Kisebb technikai fennakadások

Jelezném, hogy a blog elérhetőségében lehetnek kisebb-nagyobb fennakadások. Aktívan tesztelek perpillanat lightning network (lnd) és segwit ready btcd-t, amik nem feltétlenül arra a kukás aws instancera lettek tervezve, amin éppen a blog is fut. Ha az oldal betöltésekor, vagy a lapváltáskor lassulást tapasztaltok, akkor annak az az oka, hogy a gép éppen halálhörgést hallat.

Egyébként meg karácsony van, úgyhogy talán nem annyira nagy krízis, ha most néhány napig néha használhatatlan lesz a blog, hiszen ez most a mákos bejgli és a cukor-sokk ideje. Erről jut eszembe: Boldog Karácsonyt meg satöbbit mindenkinek! Akartam volna a karácsony kapcsán valami nagyon szívhez szóló, meghitt és örömtelit írni, de perpillanat jobban leköt a Lightning Network, amit talán mindannyian megértetek. Ezt a cikket is csak azért tudtam megírni, mert éppen váron egy payment channel megnyitásra, amihez onchain művelet kell, ami a Bitcoin testnet állapotát figyelembe véve (óránként 2-3 block) nem kifejezetten kapkodós.

Addig is amíg várakozok egy kis kifejtés azoknak akik esetleg most hallanak először a Lightning Networkről:

  • Az LN a korábban már sokat emlegetett layer2-es skálázási implementációja a Bitcoin protokollnak, ennek volt az egyik fontos előfeltétele az a bizonyos SegWit protokoll implementáció (Nem a SegWit2X… az egy másik történet…)
  • Az LN kétirányú csatornákat hoz létre, mely csatornák között routing protokollt működik. Nagyjából úgy érdemes elképzelni az LN-t mint magát az interneten, csak itt adatkapcsolatok helyett pénzügyi műveletekre épül rá a protokoll. Az adatok helyett/mellett itt pénz áramlik minden aktív csatornán.
  • Mindez úgy, hogy a csatorna változása nem kerül onchain propagálásra, tehát nincs confirmation várakozás, nincs mempool és nincs mining fee sem.

Szép új jövő, amire mondanám, hogy még csak teszt fázisban áll, de valójában ennél sokkal többről van már szó. @roasbeef (az egyik legaktívabb ln fejlesztő) immáron 3 hete megnyitott egy élő payment channelt az éles (prod) Bitcoin hálózaton is teszt jelleggel, ott már nem játékpénzzel (tBTC) tesztelnek most is éppen.

A Lightning Network kétségtelenül a 2018-as év egyik nagy sikervárományosa lesz és leginkább ez pont azokat fogja meglepni, akik már leírták az LN-t, vagy soha nem is nagyon hittek benne. Mivel viszont időközben megnyílt a teszt payment channelem, ezért most rövidre zárom a cikket. Még egyszer Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Bookmark the permalink.

13 Comments

  1. Csaba,srácok! Boldog Karácsonyt mindenkinek!:)

  2. Két gyors kérdés:
    – Többen felvetették már, hogy az egymegás blokk kevés lesz a csatornák nyitás-zárás mennyiségéhez. Mennyire lehet maga a blokk a szűk keresztmetszet?
    Mert szép dolog a sokmillió (milliárd?) sidechain tranzakció, ha nyitni-zárni ugyanúgy a főláncon kell. Persze nem minden alkalommal, de komoly használat esetén mindig lesz ilyen esemény a felhasználók részéről.

    – Jól értem? A felhasználó csatornát nyit egy “szolgáltatóval”, akinek szintén nyitott csatornái vannak szerte a világban sok kapcsolattal, így ha kávét akarok venni, akkor nem a kávézóval nyitom a csatornát, hanem – ahogy írtad is – Internethez hasonlóan más kapcsolatokon keresztül jutok el hozzá.

    Ezt sokan félreértik – többször szándékosan – és úgy alázzák az LN-t, hogy használhatatlan lesz, mert mindig közvetlenül azzal kell nyitnom-zárnom csatornát, akivel éppen kapcsolatban vagyok.

    • 1.) kérdés: Ne keverjük össze a sidechaint a lightning networkkel. A kettőnek semmi köze nincs egymáshoz. A sidechain egy önálló blocklánc, ami saját coinokat bocsát ki (lásd RSK), ami valamilyen elv mentén a főlánchoz (Bitcoin) van kötve. Ez az első lehet pl egy two-way peddeg elv, amikor is a két coin értéke mindenkor egy fix arányt reprezentál. Az RSK-nál ha jól tudom akkor 1/10, tehát 10 RSK mindig is 1 BTC-t fog érni. A LN ezzel szemben viszont onchain megnyitott csatornákon biztosít offchain műveleteket valódi Bitcoinnal, tehát nem játékpénzzel. Ha abból indulsz ki, hogy egy ideális világban naponta 1-2x fogod csak karbantartani a payment channeljeidet, amiken akár napi 10-20 tx-et is bonyolítasz, akkor könnyen belátható, hogy jelentősen csökkenteni fogja a hálózat terhelését az LN.

      2) A LN nem csak peer-to-peer payment channel, hanem egy gráfban folyamatosan épülő hálózat. Nem kell a kávézóddal közvetlen csatornát létesítened, erről gondoskodik a payment rooting és a HTLC protokol.

      Néhány napos állapota a testnetes lightning networknek:
      ln testnet

      • Mindenkinek Békés Boldog Karácsonyt kívánok!
        Csaba, megoszthatnád majd, amikor almalmas lesz számodra, a LN-kel a tesztneten elért sikereid részleteit, köszönettel,
        Ethan

  3. Annyira jó!
    Boldog vagyok, ahogyan remélem sokan közöttünk itt e blog olvasóinak a közösségében.
    Hogy igazán miért?
    Megosztanám veletek:

    Kriptós közösségünkben tudatosodjon mennyire nincs semmi de semmi jelentősége valójában annak, hogy mennyit ér a bitcoin fiatban.

    Értsük meg, hogy a technológia és az a fejlesztői háttérben lévő erő, az a kimagaslóan magas szellemi produktum, ami napról napra egyre inkább a hétköznapunk részévé válik, olyan tudományos és szellemi magaslatokban van mint pl. Maxwell, Heisenberg, Plank, Einsten, Galilei, Newton… munkája.

    Csodálatos az élmény. Most, a fent említett szellemi magasságok együtt vannak itt.
    Csodálatos, hogy most fejlesztői közösségek, a nyílt forráskód áldása mellett
    – a technológiai fejlesztésen keresztül – nem mellékesen, a munkájuk által az emberiség új társadalmi-politikai alapjait is leteszik az asztalra.

    Régóta vártunk erre, mindannyiunk szívében érlelődik a vágy arra, hogy a technológia fejlesztése ledobja magáról a stigmát:

    “csak műszaki előnyöket nyújtani képes”.

    És most, jöhet azért a kérdés: Mennyit ér ez? BTC= ? USD

    neked mennyit ér?
    kérdezem midannyijunkat…….

    Csodálatos élmény az, hogy ennek a folyamatnak itt és most ezen a bolygón a szemtanúi vagyunk.

    UI.:
    S talán ezek után érthető mit jelent számomra az amikor azt a megjegyzést fűzném a fenti cikkhez:

    Izgatott, csodás örömmel várom – mint amikor a kisgyerek várja a karácsony estéjét – az LN használatát!

    Köszönettel, szerettettel:
    gergő

  4. Rendszeres olvasó/kommentelőként engedjétek meg, hogy én is Boldog Karácsonyt kívánjak minden kedves olvasótársamnak és Csabának! A magyar kriptoközösségnek meg nagyon sikeres 2018-at, hívják akár tisztabitnek, akár másnak. A szikra már adott.

  5. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok a magyar kripto közösségnek. Nem tudom hogy az olvasóknak vagy Csaba moderálásának köszönhető, mindenesetre az a benyomásom, hogy egyelőre szinte teljesen troll mentes a blog, nagyságrendekkel kulturáltabb, intelligensebb és előremutatóbb kommentek születnek, mint bármely más általam olvasott oldalon. Ez vonatkozik a lelkes invesztorokra, azokra akik csak most találkoznak először a blockchainnel és a szkeptikusokra is, maradjatok mindig ilyenek!

    Tudom-tudom, nem számít mennyit ér egy bitcoin fiatban, de engedjétek meg, hogy mindenkinek millió dolláros coinokban gazdag elkövetkező éveket kívánjak!

  6. Én is szeretnék minden kedves tagnak Békés Boldog Karácsonyt kívánni és egy tisztább, szebb, korrupciómentes digitális jövőt! HODL!!!

  7. Sziasztok!

    Először is Boldog Karácsonyt mindenkinek.
    Nem pont a témába vág, idő hiányában nem is nagyon szoktam írni.
    Persze naponta többször frissítem és olvasom a blogot.
    Emlékszem Csaba egyszer rövid teszt erejéig futtatott a blogon bányász scriptet.
    Ez az oldal látogatóinak gépével bányászott monerot és így fedezte volna az oldal fenntartásával kapcsolatos költségeket.
    Ez számomra is egy nagyon érdekes kísérlet volt.
    Ezzel kapcsolatban hivnám fel a figyelmeteket egy nem sokkal ico kibocsátás után lévő fejlesztésre.
    Az oyster pearl (PRL) az ethereum blokkláncát és az iota tangentjét használja, hogy reklám mentes bevételhez jutassa a weboldal üzemeltetőjét.
    Amiket eddig olvastam róla zseniálisnak tartják a projektet.
    Az altcoin buzz youtube-os csatornán most jelent meg egy video róla.
    https://www.youtube.com/watch?v=hC-niM2aYIM&t=839s
    Gondoltam szólok, egyrészt mert érdekes és aktuális a technológia, másrészt a traderek pump-ból is hátha elkapnak még valamit.

  8. A bejglikómában olvasgattam LN témában, de azért van ami nem világos (azon túl, hogy sok minden igen, és azok alapján nagyot fog szólni).

    Az tiszta, hogy ez akkor már jó megoldás, ha egy résztvevőpár között egynél több tranzakció végrehajtása várható, nyilván minél magasabb ez a tranzakciószám, annál inkább megéri. Na de az egyszeri tranzakciók, melyek közvetlenül — épp úgy, mint most — a főblokkláncon hajtódnak végre mitől lesznek olcsóbbak? Az egyszeri logika szerint csak attól, hogy (reméljük, nagyon) sok tranzakció kimegy LN-be, így az közvetlen tranzackiók számosságának csökkenésével közvetve csökken a fee. Jól látom, vagy van még valami, amitől az egyszeri tranzakciók díjának dirket csökkenése várható?

    A másik a routing dolog. Itt ugye arról van szó, hogy én nyithatok úgy egy payment channelt, hogy annak a másik vége egy másik payment channelnél van, aminek a másik vége meg szintén vagy egy paymentchannelnél, vagy már közvetlenül a blockchainben, a lényeg, hogy valahogy a blockchainben fog terminálódni az én folyamatom is és igazából nem is fontos az útvonal. Ami viszont fontos kérdés hogy ilyenkor a közbelső “routerek” nem kérnek-e/kérhetnek-e majd fee-t? Ha igen, akkor a sok lépcsőn keresztül nem lehet-e ez a fee magasabb, mintha közvetlenül a blockchainen tranzaktálnék?

    • Akkor kezdem az első kérdéssel: Mi a valós usecase, itt nagyon sok olyan usecase van, amihez kell némi absztrakt gondolkodás, de ha az ember ezekre rátalál, akkor jön a facepalm, hogy: “huhh erre miért nem gondoltam”. A jó usecaseket leginkább hatékony elemzéssel lehet megtalálni. Mondok egy olyan usercaset tökre triviális és mégis nagyszerű:
      – Fogja magát két exchange és telepít egy-egy LN-t, amit összeköt egy kétirányú nagyon vastag payment channellel (legyen mondjuk 1000-1000BTC mindkét oldalról), majd kiajánlja a szolgáltatást az exchange felhasználóknak. Ebből a felhasználók csak egy ilyen kis ábrát látnak:

      Tehát a felhasználó azt látja, hogy A exchangeről a B exchange felé a LN payment channelen még mennyi liquidity van. Ha az A exchangen a likviditás alacsony, akkor relatív olcsó fee-vel lehet azon keresztül átküldeni a B-re bitcoint, ha viszont nagyon magas (kezd kifutni), akkor a fee már drágább akár az onchain tx-nél is. Persze sokan még ekkor is inkább a payment channelt fogják preferálni, hiszen az LN-en keresztül átküldött pénz a másodperc tört része alatt megjelenik a másik exchangen. Kell ennél nagyobb story az arbitrázs tradereknek? Ráadásul az exchangek egymás között szétdobják azt a txfee-t amit eddig a minerek felé fizettek. Ráadásul mivel a csatorna kétirányú, ezért simán lehetséges, hogy a csatorna zárása nélkül is folyamatosan kiegyenlítődik a balance a két exchange között, hiszen arbitrázs ablak mindig nyílhat bárhol. És ez csak egy usecase a betegebbnél betegebb alternatívák közül…

      Nézzük a második kérdést: A routing során nem kell lezárni a csatornát akkor sem ha routeolsz. Ha egy sikeres routing után marad bőségesen likviditás a csatornában, akkor az még nyitva tartható. Ráadásul a kétirányú csatornák miatt simán elképzelhető, hogy egy nagy forgalmú és nagy likviditású csatorna akár napokig, hetekig vagy akár hónapokig is nyitva tartható settlement nélkül. És egyébként igen, a routing során ugyanúgy kell fee-t fizetni, azonban ennek a mértékét teljesen a LN node üzemeltető dönti el, ha akar kérhet a szolgáltatásért sokat, ha akar akkor pedig ingyen is végezheti. A payment routing viszont az algoritmusa miatt mindig a legolcsóbb és leginkább likvid csatornákat keresik meg.

      • Köszi. Azóta olvastam már az LN cikket, de a szál miatt itt írnék még.

        Azt jól értem, hogy ha nekem egyetlen nyitott paymentchannelem van, és bárki másnak bárhol máshol de szinten van mindössze egyetlen nyitott paymentchannelje, akkor a routing miatt, az már elegendő ahhoz, hogy kettőnk közt instant, free/lowfee tranzakciót bonyolítsunk? Eddig valamiért úgy jött le, hogy kb. szolgáltatásonként/partnerenként kellhet PC, de ez nem életszerű. Ha így van viszont — kicsit leegyszerűsítve — hogy a routing miatt egyetlen nyitott PC esetén a likviditás erejéig bárki bárkivel tranzaktálhat az LN hálózaton, az baromi nagyot fog szólni.

        • Amennyiben mindkét PC kétirányú (tehát a multi-sign walletbe mindkét fél rakott pénzt), akkor teljes mértékben igaz az amit fentebb írtál. Nem kell minden egyes végponttal/szolgáltatással külön PC-t felépíteni, ez eleve nonszensz is lenne, hiszen minden PC-ben valós bitcoint kellene onchain lockolnod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *