Crypto Black Friday

Nem tudom nem ellőni ezt a poént… Megérkezett a black friday akció a crypto piacokra! Közel 20%-os discounttal lehet venni szinte bármit, de főleg olyan dolgokat, amik a 20%-kal csökkentett árukkal pont 80%-kal érnek többet, mint ami a reális áruk! Az utóbbi időben komolyabban foglalkoztam azoknak a metrikáknak a kinyerésével és elemzésével, amikkel objektívan lehet mérni egy cryptoeszköz mögött meghúzódó fundamentális értéket és ez alapján prognosztizálni bármilyen jellegű jövőképet. Most, hogy az árfolyamok lassan bezúgnak abba az tartományba, ami a reális mélypont, időszerű lesz beszélni arról, hogy miben van valós növekedési potenciál. Aki részt tudott venni a Kriptoegyetemes előadásomon, az már találkozhatott ezeken metrikák egy részével, amik miatt hónapok óta hajtogatom, hogy a 200+-os Ether és a 6500+-os BTC még nem jó beszálló. Nem szeretném összecsapni az ezzel kapcsolatos cikket, ezért szeretném kérni mindenkinek a türelmét. Nincs végül is hova sietni… messze még a crypto tavasz (minden létező szempont alapján…)

Addig is lehet bőszen tovább fogyasztani a popcornt, hiszen a BCH-ABC-BAB-BSV tovább szórakoztatja a népet. Jelenleg a két tábor már közel 2-2,5 millió dolláros veszteséggel üzemelteti a “színházat”, amit tovább fog fokozni az amikor valamelyik fél úgy dönt, hogy feladja. Márpedig a két fél a napi szintű üzengetésen túl egyre több erőforrás bevonásával is támogatja a törekvését.

Bookmark the permalink.

23 Comments

 1. Jól látom, hogy FékSzatoshi feladta? Nagyon meredeken zuhanni kezdett a BCH SV hashrate.
  https://cash.coin.dance/

  Vagy csak szusszan egyet.

  Az a jó a “Calling Bottom” tippekben, hogy egyszer valaki tényleg eltalálja az alját és utána évekig fürdik a dicsőségben.

  https://www.tradingview.com/chart/BTCUSD/7tLEXjDh-Calling-The-Bottom-Here-EVE-ADAM/

  • Dehogy adták fel… Szétcsesződött a teljes lánc. Jelenleg egy 18 blokkos reorg folyik éppen a nodeokon, amibe elvileg(?) belehalt a teljes lánc. Egyelőre még nagy a köd, de elvileg egy “evil miner” (na ki lehet az?) a 557301-es blokkból készített egy új láncot, amibe olyan txeket rakott be, amikbe a SVPool nodeok belehalnak és sikeresen benyomott annyi hashing powert amivel 18 blokk alatt be is előzte a “honest” minereket, mivel sikerült “longest” chaint csinálnia a támadónak, ezért az összes SV node elkezdett reorgolni, amiből látszólag egy sem tért magához… Innentől csak tipp, de végérvényesen beigazolódott, hogy egyrészt Jihannel nem érdemes szórakozni… másrészt pedig hogy semmi értelme minority miningon összemérni az e-penist, mert abból bizony ilyen meglepetések lesznek…
   Kis korrekció: Némileg elkapott a hév. Továbbra sem egyértelmű, hogy ez egy attack az SV ellen, vagy egyszerűen csak ennyire katasztrofális a kód, de a 18 blokkos reorg megtörtént és jelenleg az SV nodeok egy nagy része még mindig syncel. Ez főleg annak köszönhető, hogy a folyamatosan tolják a networkön a “stresstestet”, aminek köszönhetően hatalmas (25-30 megás) blokkok keletkeztek, amiken belül a hashek validálása igen sok erőforrást igényel.

 2. Én már teljesen elvesztettem a fonalat 🙂 Most ez egy hardfork volt, nem? Akkor most mire jó nekik ez a hashwar? Aki megnyeri az tulajdonképpen mit is fog nyerni? Miért nem a saját láncukkal foglalkoznak csak, aztán majd a használhatóság eldönti melyik nyert?

  • Mert az azt jelenti hogy “lwfeleződik” az birodalom. Gondold el egy polgár háború az ország kwttészakad. Az erők teljhatalmat akarnak az orszag felett. Csak ha nem bírnak egymással akkor húznak határokat.

  • Ez így lenne normális, de nem ez történt:
   – A novemberi hardfork teljesen tervezett volt, ám a release előtt néhány hónappal CSW jelezte, hogy ő ezt nem szeretné és nem támogatja (cannonical order és OP_DSV miatt)
   – A nézeteltérés eléggé elfajult ezért egy emergency backdoor meetinget szerveztek a megbeszélésre, amire CSW ugyan elment, de az előzadása után lelépett mindenféle egyeztetés nélkül, majd néhány héttel később kihozták a BitcoinSV kódját és jelezték, hogy ha hardfork lesz, akkor ők takeoverelni fogják a BCH láncot.
   – Hardfork lett és ahogy írtad is az lett volna a logikus, hogy akkor legyen két önálló lánc, de CSW jelezte, hogy nem lehet chainsplit, ahogy ő megfogalmazta: “Vagy követitek az én szabályaimat, vagy felégtünk mindent!”
   – Így is lett, eljött a nov 15 és azóta folyik a hashwar, amiben ma látszólag az ABC egy rövid időszakra vesztett is, de mint kiderült, a háttérben azért dolgoztak rendesen a srácok, amihez bejött extrába a reorg issue is, aminek köszönhetően most 50 blokkos hátrányban van az SV lánc és az elmúlt 4 órában kevesebb mint 10 blokkot produkáltak. Hogy pontosan mi folyik a háttérben azt egyelőre nem tudjuk… most itt tartunk.

  • Komolyan mondom ez már tragikomédiába kezd hajlani. 🙂
   Mondjuk elgondolkodtató, hogy pár embernek ennyire komoly befolyása lehet, jobb lenne talán valami olyan PoW algoritmus, ami nem skálázódik úgy. Szal hiába indítok el 10x hashpower-t, az nem növeli meg ilyen mértékben az esélyeimet.

 3. No és miért zuhant be ma a BTC ára ma még 500 dolcsit? Craig Wright elad, ahogy fenyegetett?

 4. Lehet csak eladta a milliárdos csóka a BTC-jét, amit tavaly 20000-es árfolyamon vett. Fél, hogy megromlik. 😀

 5. 😉 Vicces vagy. Mondjuk az kevesbe lenne vicces; ha kiderulne, hogy a csoka mibol szerezte a milliardjait.Esetleg tenyleg o rendelkezik a 9-es block private key-eivel.Esetleg ha kiderulne, hogy tudja hogy a jelenlegi BTC ill. BCH kodjai zsakutcaba jutott.Meg csak a piacra sem kell dobnia a BTC-it eleg ha a hataridos piacon nyit 1-2 poziciot.Arfolyam befolyasolassal pedig nem lehet vadolni valakit aki tudja, hogy 1 commodity-nek titulalt valami eredetileg peer to peer electronic cashnek lett tervezve es a jelenlegi formalyaban nem tudja betolteni szerepet.
  Mit lat 1 atlag speki aki kryptokban utazik, azt hogy a BTC es BCH ara esik, BCH mondjuk tobb mint 40%-ot esett 1 nap alatt….mi van ha o adja (faketoshi), ugyanis tudja hogy a BCH (BCHSV nelkul) egy ertektelen zsakutca, kozben szepen banyassza a BCHSV-t aminek kesobb majd erteket ad.
  Nagyon sok banyasz a jelenlegi szinten meg a BTC-ben sem nyereseges; mar ha 4800-4900-as arat nezzuk.Mi van ha a flip nem is a BTC es BCH kozott hanem a BTC-BCHSV kozott fog lezajlani egy nem is tul tavoli jovoben ill. galaxisban???
  En azt latom hogy a krypto kozossegben nagyon sokan elkenyelmesedtek, raadasul a rv es kotvenypiacokon kialakulo rumli miatt nem is biztos hogy a hatosagok kozul tul sokat erdekel mostanaban mi zajlik a krypto homokozoban.

  Szerintem nem szerencses lebecsulni vetelytarst ellenfelet mar ha (faketoshi-t) annak tekintjuk.
  Sokaknal felborulna a billi ha az elobbi fantazialgatasombol csak nagyon keves bebizonyosodna.A spekik es HODL-ereknel is elgurulna a gyogyszer ha lenne egy 95-98%-os korrekcio.
  En 6 szamjegyu$ profitot kivettem mar kryptokbol es van meg mindig 5 szamjegyu (ha $-ban nezzuk krypto portfoliom).Tisztaban vagyok vele, hogy lehet hogy 1 nap ennek erteke akar 0 is lehet.
  Trade es krypto war senkinek nem jo mar aki HODL!

 6. Várjuk a cikket, nehogy utólagos legyen. 🙂

 7. A héten lehet eléri az alját, begyorsultak az események..Miért érzem azt, hogy ez volt a bch-s fiúk célja igazából? Hol lehet most reálisan az előállítási költsége 1 btcnek?

  • Trace Mayer szerint az eloallitasi koltsege (Nov/16-an) BTC 3341$; BCH 527$; BCHSV 249$ volt.Szoval elmeletileg BCH es BCHSV is naponta tobb szazezer$-art vesztenek.(ha csak az ar nem kezd el emelkedni a BCH ill. BCHSV-nel).

   • Hm, nem gondoltam volna, hogy a BTC előállítása ilyen magas.
    Pedig nem lehetetlen, hogy elérjük, most jött ki a hír, hogy a BASKKT indulás is el lesz halasztva legalább 1 hónapot. Már csak egy ETF elutasítás “hiányzik” és hipp-hopp 2k-n lenne az ár:)

    • Ezek a szamok folyamatosan valtoznak es eleg nagy a kulonbseg foldrajzi elhelyezkedes szerint is, elektromos aram koltsege ill. hutese a hardware-eknek.
     Csaba ebben is jobban ott van.

 8. A tavalyi mozgásnál is parabolikus volt a vége. Itt is kezd parabolikus pályára állni az esés. Könnyen lehet, hogy most gyorsul be igazán.
  Aljat már nem is lehet tippelni, ráadásul az előállítási költség nem igazán számít, csak hosszú távon. Rövid távon bármi lehet. Bármi.
  Puskaport szárazon tartani, 3000 alatti BTC-nél és 90 alatti ETH-nál én elkezdek csipegetni 🙂

 9. Másfél év múlva lesz blokkjutalom felezés, a következő pumpa kezdete kb egy év múlva esedékes, vagy előbb, ha ETF elfogadásra kerül, vagy más nagyobb horderejű pozitív esemény nem következik be.
  A jövő év nagy része inkább stagnálás lesz.
  Ez csak becslés, nem jóslat, de nem alaptalan feltételezés.

 10. Nekem ebben az az igazi info, h meg egy minority lancot se tud egy, egyebkent kurvaeros csoport sem takeoverelni. A btcn levo hashrate pedig ennek kb 10szerese. Egy 3 honapos charton kb nem is latszodik ez a harc. Persze az arfolyamok nem szepek, de ha ok sem tudjak meg csak meg sem renditeni a btc lancot, akkor az azt mutatja, h mukodik a rendszer. Arfolyam ide, arfolyam oda, az igazi csataban a btc boven nyeresre all.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *