Bitcoin (SegWit2x) testnet5: Van ám gond rendesen

Miközben a BTC árfolyama már bőven az előző cikkben említett első támasz alatt jár, érdemes azért némi szót ejteni arról is, hogy mi lehet ennek az oka. Azt gondolom senki nem gondolja komolyan, hogy egyszerűen csak úgy döntött az árfolyam, hogy visszaesik magától $200 dollárt csak azért mert… tudom is én, esik az eső?

Szóval az elmúlt bő egy hetes oldalazgatást leginkább az a fajta várakozás adta, hogy vajon miként fog alakulni a Bitcoin Core csapat által kezdeményezett UASF és az ellenlábas Bitcoin ABC/SegWit2x kezdeményezés viszonya. Ami leginkább bizakodásra adhatott eddig okot az az a tény volt, hogy bármi is legyen, de augsztus elsején nagy biztonsággal lockolódni és aktiválódni fog a SegWit függetlenül attól, hogy a nodeok UASF ready vagy SegWit2x ready (BTC1)  kódot futtatnak. Az, hogy ezt követően valamikor novemberben lesz egy esetleges hardfork a SegWit2x hátán behozott big-block támogatás miatt, egyelőre nem kifejezetten érdekel sokakat, hiszen az még messze van.

Ahhoz persze, hogy ez a forgatókönyv így alakuljon, kellenek, hogy teljesüljön néhány előfeltétel:

  • Pl. kellene leginkább egy működő BTC1 kód. Ami az idő előre haladtával egyre inkább úgy néz ki, hogy neccesen lesz csak kész, ha készen lesz egyáltalán.
  • A készülő hardfork miatt a SegWit2x fejlesztő csapata úgy döntött, hogy nem a meglévő testnet-en végzi a fejlesztés tesztelését, hanem létrehoztak egy saját testnetet, ahol eddig nagyjából jól is alakult minden. Mígnem:

Szóval sikerült hanyat vágniuk a tesztnetet, de úgy, hogy helyre sem lehet hozni, mivel hard-fork keletkezett. A háttérben elvileg az áll, hogy valaki beszállt “segíteni” a segwit2x csapatnak egy modern ASIC minerrel, amivel elérte, hogy kevesebb mint 1 nap alatt kibányásszon 6000 blockkot, mindezt ráadásul úgy, hogy sikerült valahogy aktiválniuk a bigblockot is ami miatt az összes fejlesztői node automatikusan leszakadt és különböző állapotban hardforkoltak. Hogy szándékosan valaki ‘megviccelte’ őket, vagy egyszerűen csak valamelyik fejlesztő elbaltázott valamit, az egyelőre nekem nem tiszta, de nem is kifejezetten fontos.

Ami viszont fontos, hogy a jelek szerint bőven van gond a BTC1 kódjával. Márpedig az egyértelműen ki van jelentve, hogy a BITMAIN féle antpool és néhány Jihan Wu érdekeltségi köréhez tartozó egyéb pool biztosan nem fogja felrakni a Bitcoin Core fejlesztő csapat legfrissebb kódját, ők megvárják a BTC1 kódot. Ehhez az eredeti roadmap szerint 3 napon belül stabil, kitesztelt kódnak kellene előállnia.

Ha ez nem áll elő ÉS valóban nem kerül fel a SegWit ready kód a miner poolok egy jelentősebb részére ÉS augusztus elsején valóban aktiválják az UASF/BIP148-at… akkor, na akkor augusztus 1 00:00-perckor bekövetkezik egy hardfork. Nevezetesen létrejön a SegWit ready 148BTC blocklánc és megmarad hardforkolva a jelenlegi (Legacy) blocklánc is. Nem novemberben, nem szeptemberben, hanem már augusztusban.

[commercial_break]

Ha ez a szkenárió életbe lép, akkor augusztus és november között finoman szólva is kérdéses lesz a bitcoin jövője. Azt látni kell, hogy perpillanat annyira nagy a baj és a ‘feszkó’ a felek között, hogy már Charlie Lee (LTC alapítója) csitítgatja a feleket: “Whether Segwit2x or UASF, we all want SegWit. Stop screwing w/ Segwit2x testing so we get SegWit signaling by 8/1 to avoid a chain split.” (https://twitter.com/SatoshiLite/status/884519411419299840)

Persze bizakodjunk a legjobbakban, hátha tényleg csodakóderek dolgoznak a BTC1 kódján, minden időre kész lesz és hibátlanul ki is fog menni. Szóval bizakodjunk, hiszen látszik, hogy a bitcoin felhasználók is ezt teszik:


ui.: Csak szólok, hogy a mellékelt kép az BTCEUR ábrát mutatja, ami azonos a napközben megjelent cikkben szereplő ábrával, VISZONT nem azonos a múlt héten megjelent cikkben szereplő BTCUSD ábrával. Erre csak azért hívom fel a figyelmet, mert szeretném elkerülni, hogy bárki is az elemzés manipulálásával vádoljon…

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *