ekkor a pumperek szépen a BCHBTC csúcson elkezdik a flashcrasht és húznak vissza a durván diszkontált BTC-be.

Hogy mit nyernek ezen a pumperek? Akár 40-50% extra nominális BTC-t is néhány nap alatt. Ki fizeti meg az ő nyereségüket? Mindenki más, aki akár a shortolás reménye miatt, akár a pánikeladás miatt kiugrott  Bitcoinból.

Nyilván senkit NEM akarok befolyásolni. Mindenkinek a saját szuverén döntése értékelni a jelenlegi helyzetet. Én csak leírtam, hogy PONTOSAN mi történt augusztus közepén és ebből levontam a következtetés a jelenlegi helyzetre is. Csak azért írtam le mindezt, mivel sokan kérdeztétek, hogy én mit gondolok a jelenlegi helyzetről.

Hogy én mit kezdek ezzel a helyzettel? Alszom ma este egy jót és holnap reggel kimegyek Prágába a barátaimmal és három napig gondolni se nagyon fogok mindarra a shitstormra ami éppen a cryptopiacokon fog zajlani. Persze ha már ott leszünk, akkor biztos elmegyünk megint a Paralelní Polisba, különösen mivel a hétvégén több más hazai cryptoprominens is kint lesz Prágában és keresve sem tudnánk jobb helyet találni egy meetupra mint az Institute of Cryptoanarchy. Ja és persze mindezen idő alatt baromira nem fog érdekelni a Bitcoin árfolyama, a Bitcoin Cashé pedig pláne nem, hiszen szemernyi kétségem sincs afelől, hogy legkésőbb január végéig meg fog születni a blogon a: “Bitcoin: 10.000 USD!!!” című cikk.

Szóval keep calm and #HODL, de egyébként meg mindenki azt csinál amit akar 🙂

Bookmark the permalink.

81 Comments

 1. Valahogy én is is képzelem a közeljövőt. Bár eléggé verem a fejem a falba most, mert ugyan azt sejtettem, hogy bitcoin árral gáz lesz és eladtam egy csomót fiatért (vállalva az extra kockázatot, azzal hogy exchangen van így), mert az altokat nem éreztem ezen a ponton valid menekülő útvonalnak. Viszont így utólag igen dühös vagyok magamra, hogy nem gondoltam a BCH-ra, pedig tök logikus.

 2. Már kezdtem elfelejteni azt a postodat, erre felhozod 😀 Valahogy minden úgy klappolt benne ahogy átgondoltam, hogy (teljesen saját döntés alapján) el is adtam a btcm felét és mindet beletoltam bch-ba. Azóta szép lassan sirva eladogattam mindet utóbbi hónapokban, most meg ez 🙂
  Dehát, ilyen ez a popszakma, még csak magam sem okolom, tanulunk.

 3. Hmm, Csaba láttalak a BME villamos koliban az előadáson, amikor nézegetted a mobilod, hogy bement $7000 alá a BTC.
  Nem hiszem, hogy nem fog érdekelni a BTC, BCH árfolyam… 🙂
  Már addikt vagy szerintem….
  Persze megértem, hogy szeretnéd, hogy ne érdekeljen… 🙂
  Egyébként Ismerős tulajdonságok… 🙂

  Amitől már korábban is tartottam, valami ok lesz, hogy a BTC árfolyamát leüssék, mondjuk RSI>80 értéknél teljesen természetes. Ugye a Segvit2x elmaradt, akkor jön valami más, amire rá lehet fogni az esést.
  Egy 31% vagy 61 %-os FIBO korrekció simán kinézek ebből. Ez egy egészséges korrekció, amitől a bull trendnek nem kell sérülnie.

  Az altok meg ismét szívnak, mivel ha a BTC esik, ők is fognak.
  Részemről kp, (sokáig ETH-t tartottam, de nem bírtam ezt a 300 USD körüli tökölést, egyre gyanúsabb nekem).
  A pump és a dump stílusban a BCH már a pump végén lehet, RSI> 88-nál.
  Ezek a pár napos emelkedések nagyon kérész életűek szoktak lenni.
  Mindenkinek a figyelmében ajánlom pl. a ZEC chartot szeptember 28 környékéről.
  Én nagyobb általános crypto korrekciót sejtek, mert már nagyon itt van az ideje.

  Mert azért jöttek ki rossz hírek is.
  Szóval ez a véleményem a dolgokról, de ez senkit ne befolyásoljon semmiben…

  • tradingview.com on találtam jó chartokat. de csak előfizuval akarja behozni. Hol tudsz RSI-t pl megnézni ?

   • tradeview: Ingyenes regisztrációval már lehet nézegetni, de a charton egyszerre megjelenített indikátorok száma korlátozva van.

    A kraken-nek egész jó chartja van,mióta megvette a cryptowat pont ch-t (ott is körülnézhetsz). Mivel van kraken-nél accountom , én a kraken-en nézem.
    https://trade.kraken.com/kraken/bchusd/1h

    Talán ezekkel is lehet kezdeni valamit.
    Bár ha kereskedsz, akkor az adott brókercég szolgáltat chartot.
    Az account nyitás ingyenes általában.

 4. Raktam fel képet hogy ne kelljen keresgélni ha valaki nem emlékszik: http://image.ibb.co/fzbk3G/zec_sep.png “Én nagyobb általános crypto korrekciót sejtek, mert már nagyon itt van az ideje.” Technikailag látni? Lehetett látni hogy megindul minden, a btc a kulcs itt

 5. Vagy pump és dump példának még mindenkinek ajánlom figyelmébe a BCH-t augusztus 19-től…

 6. Ezért írtam én egy előző kommentben, hogy “déjà vu”.

  Akik olvassák ezt a kiváló blog-ot, már kívülről fújják, mi az a pump&dump, álmukból felébresztve azonnal felismerik.
  Pontosan ezt tettem ma én is: eladtam minden ADX, GNT, OMG, CVC, LBC coin-t, olyant is, ami mínuszos volt. Vettem helyettük BCH-t 800-nál, 20% profittal kiszálltam, vettem BTC-t. Most meg szépen figyelem ahogy BTC elindult visszafelé.

  Ha a nagy bálnák ennyire játszanak velünk, kis halakkal, legalább legyünk résen és csípjük meg a morzsákat. Már nem egyszer, nem tízszer történt ilyen, tanuljuk meg felismerni és profitálni belőle.

 7. Apropó Bitcoin kapcsán Bitcoin Gold.
  Nem tudom, valaki segíthetne, ez volt a Bitcore csapat GPU-s adúásza Segvi2x esetére?
  Ha jól tudom alaptermék nincs, azaz nincs működő hálózat, az airdropot leszámítva.
  Hogy a fenébe lehet ennek a “termék”-nek határidős kereskedése?

  A korábban itt a fórumon említett BitcoinZ (BTCZ) termék létezik (GPU bányászható Bitcoin, amit a Bitcoin Gold is ígérgettet), bányászható Equihash alapon pl. EWBF alapon (én is bányásztam), már túl vagy egy pump és dumpon (kb. 600% fel, majd kb. 61% le, most kb 200%-on áll a kiinduláshoz képest.
  Részemről HODL, egy havi áramköltségem meg az elmaradt bányászhasznom bánja.
  Jó kombináció a Bitcoin és a Zcash protokollnak, bár nem látom tisztán, hogy mi a fő különbség a ZEC-hőz képest, pár paramétert leszámítva.

  • @bubble01: Vannak hírek BTG háza tájáról… Vasárnap élesedik a blokklánc, letölthetővé válik a BTG full node wallet is! Aki várja az ingyen “aranyat”, az kezdheti dörzsölni a tenyerét. 😛
   https://bitcoingold.org/bitcoin-gold-launch/

   • Már 0.03 BTC felett van az ára! Mai nap nagyot emelkedett, #tothemoon! #lambo. 😀

   • Dexter:
    Köszi megnézem, Akkor lehet, hogy még sem scam?
    Ha normális lesz a difficulty-ja és a hozama, akkor lehet, hogy bányászom.
    Ha jól emlékszem, blokkonként állítja a difficulltyt-ot, könnyen adaptálódik a piaci helyzethez.

 8. Kijózanító poszt, köszönöm.

  Ma kicsit nyerészkedtem a BCH emelkedésen. Ahogy közelített az ezerhez, én ezerrel agyaltam, hogy mi legyen. Tartani, eladni?
  Végül este eladtam. Gondolatok:
  – A NEO esetében kb. tízszer néztem végig, hogy a nyereségem elúszik a mátrixban. Ha már NEO. 🙂 Így most már inkább realizálom a Bitcoin növekményt, aztán felőlem mehet bármi bármerre utána.
  – Van rá esély, hogy a BCH altcoinból előlép a Bitcoin mellé. Letaszítva, kiegészítve a Litecoint. Gyors és masszív marketingje lesz. Amíg a Bitcoin nem tud kilépni a “tartom, nem vásárolok vele, mert drága és egyébként is ez az arany” szerepkörből, addig a BCH itt lesz velünk. Akár több ezerre is emelkedhet az ára. Remélhetőleg nem a Bitcoin rovására.
  – Éppen ezért érdemes mindkettőt tartani. De nem ma, mert ami az elmúlt két napban BCH terén ment, az nem normális, így esélyes a visszakorrigálás.

  Aztán holnap minden kiderül. Ha felmegy és marad ezer felett, akkor legfeljebb visszaveszem – egy drágább BTC-ből, így darabra ugyanott leszek. Vagy nem, de legalább megpróbáltam. 🙂

 9. Nonszensz, ami a BCH val zajlik. Szívja el az életet szinte minden másból. BTC, LTC, ETH. Szinte az összes nagy omlik össze.

  • Az biztos. Nagyon durván elszállt.

   • Hát ja, nem egyszerü.. Mennyit lehetett volna keresni ha nem adom el 😀 Ha lenne válton rublika, amiben ott lenne hogy ennyit kereshettél volna ha nem vagy nyuszi, sírnék ha ránéznék. 😀 Most nézem 5300€ jó kis pakk volt, kb 160btc, de pikk pakk el is tünt. Beraktam 3030€-ra vételt. Irreális? 😀 Amúgy akinek válton van szabad manija, érdemes berakni jóval jelenlegi ár alá vételt. Csak egyszer kell legyen valami anomália, és jó lesz.. Bittrexen kb 15000btc vétel van 1USDT 😀

  • Vajon összejöhet hogy a BCH hashpower ismet 50% fele menjen es a difficulty emelkedese utan is megtartasa a banyaszokat?!? Ha igen akkor szerintem marad egy darabig az 1000 dollar feletti arfolyam.
   En szemely szerintem 0,25 BTC/BCH-nal valtanek vissza kb 25%-nyi BCH-t Bitcoinra. Aztan kivarnek mi lesz, no risk no fun 🙂 Bar en nekem is az a gyanum hogy az egesz kriptopiac vesziteni fog. Ha tul nagy lesz a kaosz biztos sokan ahogy itt a forumon is mar irtak elkezdik kimenteni amit lehet FIat-ba…

 10. Felfoghatjuk úgy is, hogy ismét 1000 dollárért lehet Bitcoint venni!
  Francba.
  Hiányzott ez most?

  A segwit2x, majd annak visszavonása egy alaposan megtervezett hadművelet volt.

  Meddig várjon az ember? A BTC lefelé, a BCH felfelé. Ez még nem lenne gond, de a bányászok már odaát vannak, két nap múlva rájuk csukják az ajtót, a Bitcoin meg itt marad három hétig egy roskadozó hálózattal.

 11. ETC miért erődödik, ebben a coin ban nem hiszek pedig

  • Aki dump-olni akarja a BTC-jét, de “vallási okokból” a BCH nem felel meg, ezt tudja most venni. 🙂

   Talán most megállt a BCH emelkedés. Mindegy, van mindkettő, jöhet a hosszú, hideg tél.
   Pedig szép lett volna tízezer karácsonyra.

   • Hogy látod a helyzetet? Valami bűzlik itt 😀 Olyan mintha irányitott folyamat lenne ez. Talán azért hogy ne szálljon el a bch ára az egyszerre beáramlott tőke miatt. Ha pár óra múlva megint emelkedik a bch ára, és btc le, akkor egyre gyanúsabb lesz a téma. hülyeség? Lehet azért látom így mert nem értek hozzá. És még USDT is lett pár millio.

    • “Hogy látod a helyzetet? Valami bűzlik itt

    • Igy 1400 dollar fele igen, eleg gyanus (bitfinexen feltoltak 1400 föle, bitcoin.de sincs mar veteli lehetöseg 1200€ alatt). Iszonyat kivancsi vagyok meddig vereztetik ki a bitcoint. Aki eltalalja a jo beszallot, az nagyot fog szakitani. En 0,25 BCH/BTCnel valtok valamennyit vissza, de szerintem nem ez lesz a vege.

   • Nem állt meg sajna.Viszont az Eth ill.Ltc is emelkedik,a Btc progrediálódó gyengülése mellett.Ezek szerint már nem csak a BCH-ba nyomják át a casht,hanem az altokba is.

    • Valszeg az a magyarázat, hogy aki fél a BTC zuhanásától és nem szeretne a BCH-val kockáztatni, az fiat helyett átmegy altba.

 12. Ki hol kereskedik? Tegnap nagyon felbosszantott a Kraken. Csetlik botlik ma is. Elküldök egy ordert, és kiírja hogy “busy”. Létezik hogy nem elég nagy a szerverpark? A mobil applikációja is esik-kel. Ötlet? A Bittrex-szel szemezek most, valahogy át kellene mentenem a valutáimat…

 13. A BTG meg szépen oldalsávon mindenkit beelőz:D A BCC story csak álca volt:)

 14. Igazi káosz van, a BTG 0.13 és 0.06 BTC között ugrál éppen és más alt/BTG viszonylatban is ez igaz. Most az jár jól, aki sörözik vagy alszik 🙂

  • Ittam egy pálinkát – megyek aludni. 🙂

   Vajon a BTG-vel mi lehet a cél? Nagyon tolják. Esetleg azért, hogy drágán el lehessen adni, amikor végre hozzáférhetővé válik.

 15. Aki BCH fanatikus, (szóval nem a stratégákról/kereskedőkről/spekulánsokról beszélek, hanem egyszerű koreai háziasszonyokról) azok nagy része valószínűleg az első adandó alkalommal shortolni fogja a BTG-t és tolni fogja át BCH-ba.
  Holnap, vagyis ma van a BTG rajt, úgyhogy szerintem ez még okozhat egy kisebb turbulenciát a BCC árfolyamban ezért aki most tervezi azt eladni, lehet jobb lenne ha húzna eladás helyett egy stoppot valahol és a szerencsére bízva magát hogy nem üti ki, kvázi 0 rizikóval megpróbálna kibackelni még 1-2 napot, lehet jobban járna.

 16. Sziasztok, nehany napja irtam, hogy nem tudjuk hogy hany hard fork lesz a jovoben ill. hogy melyik a BTC, BCH, BTG vagy eppen a jovoben letrejovo BTX vagy BTY nevu lanc lesz a befuto, mivel azt se tudjuk mekkora a helyes block meret…
  A legegyszerubb es valoszinuleg az egyik legkifzetodobb strategia a HODL…mert minden egyes ujonan letrejovo ag a BTC-nel 1 lehetseges Jackpot, vagy befuto lehet igy idovel es ujabb es ujabb agak letrejottevel egyre csokken az eselye az embernek hogy eppen eltalalja hogy melyik lesz a legertekesebb lanc….
  Ugye akik csak ucsorognek a BTC-jukon augusztus elott ota….azoknak meg mindig kb. 8000$ er a BTC+BCH+BTG…
  Nem lehet az osszes hullamot meglovagolni ill. eltalalni!!!

 17. Mit mondanak ilyenkor a falu bölcsei?
  Nagyon nehéz ezt már végignézni.
  Ha sima BTC korrekcióról lenne szó, akkor oké, kivárom.
  De én helycserét sejtek.
  Mindegy, hogy itt most mekkora név a Bitcoin, mindegy, hogy valós vagy hamis mozgás megy koreában. Ha egymás mellé kerül az ár, akkor…
  Akkor mi is lesz tulajdonképpen?

  • Az minden esere elég durva, hogy a BCC kapitalizációja lassan a BTC fele, viszont az megnyugtató, hogy az össz kap. csak pár %-al csökkent.

 18. Azt még megérteném, ha 1-2 hónap alatt emelkedne ennyit a BCC, de, hogy 1 nap alatt majdnem 30 milliárd dollár ömlik bele..
  A BTC árfolyama meg gyakorlatilag órák alatt kétjegyű százalékot ugrál.

  Egyértelműen kijelenthetjük, hogy spekulánsok játszótere az egész kriptovilág. Óriásit árthat ez az utóbbi 1-2 nap.

 19. jó kis beszálló ár, buy more aztán meglátjuk hogy lesz-e belőle cserebogár meg 911 turbo:)

 20. Most kell venni! A BCC csak egy shitcoin épp ésszel nem tudom felfogni, hogy látnak benne fantáziát!

 21. Majdnem 1000 dollárt esett! Bár tegnap estére prognosztizáltam a drasztikus dump-ot.

 22. Valaki segítsen miért jó a BCH, BCG, meg egyéb jövendő Bitcoin hardfork BXX. Tényleg nem látom. Szvsz két dolognak lehet értelme:
  1) A Bitcoinnak mint legacy, első, legismertebb, “original” coinnak. Limitált, különleges, nem lesz több “első”.
  2) Azon altoknak akik valamiben különlegesek: technológiában vagy főleg szolgáltatásban (pl smart contract/tényleges utalás) a _legjobbak_ . A BCH és társai egyik kategóriába sem esnek. Aki abba invesztál bármikor számíthat rá, hogy megjelenik egy klón, ami semmiben sem különb, semmiben sem rosszabb, sőt.

 23. Aki szepen meg tudta ma hajnalban hintaztatni a pozijait az szakitott nem is kicsit. Ez mar valoban a nagyok spekulacios kereskedeseröl szol. Hogy ennek van-e valami hatteroka azt nem tudom. Kezd valami kialauloban lenni de azert 1 nap miatt nem kene tul sok mindent gondolni 🙂 https://fork.lol/pow/hashrate Valamint a bitcoin halozat ateresztese feladta a szolgalatot! Volt mar valaha ennyi beraragdt tranzakcio? https://jochen-hoenicke.de/queue/#1w

 24. Sziasztok!
  Hol lehet megnézni, hogy a BCH difficulty mikor fog váltani? Nem találom sehol.

 25. Kiknek az érdeke ez, és kik finanszírozhatják meg ezt? Az elmaradt fork miatt kiknek esett ki komolyabb bevétel? A bányászok játszhatnak? Csaba írhatnál valamit, nincs semmi változás a véleményedben? Úgy tünik hogy ha megáll a folyamat, megindulna a btc. Ha tényleg megfordul a folyamat, az igen durva lesz 😀

 26. Spoofy vs Ver round1? 😀

 27. Decentralizált my ass. A piac alakulását mindig a nagytőkések irányítják. – Captain Obvious was here.

 28. Bitcoin Cash Hard Fork lesz holnap:
  https://www.bitcoinabc.org/november

  Lehet, hogy ezzel is összefüggött a rally.

 29. Egyre kiábrándítóbb ez az egész cirkusz. Ebből már soha nem lesz az, amire eredetileg kitalálták.

 30. Ez mar kezd olyan lenni, mint egy csimbumcirkusz. Ujabb agyszulemeny: BCH Classic? What a mess!

 31. forkoknál törvényszerű a visszaesés? BCH miatt kérdezem

 32. szép lassan kiderül, hogy a bitcoin semmivel sem befolyásolhatatlanabb , mint a FIAT valuták, és ez is ugyanúgy irányítható, mint azok. Az emberi természet itt sem jobb,és még csak hivatalos szabályozás, sem vonatkozik rá,csak valamiféle közmegegyezés, de abban sincs köszönet 🙂 Sokkal rizikósabb a tartása, körülményesebb a kezelése, könnyebben elveszhet. Megbízható infrastruktúra a vétel-eladásra nem létezik az mindenkinek az egyéni ügyességén, óvatosságán múlik, hogy ha venni akar FIAT-ért,akkor ne verjék át….
  A többi rizsa. A technológia előremutató, de kb ennyi

  • Befolyásolható, ez tény, látszik is most a piacon. Használata nem olyan triviális, mint a papírpénzé, ez is tény, azonban ez edukáció kérdése.

   A többi nem igaz, egy rakás megbízható platform létezik az adásvételre, kezdve az egyszerű regisztrálós weboldalaktól a tőzsdékig. Mindegyiken pillanatok alatt válthatsz megbízható módon fiatkripto viszonylatban bármit.

 33. Hamarosan Bitcoin Gold….. Coinbasenek ez az álláspontja:

  https://support.coinbase.com/customer/en/portal/articles/2892196-bitcoin-gold-faq?b_id=13521

  Jól értem, hogy később kapják meg a btc tulajdonosok a goldot, de megkapják ?

  • bitcoin cashnél is ilyesmi volt. először azt mondták nem támogatják, majd hogy igen de csak egy 18 elején kapjuk meg.

 34. Hej, hangulatban bejelentkezem. Szóval Csaba! Szeretném megköszönni a munkásságodat. Akármi is lesz akárminek is az árfolyama, amit a Variance.hu-n keresztül művelsz, azt áldozat nélkül nem lehet tenni. Nem tudom, hogy bármiféle számodra pozitív mérleg kijön-e belőle, de szeretném, hogy tudd, akár kimondva, akár kimondatlanul, de vagyunk páran, akik nem csak köszönik a sok fáradságot, amit bele fektetsz, de el is ismerjük a munkád. Nincs mindig igazad. De valójában nem is állítasz ilyet. Viszont sok bloggal szemben, helyesírástól függetlenül 🙂 magas színvonalon tájékoztatsz minket (olvasókat) arról, amit máshonnan csak szemenként összekapirgálva tudnánk meg. Számomra a 2 órás élő jutub szessön volt az, ami nyilvánvalóvá tette, hogy a tájékozottságod még akár a konkrét témában nagyon tanult kollégák fölé is emeli azt a lécet, amit te nap, mint nap megugrasz. Én soha nem lankadó lelkesedést és kitartást kívánok neked, legyen a bitcoin akár 1000 dollár, akár €10 000. 😉 Ez épp most jött ki belőlem. Glenfiddich 15 meg rulez.

  ps.: mielőtt félreérthető: nem a 40% beszél belőlem, az csak kiengedte. 🙂

  • Köszönöm Csaba!

   Ez egyik posztjába írta Csaba:, hogy világvége hangulat lesz a fork miatt, még ha el is maradt a tervezett, a BCH gondoskodott erről :// 🙂

   Én is osztom Juke szavait, köszönöm én is neked a sok szakmai anyagot, cikket. Én a Csaba és Kallós Péter szavára adok!

 35. Kérdés:
  Fog még lejjebb menni a bitcoin vagy most vásároljak be? 🙂

  • elég rizikós napok ezek. akár 5000 alá is benézhet valamelyik hajnalon. ha veszel bitcoint azt jelenleg csak nagy fee-ért tudod kiutalni magadnak, különben valószínűleg napokig várhatsz

  • Szerintem érdemes még várni. Én pár hete a 4900-as körüli szinten képzeltem el a beszállást, ami lassan összejöhetne, de egyelőre – szerintem – nem rakom be limittel, kivárok, mert ami azóta történt, az alapján – kis túlzással – már bármit el tudok képzelni.

   A hétvégén annak ellenére esett ennyit a BTC árfolyam, hogy – ha más nem – a Gold fork miatt éppen hogy megérte (volna) tartani a coint. Sok piaci szereplő (befektető) holnap tudja még csak lereagálni az eddigi esések következményeit. Márpedig szeptember óta megjöttek a nagyfiúk is a piacokra ( ETF-ek, stb.) , ki fogják élvezni –
   vagy éppen túl fogják reagálni – minden percét a hintának. Lehetnek meglepetések. (Éjjel kettő körül indul a nap a crypto-mániás Távol-Keleten, szóval reggelre már akár okosabbak lehetünk.)

   • A Gold-ra való jogosultság “pillanatképe” kb. okt 24-én volt. Így inkább az a kérdés, hogy a begyorsuló mempoolból kiszabaduló BTC-k mit fognak csinálni.
    A Gold lehet, hogy már elérhető vagy talán holnap. Vesznek-e belőle BTC-t vagy inkább BCH-t?
    A kiszabaduló BTC-ket pánikeladásként BCH-ra váltják?
    Nagyon sötét és gazdag erők dolgoznak a flippeningen. Ha valakinek sok pénze van és sokáig hangosan kiabál, akkor előbb-utóbb elhiszik az emberek, hogy a BCH az új bitcoin.
    Szelídebb verzió: Ha mindez lecsendesedik, marad a BTC első helyen, de felnő mellé a BCH. Azaz nem pump and dump ról lesz szó.

    Ami most veszélyes lehet: Megint megpumpálják a BCH-t és a bányászok, akik éppen elkezdtek visszatérni a BTC láncra, megint mennek Cash-t bányászni.
    Holnap jön a BCH hard fork, a bányászat kiszámíthatóbbá válik számukra.
    Megdöbbentő számomra, hogy mennyire eltűntek a bányászok a BTC láncról. Titkon reméltem, hogy nem csak a pénz számít, hanem van valamilyen ideológiai kötődés is.
    Nincs. A pénz a legfőbb mozgatórugó ebben a világban is.

    Kemény novemberünk lesz.

    • Csak a zsozsó számít mindenkinél, abból lehet a Tesco-ban vásárolni… minden más csak az idealistáknak odadobott gumicsont, hogy érezzenek valami most_majd_szebb_világ jön feelinget…

    • Tegye fel a kezet az aki nem a penzert van itt!

     Senki? 🙂

     • Nem CSAK a pénzért vagyunk itt.
      A bányászokra értettem egyébként. Normális, hogy számolnak folyamatosan és oda mennek, ahol több a zsozsó. Egyébként ha jól olvasom, a Slush Pool tartott ki végig.

      Persze máris terjed a redditen egy video, aminek a hátterében van egy fehértábla, rajta a következő napok “hadművelete”. Azon pedig az, hogy a Slush Pool is átáll a BCH-ra pár nap múlva.
      Szóval érdekes, hogy mekkora támadás megy itt minden szinten.

 36. Lehet ez volt a jel egy művelethez 😀 : http://image.ibb.co/ncEEFw/btc_0.png

 37. Mi a véleményetek, BCH-nak itt a “vége”, lecsengőben van?

 38. Érdemes lehet azon elgondokodni, hogy azok a bányászok, akik most BCH-ra áttértek, és ezzel gerjesztik ezt a pánikot, korábban viszont sokáig bitcoint bányászták. Vajon minden bányász az eddig kibányászott minden bitcoinját eladta volna? Vagy átváltották BCH-ra? Ha tartják még a bitcoinjaikat, akkor nem fogják bedöntetni…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *