Lightning Network – visszapillantás és összegzés

Az elmúlt két hónapban igen sokat foglalkoztam és írtam is a Lightning Networkről. Talán időszerű most röviden összefoglalnom az eddigi tapasztalatokat, mivel arra jutottam, hogy egy rövid időre félrerakom a témát és az LN helyett egyéb technológiákra fókuszálok.

Ami mostanában ismerkedik a Bitcoinnal, annak egy nagyon gyors összefoglaló minderről.

A Lightning Network lényege, hogy payment channeleken keresztül tegye lehetővé a blockchain alapú kriptopénzek skálázási (párhuzamos tranzakciószám) és egyéb (pl. privacy) problémáinak orvoslását. Akit ennél mélyebben érdekel, annak belinkelem a téma kapcsán készült cikkemet, aminek alapját a január elején tartott Blokklánc Műhelyes előadásom adta. (-link-)

Kezdeném is gyorsan egy rövid körképpel:

 • LND (Go), Eclair (Java) és C-Lightning (C++) a három népszerű és többé kevésbé teljes LN implementáció. Ezek közül személy szerint az LND-t teszteltem aktívan és némileg érintőlegesen a C-Lightninget, viszont a community feedback alapján mindhárom nagyjából ugyanott tart. Apropó C-Lightning… Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért döntött úgy a Blockstream, hogy a saját LN implementációját C++-ban fejleszti. Elég csak belenézni a c-lightning support ticketekbe, hemzsegnek a “segfault” bejelentések… Értem én, hogy menő dolog C++-ban fejleszteni, de ma már azért lenne bőven olyan alternatív nyelv, ami lényegesen üzembiztosabb mission-critical és nyílt-internetes security kihívásokra és nem Java-nak hívják (lásd Rust vagy Scala). Nincs persze semmi bajom a C++-szal, közel 10 évet programoztam server-kliens módú elosztott környezetben C++ alapokon, de ha ma kellene tennem, akkor biztosan nem a C++-ot választanám, ahogy arra is igen komoly pénzt tennék, hogy ha ma böffenne fel Satoshinak, hogy kéne programozni egy Bitcoin nodeot, akkor ő sem C++-ban kezdené már el…
 • A Lightning Network hihetetlen módon, de tényleg működik, méghozzá kifejezetten stabilan. Azonban mindennek ellenére egy deszkamodell, amit a fejlesztők nagy része egyrészt kifejezetten nem ajánl éles működésre, sőt mi több semmilyen támogatást sem nyújtanak ehhez.
 • A támogatás hiánya még önmagában nem is lenne krízis, hiszen ha valaki eljut odáig, hogy LND-t futtasson, akkor csak rendelkezik némi szaktudással ehhez. Azonban ennél sokkal komoly érvágás, hogy az aktív fejlesztés miatt a kód folyamatosan változik és igen gyakran előfordul, hogy a kód olyan szinten változik, ami miatt a korábbi wallet vagy channel.db fileok invaliddál válnak. Szóval éles környezetben egy upgrade felér egy oroszrulettel.
 • Márpedig upgradelni kell, ha teszik, ha nem. Ha az ember nem követi a kódot, akkor hamar olyan helyzetbe kerülhet, hogy inkompatibilissé válik számára a hálózat nagy része.
 • Mivel semmi garancia nincs arra, hogy egy kód upgrade után fog bármi is működni, ezért minden egyes upgrade előtt le kell bontani az összes csatornát, kiszedni az éles bitcoinokat egy átmeneti tárcába, majd az új lnd-nél nulláról építeni a fundingot. Az elmúlt majd három hónapban ezt eddig 3x játszottal el, és mindhárom alkalommal beragadt a funding egy része (forced státuszba került). A legutóbbi ilyen beragadás ~2 hete történt, amikor is sikerült beragasztanom 0.08BTC-t, amik azóta is lockolva vannak. Ráadásul egy szoftverhiba miatt ha jól látom, akkor idén szeptemberig lockolva is lesz neki a nagy része…
 • Ezek a beragadások miatt volt már olyan, hogy párhuzamosan 3 különböző LND-t kellett futtatnom, hogy működjön is a “biznisz” és hozzá tudjak később férni a feloldódó fundingokhoz.

Apropó biznisz: Nyilván ezzel lepek meg legkevésbé bárkit is, de egyelőre azért inkább egy nagy játék a Lightning Network, mintsem egy hatalmas biznisz. A channel funding tranzakciók díjai miatt még mindig durván mínuszban van az eddigi egyenleg, holott azért amikor már 30 csatornám volt kiépítve, akkor csordogált át bőven kisebb értékű tranzakció a nodeomon. Persze ne legyünk telhetetlenek… Egyelőre az egész LN téma még egy nagy kutatás-fejlesztés.

A Lightning Network létjogosultsága kapcsán egyébként egészen pontosan az történt, amit január elején prognosztizáltam: A mempool varázslatos kiürülése erősen elvette a fókuszt a layer2 implementációkról, így perpillanat ott tartunk, hogy továbbra is egy igen szűk tech csoport foglalkozik az egész témával. Erre enged következtetni az is, hogy bár a nodeok száma az elmúlt hetekben is folyamatosan növekszik (hamarosan átlépi az 1000-et is!), de a nodeok közötti csatornák és a csatornák kapacitása immáron lassan egy hónapja stagnál…

A jelenlegi adaptációs ütem, szolgáltatások megjelenése és fejlesztői tervek fényében azt gondolom, hogy fél év múlva lesz időszerű újra elővennem a Lightning Network témát, hacsak ezen idő alatt nem történik valami olyan átütő erejű esemény, ami miatt újra prioritást nyer.

 

Bookmark the permalink.

11 Comments

 1. “A mempool varázslatos kiürülése erősen elvette a fókuszt a layer2 implementációkról”, vagyis tuzoltas volt az egesz: jott a tx spam, feek egekben erre gyorsan devek reszerol a talaljuk ki/takoljunk valami megoldast. Aztan ha jon a kov txspam vagy valami, akkor megint lesz kapkodas. Pedig most hogy megint fillerekert lehet tx-eket kuldeni, most lehetne tesztelni a channeleket (mert nem k* draga a nyitas/zaras)

  • Nem a devekre céloztam, hanem sokkal inkább a communityre. A dev-ek ugyanúgy überlelkesen fejlesztenek éjjel-nappal. Csak most hírtelen a közösség hullott ki újra a projekt mögül. A jó hír viszont, hogy ezúttal eljutottunk egy jól működő mainnetig, ami ugye soha korábban nem volt még. Ergo most van rá némi esély, hogy a következő scaling issuera már kész network lesz, amire folyamatosan kerülhetnek át esetleg szolgáltatások. Nyilván ez utóbbi inkább hiú ábránd, mintsem reális scenario, de reménykedni azért lehet 🙂

 2. Beragadt 200k Ft-od? Nekem most a hétvégén félmilió, amikor a maradék BCH-t vissza akartam rakni a cold-wallet-be, de elfelejtettem a coinomi app jelszavát, vagy egy óráig szenvedtem, mire összevariáltam. Mindig írd fel a feloldó jelszót egy darab papírra és jól rakd el, ez a tanulság.

 3. CryptoPresence

  Sajnos ez az oldal:
  http://lnstat.ideoflux.com/dashboard/db/lightning-network?refresh=5m&orgId=1

  bedobta a törülközőt. Pedig klassz volt a frissülő grafikonokra néha ránézni.

  A másik, amit itt említettél Variance:

  https://lnmainnet.gaben.win/#

  szép, látványos, de nagyon kevés adatot tartalmaz.

  Esetleg van valamilyen LN követő oldal?

 4. CryptoPresence

  Ez a legújabb cikk a témában, így ide írom, talán olvassa valaki.

  Egy nagyon lesújtó elemzés jelent meg LN-el kapcsolatban.

  https://thenextweb.com/hardfork/2018/06/26/lighting-network-transactions/

  Röviden a lényeg látszik a grafikonon. Megbízhatatlan az utalás.

  Ezt a véleményt/eredményt valamennyire helyreigazította egy LN-es fejlesztő.

  Ugyanakkor a kommentek között van egy elgondolkoztató vélemény, ami alapján tulajdonképpen illegális az LN használata – és részben ezért sem terjed a kívánt ütemben. Ezt bemásolom ide.

  Every time I read these articles about the Lightning Network, I see that they miss the point. The problem with the Lightning Network is not technical. It works great, as intended.

  The showstopper is that the Lightning Network is illegal to operate without a money transmission license. A money transmitter is someone who receives and transmits money to another person. There doesn’t seem to be a more clear definition of money transmission than a Lightning Network node. The money transmission licenses cost about $3m when I last calculated this.

  Our business will never run a node for this reason. Why would we, or anyone else, want to facilitate other people’s transactions for minimal or no profit and ridiculously high risks? The coin networks allow transactions to be processed without a third party between. If we wanted to receive money, we could just do so from the networks themselves, directly from the person, rather than through another node the person has sent the money through.

  The Lightning Network is seeing these low completion rates because nobody with any significant amount of money will take the legal risk of losing it all to fines for operating without a license. Meanwhile, licensed businesses can just accept bitcoin cash or litecoins or some other coin if the transaction fees get too high.

  The Core developers spent all this time creating a work of genius technically, but still fail to understand why the Lightning Network will never see widespread use.

  • Hááát azért ez a történet számos sebből vérzik. A cikk címe már eleve szenzációhajhász. Nevezetesen, hogy 300 dollárt csak 1% eséllyel lehet átküldeni. Ehhez azért nem árt tudni azt, hogy LN-en jelenleg a maximális átküldhető bitcoin mennyiség 0.042 bitcoin, aminek a fő oka, hogy az egész LN bétában van és a sok-sok különböző implementáció és platform sajátosság miatt úgy döntöttek a korai állapotban, hogy amíg bétában van addig max 32 bitnyi satoshit lehet rajta keresztül küldeni, hogy nehogy valahol az architektúra miatt legyen fail. Namost 0.042 bitcoin az a mai alacsony Bitcoin árfolyamon egyébként 250 dollárnak felel meg. Tehát az, hogy 1% eséllyel megy csak át a 300 dollár az spontán valótlanság, mivel annak 0%-os eséllyel lehet csak átmenni. Persze ehhez a roppantul fenszi cikkhez meg kellett várni, hogy a bitcoin árfolyama 6000 dollárra essen…

   A money transmission engedély egy nagyon régóta előrángatott érv. Egyetlen apróság van csak ezzel az érvvel, amit minden anti-LN propagátor elfelejt: A money transmission engedély egyrészt NEM csak definiálja, hogy mi minősül ‘money’-nek, de fel is sorolja azokat és minő érdekesség: ebben a listában valahogy pont nem szerepel a Bitcoin. Sőt ez igazából a világ néhány országát leszámítva SEHOL nem minősül pénznek, tehát ennek megfelelően bárki a világon boldogan tehet vele amit akar…

   • CryptoPresence

    Köszönöm a gyors egyértelműsítést. Kár, hogy a nagyvilág nem olvas téged. Talán akkor az árfolyam mostani legörbülése elkerülhető lett volna. Simán lehet ez a cikk is az oka.

    • Igen valószínűtlen, hogy az én irományom befolyásolhatná az árfolyamokat, de szintén nem gondolom, hogy egy thenextweb-es cikk is bármit befolyásolna. A bitcoin ára soha nem múlt a technológián. Tavaly amikor az egész fee modell összeomlott, akkor is boldogan szárnyalt tovább az árfolyam 10k-ról 19k-ra. Most, hogy egyébként egyre komolyabb a Lightning Network adaptációja (szemben a fentebbi cikk valótlanságaival…) most pedig lefelé megy. Nem a technológia mozgatja a befektetési hajlandóságot.

 5. rég volt már poszt vagy bármi lightningról azért itt kiemelném, hogy meg van a 100btc hálózati kapacitás.

  (+1 működő LN stat oldal)
  https://1ml.com/

  + coingate elérhetővé teszi az LN fizetést a 4000 kereskedője számára aki használja a szolgáltatását.

  https://www.forbes.com/sites/billybambrough/2018/09/05/bitcoin-adoption-is-getting-a-massive-lightning-network-boost/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *