Bitcoin: Az elmúlt bő egy hét margójára…

Lassan lecseng a Bitcoin legújabb összeomlásának, megsemmisülésének és végérvényes elértéktelenedésének története is. Bár továbbra is tartom magam ahhoz, hogy még csak a B. elliott hullámnál tartunk és lesz itt egy C is a nagy felugrás és esetleges újabb ATH-k előtt, de kétségtelenül igaz, hogy látványosan ellőtte mindenki az összes puskaporát, ráadásul egyértelmű jelei vannak annak, hogy a nagy halak is elkezdtek újra pozícióba lépni a Bitcoin tőzsdéket. A twitteren most pörgő anyagok közül talán az a kép a legviccesebb ami a Stockholmi Nasdaq-on bevezetett Bitcoin ETN (Exchange-Traded note) statisztikát mutatja. A teljes képeket megnézheted Tone Vays twittjében, de kimásolnám ide a tegnapi napon legtöbb Bitcoin ETN-t vásároló befektetők rangsorát:

 • Morgan Stanley (165786db)
 • Nördnet Bank AB (159868db)
 • Avanza Bank AB (180874db)
 • JP Morgan Securities Ltd (19102db)

Ennél talán csak a második kép viccesebb, ahol pontosan lehet látni, hogy kik is vásárolták végig a 17:24-es mélypontot. A listát eléggé uralja a JPMorgan, de a JPMorganhez képest is komolyabbat villantott a Morgan Stanley, akik az aznapi 7633db eladott egységükre vásároltak 165ezer ETN-t. Azt hiszem megvan a karácsonyi bónusz sokaknak most. Persze senki ne gondolja, hogy akár a Morgan S, akár a JP Morgan, ezeket az ETN-eket saját magának veszi. Itt nyilván arról van szó, hogy a nagybankok nagy ügyfelei megadták a megbízásokat, melyeket az ügyeskezű ügynökök folyamatosan bonyolítanak. Ennyit arról, hogy a JP Morgan ügyfelei mennyire adnak számlavezető bankuk vezérének intő és óvó szavaira.

Vajon milyen érzés lehet a szabad pénzügyi világ egyik legnagyobb alakjának (J. Dimon) az a tudat, hogy miközben hangosan ordibálja a csalást a Bitcoinra, addig ügyes kis traderei két pofára vásárolják azt általa földbe döngölt árfolyamot? Őszintén? Semmilyen… Megtörli a szája szélét és máris újabb céltáblát talál magának, mi lesz vajon a következő most, hogy az amerikai gazdaság újra romokban van és államadósságuk újra elérte a plafont? Naná, hogy időszerű lenne már egy újabb gazdasági világválság amit követően újra állami pénzből kell megmenteni az olyan nagybankokat, mint a JP vagy a Morgan Stanley. Persze addigra nekik már nagyon sok Bitcoinjuk lesz… Ez egy ilyen világ, nem volt ez másként 10 éve sem, nem lesz ez másként most sem.

Persze ne írjuk ezt a történetet csak Dimon és a JP számlájára. Ők csak jókor voltak jó helyen és jó irányba kiabáltak. Itt van ugye a kínai történet. Tegnap menetrend szerint bejelentette a ViaBTC is a zárórát, majd jött a Huobi és az OKCoin bejenetése is, mely szerint felfüggesztik az RMB(CNY) alapú kereskedéseket. Majd láss csodát, egy aranyhal értelmi színvonalát és emlékezőképességét megszégyenítő módon ma máris jött a hír egyenesen a caixinről, mely szerint a szabályozó hatóságok aktívan dolgoznak azon, hogy hamarosan több platform is megkapja az engedélyt a crypto tőzsde üzemeltetésre. Ezzel homlokegyenest ellentétes igyekezetre utal azon ma kikerült információk, mely szerint a kínai hatóságok akítvan dolgoznak a kínán kívüli bitcoin exchangek és úgy egyébként az egész peer-to-peer hálózat elérhetetlenné tételén (meg nem erősített forrás). Itt főleg a második rész (p2p block) az izgalmas. A második doksi alján látszanak a bitcoin seed DNS serverek listái, ha ezeket valóban blockolják IP, DNS szinten, akkor onnantól csak preparált bitcoin nodeokkal lehet majd csatlakozni Kínából a bitcoin hálózathoz. Kivéve persze, ha valaki nemes egyszerűséggel RPC-n keresztül felsorol néhány “baráti” (értsd nem tiltott) full node szervert. A peer-to-peer hálózatok elleni harc nagyfokú tudatlanságot feltételez. Tény, hogy a DNS seed serverek IP szintű tiltásával működésképtelenné lehet tenni a kínai nodeokat, azonban ezeket könnyedén át lehet konfigurálni.

Lehet tételesen is blokkolni az összes nodeot, ami úgy egyébként 9055 node perpillanat. Ez azonban nagyjából egyet jelentenie a Bitcoin  jégkorszakával… Pont ez miatt kezeljük ezt az egész információt egy óriási nagy potenciális pletykának. Bár tegyük ezt azzal a megjegyzéssel, hogy az elmúlt két hét Kínát érintő pletykái tételesen megerősítésre kerültek.

Az elmúlt egy hétben bennem többször is felvetődött a kérdés, hogy vajon miért is tud Kína ennyire komoly hatást gyakorolni a crypto piacokra, főleg azok piaci árára? A logikus válasz a volumen lenne és ez egyébként teljesen igaz is volt idén januárig, hiszen ha rátekintünk az alábbi ábrára, akkor pontosan látatjuk, hogy mennyire kulcsfontosságú volt Kínai a Bitcoin kereskedésében:

forrás: coindesk.com

2015 és 2016-ban voltak olyan napok amikor a Bitcoin forgalmának több mint 90%-a CNY pénznemben zajlott. A hatalmas volumen fő oka az volt, hogy a három nagy kínai Bitcoin tőzsdén (BTCC, Huobi és OKCoin) konkrétan 0%-os költséggel lehetett kereskedni a Bitcoinnal. Ennek hatására egyes tőzsdéken akár a napi 1 millió bitcoinnyi volumen sem volt ritka. Történetnek akkor szintén a PBoC vetett véget, amikor kötelezte mindhárom tőzsdét a fix 0.2%-os fee bevezetésre, ami drasztikusan csökkentette mindhárom tőzsde napi forgalmát és ezáltal hozzájárul a Bitcoin stabilizálódásához is. Ennél is érdekesebb ha csak az idei évre szűkítjük a nézetet:

forrás: coindesk.com

Mint látható az ábrán az év nagy részében a kínai yuanban nominált bitcoin tőzsdei kereskedése alig érte el a 10%-ot.Ellenben jelentősen megerősödött a Japán és a Dél-Koreai szerepvállalás és az USD alapú kereskedés is minimális növekedést mutat.

Tehát a probléma biztosan nem a volumennel van. Nem feltétlenül lenne drasztikus hatással a piacra, ha eltűnne a kínai kereskedés volumene. A gond sokkal inkább azzal van, hogy a kínai szabályozók retorikája (pontosabban az azokhoz kapcsolódó kommunikációs csatornák) nem annyira a Bitcoin kereskedésével szembeni fellépést sürgeti – ez csak eszköz -, sokkal inkább a célkeresztbe maga a Bitcoin hálózat kezd kerülni. A héten több olyan hír is napvilágot látott mely szerint az ellenség a Bitcoin, előbb a CNY-crypto keresztárfolyamok kerültek tiltásra, majd előkerült az USDT-hez hasonló lokális cryptopénz ötlete (OnChain?), és végül inkább bezárják az összes tőzsdét biztos ami biztos. Erre hab a tortán, hogy a legfrissebb pletykák szerint, nem csak, hogy tiltják a határon túli exchangek elérését, de még protokoll szinten is tiltani akarják az egész Bitcoint a határon belül.

Ez utóbbi az ami rövidtávon újabb komoly turbulenciákat okozhat, hiszen:

 • A Bitcoin hálózathoz tartozó hashing power 60-70%-a Kínán belül üzemelő mining pooloktól származik.
 • Ez előbbi pont miatt a nagy kínai bitcoin üzletben érintett vállalkozások vélhetően tetemes mennyiségű Bitcoin tartalékokon csücsülnek.

Korai még azon spekulálni, hogy miként fog mindez hatni a piacokra. Ami már most látszik: A 25%-ot is meghaladó napon belüli árfolyam növekedést sikeresen megtörte az egyelőre meg nem erősített hír a Bitcoin teljes banolásáról. Hétfőig nyilvánvalóan nem is várható semmilyen hivatalos megerősítés. Kétségtelenül óramű pontosságú az időzítés, újra hétvégén kerülnek elő a pletykák. Az időzítéshez még egy apró adalék: Október 17-én tartja a kínai kommunista párt az éves nagy kongresszusát. Jellemzően (a korábbi évek tapasztalatai alapján) az ezt megelőző hónap során szokták a legnagyobb történeteket előre “elrendezni”.

Hogy rövidtávon mindez milyen szintű katasztrófákat okozhat, azt talán felesleges is ecsetelni, akár komolyabb (Bitcoin) hálózati fennakadások is történhetnek. Kb 7 napon belül esedékes a Bitcoin következő difficulty adjustmentje, mely a mostani kalkulációk szerint 20%-ot is meghaladó mértékben fogja módosítani a Bitcoin hashing difficultyját, ez azt jelenti, hogy az biztosan meg fogja haladni a 1,000G-t.

Egy (esetlegesen) a jövőhét végére időzített Great China Firewall DPI ruleset állítás azt eredményezné, hogy úgy növekedik meg a Bitoin hálózat difficultyja 20%-al, hogy ezzel párhuzamosan kiesik a bányászok közel 60%-a.

[commercial_break]

Augusztusban volt szerencsén már kipróbálni, hogy milyen az amikor az összes kínai bányász faképnél hagyja Bitcoint networköt (a Bitcoin Cash miatt…). Nagyjából hasonlóra lehet készülni. Óránként talán ha lesz 1-2 block. Így kell végig szenvedni a soron következő 2016 blockot, ami várhatóan szépen ki is fog tartani a novemberi SegWit2X-es határidőig.

Persze ez már egy másik történet, térjünk vissza minderre akkor, ha hivatalosan is megerősítésre kerül a Bitcoin hálózat kitiltása a nagy és vörös kínai népi anarchikus köztársaságból. Hogy ez mennyire reális? Ezt a kérdést biztos sokan feltettél maguknak akkor, amikor felröppent a híre annak, hogy Kínai kitiltja a Google-t, Gmail-t, YouTubeot, Facebookot, Twittert, sőt a Wikipédiát is… És természetesen mindezek mindegyikének lokális másolata a mai napig elérhető Kínából (WeChat, QQ, stb.), melyek csak annyiban különböznek az előbb felsorolt social médiáktól, hogy központilag van kontrollálva rajta minden információ és csak valós személyi adatokkal lehet regisztrálni és minden virtuális identitás mögött központilag beazonosítható fizikai személy kell, hogy legyen. Persze a social médiák kitiltása egy dolog, egy irányító szervezet nélküli peer-to-peer hálózat kitiltása pedig egy másik dolog, különösen, ha a nodeok szinkronizálása immáron akár műholdakon keresztül is lehetséges.

Újabb izgalmas időszak vár ránk. Ahogy azt George R. R. Martin mondotta: “A halott történelmet tintával írják, az élőt viszont vérrel.”

#Update: Máris terjegynek olyan pletykák, hogy a nagy kínai tűzfal tilt minden olyan TCP forgalmat ami a 0xD9B4BEF9 4 byte-os sorozattal kezdődik. Ez a byte sorozat a Bitcoin blockok első 4 byteja, ami gyakorlatilag a block verzióját jelzi.

Bookmark the permalink.

22 Comments

 1. Húúú, egyre izgalmasabb idők jönnek.
  Pedig csak annyi volt műsoron, hogy augusztus 1: Hard Fork, aug. közepe-vége: Segwit, november: Segwit2x.
  Ehhez képest az egész őszt végig lehet drukkolni.

  Vajon a BCH Corp. most mennyi teherautóval próbál kimenekülni? Ha egyáltalán tud. Vagy akar.
  Ha bennragad náluk egy csomó Bitcoin, az árfelhajtó hatású, nem?

  • Pont ez az ami a leginkább zavarba ejtő a történetben, a bitcoin nem tud bent ragadni… A bitcoin nincs fizikai helyzet kötve. Akinek persze van 0,5BTC-je és belső Kínában lakik, arra rá lehet fogni, hogy “bent ragad”, de akinek van több ezer BTC-je, mert mondjuk bányászik évek óta és HODL-ol az a mai hírek hallatán max csak furán felhúzza a szemöldökét és értetlenkedik a PBoC és a Kommunista párt zavarán. Ha meg is születnek ezek a rendelkezések az a gyakorlatban csak annyit eredményezhet, hogy Kínában nem lehet full nodeot üzemeltetni (vagyis csak nehezen). A coinok nincsennek helyhez kötve, a világ bármelyik pontjáról szabadon tudsz velük rendelkezni ha megvan a privát kulcsod hozzá. Vajon mennyi idő alatt fognak elkészülni egy olyan HTLC-k (Hashed Time Lock Contractok), amikkel a kínai bitcoin tulajdonosok úgy tudnak bitcoin ügyleteket bonyolítani közvetítő félen keresztül, hogy ahhoz nem kell kiadniuk harmadik fél felé a privát kulcsaikat és nem is kell elérniük akár csak egy nodeot sem. Arról nem is beszélve, hogy a Lightning Network totálisan kikerüli az egész blocklánc történetet, a kínai btc tulajdonosnak csak annyit kell tennie, hogy a legközelebbi külföldi látogatásánál köt egy nagyobb LN hubbal egy jelentősebb összegű LN multi-sign kontraktust, amiben megnyitják a payment channelt, majd ezt követően boldogan tud otthonról venni-eladni bármit úgy, hogy egyébként technológiailag is blockolva van az egész blockhain, majd X hónap múlva zárolja a csatornát és realizálja a trazakciókat…

 2. George R. R. Martin mondotta azt is vala, hogy: Minden repülés zuhanással kezdődik.
  ░░░░░░▄▀░░░░░░░░░░▄▀▀▄▀▄░░░░░
  ░░░░▄▀░░░░░░░░░░▄▀░░██▄▀▄░░░░
  ░░░▄▀░░▄▀▀▀▄░░░░█░░░▀▀░█▀▄░░░
  ░░░█░░█▄▄░░░█░░░▀▄░░░░░▐░█░░░
  ░░▐▌░░█▀▀░░▄▀░░░░░▀▄▄▄▄▀░░█░░
  ░░▐▌░░█░░░▄▀░░░░░░░░░░░░░░█░░
  ░░▐▌░░░▀▀▀░░░░░░░░░░░░░░░░▐▌░
  ░░▐▌░░░░░░░░░▄░░░░░█░░░░░░▐▌░
  ░░░█░░░░░░░░░▀█▄░░▄█░░░░░░▐▌░
  ░░░▐▌░░░░░░░░░░▀▀▀▀░░░░░░░▐▌░

 3. Egy érdekes gondolatmenet.
  Ha jól értem, Kína most túszul ejtheti a Bitcoint.

  Will china successfully steal bitcoin from the rest of the world?

  https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/70j0dy/will_china_successfully_steal_bitcoin_from_the/

 4. Valaki árulja el nekem, miért nem látunk túl a Bitcoinon? Úgy értem az egyetlen nyilvánvaló okot leszámítva, hogy a legrégebbi/legjobban elterjedt kriptopénz.
  Csomó (véleményem szerint) sokkal életképesebb kriptopénz létezik, ami alkalmasabb volna a helyettesítésére. Ez a sok pánikkeltés amiből már gondolom nem csak nekem van elegem már rég másfelé kellene terelni az embereket. Ehelyett a többi kriptopénzt is csak húzza magával a sok szerencsétlenkedés ami körülötte folyik.

  • Mert a BTC-hez mérünk mindent, ha valaki a BTC-t támadja akkor az egész crypto piacot/gondolkodást támadja. Egy korábbi posztban írtam, hogy vicces lenne ha ezzel az egésszel csak a piac felaprózódását érnék él, de nagyon ebbe az irányba mennek a dolgok.

   • Nem csak a támadásról beszélek, de pl itt ez a segwit mizéria is. Egy BTC hardfork miért is húzza le a (hasamra ütök) Zcash árfolyamát?
    Logikusan gondolva, pont hogy erősíteni kellene, mert a Zcasht nem érinti a probléma, és az emberek átrakják a BTC-kat egy másik un. “menekülő devizába”
    Legalábbis a hagyományos FIAT pénzeknél ez a bevett gyakorlat.

    • Azért mert a BTC jelképezi a teljes cryptot. Van menekülő deviza, a dollár.

     • Értettem elsőre is, de éppen az írom, hogy ideje lenne ezen már túllépni nem? Amikor a teljes kriptopiac 90% a BTC-ből állt, még jobban elfogadta az ember, de ez lassan de biztosan megváltozik.
      De mintha az emberek ezt nem vennék észre.

     • A Bitcoin az emberek szemében az új megtakarítási forma.
      Sokan azt sem tudják, hogy vannak altok. A nagy tömeg most érkezik. Úgy, ahogy én is érkeztem nem túl régen ebbe a közösségbe és a Bitcoint tekintettem, tekintem most is a “kárrenszinek”. Minden mást csak azért veszek, mert:
      1. Fundamentálisan ígéretesnek érzem (NEO, ETH)
      2. A Bitcoin társaként tekintek rá (LTC)
      3. Próbálok keresni rajta (BCH)

      Nagyon jót tett a Bitcoinnak, hogy vannak “szárnysegédei” ebben a harcban. Nem egyedül viseli el a külső nyomást. Nagyon jó, hogy már nem 90%-os a piaci részesedése. Ha 10% lesz majd valamikor, akkor sem lesz baja, akkor is megkérdőjelezhetetlenül ő lesz a digitális befektetés. Az Ethereum júniusban majdnem megelőzte. Mégsem jött el a Flippening, pedig nagy nyomás volt a Bitcoinon. Együtt kezdtek el zuhanni, az ETH jobban. Most pedig már nem is beszélünk Flippeningről.

      A külső világban is az aranyat tekintik mértékadónak, nem az ezüstöt, rezet, bronzot, stb. Pedig azokból is lehet tárgyakat készíteni és kitenni a polcra. De mégis mindenki az aranyat figyeli, hogy az miként viselkedik valamilyen hír hatására.

      Az, hogy “lassú”, “elavult” a Bitcoin, egyáltalán nem baj. Talán nem is igaz. Ha valaki vagyont akar félretenni, felhalmozni, megőrizni az értékét, akkor nem azt nézi, hogy hány perc alatt ér át. Sőt. Biztonságosabbnak tartja a “kimért, megfontolt” blokképződést – ha egyáltalán tud róla.

      Ugyanis olyan tömegek jönnek most már, akiket nem is érdekel a mögöttes technológia. Ugyanaz játszódik le, mint az Internettel. Először azok használták, akik tudták is, hogy miként működik. Most már a tömegeknek fogalma sincs, mi történik a háttérben. Látszik is a fejlesztés irányán. Nagy gombok, letisztult felület, kevés szöveg. Kattints, osszad meg, használd. Engem bosszant, zavar a “butítás”, másoknak ez kell, ők vannak többen, így ebbe az irányba viszik. Ez van.

      Ha az emberiség a Bitcoint nevezi ki digitális aranynak, akkor ő lesz a digitális arany. Ha valami miatt elpártolnak tőle és felemelkedik egy másik, akkor pedig az lesz az új, tömegeknek szóló befektetés.

      Mesterséges az egész világ. Az 1930-50-70-es években nyomatták a gyémántot. Eljegyzési gyűrű csak gyémántból lehet. Azt KELL venni, az őrzi az értékét, generációkon átívelő befektetés. Mindez mesterséges volt (van? – nem tudom), a gyémántból annyit találni talán, mint grafitot. Nem tudom. De már kiépült rá az iparág a XIX.-XX. század fordulóján és nem akarták veszni hagyni. Megmarketingezték és az emberek vették, veszik. Az értékét pedig úgy próbálják megőrizni, hogy széfek mélyére rejtik nagy részét. Ne kerüljön piacra.

      Ha a népek elpártolnak a gyémánttól, mert nem értékként tekintenek rá, hanem csak mint fúrógépre fejként, akkor söpörni fogják az utcán. A Bitcoin is járhat így? Fogalmam sincs, nem értek hozzá. De az tuti, hogy amíg mögé sorakozik egyre nagyobb tömeg, addig felfelé megy az ára. A többi altot pedig hozzá fogják mérni, mint most is.

  • @Parano1d; Van egy jó módja annak hogy az ember elkerülje a pánik keltést, ha homokba dugja a fejèt, azért hogy véletlenül se vegye észre mi történik körülötte a világban.

  • A miértre jó válasz a “hálózati hatás”, ez esetben egy összetett, részleteiben fel nem tárt szükségszerűség a bitcoin ökoszisztémában,

 5. “Ingyen” van a Bitcoin utalás! 🙂
  https://bitcoinfees.21.co/

  Okok?
  – Mindenki HODL.
  – Segwit elterjedtség – bár megrekedt 2% körül
  http://segwit.party/charts/#
  – Egyre olcsóbb a Bitcoin, így a bányászok jobban megbecsülik az olcsó tranzakciókat is.

  A bezáródó kínai node-ok arányváltozását hol lehet követni?

 6. A volumes cikkel és ábrákkal én is találkoztam, terveztem belinkelni, de megelőztél Csaba .:-)
  .
  Viszont a 0%-os fee felnyomása központi akaratra 0.2%-ra jól magyarázza a hirtelen forgalom esést. Ez számomra új info, köszönet érte.
  Gondolom nyugati szereplők is kihasználták a lehetőséget, amíg volt.

  Ha kinyírják vagy meggyengítik a kínai bányászokat annak nézni kell az előnyös oldalát is.

  a.) Ha felmegy a difficulty, lemegy a bányász haspower hirtelen, akkor lehet egy kézi difficulty korrekció is, amit mintha korábban belengettek volna.
  b.) Amíg átcuccolnak egy országgal arrébb, addig a régi hardvert lehet hogy elő lehet venni a bányászásra
  c.) Azt átcuccolás nem lesz 100 %-os, de a kínai bányászok meggyengülnek (olcsó áram?), ergo az eddigi sok cirkusz lehetősége lecsökken.
  d.) Bár nem látom tisztán, de a más coinokon futó párhuzamos fejlesztések besegíthetnek a bitcoinnak, pl. LTC , Lightning Network.
  e.) Mivel piac van, hamarosan jönnek új jelentkezők a bányászatra.
  Pl A japánok gőzerővel nyomulnak 7nm-es ASIC techet emlegetve.

  Ha a kínai bitcoin volumen nem volt sok, akkor csak a hash power változás lehet hatással az árfolyamra.

  Az ETH események felgyorsulnak, a testnetre állítólag hétfőn kerül ki az új fejlesztések első fázisa) , ZEC is nagyon mozgolódik a fejlesztésekben, (BTC, ETH, új gyorsabb z utalás ) ergo várom az erős bitcoin együttmozgás gyengülését.

  A bitcoinra kiépült fizikális hálózat (ATM, boltokban való elfogadás) könnyen bővíthető több coin elfogadásra. ETH ATM-eket is árulnak már, sőt
  jó pár van telepítve a világban.
  A gyors hálózat, rövid válaszidő alapvető a szélesebb elterjedéshez. Az ETH eddig napi tranzakció rekordokat döntött, az új Raiden millió kérés/s sebességgel menne.

  https://steemit.com/bitcoin/@mooncryption/scaling-cryptos-bitcoin-lightning-network-vs-ethereum-raiden-network

 7. “One country’s ban will be another country’s opportunity, we saw this first hand when Japan took the Bitcoin market from China after PBOC last intervention. We saw that PBOC came back with a supportive approach after watching Bitcoin impact in Japan and I expect the same with ICO’s.

  https://cointelegraph.com/news/how-industry-responded-to-chinas-ico-ban

  Én Dél-Koreát is megemlíteném itt.
  Ismerve a DK, Japán Kína viszonyt, lesz ott még verseny koncért.

  • Pont ezen gondolkodtam most ebéd közben. 🙂
   Amikor olvastam a hírt valamelyik japán kriptotőzsdéről, bevillant, hogy itt bizony Japán lenyúlja a piacot Kínától, ha azok hermetikusan bezárnak.

 8. Csaba, láttam, hogy van napelemes rendszered, én is hasonló cipőben járok.
  Egy link:

  https://www.greentechmedia.com/articles/read/solar-powered-bitcoin-mining-could-be-a-very-profitable-business-model

  This is because there has been a 95 percent correlation between Bitcoin price and mining difficulty over the last two years. This means that if the current price were to drop to $2,500, the mining difficulty would also drop, and our 1-megawatt mining farm would produce significantly more than the 789 bitcoin per year included in the chart above.)”

  Ezt meg én is megfigyeltem ( és teljesen logikus piacai alapon), mert figyelem a ZEC difficulty, price hatást a ROI-ra.
  Emelkedik a difficulty, már volt 7 millió is, de esésekkor szépen esik is vissza.

  • Ez kétségtelenül igaz az olyan kicsi coinokra mint a ZCash, ahol a GPU-kkal van lehetőséged mást bányászni. Azonban nem feltétlenül igaz a Bitcoinra, amiket olyan ASIC-ekkel bányászol, amikkel csak Double-SHA256-ot lehet hashingelni. Persze itt a Bitcoin Cash kétségtelenül jó hedging tényező.

 9. Csaba! A B hullám tetejét hova tennéd? Mert nekem a 4200-4250 USD körüli árnál lenne, ha tényleg elliott.

  • Ha ez tényleg B hullám, akkor 23,6% fiboig kéne hogy felpattanjon ami 4215USD, onnan visszapattanunk kb 50%-ig, ahonnan meg jöhet a csillagos ég az új ATH-kkal, majd rögtön utána lehet újra temetni a Bitcoint.

   • “Ha ez tényleg B hullám, akkor 23,6% fiboig kéne hogy felpattanjon ami 4215USD, onnan visszapattanunk kb 50%-ig, ahonnan meg jöhet a csillagos ég az új ATH-kkal, majd rögtön utána lehet újra temetni a Bitcoint.”

    Ez nagyon szép menetrend. 🙂

    Amit már megtanultam: Semmi FOMO. Semmi pánik. Nem eladni, hanem esésnél venni. Az is egyfajta kereskedés, ha sikerül eltalálnom az éppen aktuális esés alját. Most sikerült. 3 000 nél éreztem, hogy itt most mintha lenyugodna. De fiat-ban lettem volna (mert eladom a lefelé úton), nem lettem volna annyira nyugodt.

    Nagyon “kedves, rendes” dolog a japánok részéről, hogy átveszik a Bitcoin “Távol-keleti üzletágát” Kínától. Nekik nem kell, valaki mindig lecsap rá. Fognak ők még visszajönni.

    Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a néha nyitott, néha despotikus magyar politikai elit mikor veszi szárnyai (vagy éppen talpai) alá a Bitcoint.

    Hatalmas lehetőség lenne, amit az észtek már meg is láttak benne. Mondogatja is sokszor a vezetésünk, hogy nyersanyagunk nincs, területünk, embertömegünk kicsi, így a szellemi kapacitással, az új irányok keresésével kell kitűnnünk.
    Tessék, itt van a nagy esély!

 10. A 0%-os kínai tőzsdei díjak margójára:

  “For a long time up until recently, Chinese bitcoin exchanges didn’t charge users transaction fees—a major revenue source for other exchanges in the crypto market. How did they make a profit? At least part of the mystery might have been solved.

  China’s two biggest bitcoin exchanges, Huobi and OKCoin, collectively invested around 1 billion yuan ($150 million) of idle client funds into “wealth-management products,” state newswire Xinhua wrote in an Aug. 17 report (link in Chinese), citing an investigation by the People’s Bank of China. As has been noted elsewhere, such products in China are often high-yielding and risky. ”

  https://qz.com/1059179/huobi-and-okcoin-chinas-two-biggest-bitcoin-btc-exchanges-were-themselves-to-150-million-in-idle-client-funds/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *