Mégis mi bajom is van nekem a Bíkessel? (Bitcoin Cash)

Sokszor kapom meg kérdésként akár direktben, akár egyes megnyilvánulásaim kapcsán átvitten, hogy mi is a baj(-om) a Bitcoin Cash-sel? A blogon megjelent írásaim mellett napi szinten okozok agyvérzést telegramon annak a kb 150 embernek, aki önszántából elviseli, hogy egy erősen Bitcoin Cash orientált közösségben én napi szinten vergődjek az anti Bitcoin Cash propagandámmal. Keresve sem tudnék jobb időpontot találni arra, hogy kontextusba helyezzem az utálatomat, hiszen most újra attól zajos a közösség, hogy “A Bitcoin Cash megeszi a Bitcoint!

Szeretném mindjárt az elején leszögezni, hogy az objektivitás látszatát sem próbálom ebben a kérdésben magamra erőltetni. Elfogult vagyok, ahogy egy apa elfogult a saját gyermekével szemben… vagy hogy ne éljünk ekkor magasztos példával, elfogult vagyok, ahogy egy megrögzött Pepsi hívőt a hányinger kerülgeti a Coca-Colától (amivel egyébként maximálisan nem tudok azonosulni, lévén Coca fan vagyok…)

Szóval mi is a baj a Bitcoin Cashsel? Ha őszinte akarok lenni, akkor lényegében semmi. Miért is kéne bármi gondnak is lennie vele, hiszen 100%-ig Satoshi vision product, leválasztva róla néhány kényszerszülte hackelést (replace-by-fee, segwit), cserébe viszont jól skálázódik nagyjából 16-20 tx/sec-ig a jelenlegi állapotában, sőt az rbf hiánya miatt már a 0-confirmation is elégséges egy-egy tx-hez. Ráadásul a skálázását a blockméret további növelésével akár fentebb is lehet tornászni. És csak, hogy messzebb menjek a BCH prominensek egyébként nem zárkóznak el a layer-2 scalingtől sem, már persze ha az nem SegWit alapon készül. Mindezek mellett már a mining pool distribution is sokat javult, a minerek átlag 60-70%-a ismert és csak a maradék rejtőzik továbbra is a “Mr. Unknown” címke mögé.

Alapvetően technológiailag az AS-IS állapot kapcsán kevés kivetnivalót lehet találni. Gyakran előkerül persze kritikaként, hogy “lemásolni nem volt nehéz, na de hol van ennek jövője?“. Itt egyrészt ugye válaszként felvetődhet, hogy minek kell annyira lelkesen valamit fejleszteni, ami úgy jó ahogy van, másrészt pedig ha valaki veszi a fáradtságot, hogy utánanézzen, akkor egy egyébként nagyon szép TO-BE is kirajzolódik a BCH technológiai jövője kapcsán: Az elsődleges cél természetesen továbbra is a skálázás fokozása a nagyon alacsony tranzakciós díjak fenntartása érdekében. Emellett dolgoznak a shardingon és a párhuzamos blockvalidáción is. Emellett több olyan funkció implementálása is vizsgálat alatt van, amit korábban a Bitcoin Core fejlesztőcsapat elutasított a főláncon (pl. G. Andresen féle Graphene block propagation) és a blockokba foglalt tranzakciók összeválogatási algoritmusához is hozzá kívánnak nyúlni, hogy az sokkal igazságosabb és kevésbé txfee-felhajtó jellegűbb legyen.

Összességében szerintem jó az irány. A Bitcoin Cash jó irányba halad. (remark: ez az a pont, ahol a hithű Bitcoin Cash fanok jobb, ha megállnak… ami innentől jön, az biztosan nem érdekli őket)

Na de ha ennyire jó és ennyire van jövője, akkor mi is pontosan a probléma a Bitcoin Cashsel? Egyszerűen megfogalmazva: Az, hogy a Bitcoin sokkal inkább egy ideológia, mintsem egy technológia. Ha csak technológia szinten néznénk, akkor ez a kérdés teljesen irrelevánssá válna, hiszen mind a Bitcoinnál, mind a Bitcoin Cashnél sokkal, de sokkal jobb akár az Ethereum, akár az új üdvöske a Cardano. Tehát miért is kerül egyáltalán szóba a BTC és a BCH?

Vajon mi történne, ha holnap fogná magát a Coca-Cola és felvásárolná a Pepsit, majd másnaptól az lenne az összes palackra ráírva, hogy “Pepsi from Coca-Cola”? Elképzelni sem tudom, de minden bizonnyal nem repesne az örömtől minden Pepsi fan, még akkor sem, ha ugyanaz a lötyi lenne a palackban.

A Bitcoin egy tiszta ideológia, ami az évek során ha mást nem, legalább az ideológiáját meg tudta őrizni. A Bitcoin Cash ezzel szemben egy üzleti vállalkozás, ami kőkemény pénzeket költ arra, hogy saját magát Bitcoinként aposztrofálja. A Bitcoint pont azért “találta fel” anno Satoshi Nakamoto, hogy egy mindenkitől (államok, országok, cégek) független pénzügyi rendszert hozzon létre. Amivel Nakamoto – valószínűleg – nem számolt, az a nagyfokú bányászcentralizáció és ezen keresztül a rendszer gazdasági szereplők kezébe történő juttatása. Nehezen tudok azzal mit kezdeni, amikor Roger Ver ilyesmit mond: “Bitcoin Cash is Bitcoin. Bitcoin Core is not.“. Szintén baromi nehéz mit kezdeni azzal, amikor ugyanez az ember a CNBC-n élő adásban azt mondja, hogy “jobb ha mindenki beutalja a BTC-jét a tőzsdékre, mert itt komoly gondok lesznek és késő bánat lesz, ha a walletben pihentetitek a vagyonotokat…“, mindezt nyilván akkor, amikor egyébként a hálózat eleve túlterhelt és ezek a tranzakciók 30-40 dollárba fájnak a beparáztatott embereknek.

Ugyanez az ember borzolja minden jótét Bitcoin fan idegeit lassan fél éve hétről-hétre. Neki köszönhető, hogy a Bitcoin.com saját walletje előrelistázza a Bitcoin Cash-t, ami nem kevés confuse-t okoz az embereknek. Sőt többször hivatkozott a Bitcoin Cash-ra mint “a saját projektem”, ami nyilván inkább a túlzott egoizmus megnyilvánulása, de tény, hogy a Bitcoin Cash tele van pozícióba helyezett emberekkel, akik mind Ver köré összpontosulnak.

Hogy mi ezzel a baj? Miért gond, hogy Ver kiábrándult a Bitcoinból és most a BCH felé akar mindenkit terelni? Azért, mert valójában nem a technológia ellen harcol (bármennyire is ezt állítja), hanem az ideológia ellen. Aki a BCH mellett teszi le a voksát, az azt vállalja, hogy a Bitcoin szabad ideológiáját lecseréli valami olyasmire, ami 3-4 kétes hátterű ember keze munkája. Olyan embereké, akik szerint pl. az teljesen okés, hogy egy coinbase BCH bevezetés előtt beindul szűr kör számára a belső kereskedés (insider trade):

VER: I THINK INSIDER TRADING IS A NON-CRIME. (forrás)

Azt gondolom, hogy perpillanat egy őrült vágtát nézünk a partvonalról. A vágta egyetlen célja a nézőközönség minél nagyobb részének megtévesztése (avagy meggyőzése?) arról, hogy valójában nem is az első ló a legjobb, hanem a mögötte kullogó, de sokkal fényesebb szőrű ló. Valaki a partvonalról folyamatosan be-bedobál egy jól időzített mondatot, míg mások megpróbálják az élen lévő lovat elgáncsolni, és megint mások persze mindeközben a bukinál természetesen folyamatosan az élen lévő lóra fogadnak. Mi a közös bennük? Az, hogy összejátszanak. Valójában csak az esélyeket és ezáltal a nyereményt akarják felverni, mindehhez minden létező etikátlan eszközt bevetve.

Nézzünk egy konkrét példát: Régóta mindennapos konspiráció tárgya az, hogy a Bitcoin hálózata képtelen kezelni a megnövekedett tranzakciószámot. Persze az ördög itt is a részletekben van. Nézzük csak meg az alábbi két ábrát:

A felső ábra a mempoolban (ideiglenes tároló a még confirmálásra váró tranzakcióknak) lévő tranzakciók darabszámát mutatja, míg az alsó ábra ugyanezen időszakban a mempool fizikai méretét megabyteban. Mi olvasható ki a két ábrából:

 • Eleve fura divergencia, hogy miközben a mempool látszólag folyamatosan telítődik az újabb és újabb tranzakciókkal, addig annak fizikai mérete elkezdett csökkenni.
 • Ennél is érdekesebb, hogy az alacsonyabb txfee sávokban lévő tranzakciók egyszerűen 2 napja elkezdtek rohamosan fogyatkozni, aminek az oka, hogy lejárt a 2 hetes türelmi idő és ezen tx-eket egyszerűen eldobálják a nodeok. Tehát több ezer tranzakció kerül jelenleg is visszautasításra.
 • A mempool már 30 sat/b-ig kiürült, és holnapra már egészen 50-70 sat/byte-ig üres lesz alulról.
 • Persze ettől még ott van egészen 200 byteig a “dugó”, ami miatt az új tranzakciók csak 500-1000 sat/byte áron tudnak bekerülni a mempoolba.

A rendszer önszabályozó jellege persze ezt is megoldja és valamikor a hétvégére “varázsütésre” ki fog ürülni a mempool. Hogy kiknek érte meg berakni két hétre közel 100.000 tranzakciót ami kapcsán esélye sem volt annak, hogy azok a blockba kerüljenek, így még csak pénzbe (bitcoinba) sem fog kerülni nekik, de cserébe felverték a txfee-k árát? Ezen mindenki gondolkozzon el maga, ahogy azon is, hogy miért megint pont akkor történik valami forradalmian jó dolog a Bitcoin Cashsel (Coinbase ninja bevezetés), amikor fura módon a mempool komoly feltorlódástól szenved. Ráadásul ilyen teljesen organikus feltorlódástól… Pontosan ugyanez volt november közepén is, amikor ugyancsak ment a nagyüzemi FUD generálás, akkor a Bitcoin Cash egészen 0.5 BTC-BCH-ig tudott felszaladni. Ennek ugyan most a közelébe sem jutott, de ebben inkább volt szerepe az elmúlt egy hetes Bitcoin árfolyam vágtának…

A Bitcoin Cash nem rossz, a Bitcoin Cash valójában egy eszköz. Olyan ez mint a szolgát sanyargató földesúr kezében az ostor. A szolga nyilván a földesúrra haragszik, nem a kezében lévő ostorra, pedig hát a fájdalmat az ostor okozza. És lehet, hogy az az ostor egyébként egy remekmű, lehet, hogy hónapokig cserzették hozzá a bőrt és olyan gondos munkával készült, amit ritkán lát emberfia.

Szóval a földesurak mindenkit hülyének néznek. De térjünk csak vissza egy pillanatra a mempoolhoz. Látható, hogy elkezdett kipörögni a mempoolból az összes spam tx. Persze azért nem kell aggódni, akad még benne bőven töltelék. Érdekességképpen:

Jelenleg 147 575 tranzakció van a mempoolban, aminek a tranzakciós díja 10 dollár alatt van. Ez teszi ki a mempool 3/4-ét és ezek azok a tx-ek, amik SOHA nem fognak bekerülni a blockokba a jelenlegi terhelés mellett. Cserébe viszont még egy jó hétig az egekben tartják majd a mempool-t és a tranzakciós díjakat. Persze ehhez kellett a Bitcoin árfolyamának drasztikus emelkedése miatti erősödő hálózati forgalom is és a Roger Ver és sock puppetjeinek lelkes aknamunkája is.

Ugyanez a query 5 dolláros txfeere is még 109 ezer eredményt hoz ki. De hogy nézzük egy igazán meglepő statisztikát is:

Itt azon 6551 db unconfirmed tx eredménye létható, melyek tranzakciós díja több mint 10 dollár, ellenben az utalt dollár 10 dollár alatti összeg… Valid, organikus tranzakciók…

Rövidre zárva az igen hosszúra sikerült mondókámat:

 • A Bitcoin Cash jó és van is neki valamiféle jövőképe
 • A Bitcoin Cash mögött álló üzleti körök nagy ívben tesznek a Bitcoin ideológiára. Ugyanezen körök mindent megtesznek, hogy minél jobban és módszeresebben húzzák folyamatosan a vizes lepedőt a Bitcoinra. Hol egy jól irányzott FUD, hol egy ‘szerencsésen’ alakult mempool felgyülemlés, hol pedig néhány hirtelen átigazoló celeb.
 • A Bitcoin Cash centralizált és központilag irányított.
 • A Bitcoin Cash nagyvonalúan tud olcsó és még olcsóbb tranzakciókat ígérni, hiszen ugyanazon bányászok működtetik, akik a Bitcoin láncon szénné keresik magukat folyamatosan a brutálisan magas tranzakciós díjakon. Tehát van miből “jótékonykodniuk”

Ezzel szemben a Bitcoinnal van egy jól körülrajzolt jövőképe arról, hogy miként is kellene kezelni a jelenlegi problémákat. Ehhez viszont idő kell nekik. Ezen idő ellen harcol most a Bitcoin Cash Gmbh, hiszen ha orvosolódnak a problémák a Bitcoin skálázása kapcsán, akkor onnantól bezáródnak az ajtók, onnantól a kutyát sem fog érdekelni a ‘true satoshi vision’, hiszen bezárul az egyetlen ‘economical reason’ a BCH láncra történő váltás kapcsán. Ráadásul onnantól a bányászok bevétele is jelentősen csökkenni fog, hiszen a tranzakciók igen nagy száma layer-2-re kerül, amihez kevés köze lesz a bányászoknak. Nem hiszem, hogy nagyítóval kellene összefüggést keresni/látni az idei egész év (Bitcoin) történései és a megélhetésükért (akarom mondani extra profitért) kaparó bányászok között…

[commercial_break]

A Bitcoin Cash meg tudja enni a Bitcoint? Kell félnünk akár csak flippeningtől? A most éppen lejátszódó BTC árfolyamkorrekció már az előjele akár a flippeningnek, akár a Bitcoin hálózat halálának?

 • Ha ezen kérdések közül bármelyik is még felmerül benned, akkor szerintem fuss neki még egyszer a cikknek…

Hogy mit gondol minderről Nick Szabó:

Ui: Van ám jövőképem a Bitcoin kapcsán is, amit természetesen hamarosan meg is fogok osztani. Szóval ha bárki esetleg akár a Lightning Networköt, akár a jövőbeli skálázhatóságot vagy bármilyen egyéb BsCore oriented dolgot szeretne felvetni, az tegye meg, hogy türelmesen kivárja a következő postot. Itt most szeretném, ha a Bitcoin Cash kerülne a beszélgetés középpontjába. Természetesen meggyőzhető vagyok arról, hogy valójában én látom rosszul a dolgot és, hogy a Bitcoin Cash körüli prominensek egyetlen célja a szent ideológia továbbvitele és ezen az úton csak a közösség érdekeit tartják a szemük előtt. (na persze...)

Bookmark the permalink.

79 Comments

 1. Abban valószinüleg igaza van a mókusnak,hogy az insider trading jogilag non-crime a kriptovilágban (hiszen szabályozatlan piac, tehát mindent szabad).
  Hogy ez jól van-e így, az más kérdés, mindenesetre az eredeti bitcoin ~libertáriánus hozzállással/filozófiával szerintem összecseng amit mond (permissionless- minden egyénnek joga van azt csinálni a coinjaival/pénzével amit akar és akkor amikor akar, mindenféle kormány vagy bank jóváhagyása nélkül).

  • A permissionlessnessnek nem lenne valahol az a vezérüzenete, hogy mindenki szabadon rendelkezhet és a saját tudása alapján szabadon dönthet? Az a tény miként hat erre a szabadságra, hogy a coinbase/gdax megnyitja a BCH-t, amit preparált orderbookkal feltornászik a plafonra, majd amikor beindul a bch dump, akkor hírtelen letíltja a BCH/BTC és a BCH/EUR párokat:

   Update – The BCH-EUR and BCH-BTC books will now enter cancel-only mode and all resting orders will be cancelled. These books will be temporarily disabled until January 2018.

   A jog és az etika két külön kategória a wall streeten, ebben kétségtelenül igazad van… Vajon meg kéne lepődnöm, hogy alig 8 év alatt sikerült elcseszni annyira a Wall Streeti manipuláció miatt életrehívott ideológiát (bitcoin), hogy már teljesen normálisnak tekintjük ugyanazt a piaci manipulációt itt is?

   • >A jog és az etika két külön kategória a wall streeten, ebben kétségtelenül igazad van…

    Meg fogsz lepődni, de a “hagyományos” tőzsdék eléggé szabályozottak. Olyan mutatványokat, amiket a crypto piacon látni az utóbbi években baromira nem lehetne a “wall streeten” produkálni.

    Pl. amikor saját maguknak adják-veszik bálna csoportok a tokeneket szinte(?) 0 költséggel az exchange hallgatólagos támogatásával, mesterségesen felpumpálva az árakat, hogy aztán a balekok nyakába lehessen önteni a túlárazott digitális szemetet.

    Vagy amikor kibocsájtanak 0 mögöttes értékkel papírokat (tether) és azokkal kirúgják a lassan olvadozó árfolyamra játszók alól a széket egy hatalmas pumpával, többek közt az ő pénzükből “utólag” előteremtve a mögöttes dollár fedezetet, a semmivel jól megfújva az árfolyamot.

    Ilyeneket hagyományos tőzsdéken nem nagyon látsz, ezek büntetőjogi kategóriás csalások. Ennyit a “szép új világról”.

    • Tegnap a paragon nem volt semmi, amit a pózoló manöken vezet, 0.3-4-0.3 usd-s pályát írt le pár óra alatt, betörve a top100-ba, vagy ahogy az egyre elborultabb Mcaffey minden nap kiválaszt egy coint és azt kihirdeti győztesnek, a nép meg megy pumpálni

 2. Csak egy kiragadott pelda; 15 BTC mozgatasa $4800 koltseggel jar. Ez azert valahol remes, megha szazalekos mertekben nem is tunik annyira soknak. Ha ugyanezt a fiatosszeget bankok kozott mozgatja az ember, lenyegesen alacsonyabb tx dijjal ussza meg, a gyorsasagrol nem is beszelve. Ha nem kezdenek valamit a mempool meretevel, akkor hamarosan oriasi bajok lesznek. Totalisan szembemegy a Bitcoin eredeti torekveseivel, nekem a hodling strategia sem ad mar eleg potencialt a őscryptohoz. A BCH mindezt kikuszobolni latszik megha sokan gonosz eroket is latnak benne.

 3. Amúgy most mi ez a tőke kiáramlás a crypto piacból? Kb minden esik. (A BCH jobban mint a BTC) 100 milliárddal kevesebb a market cap. Kell a pénz karácsonyi ajándékra?

  • Lajtha András Balázs

   A tőke nem áramlik ki, csak a készletek dollárban számított értéke csökken. De aggodalomra semmi ok. Tegnap láttam egy reklámot, amiben egy szoftverfejlesztő mutatta be a tőkeáttétes kereskedési platformját, és magyarázta el, hogy a kriptókon egyszerűen nem lehet bukni: hiába megy lefele az árfolyam, nominálisan nem lesz kevesebb coin-od. Szóval #HODL4LIFE.

  • Én is ezt nézem éppen. Zsibbasztó.

  • A BCH a szokásos havi pump and dump miatt esik leginkább. Ez így volt eddig is, így lesz a jövőben is, ha lehetősége lesz erre a csapatnak.
   coinbase_inside_trading

   Persze lehet ezt libertarianizmusnak meg borderless ideológiának nevezni, de felénk falunk ezt simán csak csalásnak nevezik. És minden bizonnyal ugyanígy gondolja ezt az a néhány ezer szerencsétlen, akik dec 19 este beleszaladtak az ügyenes összepreparált orderbookba a coinbasen, amivel percek alatt sikeresen feltornászták az árfolyamot 9000 USD/BCH-ra, majd ott hírtelen ki is kapcsolták a BCH kereskedést a coinbasen… Azok a balekok, akik 8,5k felett vették meg a BCH-t akkor, azok most perpillanat átlagosan 70-75% bukóban vannak. Tudom, szar lehet nekik.

  • 100 milliárd? Van az 160 is (jelenleg).

 4. hodl? vagy ez lesz az a pillanat amire visszanezunk egy ev múlva, hogy na itt kellett volna kiszallni?

 5. “Emlekszem még amikor 2017 karácsonya elôtt 12 800$-ért vettem a Bitcoint” – idézet a jovobol

 6. Most kell venni mert olcsó!

 7. A következő, LN-ről szóló cikkedben kérlek adj valamilyen “időtámpontot”, hogy mikorra várható. Olvasni olyat, hogy 2019. Az túl késő. Nagyon-nagyon késő. Ha pár hónapon belül nem kerül kiadásra és nem lesz használható, akkor gyanítom, hogy a BCH megeszi a Bitcoint.

  Írtam novemberben, írom most is: Roger és csapata TÖNKRE AKARJA TENNI A BITCOINT. Pénze van, fegyvere van, kapcsolata van és rohamosan épül. Ismét láttuk, hogy BÁRMIRE képes. Bármire. Még akár arra is, hogy az egész cryptopiacot lehúzza a vécén. Abból kiindulva, hogy “Ha nem lehet az enyém, a tiétek se legyen.”

  Persze ez nem fog menni neki, de simán kinézem belőle a szándékot.

  Én a 20e től tartó korrekció miatt ABSZOLÚT NEM aggódom. Most épp 13-14e között egerészik. Na és. Megszoktam, írtam is már nektek, hogy én még a zuhanásokat is élményként élem meg. Hiszek, bízom a Bitcoinban.

  Ugyanakkor farkas van a tyúkólban. Ha Roger még pár hónapig úgy tudja reklámozni a BCH-ját, hogy olcsó, gyors és ez a bitcoin, akkor gondban vagyunk.

  Nem a bankoktól, nem a futures tőzsdés spekulánsaitól, nem a politikusoktól kell félnünk. Ők még lehet, hogy lehetőséget is látnak majd benne. Ez egyértelműen kezd kirajzolódni. Csupán nem értik, lassan megy át nekik az üzenet, hogy megérkezett a XXI. század.

  Ami belül történik, az aggasztó. Ha így lehet manipulálni, rángatni a Bitcoint és olyan üzenetekkel riadalmat okozni, hogy menekítsétek ki a pénzt belőle, mert jön a BCH, akkor ebből nem lesz arany 2.0.

  Pedig simán lehetne és simán lehetne belőle pénz 2.0 is. De ehhez kell pár év. Addig jó lenne nem tönkretenni. A core csapata nagyon kényelmesnek tűnik. Jó, értem én, hogy komoly munka megy a háttérben, de jól esne a világ felé néha kiküldeni valamilyen infót. Méghozzá hangos, Rogert elsötétítő marketing keretében.

  Néha nyilatkoznak, néha feltűnnek itt-ott, néha jön valamilyen hír, hogy készül az LN. Aztán ennyi. Ezt is elhomályosítja az ellenkampány, mely szerint az LN semmit sem fog érni. Ez nagyon sok bizonytalanságot eredményez. Pont egy olyan időszakban, amikor tudatlan emberek tömege ismerkedik meg ezzel a világgal. Ha folyamatosan azt olvassa, hogy a Bécéhá az igazi, akkor el fogja hinni. Onnantól kezdve pedig nehéz lesz visszacsábítani.

  Ráadásul nincs bebetonozva az elfogadóhelyeken sem a BTC pozíciója – lásd Steam.

  Ingatag még minden. Egy sokéves előnyt simán el lehet játszani, el lehet venni masszív ellenkampánnyal. Sőt: Még az sem ad biztonságot, hogy tartsunk egyformán BTC-t és BCH-t, mert ha ezek gyilkolják egymást, a nép választ valami mást. 20 coinból egyforma mennyiséget pedig nehéz és értelmetlen tartani. Dash? Monero? Ripple? Meg még jó néhány. Melyik lesz a befutó, ha a két nagy kinyírja egymást? Sőt: Ha ez megtörténne, az azokba vetett bizalom is meginoghat és jöhet ismét pár szűk esztendő.

  Pont akkor, amikor már magunk mögött hagytuk a böjt éveit.

 8. itt a földön idealisták mindig vesztenek a gazemberek pedig győznek.persze lesz isteni igazságszolgáltatás,tehát az öröklét perspektívájából mégiscsak az idealista hozta a jó döntést

 9. Hát egy szó mint száz ez a Ver gyerek megint hatalmasat kavart. Azért, ha ebbe az egészbe jobban belegondolunk nem semmi erőfeszítést és szervezést, kapcsolatokat kellett megmozgatnia ehhez a hadműveletéhez. Viszont egyet nem igen lát be a gyerek, hogy azok a BTC tulajdonosok, akiket Ő manipulálni, megfélemlíteni akar és tud azok csak a coinkészlet pár százalékával rendelkeznek. Azok a régi befektetők “bitcoinbálnák” viszont nem kispályás kezdő játékosok,
  akik az ő vergődésétől meghatódnának bármi módon is. Egészen más összegekben és célokban gondolkoznak, mint amit ő mostanában vagy az elkövetkező pár évben meg tudna mozgatni. Valójában ez adja az egész BTC “különleges” pozícióját is a piacon és ezért van az, amit a Csabi is leírt már párszor, hogy végül úgy is a BTC lesz a nyerő minden folyamat végén.

 10. Kellene egy olyan természetesen névtelen szavazás, hogy kinek mennyi bitcoin van a birtokában (altokkal együtt természetesen) Egyre több helyen láttam már, hogy az ún. nagyhangú cryptomegmondók tulajdonában maximum pár száz dollárnyi btc van, csak a hangjuk nagy. Én ezt kétlem 🙂 De javítsatok ki. Olvassa egyáltalán olyan ezt a blogot, akinek nulla a cryptoportfóliója?

  • Simán lehet hogy keni-vágja, de egyszerűen nincs elég pénze. Múlt héten volt egy tag, aki 15k dolláros ügyletekkel dobálózott, de nem tudta hogy valakinek meg is kell vennie az eladásait…. Vagy van 6 rigje, de nem tud configolni/biost moddolni stb.

 11. Olyan a BTC-hez, vagy bármelyik másik coinhoz ragaszkodni ideológiai szempontból, mint a magnókazettához a CD korszakban. Megérti az ember, de ez egy technológiai verseny.
  Lassúak, és drágák a tranzakciók jelenleg. A BTC feladta a magas labdát, és leütötték. Mit kell ezen csodálkozni?? Azt gondolom semmit.
  Nem magyarázni kell a bizonyítványt,tanulni kell belőle.

  • Bár így működne minden és a technológiai versenyben mindig a jobbik lenne a befutó és akkor már pl. réges régen nem a kőolajszármazékok lennének a fő energiahordozók meg még sorolhatnám, hogy hány területen lett volna sokkal jobb alternatíva a fejlődések során.

   • Annak is eljön hamarosan az ideje 🙂
    Amúgy nincs olyan energiahordozó, amivel maradéktalanul, és relatíve olcsón kiváltható volna a kőolaj. Mindennel van probléma valamilyen szinten.
    De mára, hogy a globális felmelegedés komoly problémává kezd válni, legalább törekednek rá, hogy helyettesítsék.
    Lehet a példa nem túl jó, de értem mit írsz, és egyet is értenék vele. De ha valamivel problémák vannak, mint jelen esetben is, az el fog bukni végül.
    Amíg nem fog működni a lightning network gyorsan és olcsón, addig a bitcoin piacot fog veszíteni. Egy ideig türelmesek a felhasználók, de hosszú távon nem. Én legalábbis utaláshoz csak akkor használok bitcoin már, ha nagyon kell.
    Ha az altcoinok elfogadása szélesebb körű volna, akkor konkrétan nem is használnék. Ez remélem nem marad mindig így, de ha elhárul ez az akadály, akkor ilyen blamák nem fognak beleférni.

    • Igen és ezek mindenki számára aki használja már ezt a “crypto rendszert” egyértelművé is válnak. Amit talán nem írtam le egyértelműen a fenti hozzászólásomban az főleg a hosszútávú befektetésről szól.
     Mint Computer Fan és aktív programozó abba a technológiába vagyok “szerelmes”, ami az éppen aktuális tudásom szerint a legjobban előremutató és kreatív, de ha időközben lesz jobb megoldás is akkor már tovább is lépek arra. Mint crypto pénzhasználó bőszen kísérletezgetek velük és tesztelem is őket kisebb vásárlásokkal, pénzváltásokkal és utalásokkal, de nem fektetek rájuk nagyobb energiát, mert még nagyon kiforratlan a dolog és majd fizetéshez azt fogom később előszeretettel használni, ami a számomra a leggyorsabb és legolcsóbb lesz.
     Hosszú távú befektetésként viszont más szempontokat is figyelembe kell venni mint
     az egyszerű technológiai paraméterek ( gondolok itt az értékmegőrző képességre, kereskedési volumenre, mióta bírja a gyűrődéseket a piacon, kik alkotják a fő tulajdonosi kört, milyen a marketingje…………….. ) és mivel ezek alapján én BTC-be fektettem számomra nagyobb összeget ( persze olyan pénzt, amit ha esetleg buknék, akkor maximum szomorú lennék) így a hozzászólásaim is ezeket a tapasztalásokat észrevételeket fogják tükrözni. Csak az idő fogja eldönteni, hogy valójában jól éreztem-e rá eme coin működését mozgató energiákra, folyamatokra vagy sem. Nyilván a más coinokba fektetőknek is megvan a maguk elképzelésük annak elsődleges voltáról, de én ebben nem is akarok senkit elbizonytalanítani őszintén, mert az már régen rossz ha valakivel ezt meg lehet tenni.

 12. Amcsiban megadóztatják a crypto kereskedést:

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-21/tax-free-bitcoin-to-ether-trading-in-u-s-to-end-under-gop-plan

  Brutál bankpánik van és most kivételesen nem teleszemetelték a mempoolt, tényleg menekülnek sokan:

  https://jochen-hoenicke.de/queue/#3m

  • Nalunk is kell utana adot fizetni, meghozza eleg combosan.

   • Ha fiatosítod nemde? Akkor viszont horror.

   • Olvastad a cikket? Januártól amcsiban crypto-crypto adásvételenként kell majd adózni, főleg ha évnél nem tartod tovább.

    • Engem az érdekel, hogy itt hogyan adózik. Én azt kérdeztem. És ha már ennyi érted a cikket (én nem sajnos), akkor ott ezt hogyan akarják kivitelezni? Automatikusan levonják a kriptodbol az adót és befizetik ők? Mint mondjuk egy bef alapnál itthon?

     • Korabban az amerikai adotorvenyek a bitcoint ugynevezett like-kind tipusu vagyoni eszkozok koze soroltak, ahova pl. a klasszikus ingatlan, gepek, berendezesek, egyeb torvenyileg meghatarozott fizikai vagyontargyak (u.n. real property) is tartoznak. Ezek adasvetelebol szarmazo bevetelek joval kedvezobb adozasi lehetoseget biztositottak, mint a tokejovedelmek bevetelei. Azonban az amerikai adohivatalban (IRS) sem hulyek ulnek es hamar rajottek, hogy bizony a kriptovalutakkal es tokenekkel valo kereskedes ugyanugy viselkedik, mint egy hagyomanyos tozsdei muvelet, ezert 2018-tol atsoroltak a tokejovedelmek koze, ami egy joval magasabb tax bracketet (37 % valamint 23,8%) hataroz meg, annak fuggvenyeben, hogy rovid avagy hosszutavu a tokebefektetesbol szarmazo jovedelem. Termeszetesen a bevetel csak abban az esetben lesz adokoteles, ha “pozitiv elojelu” osszjovedelem keletkezik belole. Viszont nagy elonye az amerikai adorendszernek, hogy lehetove teszi a tokeveszteseg kvazi korlatlan ideig tarto leirhatosagat. Roviden es tomoren ennyi a lenyege a kriptovalutakat erinto varhato uj amerikai ado jogszabalyoknak. Hozzafuzom, a magyar illetosegu maganszemelyekre es cegekre a fenti szabalyok nem vonatkoznak, ezt mindig az adott orszag torvenyei szabalyozzak es mint tudjuk errol a mai napig nem szuletett egyseges rendelkezes a magyar hatosagok reszerol. Persze nehany allasfoglalas mar napvilagra kerult, de ezeket erdemes meg kello ovatossaggal kezelni.

 13. ez tényleg fekete karcsony lett

 14. Aki érti összefoglalná, hogy mi a lényege? Hogyan fognak ezután adózni? Miben érint ez minket? Hova várjátok az alját? Köszi!

  • szerintem egy ekkora eséssel elvesztette a bizalmat, ha a core nem talál ki valami, pár ezer usd, majd 0

   • Ez butaság szerintem. Túl volt véve, már korrigált egyébként is, kellett egy negatív hír amivel a földbe tudják döngölni..Hányszor láttuk már ezt. Ráadásul nagyítsd ki éves szintre teljesen illeszkedik ez a parabolikus árfolyamba, ez már kellett mint egy falat kenyér inkább így mondanám, erősíti a trendet. Persze nem tudom mi a hír, de ha adóztatni akarják a kereskedelmet az jó hír, hiszen nem beszüntetni akarják, illetve megnézném a tőzsdék adóztatását mikor már vannak decentralizált cserék. Azzal mit csinálnak? Itthon ugye csak fiatban realizált után kell 15% szja+22% eho-t fizetni? Jól tudom? Mondjuk ez is egy törvénymódosítás után kiállt, mert ez így aránytalanul nagy adóvonzat, de mintha olvastam volna, hogy már foglalkoznak vele odafenn..

    • A lehető legjobbkor jött ez a korrekció. Mint Kenyában az eső.
     Ha ment volna 25-30-ig, akkor meg azon izgultunk volna, hogy onnan még nagyobbat esik. Simán 10-ig. Az lett volna a kasza.
     Persze még lehet olyan is. Meg az is, hogy 3e-ig megy vissza, amint azt egy tradingview-os elemző jósolgatja már jópár hete.

     Nagyon előreszaladt az árfolyam. Jó ez így. Nehogy már a fél világ a házát rátegye, mert akkor egyre ingatagabbá válik az egész építmény. Ugyanis ha valakinek az élete múlik rajta, már 10% os kis korrekciónál is eladja. Ha sok ilyen van, még jobban lemegy, öngerjesztővé válik.

     Legyenek csak ilyen korrekciók, ezt várta közösség nagy része már november óta. Persze akkor még 8e körül volt. 🙂

     • Szerintem kicsit későn jött, ha 10k alatt még zakózik egy igazán nagyot, akkor talán kevesebb balfék vesz fel jelzáloghitelt a házára…

   • Ha elmúlnak a negatív hírek és a FUD özönvíz, és elindul felfelé (nem lesz annyira nehéz “belökni” a kiürülő tőzsdéken az árfolyamot, vagy akár a futures piacon) és visszamászik 18k fölé, veszi majd megint sok a hülye, mint a cukrot.

    Akkor majd nem az lesz a konklúzió, hogy balek volt aki ATH-n szállt be, hanem hogy balek volt, aki zuhanóban szállt ki és fújódik tovább a lufi.

    Annak aki nem ugrál a shitcoinok közt, hanem hodlol, ha jól értem nem hoz igazán változást az új szabályozás, mindenki vonja le a konklúziót. Meg persze csúnyán tévedhetek is. 🙂

    • Így van, ilyesmi. Meg kell venni, kitenni pl. Legerre, aztán tartani. Úgy tekinteni rá, mint a gyerek számára félretett pénzre vagy mint nyugdíjra.
     Ebben hasonlít az állami nyugdíjra: Vagy lesz belőle valami vagy nem. 🙂

    • Mindig az a balek, aki a zuhanóban adja el bukóban a pozícióit. Kivéve persze ha a zuhanás a földig ér és nincs onnan visszaút.

 15. Ha már a lóversenyes hasonlatot hoztad fel, itt egy másik:
  A vágtában valóban a BTC nevű paripa vezet, de menet közben egyre több problémára derül fény. Kiderült, hogy a ló öreg, kehes, fájnak az ízületei, és 3 lába van. A kérdés, hogy a lódoktor képes-e időben orvosolni ezeket a nyavalyákat, mielőtt a mezőny többi része megelőzi a jelenlegi elsőt.
  Ígéretekkel egyelőre tele a padlás, idővel majd kiderül, ezekből mennyit lehet megvalósítani. A legígéretesebb befutó, a BCH nevű paripa viszont fiatal és gyors mint a szél. Gazdái mindenféle ármányt bevetnek, hogy hátráltassák a lódoktor fáradságos munkáját. Az idő egyelőre nekik dolgozik.

  • Páratlan továbbvitele a képi ábrázolásnak, de tényleg. Egyetlen apró dolgon csúsztál el: itt nincs lódoktor. A BTC promininseknek eszük ágában sincs orvosolni a paci kehességét és 4. lábat sem terveznek neki növeszteni. Helyette éppen most tákolnak össze egy lószállítót (layer2), amit már éppen próbálnak betolni a versenypályára. Ha időben odaérnek, akkor felpattintják rá a kehes lovat, amit azon boldogan tenghet, lenghet, miközben a lószállító robog tovább és az lesz az a pillanat, amikor mindenki baromira de hülyének fogja érezni magát a pálya körül.

   • Lajtha András Balázs

    Amikor a “mindjárt itt a POS”, “mindjárt itt a LN” híreket hallom, kicsit úgy érzem, hogy azért késik, mert amint kész a működő hálózat, onnantól van valós értéke a rendszereknek, és össze lehet hasonlítani a létezőekkel. És akkor az Ether POS hozamát összevetve a FIAT hozamokkal és kockázatokkal, lehet árazni. És ha a Lightening kész, akkor lehet összehasonlítani a Visa és PayPal rendszerekkel használhatóság, biztonság, kényelem és költség szempontjából. És könnyen lehet, hogy a LN és a POS jobbak lesznek mint a mostani rendszerek. De amikor kiderül, hogy mennyivel, akkor vége lesz a lufinak, mert lázálmok helyett valós értéket lehet majd árazni.

    • költői kérdés: iszol Te rendesen?

    • “Amikor a “mindjárt itt a POS”, “mindjárt itt a LN” híreket hallom, kicsit úgy érzem, hogy azért késik, mert amint kész a működő hálózat, onnantól van valós értéke a rendszereknek, és össze lehet hasonlítani a létezőekkel.”

     Pont ma kérdeztem rá Eric Lombrozótól, hogy ugyan már, mikor jön konkrétan az LN, mert bizony elfogy a türelme az új belépőknek (is) és keresnek másik coint.

     A redditen volt egy bejegyzés, ami egy két évvel korábbi posztra mutatott. Már ott is azt írták, hogy “Hamarosan jön az LN.” 🙂

     Ez a tegnapi korrekció, előtte a 20e-ről való lecsorgás talán még jó is. Ne rohamozzák meg annyian a hálózatot, mert egyszerűen nem bírja. Lehet, hogy most egy konszolidációs időszak jön. 10-15e között fog egerészni a Bitcoin – ki tudja meddig.

     Jó alkalom arra, hogy a technika utolérje az álmokat.

 16. …és most nincs Fiat-om. Bakker.

 17. Azt nem tudja veletlenul valaki, hogy most ettol a torvenytervezettol fuggetlenul, lehetseges hogy ha egy usa szekhelyu tozsden valtasz kriptot fiatra akkor ott keletkezik szja fizetesi kozelezettseged hiaba vagy magyar allampolgar? Erdemes masik tozsden realizalni a nyereseget? Az lenne a logikus szamomra ha a lakohely lenne mervado, de tudtok esetleg pontos infot?

  • Sziasztok. Ez a hír egy tervezet, ami állítólag elkészült és állítólag ott van a nagy sárga hajú asztalán. Egyelőre ne képzeljünk bele ennél többet. Sok minden lehullott már arról az asztalról… Megjegyzem a linkelt forráson túl egyetlen mérvadó crypto forrásból sem láttam ezt a hírt lecsorogni, ami több mint gyanús.

   • Kérdés, mi gátolja az amerikaiakat, hogy külföldi tőzsdén tradeljenek? A másik gondolat, hogy az atomic swap bevezetésével, még emiatt sem nagyon kellene aggódni nem?

    • Mivel az atomic swap közvetlen blockláncokon keresztüli csere smart contracttal, ezért senki nem lesz, aki ezeket bejelentse a IRS felé, hiszen a blockláncokon nincs AML és KYC. Ergo az egész törvénnyel csak annyit érnek el (ha egyátalán ez tényleg megszületik), hogy kihalnak az amerikai tőzsdék és mindenki átvándorol a decent atomic-swap servicekre. Nopersze lássuk be a jelenlegi állapotában ez csak az alacsony terheltségű blockláncok esetén opció. Jelenlegi állapotában egy BTC-ETH atomicswap költsége nagyjából 50 dollár körül lenne a tx-ek miatt, ráadásul a jelenlegi állapotában a franc se tudja mennyiszer kéne boostolni a két tx-et, hogy tényleg végre is hajtódjon. Szóval az atomic-swap sem csodaszer. A centralizált tőzsdék belső főkönyve egyelőre még komoly előnyökkel kecsegtet.

     • Lajtha András Balázs

      No de az a smart contract örökre ott lesz a blokkláncon. Csak annyi kell, hogy az amerikai állampolgárok számára kötelező legyen bejelenteni a wallet-eiket (ahogyan a pénzmosás elleni fellépés részeként bankszámlából sincs az EU-ban névtelen), és lehet adóztatni.
      Az Über is taxitársaság lett, miért ne lehetne a Bitcoin wallet bankszámla?

     • Azért, mert olyan nincs hogy wallet. Vannak wallet appok, amik Bitcoin addresseket kezelnek, jobb esetben használják a HD (Hierarchical Deterministic) wallet módot, de ez sem feltétel. Minden normális wallet az összes receivenél új addresst generál. Szóval mit is fognak pontosan bejelenteni az amerikaiak az IRS-nek? Azt az address-t amit majd on-the-fly generál nekik a walletjük X hónap múlva? Az úgy elég nehéz lesz. Belenéztem az iménk a saját walletemben, csak a btc-t perpillanat 7 különböző addressen tárolja és majd ha elutalom, akkor onnan fog annyi addresst összejoinolni amennyire éppen szükség lesz az utaláshoz.

      Namost innentől picit érdekessé válik az egész elképzelés mely szerint majd az amerikaiak bejelentik a teljesen pszeudonim és full random, semmilyen módon hozzájuk nem köthető addresseket. Semmilyen valós evidencia nincs, amivel ténylegesen össze lehet kötni egy személyt és egy address-t, és ez alól még az sem jelent kivételt, ha az adott személy azt állítja, hogy márpedig ez vagy az az ő címe, hiszen egy személyhez végtelen address tartozhat.

      Megint egy olyan törvény, ami papíron persze jól hangzik, de a Bitcoin hálózaton egyébként alkalmazhatatlan. Nice try

    • Oket semmi gatolja, sokkal inkabb, hogy a szabalyozatlan kulfoldi kriptotozsdek nem teljesitik az amerikai eloirasokat es nem vallaljak az egyuttmukodest a hatosagokkal. Ez fokent penzmosas megakadalyozasara es adofizetes kontrolljara terjed ki. Ezert nem szolgalnak ki egyes tozsdek amerikai allampolgarokat.

  • Kriptodevizak kereskedelme eseten a teljesites helye szerint tortenik az adozas. Magyar illetosegu maganszemelyek eseten ez nem mas, mint a lakhely. A kriptodevizakkal valo kereskedelembol szarmazo bevetel adozas tekinteteben klasszikus devizakereskedelemnek szamit, amelybol szarmazo pozitiv jovedelem SZJA es EHO koteles. Ceg termeszetesen a tarsasagi ado hatalya ala tartozik. Az amerikai adojogszabalyok nem vonatkoznak magyar illetosegu szemelyekre. Egyes szemelyi jovedelemado kerdesekben – fokent tobbes illetoseg eseten – a ket orszag kozotti kettos adoztatas elkerulo torvenyeket kell figyelembe venni, de ez a blog olvasoit szinte biztos, hogy nem erinti.

   • a “klasszikus devizakereskedelem” esetében csak SZJA van, nem EHO köteles, lásd: http://www.radu.hu/2017/02/hozam-utani-adozas-2017-ben-szja/

   • Pontosítok: A megvásárolt bitcoin később törvényes devizára/valutára történő átváltása során elért nyereség, illetve a magánszemély által bányászott bitcoin későbbi átváltásakor keletkező nyereség a magánszemély összevont adóalapjába tartozó egyéb jövedelemként adóköteles.
    A jövedelem után a magánszemélynek 15% személyi jövedelemadót, továbbá 22% egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie…

 18. Egy bizonyos ponton túl nincs többé visszatérés. Ez a pont elérhető.

  • A lightcoinos csávó tudta mikor kell kiszállni az a lényeg. 😀

   • Charlie rettentően rosszul időzített.
    Vagy pedig tudta, látta, hogy gond lesz a BCH-Coinbase körül és kiszállt, nehogy ráfogjanak bármit. De ezzel azt érte el, hogy most pont ezért piszkálják.

    Nehezen viselte a rágalmakat. Redditen írt többször is a nyár folyamán, hogy nagyon megviseli a támadás azért, mert nem megy az árfolyam. Bármit csinált, csak támadták az idióták. Lehet, hogy elege lett ebből.

 19. Mielott tulsagosan belebonyolodnank az ado kerdesekbe; volna 1 erdekes szitum mivel sokan a deviza kereskedelemhez ill. annak adozasahoz viszonyitjak a kryptok adozasat.
  Tegyuk fel 1 magyar allampolgar europai nyaralasa elott vasarol eurot, majd el megy nyaralni es a nyaralasa vegen marad euroja, nyilvan elrakhatja jovore esetleg visszavalthatja forintra….mit gondoltok ha valaki az eurojat visszavaltja forintra (es azon esetleg arfolyamnyeresege van, lett hanyan vallottak azt be az adohatosagnak???)….(itt most nem forexbrokereken keresztul torteno kereskedesekrol beszeltem)
  Na most a kerdesem csak az lenne, ha valaki az elozo evekben vasarolt forintert BTC,LTC,BCH-t esetleg mas kryptot es kitartoan HODL…majd 1 nap bevezetik mo-on az EUR-t mondjuk 5 even belul, majd megszunik a forint…megis mihez fogod viszonyitani az arfolyamnyeresegedet, a mar nem letezo forinthoz???
  Esetleg eurohoz bar nem azert vasaroltad a kryptodat…es akkor meg olyan finomsagokba bele sem mentem, hogy lehet hogy USD-t esetleg 1 termekert fogsz majd megvalni a BTC-tol….
  Szoval velemenyem szerint ez 1 eleg szurke dolog az adozas reszerol.
  Most nyilvan az 1 masik kategoria hogy valaki CFD szolgaltatonal kereskedik esetleg a hataridos piacon vasarol ill. adja a BTC-t…de megis ki fogja az olyan tranzakciokat kovetni, hogy mondjuk te 1 Barcelonai nyaralasod folyaman a BTC ATM-bol kiveszel 200-300EUR-ot (es kik fognak arra adot fizetni???)….

  • Nem az a kérdés, hogy ki lehet-e bújni az adófizetés alól, mert ki lehet.
   Sőt jelenleg talán tisztességesen törvényt követni a nehezebb, mit elkerülni ami valahol szomorú.
   Attól, hogy te nem érted/tudod hogy rád milyen szabályok vonatkoznak, még semmi szürke nincs a dologban.

   Euróbevezetés esetén nyilván lesz egy hivatalos EURHUF kereszt, amivel kalkulálnod kell majd.
   Nyaralásból visszaváltott eurók bizonyos összeghatárig nyilván nem adókötelesek ( üzletszerüség?).
   Futures és CFD nyilván úgy adózik mint minden más futures és CFD. Itt amúgy se kerül hozzád bitcoin.

   Azon a ponton, ahol hivatalos pénzhez jutsz, jövedelmed keletkezik ami után adóznod kell(ene).
   Hivatalos pénzekre van adott napi mnb FT árfolyam, ami alapján tudsz adózni.
   Ha terméket veszel a BTC-dért, a gyakorlatban 99,9%-ban a kereskedőhöz már dollár kerül, tehát valójában a terméket te dollárért vetted, csak vagy pl. a te kártya szolgáltatód, vagy a kereskedő szolgáltatója váltotta azt át neki.

 20. Nem arrol szolt a hsz hogy tudom-e ill. mennyi adot fizetek!!!
  Hanem konkret peldakat hoztam.
  szoval te a nyaralasod utan majd kiszamolod hogy a par evvel ezelott BTC-den elertel (200EUR kivetel) 160EUR nyereseget ami forintban x forint volt majd azt bevallod az adohatosagnak….
  Na ne viccelj mar!
  Ezt te se gondolod komolyan….

  Az egy masik kerdes hogy amit broker szamlan nyereseget ersz el az utan befizeted az adod.,.(szoval maradjunk a realitasok talajan)…

  • Lehet félreértettél, engem nem érdekel, hogy ki mennyi adót fizet, főleg az nem, hogy konkrétan te hogyan intézed a dolgaid, ez a te magánügyed, a személyeskedést magam részéről mellőzném, általánosságban fogalmazok.
   Én csak azt mondom, hogy ennek hogyan kéne törvényesen kinéznie szerintem, hiszen a kérdéseid erre irányultak.
   Lehet ez is megérne egy külön blogbejegyzést.
   És teljesen komolyan gondolom amit irok, persze tévedhetek, hiszen se könyvelő se adószakértő nem vagyok, ha nem igy van, majd valami okosabb ember kijavít.
   A példádra visszatérve, ha btc kapcsolt kártyát használsz, akkor szerintem minden évben az adóbevallásod előtt le kéne kérned a kártyaszolgáltatodtól egy tranzakciós listát az előző évre és szépen ki kéne számolgatnod, hogy melyik tranzakciónak mekkora az adóvonzata FT-ban.
   Ha te mondjuk krakenen vettél btc-t, majd kiutaltad saját walletbe és abból külföldön egy automatából eur-ot veszel ki, akkor feltételezem az az automata ad valami hivatalos bizonylatot ami alapján tudsz adózni. Esetleg utólagosan tudsz érdeklődni az automata mögött álló szolgáltatónál.

  • valóban van igazság abban amit te mondasz, azaz
   ha vettem 10 éve 1000$-t teszem azt 200$ vagy kisebb árfolyamon, majd most eladom akkor az 1000x65ft “nyereségem” után is adóznom kénr? Tudtommal, ha nem üzletszerű tevékenységből fakadt ez – már pedig a fenti példa alapján nem- akkor az adómentes. Szja tv. 1. melléklet 7. 4. pont; 67/A. §
   2. EU ha jól tudom, kimondta, hogy a btc az pénz nem pedig commodity.
   A fentiek alapján, ha nem üzletszerű a bitcoin-om átváltása akkor nem kell adót fizetnem utána. (persze definiáld mi üzletszerű, de ha vettem évekkel ezelőtt majd sok évvel később beváltom huf-ra akkor én nem látok különbséget a fenti usd analógiához képest. (http://bit.ly/1otUgKE)
   de erősen kétlem, hogy a nav elfogadná ezt az érvelést. kell a talált pénz stadionra, + ők ha jól tudom inkább comodityként kezelik.
   lehet egy pár jó ügyvéddel sikerülne nyerni velük szemben de jelenleg kétlem… sajnos

   • Ha már adózásnál vagyunk, lehetne arbolni pár kört kraken és gdax közt (5-8% eltérés van a fiat párokban), a catch a gdax fiat withdrawban van valszeg… Vajon hány kör ilyen pénzmozgás – a példa kedvéért 5k eur withdraw a hazai eur számlákra – tűnne fel a navnak vagy a banknak? Azt nem tudom (még), hogy a gdax enged-e több bankszámlát regisztrálni, mégis jobb lenne az ilyet több számlán elosztva utalgatni, de valószínűleg nem éri meg a szarakodást.

 21. Kedves Csaba!

  Ehhez mit szólsz?

  A blockexplorer.com ezentúl a Bitcoin Cash-t hívja Bitcoin-nak, a Bitcoin-t pedig Bitcoin Legacy-nak…

  https://blockexplorer.com/news

  Ez valami vicc, vagy esetleg komolyan kell venni? Egyáltalán komoly oldal ez a lockexplorer.com?

  Üdv,
  Balázs

  • Valaha korábban használtad, vagy egyáltalán használta ezt bárki is bármikor is bármire? Elég sok blockexplorert használok, de valahogy erre az oldalra soha nem jutottam el. Az különösen izgalmas, hogy a kommunikáció szerint ugye azért váltottak Bitcoin Cash-ra (as default), merthogy a Bitcoin mára már csak “gyüjtögethető” cuccá vált és nincs rajta valós forgalom… Háát érdemes megnézni ugyanazon a siteon a Bitcoin és a Bitcoin Cash realtime tranzakcióinak a pörgését és el lehet gondolkodni, hogy mennyire komoly döntés is áll a háttérben. Egyébként az internetes trollok szerint valamikor tavaly a siteot megvette egy a Bitcoin(dot)com-hoz kapcsolódó érdekszervezet és ez a lépés csak a jól időzített retorikai kampány része. Hogy igazunk van-e azt persze senki nem tudhatja, de ami biztos, hogy soha nem használtam ezt az oldalt és nyilván ezek után sem fogom 🙂

 22. Kedves Csaba!

  Köszönöm!

  Üdv,
  Balázs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *