Hamarosan indul a Bitcoin Futures második hulláma

Stílusosan elegendő lenne ezt a postot ezzel a sokatmondó vicces ábrával zárnom is:

Nagyjából ez történt egy hete a CBOE Bitcoin Futures indulásakor és hasonlót vár mindenki a mai CME Group BTC Futures startnál is. Egy dolog biztos: a Bitcoin spot árfolyama szabályosan rajzolgatja továbbra is a bullish flag patterneket, a cikk írásának a pillanatában is éppen véget ért a flag form és elindult az árfolyam 18,5k USD-ről egyenesen felfelé és perpillanat 19,2k USD-n gyűjtögeti az erejét. Kb. másfél óra múlva nyitják meg a határidős terméket és valamikor (hazai idő szerint) éjfélkor indul élesben a jegyzés (CST 5:00-kor). A határidős termék jegyzési információit a CME group oldalán lehet követni: -link-

Holnap reggelre mindenképp okosabbak leszünk a határidős termékek kapcsán, hiszen a piaci várakozások nagyságrendekkel komolyabb forgalmat várnak a CME Grouptól, mint amit a CBOE jegyzett az azonos termék kategóriájában. Kiderül, hogy a Bitcoin spot árát tovább hizlalja-e a határidős termék jegyzésének pozitívuma, vagy beindul egy komolyabb korrekció.

Az elmúlt három hétben üveghangon foglalkoztam az árfolyamon kívül szinte mindennel (tisztabit, MCGA plakátok, konferenciák, meetupok, bitcoin drinkupok…). Eme szabadságfokban persze sokat segített az a tény, hogy az árfolyam ezen időszak alatt gyakorlatilag naponta döntött újabb csúcsokat és a mai nappal a nagyobb tőzsdéken is alulról megérintette a 20.000 dolláros árfolyamot. Nos igen, jócskán átléptük az öt millió forintos szintet. Még augusztus 13-án tettem közhírré itt a blogon, hogy a Bitcoin átlépte a bűvös 1 millió forintos árfolyamot (4150 USD), ez egyben ama fontos mérföldkő is volt, amikor a Bitcoin legkisebb váltópénze (1 sat) is elérte az 1 filléres árfolyamot. Alig 4 hónap alatt azóta potom 500%-ot csinált a legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptopénz, mely mára átlépte a 320 milliárd dolláros piaci kapitalizációt és  54% körül van a dominanciája.

Talán, ami ennél is fontosabb volt az elmúlt három hétben: látszólag befejeződött, vagy legalábbis egy időre felfüggesztődött a kriptopénzek kannibalizációja. Úgy tudott a Bitcoin folyamatosan emelkedni, hogy az ehhez szükséges erőforrásokat nem az altcoinokból szívta el, így azok is gyönyörű ralit tudtak lenyomni. Az Ether tesók mellett látványosat ment a Litecoin és a ZCash is és mellettük igazán komoly gyöngyszemek is levegőhöz jutottak. Még a két nagy személyes csalódásom (IOTA és NEO) is pislákoltak. De figyelmemet leginkáb az ADA (Cardano) tudta lekötni. Apropó: Cardano… aktívan barátkozom vele, komoly meglepetés volt nekem az $ADA és legkevésbé sem csak az árfolyama miatt, technológiailag is érdekes egy darab. Hamarosan összefoglaló cikk várható.

Ez a pozitív fordulat egyértelműen annak a jele, hogy folyamatosan áramlik be a piacra a friss és ropogós új pénz. A kriptopiac összesített piaci kapitalizációja már megközelíti a 600 milliárd dollárt. Persze sokan teszik fel ma a nagy kérdés: vajon ki az, aki még most is vásárolja a Bitcoint ilyen magas árfolyamon?

Szeretnék összerakni egy heatmapet arról, hogy miként néz ki hazánk Bitcoin befektetői körének eloszlása. Első körben most a Bitcoinra koncentrálnék, később majd kitérnék az altcoinokra is. Megkérnék mindenkit, hogy az alábbi két kérdésre adjon roppantul őszinte választ. A szavazás anonim, senki nem nyer semmit azzal, ha valótlant állít.

*** note: ha az első BTC-det, vagy BTC morzsádat bányászattal szerezted, akkor kérném, hogy annak az akkori árfolyamát jelöld be.

A második kérdésben arra vagyok kíváncsi, hogy legutóbb melyik árfolyamszint volt az, ahol komolyabban kitáraztál Bitcoinból (ha volt egyáltalán ilyen).

Előre is köszi mindenkitől az őszinte válaszokat. Megerősíteném még egyszer: a polldaddy SEMMILYEN személyes adatot nem gyűjt a szavazások kapcsán, így senkit nem lehet később összekötni az adott szavazataival.

[commercial_break]
Bookmark the permalink.

14 Comments

 1. Szerintem kimaradt egy válaszlehetőség, amit sokan be tudnának jelölni: 2010 környékén kibányásztam párat, most is a walletet keresem!

  • Ezzel a lényegre tapintottál, az első találkozásom a BTC vel egy bányász ismerősöm hatására volt (2010), természetesen azóta sem szálltam bele, de hosszú idő után nemrég találkoztam vele. Bizony ő hallani sem akar róla, perszehogy a munkahelyén bányászott és mindene a céges számítógépen volt elmentve.Még az 1000 dolláros emelkedés előtt kirakták a cégtől, ő meg bennhagyta a BTC-jét. Ezer dollárnál belevett, de a bukórepülés után nem látta a jövőjét, így inkább veszteséggel beváltva autót vett. Azt mondta, hogy 10 ezer eurót már bukott vele, ennyivel támogatott valaki szerencsésebbet.

 2. Kicsit egyszerűsítettek a lehetőségek. Olyan válasz kéne, hogy: 2011 óta bányászom minimum 3000 bitcoin ment át a kezemen, és annyira hülye voltam, hogy jelenleg a portfoliom kb. 1.3 mill 🙁

  • Lesznek itt majd még kérdések, de ezen két kérdés most a legelső megszerzésre, és a leutóbbi nagy kitárazásra vonatkozik. Ennek megfelelően az első kérdésnél a 10$ alattot tudod megjelölni, a másodikat meg simán skippeld. Egyébként engem személy szerint roppantul érdekelne egy early adopter élettörténete, jópár hazai ‘10 dollár alatti beugróval’ beszéltem már happygeorgetól kezdve egészen néhány (georgehoz képest is) igazán elvetemült alakig, szóval hallottam már fura dolgokat, de ezekkel a storykkal nem lehet betelni.

   • 2016 februárjában vásároltam a 220volt.hu oldalon bitcoinnal egy kávéfőzőt. Remélem, hogy bitang jó kávét főz, mert az ára ~2.4 millió forint volt, mai áron számolva :))

 3. Olyan válasz nincs, hogy most adtam el a CBOE/CME “buy the rumour” eseményben. Én ilyen vagyok, SELL ALL @16400 euro.

 4. Sziasztok, én szeretnék vásárolni, de nincs tapasztalatom, kb 1 bitcoin szeretnék befektetni biztonságosan.Tud ebben valaki segíteni? Előre is köszönöm.

 5. A Cardano-s cikkre igazán kíváncsi vagyok. Várjuk. 🙂

 6. Cardano cikk igazán jöhetett volna a 600%-os rally előtt 😀

 7. Silkroadról rendelgettünk anno bitcoinnal. Azóta is bánom, hogy marhaságokra költöttük el az akkor még fillérekért vásárolt digitális aranyat 😀

  • Üdv, tavalyelőtt 1500 eur értékben vettem OPSkins-en csgo skineket hobbyból, amihez valamiért BTC-t választottam befizetésnek, talán mert sietni akartam, nem tudom már (ankert atm), a ládákon, skineken, matricákon kb 5x-os profitot realizáltam, Steam accokról roppant körülményes volt kiszedni még különféle API-kkal is, egy részét bent hagytam, még most is érhet kb 2k eurt a maradék, elosztva vagy 10 steam accon… Mycelium walleten telomon mai napig ott a 0,2 btc, amit már lustaságból nem depozhattam anno be .. Idén februárban terveztem egy komolyabb beszállót, ether+btc alkotta volna a portfoliot. Felvettek a suliba keresztfélévre, sok lett a gond hirtelen, hagytam… majd nyáron. Augusztusra olyat erősödött bennem a FOMO, hogy fizikailag rosszul lettem volna, ha nem szállok be, szept közepére sikerült is az eredetileg tervezett portfolio duplájával indítani, (nov végéig kisebb alt portfolio) amit egyelőre nem bántam meg, de az altok napi szintű csekkolása, a bch community erőlködése már az idegrendszerem rovására megy. Pozijaim egyelőre nagyon jók, mint kb mindenkinek, aki dec előtt vett szinte bármit. A kiszállás optimális forgatókönyvét még tervezem.

   • Jól hangzik. Egyre többeknél kerül elő az exit strategy kérdésköre, ami kétségtelenül ott van minden crypto-investor fejében, aki az egy heti ebédpénzénél többel van pozícióban. Azt hiszem lassan időszerű lenne összerakni egy topicot arról, hogy kinek milyen exit stratégiája van. Bár ez a téma kétségtelenül komolyabb előkészítést igényel, szóval lehet droppolom ezt januárra, addig is mindenki (akit érint és aki hajlandó is ennek kapcsán megnyilvánulni) kezdje el letisztázni a fejében ezt a kérdést.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *