Bitcoin alapú debit (bank) kártyák

A januári nagy VISA/WaveCrest takarítást követően komoly űr keletkezett a kriptofedezetű debit kártyák kapcsán. Az összes nagy kártyakibocsátó elvérzett a bizonytalan hátterű wavecrest tanúsítványának visszavonása okán. Mivel azóta rendszeresen kapom meg a kérdést, hogy vajon mikorra várhatók újabb ilyen kártyák, ezért végeztem egy kisebb kutatást, amiből az jött ki, hogy jelenleg kb fél tucat már működőképes kártya van és további kb egy tucat kibocsátó dolgozik aktívan a szükséges előfeltételek megteremtésén. A “coming soon” státuszban jelenleg szinte az összes korábban elvérzett kártyaüzemeltető is ott van: Xapo, BitWala, Uquid, Cryptopay, stb.

Jelenleg a következő kártyák működnek:

Ami viszont fontos: Ezek kártyák nagy része sima banki/pénzügyi szolgáltató által kiadott debit kártya, amihez a szolgáltató biztosít kriptopénz alapú feltöltési lehetőséget. Tehát szemben a wavecrest miatt elvérzett kártyákkal: itt nincs a kártya mögött Bitcoin és egyéb kriptopénz wallet, mindösszesen csak fel lehet tölteni (váltani) a kártyát kriptopénzből. A tényleges váltás nem a vásárlásnál történik meg, hanem a feltöltésnél. Erre érdemes figyelni. Ez alól elvileg egyedül a BitPay kártyája kivétel, ami viszont US-only kártya, tehát itt az EU-ban nem juthatunk hozzá.

Amit most lehet tudni a valóban kritpo-wallet alapú debit kártyákról:

A teljes – folyamatosan frissülő – listát a coinvigilance oldalon találjátok meg. Ha bárkinek van konkrét tapasztalata a fentebb felsorolt kártyákról, akkor tegye meg, hogy komment formában megosztja. Köszi.

Bookmark the permalink.

20 Comments

 1. A https://www.viabuy.com/ szintén működik, itt is van BTC feltöltési lehetőség.

 2. Legfontosabb kérdés: az adózás ehhez hogy kapcsolódik? Nyilván nagyon kényelmes az, hogy ráteszed a kriptódat és levásárlod vagy ATM-ből felveszed a fiatot adózás nélkül. Nem foghat meg a NAV valamilyen módon mégis? Jelentési kötelezettség van a szolgáltató részéről a cardholder országa felé?

  • A kripto debit kártyák nem az adóelkerülést célozzák, hanem a kriptopénzek könnyű hasznosítást. Mindig az adózási szempontból honos országtól függ, hogy miként kell leadózni az ilyen jellegű költéseket. Magyarországot úgy kell leadóznod az ilyen tételeket, mintha azt exchangen váltottad volna. Ebből a szempontból irreleváns, hogy átváltod euro-ra, vagy átváltod euro-n keresztül kenyérre.

   • Eddig úgy tudtam, hogy ha szolgáltatást vagy terméket vásárolsz kripto kártyával, akkor az adómentes, a szolgáltató fizeti az adót, ha HUF-ra váltja. Fura is lenne a Tesco-s blokk alapján adózni magánszemélyként…

    • Nyilván nem a tescos blokk alapján kell adózni, itt nem erről van szó. Amikor egy crypto backed debit cardot akarsz használni vásárlásra, akkor a következő folyamat játszódik le:
     (1) eWalletben lévő kriptopénz átváltásra került EUR-ra vagy HUF-ra, (2) majd az átváltott (EUR,HUF) összegből megtörténik a vásárlás.

     A kettő lépésből a második természetesen nem adóköteles, ott valóban a szolgáltató fizeti be az ÁFÁt. Ellenben az első lépés egy teljesen hagyományos exchange lépés, ahol a befektetett értékhez képest jeletős profitod keletkezhetett ami viszont adóköteles.

     Egyébként a jogalkotói gyakorlat jelenleg abba az irányba halad az EU-ban, hogy a kriptopénzből történő vásárlást ne sújtsa extra adótétel a hagyományos fiat pénzekhez képest, hiszen ugyanez a fajta jövedel igaz lehet akár a fiat pénzekből képzett megtakarításokra is. Németországban pl. komolyabb lépéseket tettek ebbe az irányba. Viszont amíg nem születik erről hazai állásfoglalás, addig a fentebb leírtak a mérvadók.

 3. Elméletileg a Monaco is küldi a kártyákat Q1-ben.

  • A Monaco jelenleg ezt kommunikálja:

   “As of March, Visa does not allow it’s program managers to perform automatic conversion from crypto to fiat at point of sale. We will activate the automatic conversion as an option for Monaco customers the moment Visa rules allow it. In the meantime, we have addressed this user experience issue in two ways: 1) the conversion UI within our app is sleekly designed, it super easy to use and takes seconds to complete a conversion 2) users who do not want to perform manual conversions, can set automatic top-up within the app: “If my fiat account balance drops below X, automatically topup Y amount”. The source of auto top-up can be your credit card, debit card or one of your cryptocurrency wallets”

   Ez érinti a többi kártyát is, azaz maga a VISA nem engedi jelenleg, hogy a vásárlás pillanatában történjen meg a crypto>fiat konverzió.

   Az más kérdés, hogy a Monaco másból sem áll ki, mint hogy egy kommunikációban bejelenti, hogy mikor lesz a következő kommunikáció. Augusztus vége óta húzzák a mézesmadzagot. Ha megnézzük pl. a BTC/MCO konverziós rátákat jól látható, hogy minden bejelentésnél megugrik az árfolyam, majd szépen mászik lefelé.
   Értem én, hogy ők azt kommunikálják, hogy ők aztán igazán profik akarnak lenne, de úgy látom a vége az, hogy ők sem nagyon tudnak jobbat nyújtani, mint más, csak az időhúzással lerombolják a renoméjukat. Hiába lenne ingyenes, ha nincs.
   Ennek ellenére ott vagyok a várólista elején, mivel semmibe sem kerül, de pl. ebben a Q1-ben én nem nagyon hiszek. Ha így lenne már kidobolta volna az MCO, ezzel szemben megint egy március 8-as Q&A-vel szédítik a népet.

 4. Kösz az infót!
  A neteller.com is elfogad Bitcoin-t. 1% a fee a jóváírásnak. Itt is a feltöltéskor váltja át Fiat-ra.

  • Ez a téma most előkerült egy másik fórumon is. Neteller és Skrill sem engedi kártyával elkölteni a BTC-vel feltöltött egyenleget.

 5. Hasonlóan a skrill.com is támogat Bitcoin feltöltési lehetőséget, ott is 1% a fee. Ők is feltöltéskor váltják át fiat-ra.

  • Epayments.com , 1het alatt itt volt a kártya. Működik, van euro es dollar kártyájuk is . Bitcoin mellett lehet ether rel litecoin nal ns tolteni.

 6. OFF
  Csaba egy korábbi post-odban említetted hogy long time AdEx (ADX) hold pozicóban vagy. Most hogy kijött a Beta, és elég sokan kritikákat fogalmaznak meg vele kapcsolatban mi a projektről a véleményed?
  /OFF

  • A beta dAppot megmondom őszintén eddig nem néztem meg, de én nem élem meg annyira negatívnak a community feedbacket. Az ADX továbbra is ott van azon nagyon szűk körben, amivel kapcsolatban long term hodlolok. Én hiszek abban, hogy az online reklám közvetítési piac elsők között fog elvérezni a blockchain miatt. Tavaly nyár óta drukkolok már ennek, ahogy rátaláltam anno a BAT-ra. Nagyon könnyen monetizálható történet, ahol a legtöbb közvetítő platform tényleg csak a kereslet-kínálat összekötését biztosítja bődületesen magas jutalékokért. Az AdEx nagyon keveset költ marketingre, ami tényleg komoly hátrány lehet. Egyébként a legtöbb kritika leginkább azt éri, hogy nem nyomott akkora pumpát az árfolyam mint X másik token. Ez engem különösebben nem érdekel, ami pénzt anno beleraktam azzal én már tényleg a terméket akarom majd használni.

  • ADX-et én is tartok, de mikor megláttam a token elosztást a holderek között kicsit csalódtam. Az első öt pénztárca rendelkezik a tokenek 65%-val. Az első 20 pénztárca a 75%-val. A tokenek 80-90% egy kis csoport kezében van és a maradék van szétszórva. Más tokeneknél azért ez kevésbé van így. Várom, hogy feltámadjon, de már félig-meddig lemondtam róla.
   Ha már azt a régi postot elővettük, a SONM viszont jó lesz, legfrissebb, hogy Ethereumra csinálnak egy sidechaint, elég ügyesek a fiúk, és az eredeti projekttel is haladnak, nyárra várható egy erősödés, most jó ára van viszonylag, én is most vásárolok rá a meglévőre pár darabot 🙂 HODL. 🙂

   • Bizony. a SONMban továbbra is nagyon bízom, nagyon jól teljesít a csapat és nagyon jó az after-ICO community managementjük is. Én személy szerint (a saját storymhoz is) sokat tanulok tőlük. Szintén az a kategóriás token amit bár befektetési (fast money) pénznek vettem, de időközben annyira beleszerettem, hogy longterm-hodl és “majd felhasználom” kategóriába csúszott az OMG és a ADX mellett. (Jó bevallom ott van mellette a CARDANO is, de tévedni ember dolog…)

 7. A Paycent kártyája elvileg már úton van az ügyfelekhez és a Fuzex is pár hónapon belül elérhető lesz.

 8. Elvileg a Payeer kártyát is fel lehet tölteni BTC-vel és ETH-val. Van is ilyen kártyám, de nem használtam sose. Majd lehet, hogy kipróbálom.

 9. Még nem rendeltem meg,de Litecoin alapon elvileg a Litepay kártyája is működik már:

  http://digitalcash.hu/2018/02/24/41-orszagban-indul-februar-26-litepay/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *