Karácsonyi after surprise!

Ki gondolta volna, hogy mind a világgazdaság, mind pedig az időjárás is tartogat még komolyabb meglepetéseket így az év végére. Még messze nincs a nap a legmagasabb pontján, de már most 14 oC van odakint és a verőfényes napsütés már most 2 kW felett termeli az áramot. napelem_2025w_on_dec27

Az elmúlt napok igen enyhe és napos időjárása sokban tudta javítani javítani az elmúlt hetek taknyos, ködös, szürke időjárása okozta visszatermelési és C.O.P. hatásfok mutatóit a kis “mintagazdaságomban”. Az időjáráson talán csak a pénzügyi piacok mai teljesítménye tud túltenni. Egyrészt lezárult a dec 25 heti AAII Sentiment Survey felmérés, amiből kiderült, hogy a múlt heti neutrálisból->száguldóba történő átvándorlás után ezen a héten már bizony a cammogók rovására tudott erősödni a bika piacot váró szakemberek aránya (55% bullish, 26% neutral és alig 18% bearish). A VIX index ezzel párhuzamosan betört a 12-es határérték alá, amit megmondom őszintén nagyon régóta nem láttam már.

wall_street_bullAz MSCI indexek alapján a világpiacok továbbra is zakatolnak előre. Ázsia előző napi kisebb megtorpanása után ma szépen korrigált felfelé. (Még szerencse, komolyabb kitettségem van az indexhez kötött alapokban). Szintén szépen kezd Európa is, a DAX index történelmi rekordot ért el ma. Az optimista piaci hangulat mögött szokás szerint az Egyesült Államok állnak, hiszen a munkaügyi hatóság tegnap közzétett jelentése alapján további 42 ezerrel csökkent a munkanélküliek aránya. A piac várakozása ennél némileg alacsonyabb volt.

Mindezen örömök hatására (és főleg azért, mert néhány fókuszban lévő alap RSI indikátora elhagyta a 30-as pontot), úgy döntöttem, hogy egy komolyabb portfólió átrendezésbe kezdek. Szinte teljesen kitáraztam a alacsony kockázatú kötvény túlsúlyos alapomból és tovább erősítettem a részvényalap kitettségemet (főleg amerika és öko alapok irányába). Meglátjuk mit hoz az új év.

[commercial_break]
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *