Sign of Capitulation!

Miközben a twitteren percenként jelennek meg az “elég volt, ott rohadjon meg a teljes crypto piac!” és a “Soha többé nem láttok, írjatok bármit is!” ragequitek az elmúlt napok újabb zuhanásának a hatására, aközben folyamatosan jelennek meg a tőzsdéken is a látványos kapitulációs ragequit jelek. Alig 20 perce pont a krakenen a BTCUSD páron volt egy nagyon látványos jele ennek, amikor is valaki egyben adott el 600 bitcoint és ütötte ki a teljes orderbook sell oldalt egészen 4070 dollárig. Ennek hatására az arbitrázs robotok pezsgőt pattintottak és visszaépítve a sell ordereket egészen 4420 dollárig zsebelték be az extra profitot.

 

Nem célom senkinek a feje felett pálcát törni. Mindenki úgy herdálja el a saját pénzét, ahogy akarja; de azt azért érdemes figyelembe venni, hogy a crypto eszközökre két nagyon fontos szabály igaz: Egyrészt iszonyatosan könnyen mozgósíthatók, így könnyedén lehetnek eszközei a pánik eladásoknak is; másrészt viszont a legtöbb exchange nevetségesen alacsony likviditásokkal üzemel. Vegyük példaként a kraken tőzsdét, ami a BTCUSD páron benne van a top10 legnagyobb forgalmú tőzsdében a maga napi átlag 10k BTC-nyi forgalmával. Kiadni egy ilyen tőzsdén egyben egy 600 bitcoinos marketprice sell ordert… az minden csak nem megfontolt üzleti döntés… Ekkora mértékű összegeket eleve nem szokás exchangeken adni-venni, erre ott vannak az OTC trading deskek, amiket pl. már a kraken is szolgáltat az ügyfeleinek. Itt most megközelítőleg ~700 millió forintnyi traderől beszélünk. Az egyik twitteres commentet idézve:

“Olyan ez mintha a gazdasági válság alatt panicselleltem volna a házamat”

Jó nagy ház lehet, az egyszer biztos…

ui.: A cikkel nem az a célom, hogy bárkit is blamálnak, vagy kárörvendjek azon, hogy más milyen hibát követ el. Sőt az sem célom, hogy indokolatlan #hopium-ot osztogassak bárkinek is. Aki azt hiszi, hogy ez itt már a vég és innentől jön a nirvána… annak csak azt tudom mondani, hogy továbbra sem bízom a gyors és hirtelen recovery-ben. Tessék előkapni a jó öreg wall street cheat sheetet és megnézni, hogy mi is jön még a “capitulation” fázis után… Mit mutat a cheet sheet? Most következni fog egy visszatesztelés… kb 5400 USD körülre, amiről lefordulva szépen megnézi a piac, hogy hol is van annak a reális alja, ami valahol 3500 és 3200 körül kellene hogy legyen, hiszen ezen a szinten lett visszatesztelve az árfolyam az 5000 dolláros árfolyam alatt utolsó alkalommal tavaly szeptemberben. Ezen a ponton a 2018-as bear crash be is állna abba a sorba elkönyvelt veszteségként, amit a korábbi (2011-es és 2014-es) crasheknél is elért (80%).

A tovább utánra beraktam egy kis népi gyűjtést a crypto kapitulációk gyöngyszemei közül:

https://twitter.com/Ikrwtfjh/status/1064158746115366914

Bookmark the permalink.

26 Comments

 1. Öröm látni, ahogy az egyes “hadtestek” megadják magukat.

  Mi jöhet?
  Jövő nyárra várják többen az alját. Kb. 3000 nél. A végén még tényleg összejön a bűvös háromezer.

  Mivel semmit sem lehet tudni, így eladni ezen az áron már nem szabad. Simán jöhet egy éves döglődés 4-5e körül és nem zuhan be 3e-ig.

  Majd pedig 2023 körülre a következő ATH, szerény 160 000 dolláros Bitcoin áron.
  Azt hiszem, érdemes kivárni.
  Addig is Variancet olvasni, kriptót gyűjtögetni.

 2. Én meg elkezdtem rákeresni, hogy ki ez a “panicselli” és miért nem hallottam még róla?
  Ja, az Panic Selling 😀

 3. Jo a cikk, es erdekes kerdeseket vet fel.Szerintem is kozelitunk a kapitulacio-hoz.
  Raneztem a kraken-re es azt lattam, hogy az elmult napokban tobbszor elofordult, hogy az arfolyam rovid idon belul csinalt 10%-os elmozdulast.Ugye ez evekkel ezelott jobban megszokott volt,de a volatilitas csokkeni kezdet.
  A 600BTC-s megbizassal kapcsolatban valoszinuleg igazad van; persze ha valakinek az az erdeke hogy az arfolyamot befolyasolja rovidebb ideig akkor mar nem ennyire egyertelmu a helyzet.Masik eset mi van ha az illetonek nem 600BTC-je van hanem mondjuk 5000 esetleg 10000db vagy tobb.Annak ertekesitese mondjuk 0,2-0,5BTC-s meretu megbizasokkal ugye eltartana 1 darabig.Arrol sincsenek informacioink, hogy az illetonknek lehet hogy mar reg volt hedge pozicioja a BTC future exchange-n es ezt akkor zarta amikor az a bizonyos 600db megbizas teljesult a krakenen.Igy 2 legyet utott 1 csapasra, sikerult eladnia a 600db BTC-t mert volt benn a veteli oldalon ennyi megbizas; ill. sikerult zarnia a hedge pozit a future-on.
  Ez csak mero fantazia a reszemrol,de meg akar elo is fordulhat.
  Egyebkent nehany napja Nick Szabo-nak volt 1 twitteres kepe ahol egy dobozban kereskedessel kapcsolatos konyvek lathatok.
  En az esetek tobbsegeben piaci aras megbizast alkalmazok; nyilvan megnezem, elotte hogy van-e megfelelo veteli oldal,de ha az ember adni ill. venni akar akkor csak a piaci aras megbizas a leghatekonyabb.Nem kimondottan BTC-re gondolok, bar arra is igaz.Nyilvan nagyobb megbizasnal celszerubb nehany kisebb csomagra bontani; ezt meg a diszkont brokerek is megteszik; majd emailben zaklatjak az embert a market order miatt.

  • “Annak ertekesitese mondjuk 0,2-0,5BTC-s meretu megbizasokkal ugye eltartana 1 darabig” ezért is írja Csaba, hogy ekkora összegű megbízásokat már otc szoktak bonyolítani – ha nem cél az árfolyam tönkre verése (vagy egyáltalán tudja az egyszeri eladó hogy mit csinál)
   https://en.wikipedia.org/wiki/Over-the-counter_(finance)

  • A futures-ök fix dátumokon járnak le, nem tudok róla, hogy ma lett volna zárás, de ha lett is volna sem számított volna, hiszen az arbitrázs robook úgy pótolták pillanatok alatt a likviditást a krakenen, hogy ez lényegében semmilyen szinten sem okozott a többi tőzsdén bármilyen jellegű elmozdulást.
   Az OTC-n egyébként nem 0,2-0,5 BTC-s dealeket kötsz, szóval ez a szakaszt különösen nem értem. Ha OTC-n el akarsz adni 600 BTC-t, akkor a trading desk keres neked egy vagy több vevőt, akinek kell a btc-d egyben, majd lebonyolítja az escrow szolgáltatást a tradehez. Az ár egyedi megállapítású, ami jelentősen eltérhet a spot árfolyamtól, ez a feleken műlik. Az OTC dealek semmilyen szinten nem jelennek meg exchange forgalomban.

   • az igaz hogy fix datumokon jarnak le de folyamatosan lehet kereskedni; ha van 1 poziciod nem kell megvarni a lejarati datumot!
    2. nem azt mondtam hogy 0,2-0,5BTC kotsz, hanem hogy lehet hogy az a 600db-os megbizas (1 nagyobb mondjuk 10000db-os megbizas resze volt).Nem allitom csak mint lehetoseget emlitettem, hogy mi van ha az illeto ahogy Csaba is mondta az OTC piacon adta es mivel nem talaltak megfelelo vevot 1 helyen igy tobb tozsden tobb vevonek ertekesitettek, pl. hogy a Krakenen 600db az x es y tozsden pedig z es w db ment el.
    Az ar szamomra ugy tunt nem csak a krakenen ment 4000$ kozelebe.(szoval ez nem egyedi jelenseg volt).
    Nagyobb poziciokat nem lehet limit aras megbizasokkal csak nagyon hosszu ido alatt ertekesiteni.
    Nem tudom, hogy az ar beverese volt-e a szandeka az illetonek vagy csak igy sikerult ertekesiteni.Mint 1 lehetseges okot felvetettem (egy kevesbe likvid istrumentben).
    Ne feledjuk a penz 1 nagyon relativ dolog! Egeszen mas erteke van 1 BTC-nek annak aki mondjuk 10000 vagy 100000db-al rendelkezik es egeszen mas erteke van annak aki mondjuk csak 0,5BTC-vel rendelkezik.

    • Nem tud eladni OTC-ben 600BTC-t????? Ez így hogy? OTC-n és a darkpoolokban rosszabb naponban fordul meg akár több 100k BTC… nem 600 darab…
     Melyik tőzsdéken ment le 4000 közelébe a krakenen kívül az árfolyam? Én az összes nagyot (binance, coinbase, bitfinex, stb.) megnéztem és sehol máshol nem láttam a tüskét.

     • a cikk posztolásához képest 20 perce volt a tüske?
      ha nem bitstampen is volt 1 ilyen, 4500ről 4040re kb, 11.20-án 21 és 21:30 között.

      más: és megyünk tovább le, sajnos 🙁 -6%ra ébredtünk ma is, de bcash lassan vissza esik az 5-ik helyre és stellar (is) lenyomja

  • “de ha az ember adni ill. venni akar akkor csak a piaci aras megbizas a leghatekonyabb” – pontosabban a legkevésbé hatékony.

   A leghatékonyabb a limit order. Ott a limitáron teljesülsz, vagy sehogy.
   Market ordernél ugye teljesen vak vagy, amíg nem teljesülsz, a spread akármeddig elmehet, a bróker meg sötétben tarthat több száz ms-ig.

   Árnyalja a képet, hogy a cryptotőzsdék egy kicsit még inkább ingoványosabbak a “normál” brókereknél. Itt akkora spreadek (vételi-eladási különbözet) vannak, hogy egy valamirevaló hagyományos tőzsdén edződött figura szeme kigúvad.

   ezt a hedge pozíciót totál nem értem. a hedge azt jelenti, hogy valahol máshol (de inkább jellemzően ugyanott) lefedjük a pozíciót. Egyszerre vagyunk hossz és bessz oldalon.

   Te btc futuresre gondoltál, ahol nincsen “fizikai” btc mozgás, ott csak elszámolják cash-ben az árkülönbözetet a végén.

   Valaki egyébként tudja, hogy 2011 körül milyen teljesítménnyel milyen idő alatt lehetett blokkokat bányászni? Ha jól tudom, akkor sima cpu-val faragták ki őket 🙂

   • “A leghatékonyabb a limit order. Ott a limitáron teljesülsz, vagy sehogy.”
    Teljesulsz vagy sehogy, az hogy hatekony hogy nem teljesul a megbizasod???

    Persze nekem fogalmam sincs a kereskedesrol, de azt tudom, hogyha valaki beall 1 nagyobb limit aras megbizassal; azt a spekik (ill. ezt az informaciot regebben fel szoktak hasznalni) magyarul lehet alatta shortolni es megprobalni kesobb olcsobban vissza venni, mert ugye egy nagyobb limit aras megbizas megfelelo vedelmet nyujt hogy ellened menjen az arfolyam.(persze napjainkban az automatizalt kereskedesben eleg gyakran elofordulnak hogy a megbizasok torolve lesznek nagyon rovid idon belul;de ez 1 kulon temakor).
    Na hogy ezt megbeszeltuk; nezzuk a masik reszet a dolognak.
    BCH ugye 2 reszre szakadt, szerinted mielott ez megtortent a 2 fel tudott rola hogy ez meg fog tortenni, szerinted voltak tervek erre?
    En nem vagyok zseni,de azt tudom tavalyrol hogy amikor a BTC es BCH szetvalt akkor is volt hullamzas a banyaszok hol az egyik hol a masik lancot banyasztak attol fuggoen hogy eppen melyik volt nyereseges.
    Ha az informacioim helyesek, de kerlek javitsatok ki ha nem a BCH banyaszata jelenleg veszteseges.Ezt valamibol fedezni kell; gondolom a tobbseg nem azert dolgozik, hogy a bitcoin es mas krypto banyaszaton elszenvedett vesztesegeit fizesse.(lehet hogy ebben is tevedek; egyebkent en tobb mint 50%-ban tevedek, de legalabb tisztaban vagyok ezzel, sokan nincsenek ezzel tisztaban).
    Mi is tortenik jelenleg, legalabbis szerintem (az en elkepzelesem, fantaziam szulemenye) BHC es BCHSV is banyaszik; mindketten vesztesegesek…ki fog nyerni?
    Az aki eppen vezet 5-10 blockkal?Esetleg az aki kepes folyamatosan hosszabb idon keresztul veszteseget elszenvedni, mert melyebb zsebbel rendelkezik?
    Ha jol tudom a legtobb tozsden min. 20 confirmalas kell a BCH es BCHSV-nel szoval ameddig ez nem all fenn folyamatosan addig a duble spending (nem olyan egyszeru) bar ebben Csaba jobban ott van.
    Azt se feledjuk, hogy a kibanyaszott blockok utani BCH es BCHSV-ket lehet ertekesiteni?
    Te melyiket ertekesitened a BCH-dat vagy BCHSV-det?

    Hedgel kapcsolatban, ha valaki tisztaban volt azzal hogy a kovetkezo napokban ill. hetekben szuksege lesz penzre (mert vesztesegesen kell hogy banyaszon) es nagyobb mennyisegben kell majd eladni BTC (na nem csak annyit amennyit eppen banyaszik, hanem a korabban osszegyujtogetett esetleg eredetileg meglevo BTC-krol beszelunk) akkor mondjuk nyitott 1 vagy tobb short poziciot a hataridos piacokon.Majd amikor eljott az ido hogy ertekesitse a BTC-it akkor ezt megtette nehany krypto tozsden; na nem limit aras megbizassal mert lehet hogy meg mindig azt nezegetne hogy reszben mennyi teljesult vagy sehogy, hanem szepen kiadott 1-2 nehany nagyobbacska megbizast…ezzel igaz hogy a BTC-it amit adott atlagosan mondjuk 5-8%-os veszteseget ert el; viszont mivel ez tobb tozsden jelent meg az adott isntrument ara jobban elmozdult, a futures-on pedig vagy zarta vagy nyitott egy ellentetes(veteli poziciot az alacsonyabb arnal) igy ugye abbol a nehany %-os vesztesegbol sokkal kisebb lehet,sot…
    Ha ehez hozza veszed, hogy mondjuk nem az nap nyitotta a short pozijat, hanem mondjuk nov.13-an (mert mar akkor tudta, hogy majd adni kell BTC-t) akkor az ar 6300$ korul volt.
    Melyik esetben ert el az emberunk nagyobb nyereseget ha teljesul vagy sehogy a limit aras megbizasa esetleg reszben es meg mindig nezi es remenykedik, hogy 1 nap a teljes megbizas teljesul, vagy ha szepen zarta vagy nyitott veteli pozikat a futures-on?
    (6300-4070)-nel volt nagyobb nyeresege
    vagy (6300-4500)-nal?
    Persze reszemrol ez puszta fantazialgatas, es nem allitom hogy ez tortent, csak hangosan gondolkodtam.
    Nem lepodnek meg ha hasonlo dolgok tortenenek a kozel jovoben.

    Na elteszem magam pihenni, mert lehet hogy csak trollkodok es semmifele informacio nincs a hsz-ban.

    Mindenkinek sok sikert, bolog halaadast vagy szep hetveget kivanok!

   • Szia! Én 11 nyarán kezdtem el bányászni, 1 Gigahashal ami nekem akkor 4 GPU volt esélyed nem volt blokkot találni. Ha jól emlékszem 15 TH volt a teljes hálózat.

 4. És mi van akkor ha bemegyünk 3k alá, netalán 2kig is lemegy? Mondjuk annál lejjebb nem nagyon tudom elképzelni, illetve ott már tényleg egy nagy fokú pánik kezdődhet el.
  De sokszor tapasztaltam már a tőzsdei világban is, hogy a logikus dolgok nem történnek meg. Most az lenne a következő lépés, hogy 1-2 unalom 3-6k között, aztán jöhet egy újabb pumpa, most már a ténylegesen használható altcoinok miatt.
  Aztán az is lehet, hogy fél év és 20k felett leszünk, jövő év végén 50k felett.
  Ami elkeseritő, hogy a nagy guruk is bődületesen nagyokat tévednek, vagy direkt akarják befolyásolni rossz irányba a piacot.
  Lassan-lassan ICO árban lesz egy két igéretes projekt (Vechain, Wanchain), nagyon elgondolkodtató a vétel ezen az áron már.

 5. Menjen le 1 azaz egy dollárra, és akkor lehetek én is bálna 😀

 6. “hiszen ezen a szinten lett visszatesztelve az árfolyam az 5000 dolláros árfolyam alatt utolsó alkalommal tavaly szeptemberben”
  De akkor még nem lehetett shortolni, az akkori szereplők longban voltak csak érdekeltek. Az a visszatesztelés így nem ugyan az, mintha akkor is lehetett volna a shorton keresni. De legyen igazad, én is azt kívánom.

 7. A BTC NVT ratio diagrammnál a liquid sidechain miatt esik az érték?

  • Dehogy. A liquid jellegéből fakadóan onchain forgalmat von el azáltal, hogy BTC->L-BTC pegging után sidechainen bonyolít nagy mennyiségű forgalmat. Ennek megfelelően a liquidnek pontosan hogy az egekbe kellene emelnie az NVT ratiot. Mivel a chart pont ellenkezőleg zuhan a föld felé ez sokkal inkább az jelenti, hogy a liquid ellenére is megjelent olyan mennyiségű forgalom onchain, ami még az alacsonyabb árfolyam hatására is erősödést eredményez. Ez összességében jó jel. Tegnap már gondolkozdam rajta, hogy ki kéne postolni újra az NVT ratio-t, de egylőre még nem tekintem annyira jelentősnek az elmozdulást, hogy ebből messzemenő következtetéseket akarjak levonni. Ha elérjük év vége előtt a 120-140-es tartományt érdemi visszapattanás nélkül, akkor már lehet reménykedni egy trendfordulatban.

 8. Ha tartósan leesik a btc ára az alá, ahol már veszteséges nagyon sok bányásznak, akkor az nem veszélyezteti a hálózatot?

  • Ezen angyalok én is. Ha a bányászok is feladják akkor a rendszer dől össze

   • nemdol ossze, ha elmennek a banyaszok, akkor csokken a nethash, kicsit lassabbak lesznek a blokkok, de annyian nem fognak elmenni hogy ne legyenek blokkok. aztan a kov diff retargetnel meg ennek megfeleloen csokken a nehezseg. ha szep lassan mindenki kiszall akkor akar ujbol lehet cpuval banyaszni 🙂

 9. Hogy jön ide Matthew Mcconaughey?

 10. egyszeruen 600Btc-vel kicsit meglokte az arat, aztan jottek eloszor a 4450$-on levo stoplossok, akik ugye barmi aron eladnak, igy tovabb esett az ar, aztan elertek a 4400$-en levo stoplosst, aztan ez gyuruzott tovabb. emberunk meg 4070-en megallitotta a zuhanast es visszavette a btc-ket. lehet meg ment volna 3k-ig is le (ki emlekszik a 9$-os ethra?). nincs itt semmi latnivalo, csak valaki(k) ma este jol berugnak 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *