Hasznos tanácsok mining rig építéshez

A GPU alapú crpytocurrency bányászat lényege, hogy minél magasabb bányászati sebességet tudj kicsikarni egy konkrét mining rigből  a lehető legkevesebb W teljesítmény mellett. A mining rig mint kifejezés ugye abból az időből származik, amikor még a bitcoint is GPU-val bányászták és elkezdték elkezdeni összerakni a speciálisan bányászathoz kialakított gépeket. Nyilván adja magát, hogy egy egységnyi alaplap+CPU+memória kombó esetén (sunken cost) minél több alacsony energiaigényű GPU-t rakunk bele a gépbe, annál hatékonyabb lesz a végtermék. Ennek azonban számos fizikai korlátozó tényezője van. Ezen korlátozó tényezők feloldására szintén számos, jellemzően barkács módszer áll rendelkezésre.

Mielőtt azonban ezekbe belekezdenék, ez nagyon fontos dologra hívnám fel mindenki figyelmét: szándékosan használtam a “barkács” kifejezést. Minden az informatikában minimálisan is járatos ember pontosan tudja, hogy még a legjobb alaplapokba sem lehet fizikailag belerakni 2-3 GPU-nál többet, hiszen adott a PCIe portok száma és a kártyák fizikai mérete (vastagsága). Ezen limitációkat azonban fel lehet oldani, viszont ezt mindenki csak a saját felelősségére tegye és legyen tisztában azzal, hogy mivel játszik. Saját szakállra történő mining rig építése nagyon komoly stresszfaktorral jár, hiszen alapvetően nem arra tervezik ezeket az eszközökre, amire használni akarjuk, éppen ezért FONTOS, hogy minden egyes kritikus lépésnél jól gondoljuk meg a szükséges óvintézkedéseket. Soha ne rángasd ki a PCIe raisereket menet közben a gépből. Ha több PSU-t használsz a sok GPU megtáplálásához, akkor szinkronizáld a PSUkat késleltető kapcsolóval. És ami a legfontosabb: NE PÁNIKOLJ és NE KAPKODJ. Lehet, hogy elbuksz egy óra mining időt egy-egy probléma végiggondolása és megoldása miatt, de ha a mérleg másik oldalán az van, hogy pl kisütöd az alaplapodat, vagy mondjuk kivégzel egy vagy több százezer forintos GPU-t… Ugye nem kell folytatnom.

Szóval most, hogy elűztem mindenkit akiben eddig a mining rig építés gondolata felmerült, lássuk a konkrétumokat. Ebben a cikkben a mining rig GPU-hoz kapcsolódó témáival fogok foglalkozni. (némi csapongással)

Kezdjük azzal a ténnyel, hogy akkor jó egy mining rig, ha a legtöbbet hozzuk ki belőle. Ehhez a lehető legtöbb GPU-t kell beleraknunk. GPU kapcsán felejtsük el a TOP brand GPU-kat. Nagyon trendi (én is beleszaladtam…) a GeForce 1080Ti kártya a maga 11Gb memóriájával, ki is lehet hajtani belőle 700+ Sol/sec feletti ZEC bányászati teljesítményt 250W fogyasztás mellett, azonban a közel 300ezer forintos végfelhasználói árával szemben ott van alternatívaként a GeForce 1060 (szigorúan 6Gb-os!!!) GTX kártya, ami ugyan csak szerény 300-310 Sol/sec-et termel, cserébe viszont kijön 70k+áfából és 85-95W energiaigénye van. Ki lehet matekozni, hogy melyik éri meg jobban. Arról nem beszélve, hogy a 1080Ti-nek két darab “6-pin male” csatlakozó kell a betáplálásához, ami a PSU (tápegység) tervezése szempontjából komoly limitációkat jelenthet. A mai napon (2017. május közepe) a legjobb kártyák a sebesség, energiaigény és ár szempontjából:

  • Nvidia esetén a 1060-as széria OC darabjai 6Gb DDR5 kialakításban és lehetőleg dual ventillátoros kialakításban. Én Gigabyteokat használok, de állítólag az EVGA 1060-as kártyái produkálják ebben a termékvonalban a legjobb teljesítmény mutatót.
  • AMD/ATI Radeon esetén szintén nem érdemes az R9 Fury szériába beruházni, bőven elég az SAPPHIRE NITRO RX 480 8 Gb kártya.

PCIe (PCI Express) portok kiemelése (PCIe raiser)

Csak, hogy tovább mantrázzam: A cél, hogy minél több GPU-t rakjunk a rig-be. Ezek csatlakoztatására az alaplapi PCIe portok alkalmasak. Mindegy, hogy rövid PCIe x1, vagy hosszú PCIe x4,x8,x16 portunk van, mind jó a bányászathoz. Ami fontos viszont, hogy MINDNEK saját áramellátása legyen, néhány (főleg DELL) alaplap fizikailag letíltja a PCIe portokat, ha azok össz energia felvétel meghalad egy adott értéket. Ha bányászathoz akarsz  alaplapot venni, akkor érdemes utána nézni, hogy az adott alaplapon az összes PCIe port külön van-e huzalozva. Egyébként a legtöbb modern alaplap esetén ez már adott, de persze mellé lehet nyúlni.

[commercial_break]

Alapelv, hogy bármi jó, amira rá van aggatva a “gaming” jelző, csak legyen benne bőven PCIe port. A legtöbb gaming alaplapon ma már van 5 PCIe port, de a 6 sem ritka és akad 7 portos alaplap is. Ezeket a portokat egy ügyes kis BARKÁCS szerkezettel lehet kihozni, ez a: PCIe 1x-16x raiser kártya:

A kisebb pöcköt dugod az alaplapra, a nagyobb lapra pedig rakod a GPU-t, a kettő között egy USB3.1 kábel viszi a jeleket. A mining szempontjából nem érdekes, hogy a kártya 1x vagy 16x-es portban van, ugyanazzal a sebességgel fog menni, tehát nem érdemes az alaplapra dugni akár egy kártyát is, mindet érdemes raiseren keresztül csatolni, mivel így jobban elhelyezhetők és jobban kezelhető a termelt hő elvezetése is. A cuccot meg lehet rendelni ebayről vagy aliexpressről is, ami átlag 30 napon belül meg is jön. Ha valakinek instant kell, akkor lehet itthon (Budapest) találni olyan üzletet, ahol meg tudják oldani másnapra a beszerzést. Bár nem a reklám helye, de eddig én a PClandból szereztem be ezeket. Azért is írom ki a nevüket, mivel pont tegnap borítottam ki őket egy 5db-os rendeléssel, ami kapcsán jelezték, hogy úgy egyébként a nagykerben ezek voltak az utolsó darabok és beszűntetik ennek a további értékesítését. Mindettől függetlenül vannak egyéb gyors beszerzési források itthon is és hátha ők is átgondolják ezt, ha már reklámozom őket 🙂

Platform adta fizikai határok

Fontos megjegyeznem, hogy Windows 7 (64bit) alap esetben MAX 4 GPU-t tud kezelni, amit valamilyen (általam soha nem használt) driverrel 5-re lehet növelni. A Windows 10 esetében ez a limit már alapból 5, amit szintén valamilyen barkács driverrel 6,7 vagy akár nyolcig lehet felnyomni. Ezzel szemben a linuxos miner disztribúciók (ethOS vagy lubuntu) ilyen limitációkat nem tartalmaznak, elvileg 16 GPU-ig (ugye ez a fizikai hajára a PCIe x16 miatt) tudnak működni. De erről picit később… az lesz ám az igazi barkácsolás…

Tápellátási tükkök

A PSU a mining rig lelke. Ha így néz ki a PSU-d, akkor MOST felejtsd el, hogy te mining riget akarsz építeni. Ez a PSU arra jó, hogy elhajtsa a desktop gépedet és talán ki lehet belőle csirakni egy GPU-nyi áramot, de a peak áramfelvételeket már rosszul kezeli és… szóval NE.

Számold ki, hogy mennyi lesz a gép watt igénye és ahhoz mérten vegyél egy lehetőleg moduláris PSU-t, amiben hosszú 6-pin male csatlakozók vannak. EVGA G2-es (1000,1200W) szériája elég miner friendly, de bármi jó, aminek minimum 80+ BRONZE (vagy inkább 80+ GOLD) minősítése van.

Mi van akkor, ha pont kellene egy kis extra kakaó, vagy pl mégis nekifogsz 6-7db R9 Fury/1080Ti-ből miner riget építeni, amiknek az energia igénye meghaladja az elérhető PSU plafonokat? (Vagy úgy döntesz, hogy ne dumáljon neked senki, márpedig te akkor is két darab a fenti képen látható kukás psu-ból akarsz meghajtani 6 GPU-t). Na erre találták ki a PSU interlink időzítőket. Ezekre szintén egy konkrét BARKÁCS megoldás az Add2PSU terméket:

A használata pofon egyszerű: az elsődleges táp egyik molex (4pin) csatlakozóját beledugod a képen az alul látható molex anya csatlakozóba, felülre pedig bedugod a másodlagos PSU ATX csatlakozóját. A nyákon található kicsi IC gondoskodik arról, hogy megfelelően időzítve induljon a másodlagos PSU, továbbá a nyák gondoskodik arról, hogy a két PSU között semmilyen szinten ne legyen kapcsolat, így nem tudják egymást megölni. További ilyen Add2PSU eszközökkel stackelhetők a PSU-t, így akár 3-4 PSU is összeköthető. Határ a csillagos ég.. Na meg a villanyóra.

Ha ilyesmire adod a fejed, akkor amire viszont érdemes figyelni: a másodlagos PSU-t lehetőleg csak arra haszáld, hogy a videókártyák extra áramforrását biztosítsa (6-pin male). VÉTLENÜL se dugd rá a másodlagos PSU szabad molexeire pl a PCIe risereket. Minden ami az alaplaphoz és a gép működéséhez kell, az férjen el az elsődleges PSU-n.

Server PSU (Dell DL580 G5 vagy HP hasonló termékek)

Van a Dell-nek egy server PSU-ja, ami igen közkedvel a minerek körében egy spéci modding panel (Parallelminer X6 Breakout board adapter) miatt:

8 db 6-pin male csatlakozót lehet belőle kicsikarni, amivel ugye 6 egy csatlakozós, vagy 3 két csatlakozós GPU-t lehet meghajtani.

 

Plusz egy agyrém: PCIe switch, multiplicator

Korábban cikkben írtam, hogy elvileg egy alaplapra akár 16 GPU-t is lehetne csatkoztatni a PCIe x16 protokoll miatt. Ilyen alaplap legjobb tudomásom szerint nincs, ellenben az okos néhány leleményes szakember összerakott egy eszközt, amit szintén ebayen és aliexpressen is potom pénzekért lehet kapni. Megtalálni ilyen néven tudjátok “PCIe 1x to 3 1x”. Valami ilyesmit kell keresni:

Van belőle egyébként 4 portos kivitel is, tehát ami 1 db 1x portból csinál 4 db PCIe 1x portot.

Az eszköz elfogadottsága miner körökben eléggé vegyes. A kártya gyakorlatilag egy mini PCIe switchként működik. Láttam már sikeres interpretációkat mind windows, mint linux platformon is, de a legtöbben inkább azt jelzik, hogy nem működik. Ezzel a megoldással már láttam 8 GPU-s riget is, de a fő felhasználása egyébként nem a határok ilyen jellegű feszegetése, sokkal inkább az egy GPU-ra jutó nettó “sunken cost” csökkentése. Hiszen a 6-7 PCIe portos alaplapok, mig hozzájuk képest töredékáron lehet szerezni kikukázott 2-3 portos alaplapokat, régi (pl 2nd gen intel) processzorokkal, olcsó DDR3 memóriákkal, stb. Ez ilyen gépbe berakott 4 portos PCIe switch segítségével (ha minden csillagállás rendben van…) máris lehet csinálni egy 6 GPU-s miner riget.

Nagyjából ennyit gondoltam volna kiírni magamból a GPU és a miner rig építés kapcsán. Ha bármi észrevétel vagy kérdés merül fel, akkor használd alább a comment szekciót. Ha tetszett a cikk, akkor pedig nyomj rá a “Recommend” gombra, hátha mást is érdekelne.

Bookmark the permalink.

10 Comments

  1. Kedves Gábor, pár hónapja követem a cryptocurrency piacot és sikerült már megcsípnem pár jó beszállót Bitcoinon és azon gondolkotam hogy ennek a hasznát egy bányászgépbe fektetném. Több dolgot is olvastam már ezzel kapcsolatosan és ímg a blogodra nem akadtam megvoltam győződve hogy egy 6 AMD 580-as egységgel felvértezett gépet fogok beüzemelni. Azonban ahogy szétnéztem a piacon több 3-5 hetes szállítási idővel tudná ezeket a kártyákat bárki is behozni az országba. Aztán végigolvasva a cikkeidet és hogy te elsősorban Nvidia kártyákkal dolgozol,elsősorban az Ethereum láz vitt rá a dologra de az a gyanúm hogy a difficulty hamarosan meg fogja haladni azt a szintet hogy profitábilisan lehessen bányászni, ezért egy olyan riget szeretnék összerakni ami ha nem is optimálisan de legalábbis több fajta coin bányászásához lenne megfelelő. Sajnos az algoritmusokat még tanulom hogy melyik lenne a legmegfelelőbb melyik kártyához illetve coinhoz.

    Azonban példaként a digibytet említeném ami 5 féle algoritmussal bányászható és megtalálható benne olyan ami AMD-vel és ami NVIDIA kártyával is optimálisan bányászható. A kérdésem az lenne hogy 2.000 euro környékén milyen alkatrészek felé nézegessek? Láttam hogy árérték arányban talán az ASUS dual series 1060 lenne a legjobb. De nem tudom hogy ezzel a populáris coinokat lehetne- bányászni. Pl Sia,Monero,Dash.
    Válaszod előre is köszönöm,
    Péter

    • Szia. Valóban lehetetlen AMD kártyákat beszerezni. A 3-5 hetes vállalás legtöbb esetben csak egy sacc, amit ha jobban megpiszkál az ember, akkor azt a választ kapja, hogy “fogalmuk sincs” a reális szállítási időről. Mára egyébként az Nvidia kapcsán sem sokkal jobb a helyzet. A nagykerek üresen konganak. Pont ma voltak két nagykerben is és a polcok amik általában rogyásig vannak a 10-es széria kártyáival, azokon most igencsak nagy az űr.
      Egyik ismerősömmel éppen kb 30 kártyát próbálunk felhajtani (a fele már megvan), de nem kis kihívás, konkrétan vidéki üzleteket telefonálgatunk végig és csípünk el egy-egy kártyát, amit futárral hozatunk el.
      Készült egy külön cikk egyébként az nVidia 10-es széria ár/érték arányáról kártyánként: https://variance.hu/2017/06/07/nvidia-10-es-szeria-teszt-melyik-kartya-a-legjobb-zcash-banyaszathoz/
      Amire érdemes figyelni, ha Ethereumban is gondolkodsz: Az nvidia jelenlegi csúcs gamer kártyái (1080 és 1080Ti) már GDDR5X memóriával vannak szerelve, amiket a jelenlegi etherhash minerek rosszul kezelnek, emiatt igen karcsú rajtuk a termelés. Éppen ezért, ha valaki igazán multi-coinos miner riget akar építeni ma, annak a 1070-es szériát tudom ajánlani, azzal most nem nagyon lehet melléfogni.

  2. Szia. nVidia kártyával tesztelted a PCI-e hub -ot?
    Több helyen olvastam, hogy azzal nem megy.

    • Én is több helyen olvastam ezt. Be van rendelve egyékbént egy ilyen PCI-e hub, ami elvileg már meg is érkezett, jövő hét közepén tudom elhozni és kipróbálni. Utána okosabb leszek, jelzem ha sikerült kipróbálni, jutni bármi is.

  3. Sajnos a 3-as PCIe hub nem akar működni Nvidia kártyákkal. Az AMD kártyák viszont szépen elketyegnek benne. Tesztjeim alapján, akár sorba kötve is működik 2db PCIe hub 😉

  4. Szia Variance!

    Ha most építenél Rog-ot, milyen GPU-kat tennél bele?
    Nagyon gyorsan változnak az árak a GPU és a kriptopénz piacon is…

    Köszi előre is,
    A

    • Öszintén? Én most leginkább semmilyen rig-et nem építenék. A kártyák ára közel duplájára nőtt a folyamatos hiány miatt, emellett a ZEC és a többi vezető cryptopénz árfolyama erősen korrekcióban van az őszre várható komolyabb skálázási változások miatt. Mindemelett a difficulty pl a ZEC kapcsán közel 2,5x-esére nőtt. A májusban megépített rig-ek mára már közel kitermelték az árukat. Arról nem is beszélve, hogy a májusban megvett kártyákat most HASZNÁLTAN 20-30%-kal drágábban el lehet adni, főleg ha egyben adod egy egész RIG-nyit, akkora a kereslet.

      Ehhez képest, ha konstansnak vesszük mint az árfolyamot, mind a difficulty-t (amit nyilván balgaság konstansnak venni), akkor is közel 10 hónap alatt tudja visszahozni az árát akár egy 1060-as, akár egy 1080-as.

      Aki MOST kezd RIG építésbe annak egyetlen reménye a segwit aktiválást követő brutális árrobbanás okozta pozitív piaci hatás lehet. Ennek megfelelően el kell felejteni a ROI-t és egyetlen cél az lehet, hogy minél több ZEC-et vagy Ethert termeljen a RIG. Ennek megfelelően ZCash kapcsán ha MA építenék RIG-et és maximálisan hinnék abban, hogy egy éven belül akár 1000USD felett is lehet a ZEC, akkor minden bizonnyal vízhűtéses 1080Ti 11Gb-okat raknák a RIG-be és üveghangon hajtanám őket folyamatos felügyelet mellett és a megtermelt ZEC-eket egy privát walletben tartanám, hogy még csak véletlenül sem remeghessek meg egy árfolyam peaknél.

      • Köszönöm a gyors és őszinte választ!

        Ezek szerint bölcsebb dolog most már inkább kereskedni RIG építés helyett. ZEC vagy Ether várhatóan jövőre sem lesz olcsóbb, annyian bányásszák éppen, ugye?

        Egyébként 75 eFT körül gondoltam venni 6db 1060 DUAL 3GB-s karit (Gigabyte), az 1-2%-os banki kamatokhoz képest még ebben a nyüzsiben is jó ötletnek tűnt (1,5 éves korukban garival terveztem eladni őket, addigra meg hátha mégis ROI közelben lennék, és akkor a használt ár a nettó hozam…

  5. Helló integrált processzoros alaplapra pl: ASRock J3455M érdemes riget építeni?(egyenlőre 2 kártyás)
    GPU bányászatnál mennyire számít a cpu és aRam?

    Válaszát előre is köszönöm!

  6. Nagyon hasznos cikk, talán az egyik leghasznosabb, amit tudni kell a bányászásról. Annyiban javítanám ki a cikket, hogy a PCIe switch multiplicatorből már vannak 16 portos támogatásúak is. Ha bányászásról van szó, akkor végülis nem számít a portok száma, mert a videókártya teljesítménye van “bérbe adva” és abból táplálkozik, de pl. játék esetén gyorsabban történik az adatáramlás (3.0 -ás esetén max 16.000 Mb/s).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *