Heti “bányász leszek” kérdezz-felelek rovat

Bár törekszem rá, hogy a blogpostok minél jobban lefedjék azt a témát, amiről éppen írok, de mindez ellenére is – a jelek szerint – nagyon sok kérdés marad az olvasókban, amit hihetetlenül kreatív módon képesek eljuttatni hozzám. Ezek egy részére lehetőségeimhez képest megpróbálok gyorsan válaszolni, ami viszont érdemes téma, azok jönnek ide a kéredezz-felelek rovatba. Nézzük mi jött az elmúlt egy hétben:

Már 3 hete elkezdtem a verifikációt a Krakenen, de még mindig nem történt semmi, miért ilyen lassúak, tudsz ajánlani gyorsabb platformot?

Nem tudok ajánlani, mert komolyabban csak a Krakent használom. A többit max csak akkor, ha valami nagyon egzotikus altcoin vagy token kell valamihez. Igen a Krakenen baromi lassú a verifikáció, különösen idén május óta. Igen, egy-egy tier növelés akár egy hónapig is tarthat, ennek a fő oka, hogy a Kraken csapata konkrétan fuldoklik az újonnan regisztrálóktól. Legjobb tudomásom szerint folyamatosan bővítik a support csapatot, de az új tagoknak is csak két kezük van. Az egyik legnagyobb kereskedelmi platform, a coinbase havi riportja szerint csak június hónapban 1 millióval nőtt az újonnan regisztrált felhasználóik száma. Alig két hónap alatt 1,5 millióval nőtt a bitcoin alapú pénztárcák (wallet) száma. Ha azt is figyelemben vesszük, hogy a BTC-ben érintett befektetők nagy száma mégcsak saját wallettel sem rendelkezik, hanem egyszerűen ott hagyja a coinokat a platformon, akkor el lehet képzelni, hogy mivel állnak szemben most a supportosok. Legyetek türelemmel és néha érdeklődjetek. Ennyit tudok javasolni.

[Bányászathoz…] Gigabyte GTX 1070 8G Mini-t érdemes venni? Vagy az felejtős? Nem nagyon láttam fórumokon róla semmit.

Most őszintén? Ha holnap előrukkolna egy sose hallott Taiwani cég azzal, hogy OSB lapra szerelt NV P106-as chippeket árul, amin van kb 4 vagy 6Gb memória attól függően, hogy a forrasztó kisiparos meddig tud sikeresen elszámolni a 8 feles után, és a csomagba mellékelnek 3 hörcsögöt, akik pörgős ketrecre szerelt lapátokkal intézik a hűtést. Nahh, még ezt is el lehetne adni 30-40%kkal drágábban, mint amennyiért 2-3 hónapja a csúcskategóriás OC, felpimpelt GPU-kat vettük. Gyakorlatilag most a piac ott tart, hogy bármit megvesz, ami képest csak nagyjából úgy működni, mint amit egy GPU-tól elvárunk.  Egy hónapja még én is az elvek embere voltam a gyártók/minőség kapcsán, most meg veszem a Palit és Gainward kártyákat is minden gond nélkül. (Mondjuk nem mellesleg megjegyzem, hogy a Gainward kártyák nagyjából agyonverik minden szempontból a teljes élmezőnyt…)

[commercial_break]

GDDR5X-nél várható még optimalizálás a programokban? Mert azt olvastam, hogy a sima 1080 rosszul teljesít.

Minden kártyánál és minden miner programnál várhatók még optimalizálások, de ha jól sejtem, akkor Te az Ethereum gyengélkedésére gondolsz GDDR5X memóriás kártyák (1080 széria) kapcsán. Ethereum miningban nem igazán vagyok otthon, bányászok equihash alapú coinokat néha, de konkrétan Ethereumot nem. Legutolsó információm szerint (ami kb 3 hónapos) valamikor idén nyárra tervezett kihozni egy új minert a claymore, ami elvileg GDDR5X-en is már normálisan fog menni. Viszont fogalmam sincs arról, hogy ez esetleg már megjelenet-e vagy hogy mikor fog debütálni. De egyébként ZCash-t (ZEC) konkrétan eléggé jól lehet csákányozni 1080-as kártyákkal is, és aki az Etherben látja a jövőt, az pl pont Krakenen instant tudja a ZEC-et ETH-re váltani.

Miért jó az Antpoolnak és a bitmainnak, hogy széttörik a blockchaint a hard-forkkal?

Mára ennyi. Kérem kapcsolja ki…

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Tudom, hogy nem vagy jós, de vajon érdemes lenne arra várni, hogy az augusztusi btc események hatására csökkennek a hardver árak?

  2. Nekem 1 hónap után, ma hagyták jóvá a Kraken-en a tier1-2 verifikációimat, szóval van remény.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *