BITMAINtech: Amikor a fal adja a másikat…

A pillanat amiről talán nagyon sok UASF/BIP148 rajongó álmodott és még több hihette, hogy ez minden bizonnyal soha nem következhet be: A BITMAIN élén Jihan Wu hivatalos állásfoglalást írt, amiben ‘hivatalosan’ kihátráltak az egész Bitcoin Cash és Bitcoin ABC hard fork történet mögül. Továbbá kedves gesztusként leírták, hogy ez az egész a ViaBTC magánakciója és különben is, nincs is itt semmi látnivaló:

A közleményben Jihan hosszan taglalja, hogy bár a BITMAINtech kétségtelenül befektetett egy valag lóvét a ViaBTC-be, de utóbbi totálisan önállóan működik, a BITMAINnak szinte nincs is beleszólása a dolgok alakulásába, hiszen a ViaBTC alapítóinak minden részvénye 10x több szavazati jogot ér, mint a befektetőké. Így a BITMAIN nem is érti, hogy mit is művel ez a ViaBTC és mit akar a Bitcoin Cash (BCC)-vel, de ami biztos, hogy nekik ehhez bizony semmi közük nincs!

Mindemellett Jihan Wu nem győzi hangoztatni, hogy vállalata továbbra is kiáll a New York Agreementben foglaltak mellett és teljes mellszélességgel támogatják a SegWit2x kezdeményezést melyhez továbbra is boldogan futtatják az atom bugos btc1 node kódot az összes érdekeltségi körülbe tartozó bányász társaságnál, úgy mint: Antpool, BTC.COM és ConnectBTC.

Persze mindettől függetlenül közelről vizsgálják a BCC-ben rejlő lehetőséget és természetesen nem zárkóznak el a lehetőségtől, hogy a jövőben a SegWit2x mellett támogassák a BCC-t is.

Eddig a közlemény átirata, innentől folytatnám én, de előtte még egy kis technikai szünet amíg kimegyek egy jóízűt hányni… Szóval folytassuk. Hogy pontosan miért volt fontos a BITMAINtechnek lenyomni ezt a közleményt, na arról halvány fogalmam sincs, hajlamos vagyok ott is konspirációt látni, ahol nincs. Jó lenne hinni, hogy Jihan és csapata (miután szénné kereste magát az elmúlt egy hónapban általuk generált árfolyam volatilitáson) meghasonult és eme szűkszavú közleményben kért elnézést mindenkitől. Jó lenne, de ennyire azért nem vagyok naív.

Ezzel párhuzamosan azért beindulni látszik a BCC gépezete is. A második legnagyobb bitcoin bányász társaság (BTC.TOP) bejelentette, hogy az árfolyam ráta fényében meg kívánja osztani a hashing power kapacitását a BTC és a BCC között. A BTC.TOP a maga 766 Petahash/sec sebességével az össz bitcoin hashing power 12,5%-át bírtokolja. Eme támogatás  messze túlmutat a baráti gesztusnál, tekintettel arra, hogy a BCC (bitcoin cash) passzátszelét fújó ViaBTC alig 5% hashing powert birtokol.

[commercial_break]

A BTC.TOP vezetőjének (Jiang Zhuoer) kommentárja eléggé egyértelmű és nyers: Fel akarnak készülni annak az eshetőségére, hogy a bitcoin bebukja a SegWit2X kezdeményezést és készen akarnak állni arra, hogy ebben az esetben könnyedén át tudjanak állni a győztes oldalra, ami meglátásuk szerint a BCC lesz. Ennél is durvább az a jövőkép amit arra az esetre fest fel, ha mégis a bitcoin jön ki győztesen:

“If 2M of SW2x succeeds, BCC will become BTC’s test coin and follower, just like now, LTC is the test coin and follower of BTC,”

Szóval ha mégis bejön a SegWit2x, akkor max az LTC (Litecoin) helyére lép a BCC, mint teszt pénz és ezzel lehet is lehúzni az LTC-t a wc-n. Majd a közleményének végén kivillantja a foga fehérjét és egyízben felvázolja a Jihan Wu és a kínai bányász kollektíva legdédelgetettebb álmát:

“The 2M hard fork will happen. The 2M chain may succeed or fail. If the 2M chain fails, Bitcoin cash will beat BTC(Core) and become Bitcoin.”

Az angollal hadilábon álló kedves olvasóknak az átirat: “A 2Mb-os hard fork meg fog történni. A 2Mb-os chain lehet akár sikeres, de akár bukás is. Ha a 2Mb-os chain bukás lesz, akkor a Bitcoin cash lenyomja a BTC(Core)-t és onnantól ő lesz a Bitcoin.”. Jelen esetben a “2MB-os hardfork” nem a most augusztusi BCC hard-forkot jelenti, hanem a SegWit2x sikeres aktiválását követő novemberi hardforkot, amikor is a tervek szerint a bitcoin (BTC) blockláncán is aktiválják a 2Mb-os bigger blockot. Ez ugye az, amit az UASF/Core team nagyon szeretne továbbra is elkerülni.

Gyönyörű… Nyilván mindenki számára nyílt titok volt eddig is, hogy a kínai bányász csapat erre készül, de kevés pénzt mertem volna arra tenni, hogy ezt ennyire gyorsan és ennyire nyíltan ki is rakják az asztalra. Meglátásom szerint a következő FUD kapujában állunk, amihez képest az előző kanyar csak bemelegítő volt.

Mindeközben a kínai csodafegyver, mindennek az ellenjelképe amit a bitcoin hivatott megtestesíteni, a híres “Bitcoin Cash (BCC)”, a következőképpen performál a ViaBTC-n:

A megjelenése óta szinte fixen 20%-on áll a bitcoinhoz képest…

Bookmark the permalink.

9 Comments

 1. Csodálatos ez a történet. Eddig sem volt könnyű követni az eseményeket, de ez most már lassan tényleg követhetetlen… Köszi a folyamatos tudósítást!

 2. Jihan Wu hivatalos állásfoglalást írt, amiben ‘hivatalosan’ kihátráltak az egész Bitcoin Cash és Bitcoin ABC hard fork történet mögülmellszélességgel támogatják a SegWit2x kezdeményezést melyhez továbbra is boldogan futtatják az atom bugos btc1 node kódot…. Ez a kettő nem ellentmondásban van?
  Kezdem én is elveszteni a fonalat. Tehát Jihann barátunk kihátrálni látszik, de a másik társaság meg beállni a hard fork mögé, akinek ráadásul 2,3-el több kapacitás áll a rendelkezésére?

  • Nem ellentmondás. Aki ma megpróbál képben maradni az aktuális bitcoin politikai történésekkel, annak nem kicsit kell naprakészen tartania a tudását, bevallom ez néha még nekem is komoly kihívást jelent. Az idézett mondatokban ha jól sejtem, akkor a “btc1 node kód” okozhatta az ellentmondást. A btc1 node kód nem egyelő a bitcoin abc node kóddal.

   Jelenleg három releváns node kódkészlet van, ami a mostani szituációban érintett:
   – bitcoin core csapat által karbantartott UASF-BIP148 ready és SegWit support kódkészlet.
   – btc1 node kód: A SegWit2x kezdeményezést támogató (ex Bitcoin Unlimited) csapat által karbantartott SegWit-et és a bigblock hardfork supportot támogató kódkészlet.
   – bitcoinABC node kódkészlet: A SegWit nélküli bigblock supportot és csak azt támogató kódkészlet, ami a “Bitcoin Cash” nével futó hard-fork chainhez biztosít hozzáférést.

   Szóval az első kettő két alternatíva a jelenlegi bitcoin blockláncra, amelyből a második (btc1) célja a SegWit aktiválást követő 3. hónapban egy hard-fork, mely során aktiválják a főláncon is a bigblock (2Mb tx + 6Mb segwit = 8Mb) módot.

 3. Értem, köszi. Akkor lehet, h nem is olyan jó alkalom a mostani helyzet a vételre,hiába esik most az árfolyam a segwit előtt, hanem akkor elvileg 3 hónap múlva még jobb lehet. Kérdés, h mekkora károkat okoz majd akkor ez a hard folk biznisz. Kicsit beparáztam… lehet várni kell 3 hónapot??!!!
  Mindenesetre köszi az új cikket. Esetleg lehet tudni,h miért ilyen karcsú mostanában az ETH árfolyama(tudom, volt vmi lopás ügy, de az ilyen sokáig kitart?)?

  • Igen volt lopás, meg most is van… Tegnapi 8,4 millányi (usd) VERI tokent sikerült ellopnia egy hacker csoportnak, amit folyamatosan váltanak át Ethereumre, mit meg ugye öntenek be a piacra. Márpedig az ész nélküli fiatra váltásnak logikus következménye az árfolyam esése. A történet tele van újabb szépségekkel, amik kiadnának egy önálló postot is, de ma annyi story van, hogy azt se tudom hova nyúljak, csak címszavakban a nagyobb történetek:
   – Jihan és barátai tegnap válság ülést tartottak és nem gyenge nyilatkozatot villantottak: http://www.trustnodes.com/2017/07/25/bitcoin-miners-hold-emergency-meeting
   – A kraken nem hivatalosan lenyilatkozta, hogy ugyanúgy járnak el a BCC-vel, mint anno az ETH-ETC hardforknál. Szóval lesz támogatva keresztbe mindkettő (BCC, BTC)
   – A bitcoin.com mining poolja finoman megfenyegetett mindenkit, hogy ha a SegWit2X-ből nem aktiválódik 3 hónap múlva a 2Mb HF, akkor az összes erőforrásukat a BCC-re állítják át. https://www.bitcoin.com/public-service-announcement
   – Slushpool elzárkódott attól, hogy a bányászainak lehetőséget adjon a BCC-be történő bányászatra, ez nem kicsit kiborította a Jihan csapatot.
   – Az orosz internetre csatlakoztatott eszközök 30%-án állítólag olyan vírus/virusok futnak, amikkel bitcoint bányásznak. Mindezt a sok kicsi sokra megy elvet követve.
   – Az Abraban innentől American Express kártyával is lehet bitcoint vásárolni. (https://www.coindesk.com/american-express-brings-credit-card-buying-bitcoin-app-abra/)

   A lista még közel sem teljes. Szóval ezek mindazon témák, amikről ma biztosan nem fog post készülni… Kicsit túlpörgött manapság a propaganda gépezet…

   • Tényleg max respekt a blogodhoz, de az ETH 8 milliós tételben napi forgalom 1 %-a, azért ez még nem feltétlen csorgatná lefelé az árat.

    • Bocs, valóban felületes voltam. Nyilván nem csak a VERI story befolyásolja az árakat. Ez csak egy további kellemetlen tényező, ami elbizonytalanítja az crypto közösséget, mely közösség most amúgy is érzékeny a BCC/BTC split körüli folyamatos passzátszél fújás miatt.

 4. Még egy uccsó kérdés, ha megengeded: – A kraken nem hivatalosan lenyilatkozta, hogy ugyanúgy járnak el a BCC-vel, mint anno az ETH-ETC hardforknál. Szóval lesz támogatva keresztbe mindkettő (BCC, BTC)-
  Ez azt is jelenti, hogy a hard fork esetén odaadják a felhasználóknak a bcc-ket, vagy ilyenről szó sincs, csupán kereskedni lehet majd vele?
  Köszi az eddigi részeletes válaszokat!

  • Kraken kapcsán valóban elfelejtettem mellékelni a forrást: http://www.trustnodes.com/2017/07/25/kraken-south-koreas-bithumb-will-list-bitcoin-cash

   Releváns rész:

   “However, in the case of a hard fork (HF), we will probably do what we did during the ETH hard fork on July 20, 2016: Credit our clients’ ETH and ETC and halt funding for a certain amount of hours to protect against replay attacks. So in the case of bitcoin HF that means we would list both the asset that is supported by the miners that accept BIP141 or BIP95 (or whichever proposal that triggers the hard fork) and the other asset.

   We are unlikely to halt trading for a long time though since trading doesn’t happen on the blockchain – it only happens on our server and so there is no risk of losing funds.”

   Tehát igen, odaadják a felhasználóknak mind a BTC, mind a BCC-t és lehetővé teszik, hogy mindkettővel kereskedjenek, persze csak néhány órával a split után, hogy ezzel ők is védekezzenek a chainsplit pillanatában bekövetkező visszajátszásos támadások ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *