Bitcoin: úton a popularitás és az elfogadás felé

Egy technológia érettségét leginkább az határozza meg, hogy miként képes ellenállni az ellenséges támadásoknak, a megtévesztéseknek és a belső/külső harcoknak. A bitcoin immáron – kimondhatjuk – sikeresen ellenállt a második szervezett hatalomátvételi kísérletnek. Persze még nem feltétlenül kellene inni a medve bőrének, de a közösség (UASF) bebizonyította, hogy bizalma a technológia és az azt fejlesztő csapat iránt töretlen.

Na de mi a helyzet az ellenlábas BCC-vel? Magyar idő szerint hajnali három óra körül elindult a korábban már meghírdetett BCC (Bitcoin Cash) kereskedés a ViaBTC-n. Innentől jó egy hétig (chain splitig) csak és kizárólagosan itt lehet kereskedni ezzel a cryptopénzzel. Ennek előfeltétele, hogy a ViaBTC-n tárolt bitcoin wallet tartalmán kézzel kezdeményezze a tulajdonos annak leválasztását. Az árfolyam valahol 200 yuan körül nyitott (~$30), ahonnan nagyon rövid idő alatt felpattant az árfolyam egészen 6000 yuanig (~$880). Jelenleg 3500 yuan körül forog a cryptopénz. Az elmúlt 8 órában összesen 1860 BCC fordult meg a ViaBTC tőzsdén.

Mindezzel szemben az BTC árfolyama a ViaBTC-n perpillanat 19.000 yuan (2810 USD), viszont a kereskedelmi volumen némileg alacsonyabb a nagy falon túl (1300 BTC körül).

Tehát perpillanat 0.18 BTC-t és 1 BCC. Ebből persze egyelőre nagyon korai bármilyen következtetést is levonni, hiszen a ViaBTC úgy egyébként nem számít még kínában sem nagy tőzsdének. A nagyobb tőzsdék napi forgalma bőven 20-30 ezer BTC körül van.

Mindenesetre elindult a chain split, egyelőre kicsiben… Mindeközben a Bitcoinnál gőzerővel fut az átállás a SegWitre. A sikeres BIP91 lockint követően most éppen fut a 336 blockos grade period, amely 20 óra múlva fog végez érni, ezt követően az összes block “árvának” lesz nyilvánítva és visszautasításra kerül, amely már nem a SegWit protokoll szerint készült. A legutóbb elkészült 100 block 97%-a egyébként már SegWit readyként készült, mindösszesen a “ConnectBTC” pool nem volt képes eddig megoldani az átállást.

Ennyit a technológiáról, nézzük mi történt a nagyvilágban:

 • A SegWit mellett talán a hét legfontosabb híre az volt, hogy a bírósági határozatban került elutasításra az amerika adóhivatalának azon kérelme, mellyel lényegében kikérték az amerikai illetőségű coinbase tőzsde összes ügyfelének teljes kereskedési történetét, továbbá a supporttal történt összes korábbi levelezést is. A bírósági döntés felhívta az IRS figyelmét, hogy a crpytocurrency tőzsdék semmivel sem másabban mint akár a bankok, akár a hagyományos tőzsdék és mivel ilyen jellegű teljes adatbázis dumpot ezen pénzintézetektől sem kaphat az IRS, így semmi joga nincs ezt beszerezni a crypto tőzsdékről sem.
 • A bírósági döntést követően a coinbase ügyféleinek száma 3 nap alatt annyival növekedett mint az azt megelőző egy hónapban összesen. A bírósági döntés a jelek szerint nem kicsit játszott/játszik abban szerepet, hogy a bitcoin árfolyama újra 2800 dollár felett jár. Mindezt alig 10 nap alatt érte el közel 60% árfolyam növekedéssel!
 • Mario Draghi az ECB elnöke (Európai központi bank) ezen a héten levélben írt tájékoztatást az európai parlament tagjainak. Levelében jelezte, hogy bár szemmel követik a digitális javak piaci kapitalizációjának növekedését, azonban meglátásuk szerint ezeknek nincs kimutatható hatása a valódi gazdaságra. Hogy ez miért is jó hír? Azért, mert ez a kijelentést nem egy hosszú keretes szerkezetben hangzott el, ahol Draghi felsorolta volna a világ összes olyan tevékenységét, aminek nincs hatása a gazdaságra, hanem ezt konkrétan a virutális pénzek kapcsán nyilatkozta. Erre szokták ugye azt mondani, hogy: “nincs itt semmi látnivaló…
 • Itthon is egyre nagyobb szerepet kap a cryptovaluták világa. Ezen a héten éppen az indexen indult el egy cikksorozat, amely részleteiben tárgyalta az Ethereum létezését és hogy miként fogja az Ethereum lenyomni a Bitcoint. De még az Origora is felkerült egy cikk a parity multi sig wallet bug kapcsán ellopott pénzekről és ma is a crypto világról szól a techbázis, ami éppen a videókártyák jóárasításáról szól.
 • A fenti hazai cikkek közül különösen tudom ajánlani mindenkinek az Index ‘pénz beszél’ blogjának azon cikkét, ami a Yap szigeteki kőpénzektől kezdve magyarázza el a blockchain és a smart contractok lényegét mindenki számára emészthető formában.
Bookmark the permalink.

4 Comments

 1. Ha jól értettem, korábbi írásaid alapján te is hiszel benne hogy az ETH le fogja nyomni értékben a BTC-t. Én is hajlok erre, de azért van pár dolog ami kérdésként merül fel bennem ezzel kapcsolatban.

  Pl. : “a bitcoinnál a blokk megfejtéséért járó jutalom 4 évente elfeleződik, míg az Ethereumban minden évben azonos mennyiségű ethert bocsátanak ki (potenciálisan akár az idők végezetéig).”

  Ez egyértelműen a BTC árára van kedvező hatással, mivel egyre kevesebb lesz kibocsájtva egészen addig amíg teljesen le nem áll az újabb coinok kibocsátása.
  Véges számú coin várhatóan évenként egyre növekvő kereslettel.
  Na most az ether-nél ugye ott lesz a POS ami korlátozza elvileg a hozzáférést de a coinok száma folyamatosan növekszik.

  Szerinted ez nem fog egy ár stoppot vagy sokkal lassabb áremelkedést jelenteni az ETH esetében ?

  • Ömm, szerintem valamit vagy félre értettél vagy én írtam félreérthetően de személy szerint nagyon kicsi esélyét látom annak, hogy valaha is magasabb lenne 1 ETH árfolyama mint 1 BTC árfolyama. Mindettől függetlenül az általad is leírt okok miatt az ETH-nak jó esélye van arra, hogy nagyon rövid időn belül magasabb piaci kapitalizációval rendelkezzen, tekintettel arra, hogy lényegesen több coin van kibocsátva belőle. Márpedig HA az ETH market capja meghaladja a BTC-t, akkor ez azt jelenti, hogy az Ethereum blocklánc önmagában értékesebb mint a Bitcoin blocklánc.

   • Ömm, akkor ezt félreértettem :

    “Hogy ki fogja-e heverni ezt az Ethereum hálózat és az Éter árfolyama? Persze, hogy ki fogja, ahogy kiheverte az első esetet is és szemernyi kétségem sincs afelől, hogy 2018-ban a földbe döngöli a bitcoint, ahogy azt oly bölcsen predesztinálták oly sokan az ETH mögött álló fundamentális háttér miatt. ”

    Jelenleg van kb 12 szeres árfolyam különbség az ETH és a BTC között.
    Hosszútávú befektetőként az a kérdés hogy a 12 ETH (figyelembe véve azt is persze hogy nem véges a kibocsátott ETH coinok száma) többet fog-e érni mint 1 BTC a jövőben ?
    Szerintem igen.

   • Ha esetleg más is van aki hosszabb távú befektetésként gondolkozik az ether-ben és érdekli az eth inflációs poltikája akkor ez a post érdekes lehet :

    https://blog.ethereum.org/2014/04/10/the-issuance-model-in-ethereum/

    Vitalik reagálása az inflációs kérdésre :
    https://twitter.com/VitalikButerin/status/879858608091144193

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *