Viszlát Jihan, köszi az OP_CHECKDATASIG[VERIFY]-t!

Nemrégiben járta körbe a kripto-sajtót, hogy mindannyiunk hőn szeretett és szívünkbe zárt Jihan Wu-ját visszavonultatták a BITMAIN boardból és a továbbiakban a felügyelőbizottságban folytatja a pályafutását, így Wu november 7 dátumtól kezdődően már nem vehet részt a döntéshozatalban.

Hogy mi áll a döntés mögött, hogyan csúszott ki a CEO székből a vidám kis figura és milyen jövő vár rá? Ezekre a kérdésekre leginkább csak pletykákkal lehet felelni. Ami biztos: A Bitmain IPO-ra készül, aminek keretei között a cég a Hong Kong-i értéktőzsdén kerül listázásra, szintén fontos, hogy immáron egy jó éve komolyabb nézeteltérés áll fenn Jihan Wu és a cég másik alapítója Mikri Zhang között. Mikri a cég jövőjét egyértelműen az AI technológiában és a chipgyártásban látja, míg Jihan továbbra is a kriptoeszközökben hisz és éppen egy újabb hatalmas csatába (hash-war) vezényli a teljes haderejét.

A Bitmain az egyik legdinamikusabban fejlődő chipgyártó talán az egész világon. Az ASIC chipjeivel olyan szinteket ért el, amire nagyon kevés konkurense volt képes. A mesterséges intelligenciához szükséges chipek nem sokban térnek el a hash algo ASIC chipektől, hiszen ezeknél is alacsony és célirányos utasításkészlet mellett kell nagyon magas számú párhuzamosított végrehajtást biztosítani.

Hogy miért fontos annyira az AI chipek gyártása a világ azon országában, ahol a karhatalom bármit megtenne, hogy mindenről mindent tudjon és ahol az emberi jogok gyakorlása a legjobb esetben is csak esetleges? Költői kérdés volt: A világ összes AI chipjei is kevés lenne Kínának, így nem kérdés, hogy aki ebbe az iparágba invesztál, az rossz lóra nem tehet.

Jihan visszahívása egyértelműen azt prognosztizálja, hogy a Bitmain hivatalosan is fókuszt vált. Persze az átmenet koránt sem lesz annyira rapid mint azt sokan gondolhatnák. A Bitmain nem szívesen szabadulna meg egyhamar az aranytojást tojó tyúktól sem. Jelenleg is közel 90.000 új S15-ös miner üzembe helyezése folyik a cég Xinjiang-i minerfarmján, melyek kapcsán a sietség nem véletlen, ezek a gépek lesznek a Bitmain kezében a Bitcoin Cash hash-war csodafegyverei. A Bitmainnek biztosan nem lehet célja, hogy elveszítse a kontrollt a Bitcoin Cash felett, hiszen az IPO jelentésük alapján 1 milliónál is több BCH-n ülnek, aminek a sorsát nyilvánvalóan nem akarják Craig Wright kezébe helyezni, azok után, hogy csak véres áldozatok árán tudtak megszabadulni a szemükben fejlesztői önkényuralomra tört Blockstreamtől és a Bitcoin eredeti lánctól.

A cég és Jihan Wu  számos alkalommal nevezte történelmi fontosságúnak a november 15-i hardforkot, ami kapcsán a legfontosabb újítást a DSV-hez kapcsolódó OP kódok fogják jelenteni. (OP_CHECKDATASIG,OP_CHECKDATASIGVERIFY)

Na de mik is ezek az op kódok?

Ezek azok a bizonyos opkódok, amikből a balhé is lett, tehát amik miatt most előkerült a BCH lánc szétválása és az egész hash-war. Ennek okán talán érdemes megérteni, hogy mit is hoznak ezek az opkódok pontosan.

A Bitcoin protokolljában hagyományosan az OP_CHECKSIG hívás hivatott arra, hogy eldőljön egy UTXO sorsa, tehát, hogy jogosultak vagyunk azt elkölteni avagy sem. Az OP_CHECKSIG ellenőrzi, hogy az általunk generál aláírás megegyezik-e a redeem scriptben találhatóval, ha igen, akkor elköltődik  az adott pénzmennyiség.

Az OP_CHECKDATASIG egy teljesen új szintre emeli a blockchain döntési mechanizmusát, minek köszönhetően a Bitcoin Cash láncon elérhetővé válik a következő metódus:

HA IGAZ <független feltétel>, akkor <send money to A address>, különben <send money to B address>

Ilyen feltételeket persze eddig is lehetett definiálni, ám ezeddig a feltétek kapcsán igen komoly megkötések okán a döntési mechanizmust nem lehetett teljesen a blokkláncra bízni. Ahhoz, hogy bemutassam az OP_CHECKDATASIG nagyszerűségét hadd mutassak egy egyszerű példát:

  • Bob és Alice köt egy dealt, amiben mondjuk arra szavaznak, hogy a 2020-as USA elnökválasztást újra Trump fogja nyerni. A fogadás összege 10 BCH, amit a felek be is lapátolnak egy UTXO-ba amire OP_CHECKDATASIG redeem scriptet hoznak létre.
  • A script meghívásához csak Charlie pubkey-e alkalmas, aki vállalja, hogy a 2020-as választásokkor meghívja a redeem scriptet és a script message paraméterének a győztes elnök vezetéknevét fogja aláírni.
  • Tehát Charlie lesz a contract oracleje és a döntést pedig egy jövőbeli esemény eredménye (prediction markets) fogja megadni, aminek a lehetséges kimenetelét Bob és Alice előre definiálja.
  • Charlie nem tud szubjektív döntést hozni, valójában nem ő értékeli ki a döntést, nem is kell tudnia arról, hogy mi a munkájának az eredménye. Neki csak annyit a feladata, hogy 2020-as választások után meghívja az OP_CHECKDATASIG-et a győztes keresztnevével.

Tehát valójában nem Charlie dönti el, hogy kié lesz a 10 BCH a döntést végső soron a minerek fogják meghozni az OP_CHECKDATASIG lefuttatásakor és a miner fogja eldönteni, hogy kié is az a 10 BCH

Akkor mi is ezzel a gond?

Craig S. Wright és rajta keresztül Ayre szívfájdalmát pontosan ezen utolsó gondolat okozza. A Bitcoinban a bányászok nem döntőbírók, csak validálnak és confirmálnak, a redeem scriptek eredménye előre ismert, mondhatni minden eleve elrendelt. Tehát a minerek csak szolgáltatnak, nem pedig ítélkeznek. Ebbe a rendszerbe kavar be nem kicsit az DSV opkód készlet, hiszen innentől a olyan “arbitrary data” alapján születhet döntés, ami teljesen a blokkláncon kívülről származik és annak a kiértékeléséig lényegében teljesen titokban is van, mivel a redeem script csak a “deal” hashét tárolja, amit majd az Oracle fog kiértékelni, annak a döntését pedig a bányász fogja végrehajtani.

Vegyük egy extrém példát. Legyen a független kondíció a következő “X.Y életben van 2018 dec 20-án“.  Tehát az Oraclenek csak annyit kell ellenőriznie, hogy az általa ismert adatok alapján X.Y életben van-e az adott dátumon. Amennyiben igen, akkor a pénz “A” címre utalódik, amennyiben nem, akkor pedig “B” címre.

Persze az Oraclenek fogalma sincs arról, hogy mi a contract valódi célja. Gondolhatja, hogy ez pl egy  időzített végrendelet, vagy életbiztosítás. De persze az is lehet, hogy ez valójában egy bérgyilkossági szerződés, ahol a felbujtó a megjelölt X.Y. életére akar törni és sikeresség esetén az Oracle döntés alapján kapja meg a bérgyilkos a fizetséget, ellenkező esetben a vagyon visszaszáll a felbujtóra.

Ezen a ponton megérkezünk oda, amin Craig Wright kiakadt: Parázik attól, hogy az arbitrary data alapú döntésmechanizmus miatt direktben fogják támadni az oracleöket és a bányászokat, hiszen az OP_CHECKDATASIG segítségével számos illegális tevékenységhez asszisztálhatnak, ami miatt CSW vélelmezése szerint közvetlenül a hatóságok célkeresztjébe fognak kerülni. Minden egyes DSV redeem script egy potenciális atombomba lehet, emiatt is nyilatkozta azt Craig Wright, hogy minden olyan lóvé, ami DSV-vel költenek el a hardfork után a BCH láncon,  freezelni fogják a BSV láncon.

És néhány huszárlépéssel meg is érkeztünk a mai napra… alig 26 óra múlva beindul a nagy gépezet. Egymásnak csap a coingeek kezében lévő circle féle 9 nanos SHA256 szörnyetegcsorda és a Bitmain vadiúj S15-ön szériájából potom 90 ezer darab. Mindezen elfüstölő dollármilliók mögött (túl az egón) valójában tényleg csak ez az ártatlan OP_CHECKDATASIG áll. Hát kell ennél nagyon cirkusz nekünk?

Bookmark the permalink.

6 Comments

  1. Érdekes hír megint, köszi. Tudni lehet, hogy ki áll nyerésre? Mik az esélyek? Lesz ennek hatása valamilyen módon a Bitcoinra is?

  2. Lehet már most is van hatása… ahogy elnézem nem is csak arra… beindultak a macik rendesen

  3. Igen nagyon érdekes lesz látni a háborút a partvonalról. Köszönöm ezt a cikket (is), sokkal világosabbá tette a mögöttes okokat. Két kérdésem lenne: 1. érdemes-e a hardfork előtt venni/váltani BCH-t, bízva a különválás miatt kapható ingyencoinban? 2. van-e még esély az egyik korábbi cikkben felvázolt lehetőségre, miszerint a nagy pénz, az intézményi befektetők a BTC helyett inkább alternatívát keresnek, s ezért BCH-ba fektetnek? Állhatnak akár még ők is a történtek mögött?

  4. Ezt itt szerintem senki nem tudja most megmondani, de hogy most “jóárasítva” tudsz venni szinte bármit, az biztos 🙂

  5. Itt lehet látni a decentralizált csoda centralizált kezelését. Amikor 3-4 cég kezében van a coinok nagy része, úgy játszogatnak, ahogy akarnak. Ezért gondolom még mindig, hogy csak a pénz funkciójú coinoknak nincs jövője, esetleg hűségpontok formájában.

    • Ez a globalizált világ velejárója. Ha a Lehman Brothers bedől, azt megérzi az Amerikai gazdaság, ha bajban az Amerikai gazdaság, akkor azt megérzi az egész világ. Ugyanez igaz a BTC-re, és azon keresztül az egész kriptopiacra. A BTC árfolyama rángatja az egészet fel-le.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *