Unikornissá vált a Bitcoin!

1 trillion dollar dr. evil

Az 55.000 dolláros árfolyammal a Bitcoin piaci kapitalizációja hivatalos is átlépte az 1 billió dollárt. Jelenleg négy olyan U.S. tőzsdén jegyzett tech cég létezik, ami képes volt elérni ezt a szintet: Microsoft, Amazon, Google és az Apple.

Az elmúlt immáron közel tíz év alatt kifejezetten sokszor találkoztam azzal a véleménnyel, hogy a Bitcoin nagyon lassan fejlődik, nagyon hosszú és elnyújtott az érettségi görbéje és ez lesz a veszte, hiszen a sok kis feltörekvő tech kihívó fel fogja falni. Mára – azt gondolom – mindenki számára egyértelművé vált, hogy a Bitcoin képes volt befurakodni egy olyan eszközosztályba, ahol a helye feltételezhetően hosszú évtizedekre be van betonozva. A Bitcoin mára nem egy tech geek eszköz, nem is egy fizetési rendszer és legfőképpen nem egy lufi/scam/pilótajáték. A Bitcoin mára pont azzá vált, amire az első pillanatban kitalálták:

  • Központi kontroll és felügyelet nélkül létező…
  • cenzúrázhatatlan…
  • manipulálhatatlan…
  • inflációálló…
  • értéktároló eszköz

Sorra kapitulálnak a nagy nevek, akik korábban a Bitcoin ellen hangolták a közvéleményt. Ray Dalio után éppen most Jeffrey Gundlach fordult sarkon és korábbi buborékozásával szemben a Bitcoint immáron “Stimulus eszközként” aposztrofálta.

Az utóbbi hónapok – mondhatni – váratlan árfolyamrobbanása mögött egyértelműen a Bitcoin intézményi adaptációja áll. De mit is jelent ez pontosan? Miért volt jó döntés Michael Saylornak (MSTR) beállni a Bitcoin intézményi adaptáció élére? Miért döntött úgy a Tesla, a Square és sok ezer további neves vállalat a Grayscale Trust mögött, hogy készpénzállományának egy részét átrakja bitcoinba?

Sokszor találkozok azzal a véleménnyel, hogy ezek a cégek megőrültek, pilótajátékot játszanak, kockáztatják a cégük értékét a rövidtávú haszon érdekében. Akik ezt állítják ma, azok nagyobbat nem is tévedhetnének.

A nagyvállalatok készpénzállománya egyfajta nem hasznosított tartalékként nyomja az adott vállalat költségvetését. Ez két szempontból rossz: egyrészt folyamatosan csökkenti a vásárlóértékét az infláció, másrészt az így elszenvedett veszteséget nem igazán tudja a cég továbbhárítani, hiszen nominálisan semmi sem változik… csak éppen kicsi kevesebbet ér ugyanaz a mennyiségű pénz.

Az elmúlt évtizedekben ezek a pénzügyi tartalékok szépen beskálázódtak a bankrendszerbe, melyre kapott kamatokkal a cégek tudták kompenzálni a pénzromlást. A 2008-as gazdasági világválság hatására beindult őrült pénznyomtatás azonban nagyon gyorsan leverte a kamatokat, mely miatt a bankrendszer már nem képes hatékony alternatívát nyújtani a készpénztartalékok vásárlóértékének megtartására. Miután már a rövidtávú állampapírok és kötvények sem rúgnak labdába így logikus volt, hogy a pénzügyi vezetők elkezdenek alternatívát keresni.

A Bitcoin lenne az alternatíva? Dehát a Bitcoin volatilis, bármikor el tudja veszíteni az értékét! Nemde? Persze, ezt pontosan tudja mindenki. A megoldás kulcsa a megfelelő arány. A Bitcoin kis mértékben gyógyszer a pénzügyi rendszert felemésztő kórokozóra, míg nagy mértékben inkább gyorsan ölő méreg.

Ha a készpénzed alig egy-két év alatt el tudja veszíteni a vásárlóértékének a 5-10%-át az infláció miatt, akkor valóban annyira badarság inkább elkölteni előre ezt a 5-10%-ot? Amíg egy vállalkozás 10% alatti mennyiségben tartja a készpénzállományát Bitcoinban, addig kevésbé van kitéve bármilyen szinten is annak lehetséges negatív hatásainak, mivel ha esetleg mégis komolyabb veszteségeket lenne kénytelen realizálni a Bitcoinon, akkor is maximum az infláció felett teljesítené a veszteség elszámolást… azonban már minimális nyerő pozícióval is képes lehet hatékonyan ellensúlyozni a készpénzállomány vásárlóérték amortizációját.

Vagy ahogy mindezt Elon Musk megfogalmazta éppen tegnap:

A Tesla döntése nem tükrözi az én véleményemet. Birtokolni némi Bitcoint gyakorlatilag a kevésbé buta formája a likviditásnak, mint birtokolni készpénzt. Ez pedig már éppen elég kaland egy S&P500 cégnek. Csak, hogy tiszta legyen: én nem vagyok befektető én egy mérnök vagyok. A Teslán kívül semmilyen más cég nyilvánosan kereskedett részvényét nem birtoklom. Azonban, amikor a fiat pénzek negatív kamatot mutatnak, akkor csak a bolond nem néz egyéb megoldás után. A Bitcoin majdnem akkora marhaság, mint a fiat pénzek. A kulcsszó itt a “majdnem”.

Ráadásul a Bitcoin alkalmat nyújt a kreatív könyvelésre, hiszen szemben a fiat pénzekkel ez egy eszköz. Eléggé tanulságos megtekinteni a Tesla ezzel kapcsolatos beterjesztését, amit leadott a SEC-nek (tőzsdefelügyelet), mely pontosan tartalmazza, hogy miként fogják a Bitcoint könyvelni, ha veszteséget termelne és miként, ha nyereségük lenne rajta. Gyakorlatilag a Tesla ígyis-úgyis nagyot tud nyerni rajta, hiszen ha pozitív irányba halad a Bitcoin, akkor képes lesz ellensúlyozni az inflációt… ha viszont veszít az értékéből, akkor ez a veszteség szembe állítható a cég egyébként realizált nyerségével, ami így csökkenteni tudja az adóterheket.

Ezen a ponton a képlet már egyre inkább egyértelmű mindenkinek: A Bitcoinnal lehetősége fog nyílni nagyon sok feltörekvő cégnek, hogy hatékonyabban növekedjen… és ehhez soha egyetlen darab bitcoint sem kell eladnia.

Ez, ma a Bitcoin értéke. Ma még csak néhány tucat S&P500 és NASDAQ cég készpénzállományának az 2-10%-a áll mögötte, de ez nagyon gyorsan százas és ezres nagyságrendekre fog duzzadni. Hogy ennek milyen hatása lesz az árfolyamra, azt megjósolni is nehéz. De lássuk be, furán tekintettünk azokra, akik egy éve ilyenkor 50 ezer dolláros árfolyamot jósoltak. Vajon ma milyen árfolyam jóslatot tudnánk elképzelni, amire mindenki csak összeráncolná a homlokát?

Bookmark the permalink.

12 Comments

  1. Unikornis
    https://forbes.hu/extra/startup-szotar/unikornis/

    A legalább 1 milliárd dolláros értékelést elérő startupok neve. A kifejezést Aileen Lee befektető 2013-ban alkotta, utalva arra, milyen ritka, hogy egy startup eléri ezt a státuszt. Ekkor 39 cég használhatta magára az újdonsült kifejezést. A CB Insights adatbázisa szerint jelenleg több mint 470 startup számít unikornisnak, a tech szektorban az elitklubot ma már a decacornok (10 milliárdos értékelés) és a hectocornok (100 milliárd dollár) jelentik.

  2. Nem befektető, MÉRNÖK! Gratulálok, csakhogy sikerült kinyögnie!
    Már azt hitte mindenki, hogy üzletember.
    A mérnökről azt gondoljuk, hogy nem bitcoint vesz (ami marhaság), hanem fejleszt, gyárt, tesztel, ha már van ötlete és felesleges pénze rá.
    Gondolom az arany is felmerült mint megoldás, de feltételezem arra jutott, hogy az is marhaság, és a bitcoin az összes közül a legkisebb marhaság. 🙂 Egyetértek.
    Tegyük fel, hogy jobb üzlet bitcoinba fektetni, mint egyéb éppen felmerülő dolgokba, esetleg még Tesla részvénynél is jobb ötlet. (csak tegyük fel)
    Mit tesz egy üzletember, egy befektető? Hát vesz bitcoint a részvények helyett.
    És mit tesz A MÉRNÖK? Tenné ő ezt, de mit szólnának hozzá? Mondjuk mikor az első hír megjelenne, hogy eladja a részvényeit mert annál a bitcoin is jobb?
    Remélem a „gamestop” eset a tőzsdefanok többségét is meggyőzte arról, hogy a papírok értékének SEMMI köze nincs a cég értékéhez. (biztos maradtak még páran akiket nem, de ez már vallási, hitbéli kérdés)
    Tehát az mégse venné jól ki magát, ha a részvényeit lecserélné bitcoinra. (a részvények árának hirtelen alakulásáról nem is beszélve)
    Szóval neki ez az áthidaló megoldás maradt, jobb híján.
    Esetleg kicsit magyarázkodni kell, de biztos lesz aki elhiszi.
    És mit ad Isten ennek a „tartalék marhaság”-nak az értékére valahogy biztosan nem lesz szüksége a cégnek, amíg kicsit fel nem megy az ára…

    • Mitől lenne marhaság bitcoint venni? Mitől nagyobb marhaság, mint dollárt, yent, kötvényt, részvényt, aranyat, olajat, vagy bármi más értékpapírt vásárolni?

      Mármint azt értem hogy a “véleménye” ez, de alá tudja támasztani valamivel, vagy csak üres vélemény?

      • A véleménye láthatóan nem ez, hiszen nem e szerint járt el.
        Azt szeretné csupán, hogy azt higgyék, hogy ez a véleménye.
        Nem ő a hülye, hanem másokat néz annak 🙂 ,van akit okkal.

    • Reg olvastam ekkora zagyvasagot.

  3. Nagyon jó összefoglaló, köszönjük!!!

  4. A BTC megásta a saját sírját.
    Miután Craig Wright (a.k.a Satoshi Nakamoto) beperelte őket azzal hogy nem használhatják a “bitcoin” nevet, továbbá nem hajlandó átadni a Tulip trust privát kulcsait a strómanjuknak, Ira Kleinemannak, ezért be fogják fagyasztani a 2 millió BTC-re taksált satoshi-coinokat. Azaz a kliensek nem fogják engedélyezni az ezekkel történő tranzakciókat (vesd össze: boycott)
    Úgy látszik a “code is law” Blockstream szlogent átültették a gyakorlatba. Emiatt CSW egy újabb pert akaszt a nyakukba, hogy ehhez nincs joguk, de ennek kimenetele kétséges. Viszont most mindenki láthatja, milyen szarládák, csak így letiltanak bitcoin-címeket, ez elvi dolog, hiszen így senki tulajdona nincs biztonságban. Ez kommunista módszer.

    • Ez is egy vélemény, amihez egyébként jogod van, mégha minden leírt mondat valótlan és a tények megtévesztő szándékú kiforgatásával készült. Aki rászán az életéből 5 percet, hogy ezeknek az állításoknak utána is nézzen, azt ezt könnyen le is tudja vonni. Kár, hogy te nem szántad rá ezt az időt. Peace.

  5. Nem pont ide, de hátha olvasod, esetleg írsz cikket is majd róla.
    Mi a véleményed az ETH 1559 aktiválása utáni ETH árfolyam alakulásról? Fogja-e ez döntően befolyásolni pl. vagy sem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *