Gondolatok a lejtmenet előtt

Bár kétségtelenül színes jövő vár a Bitcoinra és társaira (a színes alatt itt most főleg a piros színre gondolok a zöld kárára…), de ebben a postban most kevésbé lesz szó a kripto piacokról. Most kivételesen más témában kárognék… Sőt át is adnám a szót egy vendégbloggernek, aki ugyan az alábbi irományt nem kifejezetten blogpostnak szánta, viszont annyira szépen és kereken sikerült megfogalmaznia a gondolatokat, hogy úgy döntöttem, ez szélesebb kör számára is hasznos és érdekes lehet. Passzolnám is a keyboardot:

Az emberek elfelejtették, hogy nem mástól kell várni a megoldás ha gáz van, és baromira elkényelmesedtek.

Sokszorosan túlvállalva magukat ugranak bele mindenféle hitelkonstrukcióba magánszemélyként és “felelős” szülőként (mert az éppen aktuális BUBOR alapján éppen húdejó lesz neki)….és én aki lehetőség szerint minden […] hiteltől ódzkodtam egész életemben most látni vélem ennek a beigazolását.

Az emberek túlfogyasztanak, túlságosan elkényelmesedtek, mind bér/mind minden téren elfelejtették hogy mi is az a munka, de azért igények vannak… teljesítmény meg egy nagy 0-t.
A 90-es évek után születettekről már ne is beszéljünk: annyira […] el vannak szállva, nekik minden normális és minden jár ALANYI jogon, és minden egy […] kívánságműsor.

Tudod, ha jön egy válság az nekem egész biztosan nem fog annyira fájni mint a fent említett rétegeknek (mert én mindent amit elértem 0-ból építettem fel vér/veríték árán termelő tevékenységgel segítség nélkül). Viszont a fent említett rétegeknek itt az ideje megtanulni valamit, hogy baromira semmi nem jár alanyi jogon és dolgozni kell ahhoz hogy ne halj éhen kb.

Én csak annyit szeretnék hogyha az emberek végre megtanulnák azt újra, amit elfelejtettek már 50 éve…hogy az élet […] nem egy kívánságműsor, és a polgároknak végre ideje újra látniuk – hol a helyük a társadalmi ranglétrán. És hogy a pénz az valójában micsoda. És hogyha egy munkáltató kifizet évi min. 4-5M -t az illető után évente, akkor nehogymár ő problémázzon aki beleült a kényelembe és 5-kor megy haza és várja a nyugdíjat, de cserébe azért még csak nem is számonkérhető és ha rosszul nézel rá másnap felmond mert a babaleány lelkét megsértetted.

Igen Csaba, nagyon nagyon várom ezt a pillanatot, mert ma szerintem úgy nagy általánosságban elmondható – tisztelet a kivételnek – hogy a 40-50 éves korosztály alatt nem tudják az emberek értékelni amit kapnak, cserébe mindent alanyi jogon várnak el, viszont nekik a két szemükre jár a töb-ésa-több-ésa-mégtöbb úgy hogy van 0 pénzügyi intelligenciájuk.

Bocsánat hogy így rád rage-elek de amikor erre a témára gondolok elfog az indulat, mert bosszant érted hogy velem egykorú mondjuk hitelre veszi a második bőven 100M Ft feletti ingatlanját holott ugyanannyit keres mint én, és már van egy amiben lakik szintén 100M Ftos hitel mellett.. a bére 80%-a törlesztőre megy el + az anyjáéknak is fizetni kell. Én tudom hogy ez egy időzített bomba, de mivel én még nem állapodtam meg optikailag mi látszik: “látod-látod Ő előrébb tart mint te” PFFFF hajrá. XD De amikor megjelentem az új <insert random premium category car> amit KP-re vettem akkor mindenki ferde szemmel irigyen nézett holott Ő is megtehette volna….csak dolgoznia kellett volna érte. (ja az már fúj az már piszkos)

Akinek nem inge az ne vegye magára. Én ezzel a posttal letudtam a “társadalmi felelősségvállalást” a téma kapcsán (köszönet G.-nek, hogy kíméletlen pontossággal megfogalmazta helyettem a téma kapcsán a gondolataimat). Aki legalább 2-3 éve foglalkozik a crypto piacokkal, az pontosan tudja, hogy mit jelent a gyakorlatban a “fák nem érnek az égig” kifejezés. Ma még nem késő átgondolni, hogy biztosan a következő recessziós időszakban előtt akarsz-e pl. eladósodni.

Bookmark the permalink.

15 Comments

 1. az Inlock ról már jo lenne egy bővebb ismertető , mi az a superposition kifejtve stb

  • Ezt már én is nagyon várom, mert egy mukkot sem értek belőle.
   Pedig jó lenne átlátni, ha Csaba szerint abban át lehet vészelni a következő zuhanást …

   • Kapcsolódnék az előző kérésekhez… bitte…bitte…

   • Nem szeretnék kigyóolajárust játszani és olyan dolgot állítani, ami finoman szólva is csúsztatás. A Superposition egy stablecoin swap termék, ami ennél fogva úgy egyébként alkalmas arra, hogy áttétel nélkül tudj vele shortolni, viszont nyilván ha csak ennyi lenne akkor nem pazaroltunk volna rá el egy ilyen menő nevet. A SP az egyik eszenciális alapja lesz annak, hogy folyamatosan legyen az inlock mögött kihelyezhető likviditás, de ahelyett, hogy ezt ennél jobban itt kifejteném időszerűnek érzem, hogy nekiessek ezzel kapcsolatban egy kifejtősebb cikknek. Szóval new post incoming…

 2. A következő recessziós időszak:

  https://www.tradingview.com/chart/ICSA/xGwLywAJ-Don-t-Miss-This-POWERFUL-Recession-Analysis-ICSA-ES/

  Elég jó kis ábra, és nagy valószínűség szerint lassan kezdődik is, ha már nem kezdődött el…

  • Minnél jobban nyomják ez a ” jön ” már itt van ” elkezdődött ” recesszió annál kevésbé hiszem el, hogy a közeljövőben valami nagyobb horderejű válság jönne …

   • Igen, emlékeim szerint a 2008as nagy válság előtt nem volt ekkora felhajtás, most meg tavaly nyár óta még a csapból is az folyik, hogy vége a jó világnak.
    Valószínű, hogy jön egy visszaesés, de talán nem lesz olyan drámai, nem olyan mértékű mint a 2008as.
    Az azért még nem volt olyan régen, vannak emlékek, tönkremenetelek, az államok, cégek próbálják bebiztosítani magukat. (legalábbis remélem…)
    Más kérdés a felelőtlen ember, amit a fenti poszt jól példáz.
    Az a baj, hogy a többi ember felelőtlensége miatt én is szívok, hiába takaritok meg, igyekszem befektetni, ha utána meg kell menteni a devizakárosultat, aminek a folytatása szerintem a CSOK lesz, de ne legyen igazam!

    Ami a kriptókat illeti én is esést várok, 3k-t még meg fogja kóstolni szerintem, de 2k alatt nem tudom elképzelni, ott már baj kell legyen.
    Akkor lennék kiváncsi, hogy viselkedni a kriptó piac ha egy 2008as válsághoz hasonló lenne, de azért meglennék e tapasztalás nélkül is:)

    Végezetül nézegetek, vizsgálgatok pár altot és arra jutottam, hogy a market capnak sok értékjelentése nincs, mert az alapján a top 20ban is vannak olyan érmék amikbe semmiképpen nem fektetnék, viszont a top100-on kivül is vannak tök jónak kinéző dolgok, most legutóbb például a 0xdisrrict-et, a dragonchain-t, a bitcoin green-t, zcoin-t, kyber network-öt néztem. Szerintem tök érdekes projektek, kis aprót mind megér.

    • Egyfelé gondolkodunk a téma kapcsán, azonban fontos megkülönböztetni a válság és a recesszió fogalmát. A recesszió és a konjunktúra ciklikussága mondhatni ütemezett. Előbbi a szűkös évekből tevődik össze, amiben jobb esetben vagyonfelhalmozódás zajlik, rosszabb esetben szűkölés. Utóbbi pedig jobb esetben a felelős beruházásokból, építkezésből és befektetésekről; rosszabb esetben a felelőtlen hitelek felvételéből. Éppen az imént olvastam egy interjút Csányi Sándorral (OTP), aki helyesen hívja fel az olvasó figyelmét arra, hogy a forint hitelek kamata ugyanúgy nem fix, mint ahogy a devizahiteleké sem volt az és hiú ábránd azt gondolni, hogy nem következhet be olyan piaci helyzet ahol a törlesztőrészlet ne növekedhetne az egekbe. Sokszor érzem úgy, hogy a körülöttünk élő társadalom emlékezete az aranyhalakat megszégyenítő módon gyenge. Alig 10 éve azért vett fel boldog-boldogtalan deviza hitelt, mert az akkor elérhető forint hitelek a jegybanki alapkamat miatt 10%+ kamatozással futottak, szemben a deviza hitelek 1-2-3%-os kamatához képest. Most hogy a jegybanki alapkamat a nullát karcolgatja megint mindenki azt gondolja, hogy okos dolog 10-20 évre felvenni a “szinte ingyen hiteleket”, ráadásul a bankok már megint elkezdtek csúsztatni nagyon durván a reklámokban, “fix kamatozású lakáshiteleket” igérnek, ami természetesen csak az adott kamatperióduson belül fixek… és sorolhatnám. Bármi is következzen… az biztos, hogy az irány nem jó.

     • Pontosabban így :
      ” Aki ugyanis nem fix kamatozású forinthitelt vesz fel, annak ugyanúgy kell számolnia a kamatkockázattal, mint hajdan a devizahiteleseknek az árfolyamkockázattal. ”

      , mert ugye vannak azért tényleges fix kamatozásuak is…

    • Nem szabad elfelejteni, hogy a kereskedési adatokat úgy manipulálják, ahogy akarják. A coinbárók a saját nem ellenőrzött tőzsdéeiken úgy huncutkodnak, ahogy akarnak.A tetherrel tartják életben a coinpiacot, 24 óra alatt 5x megforgatva az egész mennyiséget.

   • Van az a mondás, hogy: “A bölcs király sose akar háborút, de mindig készen áll rá.”
    Ugyanez lefordítva a befektetésekre is igaz: A recesszió jönni fog, egy dolgot tehetsz ellene, hogy számítasz rá.

 3. Tokeletesen igaza van a kommentelonek. Viszont az lesz a vege, hogy globalis default lesz, a hiteleket egyszeruen nem fog kelleni visszafizetni. Vagyis a tucskok fognak jol jarni, mert ok vannak tobbsegben.

 4. A válságot a központi bankok a pénzpumpával orvosolták, ami nem tarthat örökké. A hiteleket vissza kell majd fizetni és már nem lesz lehetőség hitellel fedezni a másik hitelt. Azt lehet látni, hogy a gazdaság lélegeztető gépen van és senki nem meri leállítani azt, mert brutális következményei lehetnek. Akár még a társadalmi rendszerünk is megbukhat, mert a beteget félrekezelték. Ha 2008-ban hagyják bedőlni az egészet, már megtisztulva a gazdasági politikai maffiától megszabadulva lépegetnénk felfelé.

  • A helyzet “sajnos” ennél sokkal rosszabb. Bár logikus mindaz amit leírsz, de legutóbb amikor “véletlenül” leminősítették az USA államadósságot AAA-ról AA+-ra, akkor nyilatkozta Greenspen, hogy nem is érti, hogy mire fel ez a nagy felhajtás, hiszen az USA nem tud fizetésképtelen lenni a saját hitelei kapcsán, mivel ha szükséges, akkor “nyomtat” újabb pénzeket a törlesztéshez. Az van, hogy ez a módszer lényegében a Bretton Woods óta sajnos hibátlanul működik. Az elmúlt cirka 40 évben a világ minden országa letolt egy közel 100%-os inflációt. Ennek köszönhetően ma ugyanaz a pénz század annyit ér mint a 80-as években. Ez a fajta őrült infláció hatására az emberiség megfontolt befektőkből fogyasztói társadalomá degradálódott. Ha van pénzed akkor költsd el, hiszen 1-2 éven belül már sokkal kevesebbet fog érni. Nem tudhatjuk, hogy mi történt volna 2008-ban ha nem így reagálnak a döntéshozók, igazából ez konkrétan elképzelhetetlen, hiszen a jelenlegi gazdasági modellnek ez a lényege: ha pénz kell, akkor nyomtass újat, amivel infláld a meglévő pénzkészlet értékét, amivel direkt módon inflálod a tartozásaidat is. A sokszor emlegetett 1920-as évek “Great Depression”-je összehasonlíthatatlan a jelenlegi helyzettel, hiszen akkor tényleg kötötte a pénzteremtést a gazdaság eredménye. Ma nincs ilyen fék, ha pénz kell, akkor nyomtatnak. Bárki is találta ki ezt a pénzügyi rendszert… nos egy géniusz volt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *