Ezek a fránya Futures dátumok…

Ha emlékezetem nem csal, akkor majdnem pontosan egy évvel ezelőtt zajlott le a Bitcoinnal szembeni talán legnagyobb és legkomplexebb social attack, amikor a Bitcoin Cash (BCH) coinbase tőzsdei bevezetésének farvizén a BCH árfolyama az egekbe szökellt és sokan már flippeninget kiabáltak, majd egy kisebb technikai malőrnek köszönhetően végül elbukott a kísérlet és a Bitcoin Cash majd egy év alatt a jól kiérdemelt shitcoin kategóriába laposodott vissza.

Az alig 16 óra múlva esedékes hardfork körül kialakult hashwar-t sokan egy újabb kísérletnek tekintik. A mai napon bekövetkezett árfolyamzuhanás (15%-ot is meghaladó korrekció) kapcsán szintén sokan következtetnek arra, hogy már zajlik is a támadás. Erre vastagon rásegít az elmúlt napok folyamatosan erősödő retorikai szájkaratéja, amit a BSV és a BCH-ABC csapat művel. Különösebben nem is idézgetném a dolgot, hiszen akit igazán érdekel, az megnézi CSW tweetjét, akit pedig nem annak nem szennyezném a lelkét ezzel.

Sokkal inkább hívnám fel a figyelmét mindenkinek erre az ábrára:

Akit komolyan érdekel, hogy holnap és a holnapi napot követően mi fog történni a BCH láncon és miként hathat ki ez a BTC láncra, annak ezt az ábrát érdekes nézni a fork.lol oldalon. Egyelőre ugyan nem látható, hogy komolyabb mennyiségű erőforrást vontak volna el a BTC láncról a BCH hashwar okán, de az már most is jól látszik, hogy a poolok egy része kézi vezérlésen működik, hiszen annak ellenére marad komolyabb hashpower a Bitcoin Cash láncon, hogy a BTC lánc pofitábilisebb:

Végtelenül hosszan lehetne elemezni, hogy mi történik a piacokon most, miként használja ki CSW pl az aktuális piaci állapotot kommunikáció trükközésre és próbálja beállítani a jelenlegi helyzetet a személyes bosszújaként, továbbá próbál sokakat megtéveszteni és valótlan összefüggéseket koholni a történések között. Pedig valójában a mai drasztikus árfolyamváltozásnak vajmi kevés köze van a BCH-hoz (najó… egy picit talán). Ám – ahogy szokott lenni – az árfolyamot ezúttal is a színfalak mögött mozgatják, miközben a bohócok az orrunk előtt táncolnak.

Aki megtisztelt azzal, hogy akár két hete a kriptoegyetemen, akár múlthéten a BDAY2-őn meghallgatta az előadásom a fundamentális elemzés kapcsán, annak az alábbi ábra igen ismerős lehet:

A képen 2018 január 17. látható, amikor is alig egy nap alatt közel 2000 dollárt zuhant a BTC árfolyama, ekkor beszakadva először a 10k-s árfolyam szint alá. Természetesen a mai napra is jutott egy CBOE Futures lejárai dátum…

A CBOE Futures snapshotja minden lejárati nap 17:00-kor történik amerikai középidő szerint, ez egyébként nagyjából a cikk írásának az időpontjában esedékes. A záró árfolyamok:

Az elmúlt bő egy hónapban a szokatlanul stabil Bitcoin árfolyam eléggé durván megtépázta az érdeklődést a Bitcoin Futures iránt, ami nagyon jó beszállót jelentett az utolsó napokban a shortra spekulálóknak, akik ma bődületes profittal zárták a pozícióikat a Chicago-i értéktőzsdén. Majd 14% profit alig néhány nap alatt, ez még a crypto világban is szép teljesítmény, pláne bear marketben.

Bookmark the permalink.

6 Comments

  1. A CBOE XBT terméken van egy kis tőkeáttét, 40% margint kell letenni a kereskedéshez. Tehát egy bitcoinnyi kötéshez elég 0.4 bitcoinnyi dollár a számlán. Így a 14% máris ~30%, de nem ilyen faék egyszerű a működése 🙂

    Ráadásul inkább az ehhez a termékhez köthető opciók mennek, az viszont annyival bonyolultabban működik, ami nagyon túlmutat ennek a kommentnek a keretein.

    Ja, és miért pont shortolnak, mikor ennyi erővel longolhatnák is? Mert a tőzsdén az esés mindig sokkal erőteljesebb, mint az emelkedés. Nagyobb pánik = nagyobb mozgás = nagyobb nyereség.

  2. A Bitcoin Cash szerinted shitcoin? Az top 50 altcoinból melyek azok amik szerinted nem shitcoinok?

    • Igen, számomra az. Megjegyzem a Bitcoin Cash számomra ki tudna emelkedni ebből a degradáló katgóriából, ha a BCH-ABC fork győzne a mai hashwarban, hiszen a OP_DSV-vel egy olyan valóban must have funkció kerülne a láncra, ami hosszútávú értéket adna a láncnak. A második kérdésedre történő válaszadás előtt közös nevezőre kellen hozni azt, hogy neked és nekem mit jelent a shitcoin kifejezés.

      • Ebből a szétválásból kimaradtam és igazából nem is látom át kinek van igaza, melyik fork lenne életképesebb, de a BCH-ról alapvetően nem olvastam rosszakat, nem egy kategória az olyan valóban shitcoinokkal mint például Bitcoin diamond, vagy Bitcoin gold.
        Shitcoin alatt azt értem, hogy alapvetően azt a látszatot akarják kelteni, hogy van érdemi munka, fejlesztés vízió a coin mögött miközben nincs és csak egy jól sikerült ICO-t szeretnének, majd utána minél több érmét rásózni a jónépre.
        Korábbi bejegyzésedből azt látom, hogy Monerot, Zcasht, Binance coint jónak látod, de mi a helyzet a többi igéretes projekttel? Akik valóban jó ötleteket akarnak megvalósítani? Mondjuk BAT vagy ETN, ami számomra érthetetlen, hogy miért ennyire alulértékeltek, miközben a fent említett két bitcoin fork piaci kapitalizáció alapján előkelőbb helyen van.
        Vagy ott vannak a kínai feltörekvő coinok (Vechain, Wanchain, Neo, Zilliqa), a íkínai kormány hátszelével. Ezeket sem gondolnám shitcoinoknak.

  3. ennyi erővel a futures shortosok nullára nyomhatják , mert azt jövedelmezőbb mint longolni.
    Amugy nem vagyok tisztában azzal hogy ha a futuresek csak egy fogadást kötnek hogy az ár lejjebb fog menni akkor azzal hogyan mozdítják az árat, mert ugye bitcoint nem adnak el.

    • Ezek olyan játékosok, akik bizony adnak el, ezzel beteljesítve a jóslatukat. Bevásárolnak az alján vagy már eleve rendelkeznek nagy mennyiségű BTC-vel. És okosan megjátszák a játékukat.
      Prohardveren elég szépen levezette valaki, hogy mi lesz még 2017-ben, és maximálisan bejött a jóslata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *