Mi folyik itt Gyöngyösön?

Mondhatnám, hogy szó szerint Gyöngyösön mi folyik, hiszen éppen a Mátrában vagyok kicsivel Gyöngyös felett és nézem, ahogy az időjárás nem tudja eldönteni, hogy mit is akar, az egyik percben még verőfényesen süt a nap, rá 3 percre pedig már zuhog a jég és valami, amit ha nagyon ferde szemmel nézek, akkor akár hónak is nézhetném.

Szóval van az úgy, hogy az ember téved, ez általában igaz mindenkire. Rám meg az, hogy szinte mindig tévedek, már persze amikor megpróbálok árfolyamprognózist tenni. 🙂 Így történt ez a Bitcoin Gold snapshot után is, amikor az árfolyam mindösszesen 5400 USD-ig korrigált vissza holott én $4400-ig vártam volna. Azóta az árfolyam rakétamódra kapcsolt, ami miatt tegnap este újabb Bitcoin ATH jött össze 6300 USD-n. Nem kell ahhoz bennfentes infó, hogy ez a hirtelen jött recovery több, mint gyanús legyen. Már a tegnapi 6000 dollár felé húzó pumpa előtt jött a hír, hogy tetemes mennyiségű (majd 28,6 millió USD értékben) bocsátott ki a Bitfinex újabb USD-T (tethert):

Na és mire használták fel ezt a tetemes mennyiségű fedezet nélküli tethert? Hát persze, hogy az egyébként szintén fedezet nélküli Bitcoin Goldokat adták el érte. Egy olyan valamit, aminek még blocklánca sincs, pedig elvileg két nap múlva már az éles startnak kellene történnie:

Na és mi lett ezzel a nagy halom (28 millió dollárt érő) nem létező bitcoin goldból generált fedezet nélküli tetherből? Háát persze, hogy Bitcoin pumpa: fogták a 28 millió dollárnyi usdt és margin tradinggel kinullázták a BTC shortolókat:

Bookmark the permalink.

33 Comments

 1. Mégiscsak igaza van a Jamie-hez hasonlóknak, akik “pénz a semmiből” jelzővel illetik a Bitcoint. BCH, Gold, hamarosan S2X. Közben USDT – ami aztán valóban “out of thin air”. Pedig ha átlátható lenne a cég, nagyon klassz használati értéke lenne az USDT-nek.

  Jó volt a tegnapi poszt-od, ahol a Bitcoin NVT arányról írtál. Folyamatosan figyelem. Hátha segít. Mehet ez a csillagos égig is, ha mögötte esemény (forgalom) van – nem fog összeomlani. De indokolatlan megszaladásnál egy korrigálás akár dömping eladáshoz is vezethet. Kevés reményt fűzök ahhoz, hogy az NVT segítségével ezt ki tudjuk mutatni – előre. Utólag meg bármilyen grafikont nézegetve okos az ember.

  Mindeközben a Bitcoin Gold is emelkedett tegnap. Ha jól értelmezem, Goldot adtak el USDT-ért. Nade ki adta el a Gold-ot? Hiszen még senkinek sincs “alanyi jogon” – azaz Bitcoinból még nem tudta kinyerni senki. Valakinek előzőleg azt meg kellett vennie ahhoz, hogy el is adhassa, nem?

  • Nem. Szamos tőzsde előlegezte meg a block snapshot alapján a btg coint. Ezeket persze csak in-exchange lehet kereskedni.

 2. Nem az első ilyen pénzpumpa volt ez és nem is az utolsó.

  Régóta köztudott, hogy nem tiszta a Bitfinex körüli helyzet (=mindenki tudja, hogy kamu az USDT dollár garanciája), csak mindenki leszarja, túl kényelmes vele kereskedni. Gyakorlatilag székfoglaló játék megy a piacon, csak még megy a zene. Aztán ha valaki végre rácsap a stop gombra, aki épp USDT-s poziban van nagyon beszopja, a piacról meg szempillantás eltűnik egy valag likviditás. Lehet tippelgetni ennek a hatásait, érdemes nézegetni a BTC árfolyamgörbét az Mt.Goxos balhé idejéből.

  És ez még csak a kezdet, ki tudja milyen csontvázak eshetnek még ki a szekrényből egy hasonló balhé hatására, vagy mennyire lesz elege a pénzügyi szabályozó szerveknek és tenyerelnek rá a crypto világra. A hagyományos pénzpiacokon az ilyesmi töredékéért kaszniznak be embereket (kivéve itthon, ahol a szabályozók évtizedekig tapsoltak a Quaestornak, de ez eléggé off).

  Persze ez nem a holnap sztorija, nem magától fog történni, várhatóan a köv. válság fogja bedönteni ezt is, az meg 1-2 év. De lélekben jobb készülni, nem tart örökké a pénzben gazdag forkolgatós-bullrun kánaán.

  • “Gyakorlatilag székfoglaló játék megy a piacon, csak még megy a zene.”

   Hasznos az ilyen kijózanító gondolat.

   Vegyesen kezelem a következő forkot. Egyrészt nem hinném, hogy tönkretehetné a Bitcoint, de a kisördög azért bennem van, így egyik nap bátran nézek előre, másik nap úgy tervezem, hogy mindent eladok még a fork ELŐTT. Bitcoint, altokat, mindent. Természetesen a pénzt hazautalva, nem kint hagyni USDT-ben a “mezőn” vagy USD-ben a Coinbase-nél.

   Aztán ha utána megmarad az univerzum, vissza. Ezzel a gond a következő: Lesz két lánc és melyikbe tegyem vissza? Illetve nehéz nézni azt, ha megszalad a Bitcoin és én nem vagyok benne.

   Így addig is informálódom. A redditen az egyik gondolat, hogy a Legacy Chain (amit most Bitcoinnak ismerünk) meghal. A bányászok a másik láncot dolgozzák, így hiába ér többet (5000) a BTC, mint az S2X (1000), ha nincs bányász, nem lesz blokk és pénz sem.

   Éppen ezért, amit Variance írtál nemrég, az valósulhat meg: Nagyon hamar lezajlik a tűzijáték. Az egyik lánc elhal. Talán még aznap. Az értéke pedig zuhan lefelé.

   Következésképpen: Nem sok értelme van várni a forkolt jutalomra, ha az elértéktelenedik. Vagy fordítva: A mostani megy tönkre. Így is, úgy is egy lánc marad és a nagy kérdés, hogy annak az értéke hol lesz, amikor felszáll a füst.

   Egy előzetest holnaptól láthatunk, amikor a Gold elvileg eladhatóvá válik.

   • Az a baj, hogy a valódi fiatra váltás (amit te is írsz, “hazautalva”) elég drága mulatság, pont ezért van ekkora keletje az USDTréfának. Ha nem akar hosszútávon erre a világra voksolni az ember a pénzével, hanem csak spekulánsként éli meg ezt a történetet, “jót kaszált rajta”, akkor igen, itt 6000-es árfolyam felett megéri már elkezdeni kilapátolni a pénzt.

    Ha viszont hisz az ember abban, hogy a (ki tudja mikor érkező) vihar elülte után még lesz tovább felfelé és inkább maradna crypto pozikban, akkor marad a jó öreg diverzifikálás. Nem muszáj feltenni egy kimenetelre a pénzed, felteheted egyszerre többre is, az alacsonyabb kockázatért cserébe alacsonyabb várható hozammal.

 3. hol vannak azok az optimista emberek akik a 10 ezer$ -t emlegették?

  • Tavaly készítettem egy táblázatot, hogy mit várok. Idén év végére 3k, jövőre 9k, 19 végére 25k, tovább nem számoltam. Szóval szerintem jók vagyunk 🙂

  • Én továbbra is optimista vagyok. Évvégére simán meglehet a 10 ezer.
   De van egy bökkenő: Segwit2x. Ha ez rosszul sül el, nagyon nagy baj lehet!
   Éppen ezért agyalok, hogy mit érdemes tenni.
   Sajnos túl későn érkeztem a Bitcoin világába, a vonat eleje már elment. A mozdony biztosan, az első osztályú kocsik is. 🙂

   Valószínűleg tarok mindent. Nem a pénz a legfontosabb, bármennyiről is legyen szó.
   Az utazás a lényeg!

   Van egy jó idézet egy természetfotóstól:
   “Let’s not rush to ‘arrive’. It’s all about the journey.”
   (Martin Bailey, photographer)

   • Abban biztos vagyok,

    1. ha túl vagyunk ezen a s2x-parán, akkor irány a hold — remélve, hogy benne maradunk az NVT sávban, de konvergálva ide (ha már kilenc éve folyamatosan megvan a konvergencia, mostmár ne sérüljön): https://medium.com/@ju5t/the-million-dollar-bitcoin-post-fcdafbda3cee

    2. ha nem csinálsz semmit, akkor nagy baj nem lehet, hiszen mindkét láncon ott lesz minden coin. Ha a legacy lánc hal el (10% esélyt adok rá), akkor az s2x lánc lesz igen gyorsan felpumpálva a mostani árszintre, ha a legacy marad, akkor innen tovább. Az első esettől én elsősorban amiatt félnék, mert azt mondják, hogy a btc1 implementáció egy bugos szar, érdemi fejlesztők nélkül, és látjuk: komoly közösségi támogatás nélkül, sőt.

    Összegezve én optimista vagyok, némi zavarodás kavarodás után a mostani legacy lánc megy tovább, mi meg mehetünk nyugdíjba a 20-as évek elején. 🙂

 4. 6344$ most mi folyik újra? 🙂
  fogjuk a Bitfinexre

  • Nem kell a Bitfinexre fogni, e mögött konkrét pozitív hír van: CME Group bejelentette az első USA-n belüli BItcoin futurest. Nagyjából ez az az hír, amire hullámokban, de elszaladhat az egekig az árfolyam. Ráadásul van durvább hír is, ami ennek kapcsán kvázi lezárhatja az egész SW2X parát is. Ahogy lesz időm, akkor összefoglaló post fog készülni az egész történetről.

 5. Segwit előtt szerintetek várható még korrekció,avagy újabb csúcsokra fel?

 6. A Bitcoin Gold készül valamire? Nagyon megindult. Van hír a holnapi “nyitásról”? Elvileg november 1-től lehet hozzáférni.

  • Off:
   Azt esetleg tudjátok, hogy a bitcoin gold-ot hogy lehet GPU-val bányászni? Vagy mikor dobnak ki hozzá valamilyen bányászprogit? Egyenlőre semmilyen infót nem találtam róla, nagy a csend… Köszönöm!

   • Hatalmas scam-et sejtek a Gold mögött. Csak nehogy kibillentse a Bitcoin kellemesen kényelmes emelkedését az a hír, amikor kiderül, hogy semmi sem lesz belőle.
    Bolondok aranya. 🙂

    Közben új ATH-t ostromlunk? Tegnap csak nem akart 6 300 közelébe visszahúzódni. Komolyan gondolja.

    • Szerintem, ha scam is a BTG, nem nagyon árthat a BTC-nek. 14-én jön a CME bevezetése, önteni fogják a pénzt az árfolyam növelésére. Vagy nem. 🙂

 7. Úgy tűnik megint az altcoinok szívják a Bitcoin erősödést. Elkezdődött az átpumpálás is segwit2x miatt szerintem.
  Csaba: azt se bánnám ha minden nap raknál fel új cikket 🙂 hasznosak…
  Minden esetre 22-én ott leszek a konferencián… már megvettem a jegyet 🙂

  • Van egy olyan érzésem, hogy ez a folyamat nem fog leállni a fork után.
   Ezekben a napokban búcsúzunk a hatezres tartománytól.
   Már nem korrigál, hanem lépcsősen emelkedik. Nem lejtőn pihen, hanem vízszintesen.

   Vajon ez a grafikon mit szól mindehhez?
   http://charts.woobull.com/bitcoin-nvt-ratio/

   Még mindig van bennem egy kis félsz a fork miatt. De ha nem lesz gond, akkor irány a csillagok.

   Ami most nagyon nehéz: Nem beletenni minden vagyont.
   Szerencsére felnőtt, józan ember vagyok. Maradjon mindenki az.
   Aki időben beszállt (2010-12), jövőre mehet nyugdíjba.
   A hozzám hasonlóknak még várni kell 10 évet.

 8. Neked mennyid van benne,ha nem túl indiszkrét?
  Mármint mennyi btcből gondolod, amitől nyugdíjba lehet menni?
  Nekem 2 van jelenleg, de ezt kicsit kevésnek tartom a nyugdíjhoz…

  Én még egy patákot nem költöttem rá hogy vegyek btct, viszont a fizum egy részét btcben kapom. Egy darabig én is költöttem, használtam fizetésre, de a növekedés miatt már úgy látom, nem éri meg, csak tartani.

  • “mennyi btcből gondolod, amitől nyugdíjba lehet menni?”

   Nem engem kérdeztél, de leírom, amit én gondolok erről:
   Az a baj, hogy nagyon sok BTC kell ahhoz, hogy valaki 100%-ban erre támaszkodva “nyugdíjba” mehessen.
   Igazából a munkát én sosem hagynám abba, de kevesebbet és részben mást dolgoznék.
   Induljunk ki most abból, hogy 100% leállás, semmi egyéb bevétel.

   Szóval a gond a következő:

   A Bitcoin nem fizet osztalékot. Hoppá, mégis, de ez a mostani forkolós nyár-ősz nem biztos, hogy örökké tart. Így azt kell alapul venni, hogy nem forkol többet és ha valakinek van BTC-je, akkor ha nem nyúl hozzá, darabszámra később is annyi lesz (ha vigyáz rá.:-)
   Namost ahhoz, hogy ebből “járadékot” tudjunk felvenni, bizony apránként el kell adogatni belőle. Hasonlóan a Berkshire Hathaway befektetéshez, ahol Warren Buffet nem fizet osztalékot és ki is jelentette, ha pénz kell, adj el belőle. Bezzeg ő felveszi az osztalékot a befektetések után, de ezt nem továbbítja. Mondjuk a pénz beépül az árfolyamba. Na mindegy.

   Viszont ha van tegyük fel valakinek 1 Bitcoinja, az nagyon kevés lesz még 10 év múlva is – főleg, ha eladogat belőle. Ha akkor kezdi eladogatni, akkor sem biztos, hogy kitart élete végééig.

   10 Bitcoinnál is rezeg a léc. Belátható időn belül abból nem lesz “vagyon”. Kivéve persze, ha szökési sebességre kapcsol a Bitcoin – másként fogalmazva tartja a régi (2010-2014) ütemet és évenként mondjuk tízszerez. Kevés esélyt látok rá.

   Egy jó cikk: https://medium.com/@ju5t/the-million-dollar-bitcoin-post-fcdafbda3cee

   Viszont valamit nagyvonalúan nem vesz figyelembe: A piaci kapitalizációt. Nem hiszem, hogy a világ minden pénze Bitcoinba fog vándorolni, így egy idő után – ahogy közeledünk a plafonhoz – lassulni fog a növekedés.
   A “Logarithmic regression curve” grafikonok mintha mégis foglalkoznának ezzel a kérdéssel. Ezeken az látszik, hogy az utolsó években vagyunk ahhoz, hogy kihasználjuk a dinamikus növekedést.

   Véleményem szerint, jelenleg ma Magyarországon kb. 500 millió forint az a pénzmennyiség, amivel nyugodt szívvel egy 30-50 év közötti ember nyugdíjba vonulhat. Ezt értelmesen befektetve (osztalékalapú részvények) a hozamból már meg lehet élni úgy, hogy nem kell nélkülözni és a tőkéhez sem szükséges hozzányúlni.

   Így azt mondanám, hogy 2017 évvégi állapotok szerint kb. 100 Bitcoinnal kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki ésszerű időn belül kizárólag erre támaszkodhasson, úgy, hogy apránként eladogat belőle, amikor a visszavonulás mellett dönt.
   Ez jelenleg 170-180 millió forint. Ennek az összeszedéséhez még egy évvel ezelőtt is elég volt mindössze a tizede: 15-20 millió.
   Egy év múlva pedig ki tudja, hogy mennyi kell. Reméljük sokkal több. 🙂

   • Én is kalkulálgattam, mikor tavaly beleugrottam (újból). Az eddigi trendhez képest konzervatívabb becsléssel számolok, 100k-ig havi 10% (évente ~3x), utána havi 5%-os emelkedéssel (évi ~1.8x). Egyelőre bőven felülteljesít, de maradva az eredeti elképzelésnél 2025 elejére az általad említett 10 BTC-t tekintve 500M HUF-fal lehet kalkulálni, amivel már okosan azért el lehet kezdeni nyugdíjaskodni. Ha marad ez a bull, akkor ez már 2021 körül reális lehet.

   • Hallod Te nagy lábon élő nyugdíjas lennél..:) Jóval kevesebből is kijönne az emberek zöme. 10 BTC-ből azért sztem 5 éven belül simán lehet akkor vagyon (160 M HUF), hogy megéljen belőle egy átlag ember. Ne feledd, nagyon kevés embernek van még, 100* összeomlik majd, de az elfogadás gyorsul, a következő években a növekedés is simán gyorsulhat, sőt az összeomlások mértéke is kisebb lesz a volumen miatt.

    Mondjuk az én feltételezésem az, hogy nagyon gyorsan lesz itt 100 K. Ha meg lesz válság is, még gyorsabban, mert valahova majd tenni kell a pénzt..

    • “Hallod Te nagy lábon élő nyugdíjas lennél..:) Jóval kevesebből is kijönne az emberek zöme.”

     Igen, igazad van. Józanul és beosztóan költekezve sokkal kevesebb pénz is elég egy normális élethez.

  • János! Ezt kifejthetnéd..Látom itt nem verte ki a biztosítékot, de nálam igen. 🙂 BTC-ben kapsz fizetést??? Azt hogy, milyen cég ez? Vagy ez így boríték helyett, vagy hogy? 🙂

   Egyébként a nyugdíj nagyban függ attól, hogy ki milyen színvonalon akar élni belőle..az viszont biztos, hogy nagy kincs lehet ha a nap 24 órájában azt csinálhatod amihez kedved van, remélem a blog nagy részének összejön valami előnyugdíj szerűség, talán nem is kicsi rá az esély. Csaba egyik előadásán lepődtem meg (az egyetlen amin részt vettem :)) nagyon, ahol a nagyrészt IT-s közönség nagy részéről számomra kiderült, hogy nagyon nem vágják ezt a bitcoint, volt pár olyan kérdés, hogy ihaj, amiből az jött le, hogy aki egyáltalán kérdezni mert, az is az alapoknál jár. A mellettem ülő konkrétan megjegyezte, hogy én értem miről beszél? Mondom speciel igen, mert olvasom a blogját is, de ha Te crypto szűz vagy ne csodálkozz. 🙂 Ennek örültem egyébként, mert ha egy ilyen “kocka” közönség sincs még ennyire képben ezzel, akkor az azt jelenti, hogy nagyon nagy a növekedési lehetőség még ebben, messze még a nagyi szint. Persze az is igaz, hogy mikor megnéztem az Ankeres automatát, ott már volt jó pár sutyerák, aki állt a sorba..Na azokat nem érdekelte az elméleti háttér. 🙂 Szóval van még tér az emelkedésre, ezt akartam kinyögni. 🙂

   • Igen, én is ezt látom. Informatikával ÉS pénzügyekkel foglalkozó ismerősömet NEM érdekli a Bitcoin. Elintézi azzal, hogy nincs mögötte kormányzat, Fed, satöbbi.

    A családomban, ismeretségi körömben nagyon-nagyon kevesen hallottak róla. Amikor megemlítem, nem igazán kezdenek el kérdezősködni, nem lelkesednek be.

    De nem erőltetem. Azt az utat választottam, hogy pár emberen kívül SENKINEK sem beszélek erről. Ha az én hatásomra vesz és összeomlik vagy csak korrigál egy pár hétre, akkor én leszek a rossz. Ha pár év múlva csilliomos lesz, akkor pedig ő milyen ügyes volt.

    Így simán lehet, hogy – az előző kommentemben említett – 100 Bitocoin helyett elég lesz 10 is a lelki békéhez. Mert a látszat ellenére tényleg az elején vagyunk még.

    Meglátjuk. Éljük túl ezt a novembert.

    • Inkább örülnének neki, hogy nem felügyeli senki, nem igaz hogy nem látják ebben az értéket, pont ez a lényeg hogy független. Igazából én is azért mondom pár embernek, mert nem akarom esetleg majd hallgatni, hogy szólhattál volna..:) De abból az 5-10 emberből egyet sem tudtam meggyőzni, hogy foglalkozzon vele, legalább normálisan olvasson utána, pedig mind főiskolát, egyetemet végeztek. Aztán lehet mi vagyunk a hülyék, de ilyen nagy esély nem sokszor van, amikor egy iparág hajnala látszódik és fel is ismerjük.. 🙂

   • Én kb. a fél vesémet odaadnám, ha BTC-ben kapnám a fizetésem. 🙂

   • egy kisebb amerikai startupról van szó illetve nehány ember, akik inkább ebben fizetnének vagy fogékonyak rá. 🙂 Mai napig én is használom többé kevésbé. Elvégre a cryptoforradalom lényege ez lenne. Fiatra nem szándékozom sosem átváltani.

    Csak egy a gond van, ha ebben kapja a fizetését valaki.
    Egyik nap ennyit ér másik nap meg annyit és sajna fiathoz van mérve így is. Tehát nincs fix btc mennyiség.
    Abból a szempontból jó, hogy kevésbé fáj az árfolyamingadozás, mert nem fiatért vettem. De ez inkább pszichológia.

    • Én kezdem úgy nézni, hogy nem a BTC ára változik a világhoz képest, hanem a világ olcsósodik a BTC-hez képest. Lehet, hogy botorság, de ha egységBTC = egységUSD = egységzsákbúza holnap és holnapután is ugyan annyi mint ma, akkor nem sok értelme van az egésznek 🙂 (ez tényleg buta hozzászólás volt)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *