A jövő legkeresettebb $crypto szakmái

Token architect, cryptoeconomist, $crypto-oracle, csak néhány példa azon ma még szinte ismeretlen vagy nem is létező szakmák közül, amik akár egy-két éven belül a legkeresettebbek lesznek. Ma már nem néz senki ferde szemmel, ha egy cég “blockchain developer”-t vagy smart contract fejlesztőt keres, bár nem is oly rég ezen még sokan nevettek volna. Ha csak rápillantok hazánk legnagyobb karrier portáljára, már ott is lehet találni “blockchain developer” pozíciót. Közismert, hogy több hazai cég is kísérletezik a témával, legutóbb pont az interticket jegyértékesítő vállalkozás hírdetésébe ütköztem, akik blockchain fejlesztőt toboroznak.

source: @cointelegraph

10 éve a csapból is az folyt, hogy hiányszakma a Java fejlesztő. Az utóbbi években mindenki Bigdata és machine learning architektet vagy fejlesztőt keres.  Nézzük, mik is lesznek azok a jövőbeli lehetőségek, amik komoly vakaródzást fognak okozni a fejvadászoknak, hiszen ez a történet nem áll meg a “blockchain developer” kategóriánál.  Az olyan platformok, mint az Ethereum vagy a Waves már most is lehetővé teszik, hogy a token és smart-contract kibocsátásokon keresztül anélkül lehessen felhasználni a blockchain technológiát, hogy teljesen új blockláncot hoznánk létre. Egyre nagyobb igény van a decentralizált pénzügyi rendszerekre, amelyek a bankok és egyéb harmadik fél által nyújtott szolgáltatások nélkül képesek garantálni a felek közötti tranzakciók biztonságát.

Az alábbiakban bemutatnék néhány olyan ma még alig-alig létező szakmát, melyek keretei bár még csak most formálódnak, de a blockchain mainstreammé válása miatt, ezek igen hamar nagyon keresettek lesznek:

  • Blockchain, Token Architekt: feladata a blockchainre alapuló IT architektúra high-level dizájnjának létrehozása és karbantartása. Az architekt gyakorlatilag az első kapavágás előtt tervezi meg, hogy milyen elvek mentén, milyen technológiákat használva épüljön fel az elosztott főkönyv technológiára épülő környezet és implementáció. Ismernie kell a blockchain alapú rendszerek tipikus tervezési hibáival és ezek elkerülési lehetőségeivel. Pontosan tudnia kell az olyan konszenzus alapú tranzakció hitelesítési modellekkel, mint a PoW vagy a PoS. Értenie kell továbbá az okos szerződések tervezése során fellépő olyan követelményekkel, mint amilyen a gas és gas-price az Ethereum hálózatán, melyek meghatározzák egy-egy contract “költségét”.
  • ICO/Crypto Incentives Designer: itt már belépünk a DAO és ICO-k világába, valamint a ma mainstreamnek számító crowdfounding-ot leváltani kívánó crowdsales modellbe. Az Incentives Designer vagy marketinges feladata, olyan token alapú ösztönző rendszer megtervezése, melyet az adott smart contract környezetben implementálni lehet és megteremti az “AIDA” modell minden szintjén a legnagyobb elkötelezettséget a befektetni kívánó támogatók részéről. Ha nem mond neked semmit az ICO (Initial Coin Offering) és a crowdsales, akkor ebben a cikkben informálódhatsz: -link-
  • Token Analyst: Már meglévő kibocsájtott token alapú üzleti modell esetén a token ökoszisztémához kapcsolódó szervezői feladatokat ellátó szakértő, akinek feladata az üzleti tevékenység során a tokenek hasznosítása, ezáltal annak biztosítása, hogy a tokenek folyamatosan keresettek legyenek a piacon és így fejlődjön annak értéke.
  • Cryptoeconomist: azaz kripto közgazdász. Olyan szakember, aki ismeri a cryptovaluták gazdasági működését, az adózástól kezdve egészen a napi szintű decentralizált pénzügyi műveletekig. Képben van a piacon elérhető önálló blockláncú kriptopénzek és shared tokenek gazdasági szerepével és piaci kilátásaival. Ismeri és alkalmazni tudja a cryptopénzekre épülő termékeket, érti azt, hogy mitől működik bankok nélkül is a kripto gazdaság.
  • DAO Developer:  a valóságtól leginkább elrugaszkodott téma a DAO development. A DAO (Decentralized Autonomous Organization) lényege, hogy úgy hozzunk létre egy vállalatot, hogy az minden szintjén decentralizált, a cégben részt vevő szereplők egy előre megfogalmazott smart contract elfogadásával társulnak, mely szerződés részleteiben tartalmazza az adott cég döntéshozatali mechanizmusát. Ezen smart contractokat fejlesztő programozók a DAO developerek.
  • $Crypto Oracle: Ők a crypto nagyhalak, akik nem csak technológiailag értik a crypto világot, de napi szinten követik azt, mindezt egy decentralizált világban, ahol az információkat a földről kell csipegetni. Az Oracle feladata, hogy tanácsokat adjon, legyen az akár üzletszerzés, befektetés vagy bármilyen egyéb cryptovaluta világhoz kapcsolódó tevékenység.

Hogy mennyire toborozottak ma a blockchainre alapuló szakmák? A linkedin job seeker funkciójában majd 2000 nyitott pozícióra hírdetnek blockchain specialistát vagy cryptocurrency fejlesztőt és sorra jelennek meg az ICO-khoz és cryptoközgazdasághoz kapcsolódó pozíciók is.

[commercial_break]

A nemzetközi nagy egyetemek sorra jelentik be a blockchain technológiák alkalmazásával foglalkozó önálló kurzusokat, az élen természetesen az MIT áll, ahol nem csak alkalmazzák, de társulva pl. a LiteCoin csapatával, alapjaiban részt is vesznek a jövő blockchain alapú rendszereinek tervezésében. A jó hír, hogy 2016 ősze óta, már nálunk is tanúlható egyetemi keretek között a blockchain technológiák alkalmazása a BME-n. Aki karrier út előtt áll és nyitott a kriptovaluták világára az innentől már csak a kifogásokat gyűjtheti arra, hogy miért is nem veti magát bele komolyabban a témába. A lehetőségek adottak.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *