Negyed éves nyugi…

Bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem él élénk élményként az emlékeimben a tavaly decemberi kálvária, amikor jómagam is rákényszerültem hogy $10… sőt 40 dolláros mining fee társaságában utaljak Bitcoint, de ez az időszak… köszönhetően a SegWit adaptációs rátának immáron igazoltan véget ért. Az egész tavaly őszi és téli időszakot annak tudatában kellett végig blogolnom, hogy folyamatosan kaptam minden forrásból (itt a blogon is…), hogy a SegWit nem jó semmire, a SegWit nem skálázási megoldás és csak a Blockstream hatalomátvételi kísérlete. Nos, mint a fenti ábrából is kiderül ezen állítások közül legalább egy biztosan megcáfolható, a SegWit protokoll igenis komoly skálázási megoldás és a jelenlegi stabilan átlépett 35%-os adaptációs rátája alapján komoly szerepe van abban, hogy a Bitcoin hálózat tudja kezelni a terhelési peekeket. Kerek két hónapja nem történt olyan eset, amikor a hirtelen jelentkezett terhelést ne lenne képes lekezelni a rendszer átlagosan néhány óra alatt.

A blokkok hatékony kihasználtsága szempontjából az egyik leginkább releváns mérőszám az outputok száma, ami egy blokkra jut:

Jól látható, hogy a közel két hónapos Csipkerózsika álom után újra elindult a hálózat érdemi terhelése és immáron a tavaly októberi szinten tart. Az onchain tranzakciószám (output) növekedéssel párhuzamosan jelentősen emelkedtek a tőzsdei volumenek is. A február-márciusi 4-6 milliárd dolláros napi Bitcoin volumenek után az elmúlt napokban a legnagyobb kriptovaluta napi volumene már stabilan 7 és 10 milliárd US$ körül mozgott.

Hogy mennyit hoztak a sokat kritizált fejlesztések (SegWit, batching, Lightning Network)? Elég csak ránézni a Bitcoin mempool tavaly októberi és az idén április-májusi állapotára: (-link-) A különbség szabad szemmel is látható.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Volt egy olyan elmélet (összeesküvés elmélet?) hogy sokáig szándékosan túlterhelés céllal nyomták fel a tranzakció számot. Arra van empirikus adat, hogy valóban a segwit segített-e, vagy csak a kisebb terhelésnek tudható be a stabilizálódás? A megterhelt időszakokban mért tranzakció per 1-megás-blokk érték mennyire növekedett? Szubjektíven én ebben nem láttam nagy változást.
    Ettől függetlenül a Segwit tök jó, kár hogy kicsit lassú az adoptációja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *