Bitcoin (Cash): Too big to fail!

Alig három hét telt el a legutóbbi kvázi krízis helyzet óta és most újra erősen bizonytalan a jövőkép. Három hete szinte óramű pontossággal zajlott le a Bitcoin Cash blocklánc leforkolása, mely során teljesen korrektül az érdekelt felek kölcsönösen egy olyan megegyezést alakítottak ki, ami védte a bitcoin (BTC) tulajdonosokat, felhasználókat, üzleti köröket és zökkenőmentesen biztosította a szeparációt. Ehhez egy olyan tranzakció visszajátszásos (replay protection) védelmet implementáltak, aminek köszönhetően a legtöbb kereskedelmi platform (tőzsde) már jó előre be tudta jelenteni, hogy tudja vagy nem tudja a nulladik pillanattól támogatni az újonnan létrejövő BCH blockchaint. Így döntött a Kraken mellett számos egyéb platform is a támogatás mellett és döntött pl a Coinbase/GDAX arról, hogy ők inkább nem támogatják a Bitcoin Casht.

—-Ezt a cikket most nyers valójában rakom ki, minden különösebb korrektúra, szerkesztés, stb. nélkül… Ahogy jött —–

Ez a transaction replay protection látszólag a Bitcoin (legacy) blockláncot védte, vagy legalábbis ez tűnhetett logikusnak. Az elmúlt hetekben nagyon sok olyan postot írtam, amiben eljátszottam a gondolattal, hogy itt bizony valami komolyabb összeesküvésszerűség fortyong a háttérben. Az elmúlt két nap történései számomra megerősítették az eddigi gyanúmat. Korábban már beszámoltam arról, hogy a bloggolás mellett komolyabb elemzéseket is folytatok a háttérben. Ennek az egyik fontos eleme a nagy “bitcoin bálna” projektem volt, amit korábban meg is melítettem a júli 30-i postomban, ami stílusosan azt a címet kapta, hogy “Játszunk el azzal a gondolattal…“. A cikk megírása óta játszom ezzel a gondolattal és ezen cikkel kívánom ezt a konspirációt magamban lezárni és egyben kiteljesíteni; mindezzel vállalva azt, hogy totálisan hülyét csinálok magamból és talán még meg is tévesztek néhány embert, amiből akár anyagi gondja is lehet. A cikk innentől egy merő és lényegében megalapozatlan konspiráció, amit lehetőségeimhez mérten alá is támasztok a saját kutatásimmal. Mindettől függetlenül javaslom és KÉREM az olvasót, hogy a cikket csak adalékként használja a saját döntéseinek meghozatalához, ne pedig szamárvezetőnek.

Mindenek előtt kezdeném azzal, hogy amit alább leírok az nem csak egy fantazmagória, ez az én piaci meglátásom amit jelentős kitettséggel meg is játszok, ha ez így nem jön össze, akkor igen komoly bukóban leszek. Továbbá itt és most vállalom, hogyha az alábbiak nem jönnek be, akkor crypto spekulánsként is letészem a lantot és nem rontom tovább a hazai ébredező crypto közösséget a FUDjaimmal.

Na akkor térjünk is a tárgyra. Szóval hetek óta kerülgetem a témát, de Petya haverom szinte minden nap megkérdezi: “Mit énekelnek nekem a bálnáid?” A bálnák egy nagyon fura dolgot énekelnek:

 • A 200 leggazdagabb bitcoin address tulajdonos az elmúlt kb három hétben egyre szegényebb lett, értsd folyamatosan szabadulnak meg a bitcoinjaiktól:

 • Mi a helyzet a lentebbi régiókkal? Egészen a top600-ig szinte CSAK negatív balance van, a top600 játékos az elmúlt egy hónapban KÖZEL 1 millió BTC-től szabadult meg.
 • Mi a helyzet a másik oldallal? Sajnos nincs saját Bitcoin Cash nodeom, így csak “szemmel veréssel” tudtam megnézni a top20-30 address-t, amin meg azt látom, hogy a leggazdagabb Bitcoin Cash addressek meg CSAK gyarapodtak. Csak a top20 address közel 300.000 BCH-t zsebelt be az elmúlt napokban.

Hogy is néz ki ez konkrét számokkal:

Amit érdemes nézni az a “%Coin” oszlop. Az látszik, hogy a 1000 BTC alatti mennyiséggel rendelkező address-ek átlagosan 1-2-3% coinnal kevesebbel rendelkeznek a BCH láncon, mely különbözet a 1000+ BTC tulajdonosoknál van, azon belül is az leginkább a top2 tulajdonosnál. PONTOSABBAN az első helyen álló address tulajdonosnál, aki perpillanat ezeddig 217ezer BCH-t lapátolt összes csak ezen az egy addressen.

Nézzünk egy konkrét példát:

Igen, ez az address VOLT a leggazdagabb a chain split előtt. December óta hozzá sem nyúlt a számlájához, majd fura módon PONT a SegWit Lock-in napján eltűntette a bitcoinjai felét.

Kapizsgáljátok már, hogy miről akar szólni ez a cikk? Tényleg a leggazdagabb bitcoin tárca tulajdonosok lennének pont annyira buták, hogy eladják a BTC-t és a semmit nem érő BCH-t veszik helyette?

Menjünk talán vissza egy kicsit az időben: Májusban közel két évnyi tetvészkedés után Barry Silbert és cége a Digital Currency Group zárt ajtók mögött ült le a legnagyobb bitcoinban érintett szereplőkkel (hashing power 80+% és multi milliárdos össz tranzakciókat folytató üzleti érdekkörök). A zárt ajtók mögött aláírtak egy megegyezést, amiről egy szűkszavú összefoglalón kívül senki semmit nem tud, többek között a Core fejlesztő csapat sem. Max csak találgatni lehet annak kapcsán, hogy mi lehet benne, de ez felesleges és már okafogyott is. A lényeg az, hogy azóta (így visszagondolva) óramű pontosan zajlik szinte minden, mondhatni marionett bábúként van rángatva minden szereplő, ezzel párhuzamosan a bitcoin (BTC) láncon a bálnák fogynak a BCH láncon pedig híznak. A bitcoin árfolyama pedig emelkedik soha nem látott magasságokba a chain split óta, miközben a dump vonatok nyomják le a Bitcoin Cash árfolyamát. A dump vonatokat mi fűtötte? Pl a 16 órán keresztüli szünet a blockok között, a difficulty adjustmentek kinyészerítése, az Unknown miner, a 20-as confirmation limit és persze oly sok minden más. De a BCH csak nem akar kimúlni… Véletlen? Vagy: too bit to fail?

Mutatnék egy igen fontos ábrát:

Igen, ez itt a BCHBTC kereszt az elmúlt 3 napban. 2 órás chart. Az elmúlt 3 napban úgy nőtt több mint 300%-ot a BCH árfolyama, hogy közben a Bitcoin árfolyama alig 10%-ot csökkent. Ezt persze indokolhatná, hogy 3 napja 1 bitcoint még megért 10-11 BCH-t, de ma már éppen hogy kijön belőle 4. Ha itt tényleg a bitcoinból áramlik át a pénz, akkor ennek sokkal jobban meg kellene látszania.

Nos szerintem ennek eljött az ideje, vagy még ma (vasárnap), vagy holnap (hétfőn) meg fog történni a flippening. A bálnák beöntik a megmaradt pénzüket a kereskedelmi platformokra, hogy a földbe döngölt bitcoinból még tudjanak valamennyit venni az újabb és újabb csúcsokat döntő BCH-ból. Hiszen eladó lesz… A sor végén mindig ott vannak a háziasszonyok és a taxisok…

Eléggé hajmeresztő amit eddig leírtam? Totális ellentéte annak amit eddig kommunikáltam? Valójában nem, három hete játszom a tudathasadásost: miközben egyik oldalról istenítem (jogosan) a bitcoin core csapatot, addig a másik oldalról folyamatosan hergelem a népeket a saját kis FUD-ommal annak kapcsán, hogy tuti meg lesz fúrva a SegWit vagy bármilyen más konspiráció történik.

Nézzük azt a scenariot, amely szerint a fentebb leírt lázálmom a valóság és tényleg kivégzik a bitcoin (márhogy a legacy láncot). Mi lenne ennek a módszere:

 • A SegWit ugye aktiválódni fog (nagy valószínűséggel) valamikor kedden. Ez azonban egyben egy difficulty adjustment időpont is. A BTC.TOP már ma bejelentette (hízlalva a FUD-ot), hogy hétfőn lehetőséget biztosít arra, hogy hivatalosan is bányászni lehessen a Bitcoin Cash láncot.
 • Mi van akkor, ha az összes nagyobb kínai miner különítmény elhagyja (nagyobb arányban) a bitcoin chaint és átállnak – az akkorra durván profitábilisabb – Bitcoin Cash láncra bányászni. Hogy mi lenne? Nagyjából felére lassulna az amúgy is túlterhelt Bitcoin Core/Legacy lánc sebessége, ami miatt még durvábban belassulna az összes tranzakció és még drágábbak lennének a trazakciós díjak. Márpedig ha borul a piac, akkor mindenki előkapja a széfből a ledget és a tezort, hogy szabaduljon az értéktelen bitcointól (ezt leírni is nagyon rossz…). Olyan mennyiségűre fog felhízni a mempool, amit még soha nem láttunk. Az utcákon fog hömpölyögni az értéktelen bitcoin.
 • Persze az emberek szentimentálisak és imádnak kötődni az értékekhez. A Core csapat és az összes támogató hatalmas erőket fog annak érdekében mozgósítani, hogy kezeljék a gondot. DashJr még egy esetleges kényszer hard-forkot is kilátásba helyezett, ha lelépnének a minerek, ami során kézzel hackelnék át a difficulty-t, hogy felgyorsítsák a blockok generálását, ezzel 1-2 nap alatt akár el is űlne a por és ott lenne egy pár száz dollárt talán megérő BTC és egy akkor tippre 10.000 dollár körüli értékkel bíró BCH.

Innen szép nyerni, mondhatnánk és innen akár a Bitcoin még nyerhetne is, hiszen továbbra is a Bitcoin Core kezében van a legtöbb node, a legtöbb elfogadóhely és hosszan sorolhatnánk még a pozitívumokat. Elindulna eseleg egy második dump vonat visszafelé azon BCH holderek részéről akik megtartották a splitnél a BCH coinjaikat és kihasználva a padlón lévő, de nagy volumenben kereskedett bitcoin árfolyamát elkezdenék újra felhízlalni azt.

Még akár az is lehetne, hogy a bitcoin visszaszerzi az erejét és az értékét is… A baj csak az, hogy akad itt egy időzített bomba, az a bizonyos “A” terv, ami ott lehet abban a bizonyos New York Agreementben. Ez pedig a “btc1” node kód, ami parazitaként ott van egyre több legacy bitcoin blocklánc nodeon és amiben bizony be van ütve a hardfork pontos dátuma, márhoga a “SegWit2X” hardfork dátum, annak a hard-forknak, amiben NINCS implementálva a replay protection. Ez lesz az a pont, ahol fejvesztve fognak a BCH-hez rohanni azon üzleti körök, akik addigra nem tértek még át a Bitcoin Cashre; hiszen addigra teljesen világos lesz, hogy a highlander idézettel élve: “csak egy maradhat”.

Ezek után a bitcoin megmarad játékpénznek, a Bitcoin Cash árnyékában egyébként egy tökéletes másodhegedűs lesz, ami hibátlanul fog működni, lesz rajta Ligthning, meg two-pegged sidechain és minden ami a szemnek és szájnak ingere.

Hogy mi lesz a másik oldalon? Semmi… Egyre nagyobbra hízó blockok, 8Mb+, majd 16Mb+ és így tovább. Míg nem eljutunk oda, hogy józan halandó számára a node futtatása már nem lesz opció, de minek is futtatna bárki is saját nodeot, amikor ott lesz az a 10 vagy 100 db, amit “megengednek” használni. És persze ekkorra már Bitcoin lesz a neve annak amit ma Bitcoin Cashnek nevezünk…

Persze, amit itt fentebb leírtam, az igen valószínű, hogy egy nagy baromság… Még az olyan nyilvánvaló bizonyítékok ellenre is mint:

 • A bálnák fentebb bemutatott pénzmozgása
 • Az a tény, hogy a mai napon (pontosabban tegnap) varázsütésre megjelent egy újabb (XXXYYY nevű) miner a BCash-en.
 • A BTC.TOP bejelentette hogy hétfőtől átáll a Bitcoin Cashre is.
 • Az Antpool vezére még tegnap bejelentette, hogy ha akár csak egy SegWit supporter is átáll BCH-t bányászni, akkor az Antpool is lehetőséget biztosít a váltásra.
 • Roger Ver ma lenyomott egy promó anyagot arról, hogy miért fail a Bitcoin Core csapata.
 • Plusz Jihan Wu egy hete az összes nyugati nagy közgazdasági médiában széles mosollyal mutatja be a mogóliai Bitmain bányász központot, ami nemes egyszerűséggel, csak a “legnagyobb bitcoin bánya” néven fut.

Szóval mindezek ellenére is simán lehet, hogy ez az egész egy nagy hülyeség és csak egy újabb nagy változás előtti bizonytalansági spirálban vagyunk, ami egyrészt ilyen hülye gondolatokat hoz ki a magamfajtából, másrészt pedig rafinált játékosok arra játszanak, hogy ezen keresztül tegyenek szert a gyors profitra.

Mindettől függetlenül amit fentebb leírtam az így egy kerek történet és lényegében logikailag kikezdhetetlen.

#Update: Újabb emergency difficulty adjustment történt (Most járt le az első két hetes adjustment period) a Bitcoin Cash hálózaton aminek hatására a difficulty egészen 68 milliárdra esett. Ezzel párhuzamosan extrém mértékben nőtt meg a block generálás a Bitcoin Cash láncon. Szinte percenként készünek a blokkok. Gondolom a cég, hogy keddre behozzák darabszámra a lemaradást:

Bookmark the permalink.

34 Comments

 1. Easy Rider and HODL both!

 2. Ez meredek cikk nagyon.
  De amint az elmúlt napokban is írtam, én is ettől tartok.
  Vissza is vettem a BCH-kat, kis nyereséggel felhizlalva. Most már nem nyúlok egyikhez sem.
  Bármelyik győz, van belőle. Azt pedig nem merem megjátszani, hogy eladom a Bitcoint a még több BCH reményében.

  A nagy játékosok úgy látszik, ezt csinálják. Akár egy hintáztatás is lehet itt a háttérben. Simán a profit miatt mennek bele a BCH-ba (csökkentve a BTC-t). Érthető. Aztán amit írtál: később vissza. Egyébként mi történik a DASH-el? Abba (is) menekülnek?

  Érdekes és egyben szomorú lenne azt látni, hogy egy – jelenleg nem, de a jövőben mindenképpen – jobb, korszerűbb lánc veszít (BTC). Ez is azt jelezné hogy az emberiség minden gyarlósága, kapzsisága, trükközése, egymás eltiprása a blokkláncon is “szépen” megmutatkozik.

  Ha jól rakom össze a gondolatszilánkokat, tulajdonképpen egy olyan központosított lánc (BCH) nyerhet, amelyik a szabadság, decentralizáltság szlogenjeit hazudja megtévesztett rajongóinak. Belőlük pedig sok van és eltökéltek. Csak nehogy túl későn vegyék észre, hogy nem ők működtetik a Mátrixot, hanem benne ülnek.

  Ahogy a királynő is mondaná: Keep Calm and HODL!

 3. Néztem én is a BCH diveregenciáját a napokban és az általad említettek szerint nézve, ott valami ronda dolog készül. De mintha ezt elmondtad volna a BTC-nél is.

 4. Remek cikk es logikailag szepen osszeszedted. Tovabbra is ugy latom, hogy egyenlo aranyban erdemes tartani a BTC-t ill. BCH-t.
  Mint irtad a BTC mogott sokkal tobb elfogado hely stb.stb. van; azt se felejtsuk hogy milyen intezkedeseket hoztak Svajcban, Koreaban ill. Japanban meg allami szinten is…ezek az orszagok ha nem is biztos hogy a legfejlettebbek,de mindenkepp a fejletebb koze tartoznak. BCH-nek bizonyitania kell, ne feledjuk BTC-nek 8 evre volt szukseg, hogy erre a szintre eljusson….BCH-nek is szuksege lesz nehany evre, hogy hasonlo szinten elismerjek….
  Azt se felejtsuk el, hogy a BTC (legacy) vagy core csapat nem tunt a vilagbol, tehat elobb utobb ok is megtalaljak majd a megoldast a jelenleg felmerulo problemakra…Lehet hogy a kesobbiekben kozosen novelik majd a blockok meretet es meg sok egyeb mas lehetoseget is valtoztathatnak.
  Masik fontos dolog, hogy az arfolyam novekedesevel es a BCH szelesebb koru hasznalataval, a BCH mining difficulty-ja ha nem is azonnal de szep lassan elkezd majd novekedni es elobb-utobb megint egyenlo lesz ill. akar ujbol veszteseges lehet a banyaszata a BTC-hez kepest…Mint korabban irtad mivel jelentosebb ideig 1 banyasz banyaszta a BCH-t a BCH lanca kevesbbe megbizhato es sokkal tobb turpisag lehet benne…
  En ugy gondolom hogy BTC-nek nem csak a BCH, de mas krypto-k is vetely ill. versenytarsai lehetnek ill. lesznek…eppen valamelyik hozzaszolo emlitette a DASH-t…en meg csak a napokban kezdtem el ebben tajekozodni…
  BTC ill. BCH ill. mas kryptok arfolyamat velemenyem szerint a kovetkezo 12-15 honapban lejatszodo likviditas szukossege ill. rv, kotveny es ingatlanpiaci turbulenciak sokkal jobban fogjak befolyasolni, mint az egymas kozti harc…
  mert ha kell a penz az ugynevezett “befektetoknek akkor szinte valogatas nelkul fognak adni mindent a kerdest mit milyen aranyban…(es vegre meglatjuk hogyan viselkednek a krypto-k BTC ill. BCH 1 vilag szintu gazdasagi valsagban)…
  Lesz volatilitas szepen.

  • számomra is ez a kérdés. bch-ba a pénz még mindig dél koreából ömlik, és nem btc-ket váltanak át, vagy legalábbis annak árfolyama alig mozdul (inkább korrekció szvsz). közben ok hogy bch most gyorsabb de ez a gyorsaság nem fog eltűnni a segwit aktiválása után? + mi lesz a kismilliónyi elfogadó helyel, ők btc-t fogadnak el nem bch-t, erősen kételkedem benne hogy egyszer csak mindegyik átmigrálna bch-ra

   • Mint írtam, pár napja BCH-t utaltam két tőzsde között.
    Gyorsan és olcsón odaért. Igen ám, de ott fél napig “tekert” egészen 20-ig, amíg jóváírták.
    Ugyanez volt aug elején, amikor szabadulni akartam tőle és a bittrexre küldtem. 20 confirmation-t vártak. Az is fél nap volt.
    Használhatatlan erre. Jó, tudom, nem lepődtem meg.
    De akkor mire használható? A szokásos “Ismét lehet kávét fizetni Bitcoinnal.” dologra?

    • na ez az. egyikkel nem lehet fizetni mert 20 confirmationt várnak, másikkal nem lehet mert relatíve drága – és most elvileg lassú is / belassult.

 5. SZVSZ a BTC egy elég kezdetleges crypto a többi althoz hasonlítva, az értékét csak az adja, hogy ő az alfa és mindent hozzá mérnek, ha kiütik ebből a helyzetéből akkor nem a BCH fogja átvenni a helyét, hanem egy korszerű crypto. Ezzel az egésszel csak kárt okoznának az egész közösségnek, nyerni meg nem sokat nyernének.

 6. Először is, előttem is sokan mondták, de én is szeretném megköszönni, hogy közzéteszed gondolataid egy részét a blogodon.
  Lehet hogy nem túrtam át alaposan a magyar netet, de ilyen mélységű oldallal nem találkoztam. Illetve régebben az alapblog.hu-n a fizikus alapkezelőnek voltak nagyon jó cikkei e témában.

  Úgy látom a blog win-win a szituáció, mert az érintettség okán, eléggé utánajársz a témának, és ennek egy részét megosztod velünk.
  A megvitatás során meg kerülnek fel olyan szempontok, amire esetleg Te se gondoltál…

  “Továbbá itt és most vállalom, hogyha az alábbiak nem jönnek be, akkor crypto spekulánsként is letészem a lantot és nem rontom tovább a hazai ébredező crypto közösséget a FUDjaimmal.”

  Ezt azért szeretném, ha átgondolnád, akár bejön az elképzelésed, akár nem.

  Mindenki aki ezt a blogod olvassa (én minden mást is az Interneten)saját maga eldönti, hogy mennyit hasznosít belőle.
  Ha spekulál, saját pénzével üzleti döntéseket hozz, azok a SAJÁT DÖNTÉSEIN múlnak, nem másén. Senki mást ezek után nem hibáztathat, csak saját magát.

  Olvastam a beírást aki támadott a “FUD” miatt, valószínűleg BCH poziból beszélt (mert e nélkül nem nagyon értem, hogy miért kell ilyen indulatosan reagálni BCH ügyben). A logikus érvekkel alátámasztott válaszodra meg nem reagált…
  Az olvasó többség, a beírások alapján nem ilyen, ne ezt az egy komment befolyásoljon, hanem a többi olvasódé.
  További kitartást a blogíráshoz! 🙂

  • “Ezt azért szeretném, ha átgondolnád, akár bejön az elképzelésed, akár nem.”
   Csatlakozom.
   Tisztán látni most ebben a helyzetben egyszerűen nem lehet.
   Aug. 1. mindenki megkapta a maga kis BCH-ját. Innentől kezdve, ha bedől a Bitcoin, a tömeghisztériát megelőzendő a BCH mondhatja, hogy nyugi, ott van a BCH mindenkinél.
   Mivel fogalmam sincs, hogy mi jön ki ebből, így visszavettem valamennyi BCH-t és megyek tűzijátékot nézni. Képletesen és szó szerint is. 🙂

   Egy valamit nem szeretnék: Egy elhúzódó háborút, mert akkor a két közösség lehúzza magát a klotyónk. Olyan hatalmas helyzeti előnye van a Bitcoinnak, hogy innen idiótaság veszíteni. A BCH szintén nyerhet, meglovagolva a nevet, kicsit máshogy csomagolva a terméket.

   Továbbra is azt gondolom, hogy egy egymás mellett élés lenne a legjobb. Mindenki azt használ, amelyiket szeretné. A jövő majd eldönti, melyik mire lesz jó.

   Pár napja, egyik szokásos előadásán “Andreas, a Görög” kimondta: A jelenlegi, hagyományos bankszektornak vége van. Az, hogy a bankvilág képes-e, hajlandó-e változtatni, jó kérdés. Ha nem, akkor ott maradnak a XX. században.

   • Detto. Ez a blog kell. Ennyi.

    Picit off: engem ez a crypto világ vs. tradicionális bankszektor egy az egyben a Tesla vs. Autóipar c. “előadásra” emlékeztet. Én sajnos kiszálltam a BCH-ból, nyilván már bánom, de talán vissza tudok lépni még valamikor észszerűen.

    • Ha szükség lesz rá 🙂 (szintén kiszálltam, szintén bánom de remélem nem bizonyul rossz döntésnek)

 7. Számomra ami nem világos, amivel challangelném a FUD-odat.
  1 millió btc iszonyú sok, ha az mind átment volna bch-ba annak kellett volna hatása lennie az ráfolyamra.
  Coinmarketcap szerint a bch forgalom jelentős része won-ban történt, koreaiai tőzsdéken. 1.2 Milliárd usd-nyi won forgalom volt bch-ban ezután jön a btc 172 millió usd-vel (top 4 coinmarketcapen).

  Nem elehtséges, hogy az az 1 millió btc máshol van? értsd diverzifikálták több kisebb címen. Fura lenne hogy ennyire egyszerre de itt már csak néhány emberről beszéünk, akik valószínűleg ismerik is egymást. Lehet tudnak valami ami miatt szétosztják más címekre a btc-iket, de nekem ebből nem az jön le, hogy bch-ba teszik át.

  Mondjuk a jelentős blokk lassulást nem tudom challangelni 🙁

 8. Sziasztok!

  Tud valaki egy részletes magyarázatot adni arra, hogy a btc láncon miért növekedik folyamatosan a bányászoknak járó tranzakciós díj? Persze azonkívül, hogy nő a bitcoin értéke.
  https://blockchain.info/charts/cost-per-transaction

  Megnéztem a Roger Ver videót amit tegnap rakott fel:
  https://www.youtube.com/watch?v=3R8ckM-TDHI

  Jelenleg ott tartok, hogy próbálom ellenőrizni az állításokat és érveket amiket Roger mondott. Tény, hogy szó sem esik a videóban arról, hogy a bch hálózatot 92%-ban egy ismeretlen üzemelteti, de egyébként amiket mond és amennyiben mind igaz, ezek kikezdhetetlen érvek. Megköszönném, ha lenne pár egyén akivel meglehetne vitatni a videóban elhangzottakat.

  Továbbá nem teljesen értem/értek egyet néhány kommentel.

  Tény, hogy 92%-a a hp-nak ismeretlen kézben van. Ennek egyébként szerintetek mi az oka, hogy nem vállalják fel? A 8 MB blokkméret nem azt jelenti amennyire én tudom, hogy minden blokk mérete ennyi. Ezt azért vezették be, hogy ha hirtelen megtelne a mempool, akkor gyorsan kilehessen üríteni egy nagyobb blokkal. De egyébként miért feltételezi bárki, hogy a bch láncon ezzel megállt a fejlesztés? Miért ne lehetne LN, +sidechains és egyéb, ezeknek nem feltétlen feltétele a segwit.
  https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/5dt8tz/confused_is_segwit_needed_for_lightning_network/

  • Azért nő a fee, mert nem tud kiürülni a mempool, így egyre drágább sávban kell árazni a txfee-t ahhoz hogy értelmes idő alatt át is érjen az utalás a coinokat. Emellett nyilván a btc (sat/B) ára is befolyásolja.

   Roger videója alapvetően kikezdhetetlen, ami abban szerepel az igaz. Viszont szándékosan kerül számos kínos kérdést, pl az általad is jelzett centralizált hp, stb. Persze nem is várható ebben a témában az, hogy valaki objektiv legyen. Azonban fogni a core devek legrosszabb pillanataiban kicsúszott gondolatait és ezekből általánosítani és emberekről itéletet mondani. Nos ez messze nem elegáns.

   A 8mb-os block méret perpillanat a maximális méret. Ellenben a demand ennek a kitömésére már most is meglenne. Lassan fél éve -kisebb szünetekkel- fixen 1MBos blockkok készülnek, az altok virágzásának a fő oka pont a bitcoin skálázási problémája. Ez a forgalom javarészt a bitcoin láncon lenne, ha bírná azt.

   A Lightning networköt és a sidechaineket explicit elutasítja a Bitcoin Cash érdekkör, szerintük csak az onchain scaling lehetséges, Satoshi víziója alapján. Ez persze nem jelenti azt, hogy a legacy bitcoin kivégzése után nem gondolják meg mégis magukat, de perpillant ez most politikai kérdés.

 9. Az ETH árfolyama miért nem reagál erre a kutyakomédiára, ami július közepe folyik a a Bitcoin körül?

 10. Nekem kicsit más az elképzelésem arról, hogy miért csökkent a top 600 BTC állománya az elmúlt hetekben: ha én sikeres befektető vagyok és az elmúlt években ezerszeres mértékben nőtt a portfólióm eme elemének értéke, akkor nyilván minden új csúcs után, következő cél szintnél eladok x-x százalékot/darabot (pl.: duplázza a bekerülési árat akkor eladok 5%, újabb duplánál a maradéknak megint 5%-t és így tovább), mert kell kajára, yahtra, thai lányokra, vagy tolok egy kis pénzt az újonnan létrejövő currenciekbe vagy assetekbe, mert miért ne lehetne ugyan ez az emelkedés valamelyikben ismét. Szóval én nem dimenzionálnám ezt túlzottan tovább, ez ésszerű befektetői (egyben HODL) magatartás. És nyilván az a természetes, ha egy egyre idősödő pénznem egyre decentralizált tulajdonosi körrel rendelkezik és csökken a bálnák mérete.

  • Ebben totálisan igazad van. A baj az, hogy valójában nem ez történik. Itt most olyan bálda számlákról is beszélünk aminek akár 2-3 éve SEM volt változás, azonban a chain split után úgy kezdett el rajta csökkeni a BTC (a legacy láncon), hogy közben a BCH (bitcoin cash) változatlan maradt. Szóval soha korábban nem érezték fontosnak kicashelni a pénzüket, de pont most amikor boldog boldogtalan a wall streetet még idénre meg jövőre 10k dolláros bitcoin árfolyamokat jósol… szóval pont most cashelnének ki? Fura

 11. be kéne vásárolni az “ellenség” pénzéből? ezzel is őt támogatva?

 12. coin.dance alapján antpool elkezdett bch-t bányászni …

 13. Szia Csaba,

  “Továbbá itt és most vállalom, hogyha az alábbiak nem jönnek be, akkor crypto spekulánsként is letészem a lantot és nem rontom tovább a hazai ébredező crypto közösséget a FUDjaimmal.”-szerintem ez lenne a leheto legrosszabb amit tehetnel…

  Nagyon valoszinunek tartom, hogy a Blogod azert lett nepszeru es lesz nepszerubb nap mint nap, mert 1 olyan temakorrel foglalkozol amivel kapcsolatban rendkivul keves ill. hianyos informaciok allnak rendelkezesre, nem csak a magyar mediaban de szinte az egesz vilagban…Nem hiszem hogy a te dolgod Csaba az lenne, hogy megjosold a jovot es megmond hogy mikor melyik kryptot kell venni ill. adni…

  Azoban az informacio es gondolatokat amit megosztasz rendkivul hasznosak, ertekesek…es ki tudja idovel a blogod mekkora nepszerusegre tesz szert!

  En szemely szerint nem azert olvasom a blogodat, hogy kereskedesi otleteket meritsek belole, sokkal inkabb informacio szerzesre….

  Tovabbi sok sikert kivanok a blogodhoz es nagyra ertekelem az idodet es enegriadat amit erre szansz!

  • Teljesen egyetértek. Szerintem akik olvassuk a blogodat tisztában vagyunk vele, hogy te sem vagy jós így a két esélyes alternatívák közül bármi bejöhet.. Pont ez a lényeg, hogy szakmailag elismerjük a rendkívül magas szakmai hozzáértésedet ebben a témában és kíváncsiak vagyunk a te véleményedre. (ha nem így lenne, akkor nem olvasnánk a blogod.) Ezért külön köszönet jár és szerintem az olvasóid közül mindenki hálás azért, hogy rendkívül komoly energiát fektetsz abba, hogy a rengeteg munkával megszerzett információidat megosztod a kripto közösséggel. Én a magam részéről köszönöm ezt az önzetlenül megosztott rendkívül sok hasznos infót, és a továbbiakban is várom “spekuláns” véleményed és írásaid, attól függetlenül hogy bejön vagy nem a spekulációd. (Remélem, hogy a BCH-val kapcsolatban nem jönnek be a félelmeid!)

 14. egyelőre nem úgy alakul ahogy gondoltad… remelem csak kicsit kivar tenyleg ki fog lőni mint az atom legalabb egy ezresig 🙂

 15. egyenlőre lefelé megy, én meg jól bevásároltam

 16. 36 óra múlva jön a difficulty adjustment a bch láncon (+350%). Jól számolom, hogy ezután ismét a legacy láncon lesz profitábilisabb a bányászat (változatlan árfolyamok mellett)?

 17. Támogatom az előttem szólókat! Semmiképpen se hagyd abba a blogot, ez az egyetlen releváns szakmai magyar hírportál a témában. Javaslom hogy írd le a kripto-címeidet, mert sokan köztük én is szívesen támogatnálak!

  • A támogatással óvatosan, mert rózsaszín pónikat vesz belőle és mind elássa a kertben 🙂

   • Nem csak rózsaszín pónik érdekelnek. Van fehér és kék pónijaim is, ezekből néhány még nincs eltemetve, szóval érdeklődés esetén meg is tudom őket mutatni, nagyon szépek. Az egyik kedves blog követő fogta magát és a Genesis Mining contractjának hátra lévő részében a blog addressére irányította a termelt pénzét. Úgy számolom, hogy abból októberre kijön egy szivárványos póni is. Ha nem, akkor lehet brutálisan berúgok belőle, amit live streamet fogok közvetíteni.

 18. Nem tudom mennyibe kerulnek a rozsaszin ponik,de nekem lenne 2LTC-nyi osszegem annak aki tudna nekem segiteni abban hogy a bitcoin papirpenztarcaimbol segiteni atutalni a kraken-re a btc-met es bch-mat biztonsagosan…

  • mi a gond pontosan? btc-t én electrummal utalnám, beolvasod privát kulcsot (új wallet, standard wallet, use public or private key).
   bch esetében nem találtam olyan walletet amiben megbíznék (electron volt még “normális” lightweight de arról is olvastam valamelyik fótumon, hogy van akik szerint nem eléggé transzparens, ezért ezt csak azután tettem, hogy electrummal már leszedtem arról a címről a btc-imet (csak én nem tőzsdére hanem másik címre vittem) majd pc-n, sandboxieval, rendzsertől elkülönített területen telepítettem electron-t azzal pedig ugyan ezt játszottam el (új wallet, standard wallet, use public or private key) majd onnan rögtön utaltam.

 19. Szia, nem hasznaltam korabban electrum-ot…Exodus-t hasznaltam korabban…
  Ha van idod es energiad lekoteleznel ha tudnal segiteni, ma mar ugy nez ki elvesztettem 1 BCH-t amikor is az Exodus-al probalkoztam…(BTC-m ott van de BCH-mat nem talalja ill. nem tudom mashova utalni)
  Nem tudom mennyi idore van szukseg ahoz hogy 1 ilyen tranzakciot (papir penztarcabol utalni kraken-re BTC-t es BCH-t) biztonsagosan lehesen csinalni,de a 2LTC osszeget azonnal utalom (es meg te tennel nekem sziveseget, hogy megmutatod hogyan tudom en ezt a jovoben megtenni…
  Skype-om [email protected] (Tamas Somogyi)
  Ha van 1 kis szabad idod, meg koszonem….

 20. En bitcoin mobil wallettel, és es electronnal csinaltam, ugy, hogy elobb a btc-t, aztan a bch-t. Ha gyorsan elutalja az ember, szerintem nincs nagy gond, legalabb is nalam minden ok volt.
  A hivatalos btc mobil wallettel beolvasod a qr kodot, besoprod a tarcat, aztan onnan mehet majd krakenre. De Elecrummal talan egy utalasi koltseget megsporolsz.
  Utana electronnal (http://www.electroncash.org/) en is ugy csinaltam, mint ahogy fentebbi kollega irta.
  De, ha nem surgos, es egesz blokklancot letoltened, akkor utana nezhetek a hivatalos walletnel parancssorbol valo importalasnak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *