Kraken: Crypto-C’tulhu ébredése

A ma reggeli piaci történések már komolyan H. P. Lovecraft rémálombéli hánykolódását idézik. Többen is azt rebesgetik, hogy a 2014-ben Ahab által kivégzett Willy (Mt.Gox kereskedő robot) reinkarnálódott a Kraken nyolckarú, a mélyből előtörő “Great-Old-One”-ában, akit az emberi félelem és őrület táplál.

Az egész nagyjából tegnap késő este kezdődhetett. Kedvec koreai tech traderemet (@APACllc) idézve: “Na csak várjatok, mikor felébrednek a koreaiak és meglátják, hogy mit műveltek a nagy fehér nyugati emberek!“. Szóval a távol keleti traderek arra ébredtek, hogy az általuk előzőleg felpumpált BCH elkezdett stagnálni, ami nem kifejezetten szolgált örömükre, ezért elkezdték dumpolni, le is vitték hajnali 6-ra 600 dollárra az árfolyamot. Ez fogadta az európai tradereket ma hajnalban, ami meg persze őket érintette rosszul, hiszen a lefelé vezető úton minden bizonnyal minden “jó éjszakás” stop-loss kiütödött. Be is indult az őrült csapkodás a piacokon, ami leginkább a krakenen realizálódott. Ennek eredményeként valamikor hajnali 6 és 8 között a kraken ebbe belecsuklott és azóta sem százas a működése. Hosszú órákon keresztül az API-ja működésképtelen volt és a deposit/withdrawal funkció is ki volt kapcsolva. Lényegében csak a saját felületén keresztül lehetett kereskedni, bár saját tapasztalatom alapján ott is jó ha három orderből egyet elfogadot.

Mindezzel nem is lett volna egyébként semmi baj, hiszen a terhelés hatására előfordul, hogy összezuhan egy szolgáltatás, azonban mindeközben a platformon nagyon fura ügyletek futottak végig.

Az ügyeletek karakrisztiája alapján fixen négy percenként futott le egy-egy nagyobb mennyiségű order, ami közel 100-200 dollárral a piaci ár felett vásárolt bitcoint, méghozzá olyan sokat ami a kikapcsolt API okozta lagymatag kereskedési hangulat miatt kifejezetten komoly kiugrásokat okozott.

Az a tény, hogy ennyire fixen időzítve fut valami, ami fixen 15mp-ig fut, amikor is jellemzően nagy mennyiséget várásol a piacról, mégpedig mindezt úgy, hogy eközben a kereskedési API ki van kapcsolva… nos ez gyanúsan úgy néz ki, hogy a Kraken üzemeltet egy belső excluzív kereskedő robotot. Ez persze az egyik alternatíva a másik alternatíva, hogy a nagy ügyfeleknek fenntartott DrakPool mégsem annyira elszeparált mint azt jogosan feltételezhetnénk és az ott keletkezett ügyletek valami miatt átkerülnek az open orderbookba is, igaz késleltetve és ráadásul rossz árakkal is. Ennek eredménye ez a felettébb fura chart:

Mondanám, hogy ez egész csak egy rövid glitch volt, ami ahogy jött le is múlt, de sajnos nem ez a helyzet, még pár percel ezelőtt is elérhetetlen volt a kraken, kb 2-3 kísérletből egyszes ha sikerül belépni. A twittert és a BitcoinMarket redditet egyszerűen felgyújtották a Krakenes hozzászólások. Ennek talán a legfontosabb oka, hogy immáron 7 órával a probléma megjelenése után sem nyilatkozik semmit a Kraken. Azt persze megértem, hogy a gépházban lekesen csavarozó technikai személyzet nem ér rá kommunikálni, de csak van ott néhány tíz PR-os és marketinges, aki legalább ennyit mondhatna:

Nem akarom túlhúzni a konspirációt, de nagyon óvatosan tessék ma a Krakenen bármit is csinálni. A cikk írásával párhuzamosan kb 20 perce próbálok beállítani egy stoplosst ami nem akar sikerülni…

[commercial_break]
Bookmark the permalink.

One Comment

  1. A helyzet ma is egész nap (8.21) folytatódott, délután elegem lett a polipból és kézzel kitáraztam mindent ETH-be, mert azt gyorsan (LOL) és biztosan tovább lehetett küldeni Bitfinexre. Kora délután ott is volt egy kis lassulás, de összehasonlíthatatlan a Krakenével, azt másodpercekben mértem. Ilyen ez a vadnyugat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *