Véget ért a nagy Bitcoin (Cash) hash-war!

@archillect-ről lopva… köszi!

A történelemkönyveket bújva levonhatjuk azt a következtetést, hogy a háborúkat mindig magasztos célok érdekében vívják és az esetek igen nagy többségében általában van legalább egy győztes és egy vesztes oldal… Mindez igaz a történelemkönyvekre és az azokban szereplő hatalmas csatákra… A ma háborúira ám ez már koránt sem ennyire igaz. A második világháború óta a hadviselés a fegyverek irányából egyre inkább terelődött át az információ irányába. Mára a fegyveres haderő sokkal inkább szimbolikus jelentőségű, erre talán a legjobb példa a világ egyik legnagyobb haderejét birtokló Észak-Korea, mely ország a hatalmas hadereje ellenére lényegében a CIA homokozója. Mivé válik egy millió katona hadereje, ha már enni sem tudsz adni a népednek a gazdasági elszigeteltség okán? A nagyhatalmak fegyveres beavatkozása mára már csak akkor válik szükségessé, ha az első vonalas információs háború rosszul alakul. Lásd erre jó példaként az iraki vagy az afgán háborút.

Az internet megjelenésével az információs háborúk újabb szintre léptek. Mára már nem a célzott irányos az érték, hanem a hatalmas információs tömegekben rejlő statisztikai jellemzők. Így válik sok millió twitter account regressziós elemzése a leghatékonyabb brexit vagy éppen usa elnökválasztási eredmény indikátorrá és így oldódik meg, hogy néhány ügyesen felépített kampánymondattal egész országok véleményét és figyelmét lehessen megfelelő irányba terelni… vagy éppen elterelni valami másról. Az internet és az információ alapjaiban változtatja meg a teljes társadalmunkat. Ennek nyomán váltott fókuszt az összes titkosszolgálat; míg a hidegháború bámulatos és bravúros kémtörténetek borzolták a kedélyeket, addigra már a kémeket lecserélték Bigdata elemzőkre. Az az információ, amit a interneten keresztül szabaddá tesz egyben el is szigeteli az embereket egymástól. Információs buborékokban élünk, amiknek az alapja az, hogy valamiben hinni akarunk.

„A HÁBORÚ: BÉKE
A SZABADSÁG: SZOLGASÁG
A TUDATLANSÁG: ERŐ” (Orwell, 1984)

Ha valaki a 2005-2006-os évek körül úgy döntött volna, hogy szeretné szimulálni annak a társadalmi hatását, hogy miként is hathat az emberiségre az, ha olyan értéket hozunk létre, ami csak a virtuális világban létezik, de kihathat a fizikai valós életükre is… nos akkor keresve sem tudott volna erre jobb eszközt alkotni mint a Bitcoint.

Immáron 5 éve képezi a Bitcoin az életem igen szerves részét, az utóbbi két évben ez már kilépett a “hobbi” kategóriából. Aki követi a blogot az pontosan tudja, hogy mit is jelent ez… pontosabban, max csak sejtheti, hiszen azért a blog is csak egy részét reprezentálja mindennek. Aki hozzám hasonlóan szó szerint a ‘mocsokban dagonyázik’ a Bitcoin kapcsán, az pontosan tudja, hogy milyen szinten van tele ez a téma a félrevezetésekkel, fudokkal, szezonalitásokkal és persze a rengeteg csalással és megtévesztéssel. A semmiből emelkednek ki próféták és hullanak pillanat alatt a földre, majd válnak semmivé a kárörvendés nyomása alatt. Tavaly ilyenkor szó szerint Jamie Dimonon röhögtünk, amikor a Bitcoin bull run kezdetén “csalást” kiáltott és piramisjátékot kántált. Mostanra akár prófétának is nevezhetnénk, nemde? Nopersze ezen magaszos pozíción sokat ronthat, hogy éppen a minap bűntették meg a CITI-t és a JPMorgan-t intézményesített csalásért… dehát ne legyünk naívak, ez ott a fal utcában így megy.

Rosszabb pillanatokban ez a fajta túlzott egoizmus engem is behúz. Jól eső érzés látni, hogy már idén június végén megírtam, hogy a Bitcoin be fog nézni 4000 dollár alá, sőt nagyon sokakat le is beszéltem 6k körül, hogy beszállót keressenek… Persze ugyanilyen vehemenciával írtam meg tavaly év végén, hogy már sosem fogunk 10k alatti BTC árfolyamot látni és azt is, hogy ParabolicTrav 100k-s víziója 2018Q1-re mennyire is reálisan tűnik… Nos akkor abban az információs buborékban ez tényleg reálisnak tűnt, ahogy júniusban is reálisnak tűnt az ami már végül meg is történt. Ilyen ez, addig jár a korsó a kútra, amíg egyszer igaza nem lesz és akkor baromi büszke lehet magára.

Az idei évben néhányszor lehetőségünk nyílott belátni a függöny mögé. (lásd a Tether botrány). Mára már sokak számára tiszta, hogy mit is jelent az amikor megjelenik a Bitfinexen egy 14 millió dolláros buywall 3162 bitcoin formájában, amit megelőzően néhány nagyon keresztül zakatolt a Tether nyomda is. Igen, a Bitfinex már a karácsonyfa alá valót akarja megtermelni, amihez előbb végig mazsolázza az alacsonyan csüngő gyümölcsöt, majd a hétvége körül realizálódó – mesterségesen gerjesztett – jókedvben szépen bezsebeli a bónuszt.  Sőt így az év végéhez közeledve igen sok szereplő végső soron ki is játszotta a saját lapjait.

Ahogy a cikk elején írtam a történelem könyvekből azt tanultuk meg, hogy a háborúkat nagy hatalmak vívják akik közül az egyik veszít a másik pedig győz. A Bitcoin Cash hash-war azonban nem nagyhatalmak között zajlott, sokkal inkább csalódott és kiábrándult hadurak között, akik frusztrációikat kiélve rontottak egymásnak, csak hogy feledni tudják az egykoron meghozott rossz döntésüket. Hogy akkor ki a győztese ennek a háborúnak? Ezt a csatát újra Satoshi Nakamoto, a Nakamoto konszenzus és magam a Bitcoin nyerte meg. Újra bizonyított azt az alapvetés: Adj az emberek kezébe információt, az információt ruházd fel értékkel és nincs is több dolgot: az emberek jó döntéseket fognak meghozni anélkül hogy beavatkoznál.

Ahogy kerek egy hete írtam, ez a hashwar lényegében a főpróbája a Satoshi féle “nakamoto consensus” egyik legfontosabb szakaszának, amit soha korábban még nem teszteltek: “Adj incentívát és mindenkit becsületessé teszel. Ha egy támadó mégis képes túlnőni a becsületes szereplőkön, akkor azzal fog szembesülni, hogy vagy ő is becsületes lesz, vagy egy pillanat alatt válik semmissé, az amit megtámadott. Minél erősebbek és motiváltabbak a becsületes szereplők annál inkább lehetetlen megtámadni a rendszer” (szabadon értelmezett átirat a whitepaperből)

Lényegében pontosan ez történt az elmúlt egy hétben. A Bitcoin Cash lánc kétfelé szakadt egy látszat kifogás okán, ami mögött sokkal kevésbé húzódtak meg technológiai indokok, mintsem inkább az elmúlt bő egy év frusztrációja.Sok szereplő (számomra érthetetlen okból) azt várta, hogy idén ilyenkorra a Bitcoin Cash már túlnő a Bitcoinon és át is veszi annak a szerepét. A hadurak mindent megtettek a narratíva kifacsarása érdekében. Volt itt minden az év folyamán, a Bitcoin megtévesztő átnevezése Bitcoin Core-ra és ezen keresztül a Bitcoin név takeover kísérlete.

“* Recommended”… Aha 🙂

A kettészakadás egy látványos hashpower háborúba torkollott, ahol a felek ha kellett napjában többször is új definiálták a játékszabályokat és a győzelem sikerkritériumát. A háború persze igen hamar eldőlt, a BCHSV csapat  erőfölényével szemben szinte azonnal reagált a Bitcoin Cash ABC csapata előbb a checkpointtal, majd ugye a “deep reorg protectionnal”, amivel megoldották, hogy 10 blokknál régebbi reorg nem történhet… és ezzel együtt lényegében azt ki kimondták, hogy a Bitcoin Cash valójában még nem is blockchain, hanem egy központilag karbantartott adatbázis.

Az i-re a pontot Calvin Ayre tegnap üzenete és a mai közleménye rakta fel, amikor is jelezte, hogy valójában ez egy win-win szituáció lett a két félnek, hiszen mint az ABC, mind az SV nyert és lényegében őket annyira nem is zavarja, hogy az ABC használja a Bitcoin Cash nevet, hiszen az SV valójában az eredeti Bitcoin, tehát végül is jól el fognak férni egymás mellett. Calvin Ayre kialakította ezzel a saját újradefiniált információs buborékát, amiben ügyesen kizárta szinte teljesen a Bitcoin Cash-t és a a teljes ABC teamet (Jihannal, Ver-rel és a többi prominenssel együtt) és magához édesgette azokat, akik nyitottak továbbra is a “Bitcoin Cash SV az igazi Bitcoin ami nem Core”  hívőket.

Hogy mit szólt mindehhez Calvin hűséges csatlósa, Mr. Dr. Prof. Űrlord. Craig Nem-S(atoshi) Wright, azok után, hogy egyértelműen definiálta, hogy ő bizony el fogja a Földről söpörni a Bitcoin Cash és ha nem ő győz, akkor ledumpol 1 millió BCH-t?

“Egyeztettem Calvinnek és a csapatával, akik jelezték, hogy az elkövetkező évtől az üzleti alkalmazhatóságra szeretnének fókuszálni. Elfogadom a véleményüket. Ahogy Calvin alábbi üzenetében is olvasható, ha ők (BCH-ABC) implementálják a visszajátszás védelmet, akkor ezáltal lehetővé válik, hogy a piac eldöntse, hogy ki a jobb”

Ez aztán a 180 fokos fordulat… vagy hogy igazán egy talentumot idézzek Győzike személyében: “Ez már 360 fokos fordulat”.

Hát így ért véget a nagy Bitcoin Cash hashwar. A mérleg a két oldalon kb 4,2-4,2 millió dollár amit azon buktak, hogy erőn felül küzdöttek egymással és bányászták a saját láncukat. Folyamatosan csökken a két láncnak (Bitcoin Cash SV és Bitcoin Cash ABC) a hashing powere. Mindkettő fej-fej mellett halad a 2PH/s-es érték felé. Mondhatni olyannyira fej-fej mellett, hogy ezt már egyfajta közös fegyverletétként is lehetne kezelni. A blocknumber is alig tér el 1-2 blokkal a két félnél a folyamatos hashing power csökkentés mellett… Mintha csak összehangolt lenne.

És hogy mi történik a feleslegessé vált hashing powerrel? Pontosan az, amiről ez a cikk szól: Húznak vissza lelkesen bányászni a Bitcoin (BTC) láncra, hiszen ha az információhoz értéket adsz és annak a szolgálatához pedig incentívát… akkor lehetsz bármilyen egoista világbolondja barom… egy ponton kitisztul a fejed és húzol vissza a sorba oda, ahol enni kapsz.

Hát így ért véget a nagy hashwar és jött ki a Bitcoin Cash ABC és a Bitcoin Cash SV titáni harcából győztesként újra a jó öreg Bitcoin (BTC). Hogy miből választhatnak a magam fajta kultisták a jövőben:

 • Adott továbbra is az eredeti Bitcoin lánc, amit leginkább a Bitcoin Core node reprezentál. 1MB-os blokkméret, SegWit support és erős nyomás a L2/sidechain technológiák felé. Nem célja, hogy világpénz legyen, sokkal inkább egyfajta tartalék valutaként funkcionál, ami alapja lehet igazán magasztos célok elérésének, mint pl a pénzügyi szuverenitás vagy éppen a politikai szankciók egyénre gyakorolt hatásának csökkentése.
 • Adott ugye a Bitcoin Cash, amit leginkább a Bitcoin Cash ABC node reprezentál, eddig az üzenete az volt, hogy ez az igazi Bitcoin és az igazi Satoshi Vision, de a hardfork után már beérik a Bitcoin Cash jelzéssel és a BCH tickerrel is, továbbá nem titkolt céljuk, hogy az új Ethereum legyenek, azáltal, hogy létrehoznak egy tokenizációs és smart contract layert a saját láncukon… emellett persze világpénz is akarnak lenni, tervük, hogy úgy teszik a BCH-t a világ első számú fizetőeszközévé, hogy közben megmentik az összes haldokló afrikai gyermeket. (mondjuk abból a 4 millió ablakon kidobott dollárból egyébként egészen sokat meg lehetett volna menteni… de ne ragadjunk le a demagógia mocsáraba)
 • És persze itt van az új üdvöske a piacra berobbant Bitcoin SV, ami ugyebár a legújabb igazi Bitcoin, az igazi Satoshi Vision, ami büszke arra, hogy immáron 128Mb-os blokkokkal képes kiszolgálni a CSW által randomszerűen indított zombi tranzakciókat, amin kívül lényegében senki  semmit nem küld át a BSV láncon. De a lényeg, hogy ez az igazi Satoshi vizi(l)ó, ami 100%-ig kompatibilis a Satoshi Nakamoto által hátrahagyott kódbázissal… És szinte biztos, hogy egy év múlva leöli a PayPal-t, a MasterCardot és a VISA-t. Mindezt persze egyszerre, ja és emellett az összes coint és tokent is kivégzi, de főleg az XRP-t, mert az IOU…. ja és persze a Bitcoint (márhogy a kettővel ezelőtti igazi bitcoint) is kivégzi, hiszen egy olyan SegWit sérülékenységet ismert csak ő, amivel 2019 novemberében megöli azt… közvetlenül egy évvel az előtt ugye, hogy McAffe nyílt egyenes adásban fogja megenni a saját nemi szervét az egyik nemzeti televízióban… Fuha, na ezen a láncon tényleg lesznek komoly történések!

Hogy ki melyik lánc mellett teszi le a voksát, az a saját szuverén döntése. Ezzel a döntéssel együtt persze mindenki kiválasztja a maga új információs buborékát is, ami immáron nem két hanem (minimum) három oldalra szakítja az amúgy is megtépázott közösséget. Márpedig az Orwelli 1984 óta pontosan tudjuk, hogy az igazi (dez-)információs hatalomhoz bizony három oldal kell: Óceánia, Eurázsia és Keletázsia. Hogy léteznek-e egyáltalán ezek a hatalmak azt senki nem tudja, csak annyit amennyit a saját információs buboréka sejtetni enged és ha az irányadó propaganda úgy kívánja, akkor pillanatok alatt átrajzolhatók a térképek és megváltozhat, hogy valójában ki is a barát és ki az ellenség.

“A Gyűlölet Hetének hatodik napján – […] -, mikor az izgatottság a tetőfokára hágott, s az Eurázsia iránt érzett általános gyűlölet olyan őrjöngéssé fokozódott, hogy ha a tömeg a kezébe keríthette volna a kétezer eurázsiai háborús bűnöst, akiket az ünnep utolsó napján nyilvánosan szándékoztak felakasztani, feltétlenül darabokra szaggatja őket – éppen ebben a pillanatban adták tudtul, hogy Óceánia mégsem Eurázsia ellen visel háborút, Óceánia ellenfele Keletázsia. Eurázsia szövetséges hatalom.
Azt persze nem vallották be, hogy valamilyen változás történt. Egyszerűen csak köztudomású lett, rendkívüli gyorsasággal és mindenütt egy időben, hogy az ellenség Keletázsia és nem Eurázsia.” – Szíjgyártó László fordítása, George Orwell, 1984

Ui: Hacsak nem történik nagy világégés, akkor az elkövetkező hetekben nem kívánok tovább foglalkozni a hashwar hatásainak elemzésével. Ellenben, aki a jövőhét pénteken megrendezésre kerülő Variance HUB Meetuppon fogok tartani egy rövid összefoglalót az addigi történésekről. Szóval aki amúgy is ott lesz, az ott várhat némi followuppot.

Bookmark the permalink.

10 Comments

 1. Köszönöm az információkat!

 2. Ahh mennyire szépen összeállt ez a cikk, danke danke! Csaba a jövő pénteki eseményről lesz live stream vagy készül felvétel? Személyesen sajnos esélytelen, hogy ott legyek, de nagyon érdekelne az egész. Köszi és hajrá

 3. “Önjelölt gazemberek nincsenek, csak önjelölt szentek, hordaszám. Hogy ki a jó, és ki a gonosz, azt mindig a győztes fél történészei határozzák meg.” -Glen Cook

 4. Jo a cikk es nagyon tetszik a kep!
  Az en buborekomban vagy valosagomban ez a csata eleg hamar megmutatta a kulonbozo felek szandekait ill. hogyan viselkednek krizis helyzetben.
  Az en informacios buborekomban a BCH es BCHSV csak 1 csata volt a nagyobb haboruban, ugyancsak a BTC es BCH szetvalasa tavaly az is csak 1 csata volt a nagyobb haboruban.Arra egyelore meg nem jottem ra, hogy ez a haboru a hegylako “Vegen csak 1 maradhat” cimu filmre vagy a Csillagok haborujara emlekeztet jobban.
  Ha pedig valaki crypto Jedi akkor eleg hamar eszre veszi ha valami zavar van az eroben.

 5. Pontosan hol és mikor lesz a Meetupp?? Szeretnék részt venni a rendezvényen!

 6. 😀

  A másik kérdés (“Donahódinak” és McAfee-nak :-): meg lesz az 1 millió dollár? 😛

 7. Ja, és az örök kérdés (számomra): lesz-e LTC BCH flippening?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *