$Crypto #hitvallás szerűség…

Satoshi idézet forrása: http://satoshi.nakamotoinstitute.org/posts/bitcointalk/287/

Adott valami amiből csak 16 millió darab létezik és soha nem lesz belőle 21 milliónál több. Ennyi van, ennyi jut 6 milliárd emberre. Függetlenül attól, hogy ma csak az 1%-a akarja bírtokolni, vagy, hogy 10 év múlva az emberiség 90%-a. Ennyi van, ezen kell osztoznunk. Valahol olyan ez mint az arany. Abból is véges mennyiség áll rendelkezésre, amin az egész emberiség osztozik. Persze van alternatívája az aranynak, hiszen az ezüst is értékes, abból is szép ékszereket lehet készíteni, sőt az áramot is majdnem olyan jól vezeti. Mégis csak másodhegedűs lehet az arany mögött. A bitcoinnak is vannak alternatívái, azok is szépek, gyorsak, skálázhatóbbak. De akkor is csak altcoinok…

Bookmark the permalink.

20 Comments

  1. Amit sose ertek azoknal akik azzal ervelnek, hogy nincs erteke mert csak annyi az erteke amennyit a piac/ emberek adnak erte/ amennyire biznak benne azok mit gondolnak hogy manapsag a fiat valutak mogott mi van? Az hogy a befektetok / emberek stb megbiznak az adott pénzt kibocsata orszagban, annak gazdasagaban valamilyen szinten hol jobban (svajc) hol kevesbe es van ahol egyaltalan nem (lasd venezuelai bolivar)….

    • ezert nem vagyok 100% cash-ben hanem olyan dolgokra forditom aminek pozitiv penzaramlasa van (reszveny, kotveny, ingatlan). Fontos a diverzifikacio, ebben persze benne van az is hogy cash is kell a recepthez. Bitcoin erre nem megfelelo, folyton figyelni kell az arfolyamot, 1 het alatt is felezodhet. Ez szamomra casino nem befektetes

  2. Cryptopresence

    A BCH szárnyalásáról mi a véleményed?
    Nem hiszek benne hosszú távon, ezért is váltottam át BTC-re. Zuhant szépen tovább. Mivel megindult felfelé, visszaváltottam. Nyertem is rajta valamennyit. 🙂
    Egyelőre tartom. A BTC most úgyis lefelé szusszan egy kicsit.
    “V” diverzifikációs véleményére: Teljesen jogos. Ezért is szálltam be a kriptóba. Eddig nem volt, most már van. Diverzifikáció. 🙂
    A hagyományos befektetések mellé tökéletes. Hatalmas hátránya viszont a 24/7. Itt nincs megállás. Az USA tőzsdén megszoktam, hogy H-P, nálunk ugye csúsztatva 15.30-22.00. Azon kívül pihi. Itt nem. Hosszú távon valóban fárasztó. Így valahogy ezt kezelni kell. Amíg alszom, zuhanhat, szárnyalhat. Nem könnyű valóban.

    Az elején beszéltem róla a barátaimnak. Köztük informatikusok, tájékozott emberek. Nem fogják fel, nem fogadják el. Kamu, piramis, megbízhatatlan. Nincs mögötte kormány.
    Én meg azt nem hittem el, hogy ők nem látnak mögé. Döbbenetes számomra.
    Így letettem róla. Már nem reklámozom. A családban nem szólok senkinek. A feleségemnek elmagyaráztam, nehogy így járjon:
    http://www.quickmeme.com/meme/3tryd1

    • Szóval nálatok is van a páncélben egy papírfecni amire girbe-gurba betűkkel rá van írva a privát kulcs az összes cold wallethez? 🙂 Látom magam előtt azt a nem túl távoli jövőt, amikor megnyílik facebookon a “Bitcoin Özvegyek” csoport, ahol egymást segítik gyászukban a wallet feltörésében és a tartalmának pénzé tételében. Sőt… lépjünk egy lépést előre. crypto végrendelet smart contract… Felfedezni vélek itt némi piaci részt 🙂 A BCH kapcsán nincs véleményem, vagyis nem változott a korábbiakhoz képest. Pontosan azt csináltam amit te is, chain split után sikerül jó áron eladnom, majd visszavettem alacsonyabban, amit még egy alkalommal sikerült eljátszanom. all-in,all-out. Ami ebből keletkezett az ment paper-walletbe. Innentől ott akár meg is rohadhat felőlem. Azt is #HODL-olom. Legyen bármennyire is antipatikus.

  3. Cryptopresence

    Az átlagember (köztük sokszor én is) a hétköznapokban nagyon rövid időtávon gondolkozik. Pár hónap előre (a jövő), pár hónap hátra (a múlt, ami történt). Legtöbbünk a mának él.
    Jön egy új technológia, ami nem pár évtizedes rendszereket borít fel, hanem több évszázadosat. Esélytelen felfogni. Mire az emberiség nagy része észbe kap, addigra nem befektető lesz, hanem használó.
    Izgalmas idők.

  4. Pontosan én is arra gondoltam, amire az első kommentelő:

    Az, hogy “…annyi az értéke, amennyit az emberek adnak érte…” elég gyenge érv amellett, hogy “nem ér semmit”. A fiat pénzekre szerintem kb ugyanez igaz…

  5. BCH-nak is van egy meghatározott kibocsájtási mennyisége?

    • A BCH egy hardfork, nem csak a blocklánc history-t, de a nodeokat is forkolták teljes egészében. Minden node tartalmaz egy “chainparams.cpp” filet, ez tartalmazza az összes konszenzus konstanst. Csak azok a nodeok alkothatnak közös hálózatot, amelyek konszenzus paraméterei azonosak. Ha bármi is változik abból újabb hálózat keletkezik, ami újabb hardfork. Lényegében így keletkezett a BCH is.
      A chainparams.cpp határozza meg többek között a reward halving periodot (consensus.nSubsidyHalvingInterval = 210000;)
      A genezis blokk tartalmazza a nulladik pillanatban járó rewardot (50 BTC), a chainparams pedig a halving peridot releaselt blockokban.
      Ebből keletkezik a max amount: 210.000 * 50 * 1/(1-1/2) = 21.000.000

      Ahhoz, hogy 21 milliónál több keletkezzen két út vezet:
      – a genezis blockban módosítani kell a kezdő reward értékét magasabbra. Ez azonban az egész blockláncot invalidálja, így megszűnik az mivel minden block egyben hitelesíti az előző blockot, és ha változik a genesisblock hash-e, akkor újra kellene számolni az összes block hashét is. Ami nonszensz.
      – módosítani kell a reward felezési időt: Ehhez az ÖSSZES bitcoin, vagy a kérdéses esetben BCH nodeon egyszerre kellene módosítani a reward halving period parametert egy nagyobb számra. Ez nagyjából egy olyan szintű összeegyeztetést igényelne mint a SegWit akvitálása.

      A BCH leforkolásakor lehetett volna módosítani ezt a paramétert és ezt berakni a bitcoinABC node kódjába, azonban ezt nem tették meg (ami btw elég nagy arcon köpése lett volna Satoshi hagyatékának), innentől ha ez valaha is eszébe jutna bárkinek azt csak egy újabb hardfork keretei között lehetne megtenni, hisz mint írtam ez konszenzus paraméter.

      Szóval lényeg az, hogy akár a bitcoin, akár a BCH kapcsán elvileg lehetséges több mint 21millió coint kibocsátani, de ehhez egy olyan hardfork kell, amire ezt követően mindenki birkaként átáll és elhal az eredeti lánc. Ez lássuk be eléggé irreális, hiszen az extra coin kibocsátás coinbőséget és inflációt okoz, ami közvetlenül árfolyam csökkenést eredményez. Márpedig akiknek most a kezében van a legtöbb coin, azok futtatják a nagy bányász nodeokat. Nem igazán reális, hogy ők szeretnék ha csökkenne a vagyonuk… Szóval technikailag lehetséges, gyakorlatban azonban irreális 🙂

  6. Az egy jó kérdés, hogy a cryptocurrency-k szárnyalás buborék vagy egy olyan technológiai újítás, aminek a jelentőségét csak most kezdjük felismerni.

    Személy szerint azért tippelek inkább a buborékra, mert ha megnézzük az ETH – ETC, vagy most a BTC – BCH párost, ezeknek a fundamentális értéke nem sokban különbözik egymástól, mégis töredéke az egyik ára a másiknak. (Itt a fundamentális érték alatt valami olyasmit értek, hogy “pénzt lehet utalni, megbízható és anonim módon viszonylag olcsón és viszonylag gyorsan”)

    Persze erre lehet azt mondani, hogy a magasabb ár nem a jelenlegi használati értéknek, hanem a jövőnek szól. Tehát azért magasabb az ETH és BTC ára, mint az ETC-é és a BCH-é, mert biztosabbnak látszanak a jövőbeni fejlesztések.
    Viszont akkor azt nem értem, hogy a technológiailag fejlettebb altcoin-ok ára miért van messze lemaradva a bitcoin mögött? Egy újabb, a korábbi hibákat kikerülő rendszert sokkal egyszerűbb fejleszteni, mint egy bitcoint, aminél folyamatosan ügyelni kell visszamenőleges kompatibilitásra.

    • Cryptopresence

      Tippem az “értékkel” kapcsolatban.
      Van egy könyv: “A Marketing 22 vastörvénye”. Alapmű nem csak a marketing területén.
      Az első törvény rendkívül lényegre törő: Fontosabb elsőnek lenni, mint jobbnak.

      A Bitcoin volt az első. Nagyon nagyot kellene hibáznia, hogy letaszítsák a trónról. Az utóbbi pár év huzavonáját követően ráadásul most fellélegezhet. Fejlődhet arra, amerre akar. A Bitcoin C.. bocs BCH szintén.
      Reményeim szerint a kettő ki fogja egészíteni egymást. Abból mindenki profitálhat.
      Az Altcoin-ok jönnek-mennek. Egy részük maradni fog, betöltve egy-egy rést. Pl. a Ripple – elvileg – a banki világnak szól. A Monero pedig a teljes anonimitás.
      Döbbenve látom, hogy napi szinten milyen százalékokat változnak. Nem merek hozzájuk nyúlni. Maradok a BTC-nél. Gondolom a többség így van. A médiában ezt (és talán most már a BCH-t) nyomatják. Erre tódulnak a népek. Sokan azt sem tudják, hogy vannak altok is.

      Ja igen, érdekesség: Sokan nem tudják, hogy vehetnek 1 BTC-nél kevesebbet is. Azt hiszik, hogy ez a legkisebb egység, mint a részvényeknél. Ennyi pénze egyben pedig nem mindenkinek van. Ha majd felismerik, hogy darabolható, na akkor még nagyobb fokozatra kapcsol a gépezet.

      A könyv:
      https://www.libri.hu/konyv/al_ries.a-marketing-huszonket-vastorvenye.html
      Rövid, olcsó, nagyon jó.

      • Még a komment végigolvasásának befejezése előtt “megrendeltem” a könyvet 🙂 Bele is lapoztam, köszönjük az ajánlást! Egyébként lehetne egy leírás arról, hogy melyik altcoin (amelyiknek van értelme) miért más/jobb mint a bitcoin. Csak egy ötlet volt, tudom, hogy ennyi erőforrást ingyen nem teszünk bele projektbe

        • Jó ötlet. Nem is vásárlási tanácsként, inkább érdekességképp, hogy az iparág milyen irányokba halad és mit hoznak ki belőle már most. Aztán közvetve mindenki eldöntheti, hogy melyikben milyen perspektívát lát. Egy ismerősöm pl. az AntShares-t nagyon propagálta, be is vásárolt belőle, most meg 3x-os áron megy alig néhány nap alatt. De igazi mély okot nem látok mindenhol, amikor az árfolyam felrobban, vagy ellenkezőleg.

  7. En egy kicsit belezavarodtam a BCH BTC hardforkba. A kraken szamlamon most van BCH is, de nem csinaltam vele semmit mert ugy ertelmeztem, hogy ha elkoltom, akkor az az osszeg levonodik a BTC-bol. Tehat ha BCHbol BCT-t vennek akkor nem nyerek semmit, mert az adott pillanatban levonodik a BCT szamlamrol az osszeg amennyi az adott pillanatban rakerult. De azok alapjan amit olvasok ez nem igy tortenik, hanem: veszek BCHbol BCT-t, es ha a BCH ara esik vagy a BCT no, akkor visszaveszem az alap mennyisegu BCHt hogy az ne vonodjon le a BCT szamlamrol majd utolag. Ertheto amit kerdezek? :))

    • A hardforkot követően a bch és btc két független crypto pénz lett, nincs köztük semmilyen kapcsolat. Tetszőlegesen tudod adni venni őket.

      • Ok, koszi. Gondoltam a kraken nem vag hozzam csak ugy ingyen penzt. Lehet tulgondoltam. Mert ez alapjan ha kb mindenki szamara tiszta volt, hogy olyan minumum 100-300 euro kozott lesz az ara az elejen (persze ezt a hardfork elotti adatokra lekovetkeztetve azert kicsit rizikos lett volna bevallalni) akkor miert nem vett mindenki BTCt meg a hardfork elott? Nagybefektetokre ertem, akik tudtak volna teteleket venni. Nagyobb volt a FUD mint a nyereseg vagy? Mert pont hogy a hardfork elott kellett volna ez felpompalja a BTC arat is az uj ATH-ra. Mivel jelenleg is a BCH es a BTC arfolyama is no a dollarhoz viszonyitva, ezert nem csak a BCH to BTC tranzakciok pompaljak az arfolyamot, hanem uj befektetok jottek a piacra. Kicsik, de sokan:)

  8. Tadaaa… SegWit inevitably will be locked in! Hellyeah!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *