Rémisztő vagy ébresztő?

Csak egy villámbejegyzés. Érdemes megnézni az alábbi videót. Ez megy most a CNBC-n főműsoridőben. BK élőben mutatja be coinbasen a kedves nézőknek, hogy miként tudnak venni/eladni bitcoint. A videó legfontosabb üzenete: bármikor tudsz venni, de az eladások úgyis failre futnak 🙂 Ez a titka a Bitcoin permabullnak!

Ui: Nem tudom eldönteni, hogy az ilyen típusú promóció jó vagy rossz… Ti mit gondoltok?

Bookmark the permalink.

101 Comments

 1. Amilyen hülyék az amerikaiak, szerintem tetszik nekik.

 2. Keményen nyomja a pasas. 66 dollárnyi van neki. Jó, gondolom “mutogatós” számla.
  De végül vesz 100-ért.

  Jó reklám ez.

  Azért nem tudta eladni, mert közben elmászott az árfolyam. Kár, hogy ezt nem magyarázták meg a műsorban.
  Még szerencse, hogy venni engedte. 🙂

 3. Tegnap este pont ezen gondolkoztam. Ha walletben vagy cumi, ha rossz exchangben vagy cumi. A kereskedések nem tudják lekövetni a növekedő forgalmat, ahogy a bloklánc sem a hirtelen nagy tranzakció számot. És ez csak rosszabb lesz!?

 4. Én csak sírok ezen a tuskón 😀 Nekem múlt héten működött coinbase meg kraken is, próbaként mindkettőről visszautaltam egy keveset, 2 nap alatt meg jött.

 5. Bittrexen egyébként nekem nem volt semmi gondom tegnap. Végig néztem a zuhit, and i bought the dip 😀

  • Mióta megtanultam együtt élni azzal a tudattal, hogy a krakenre 8-ból csak 1x sikerül belépni és a kraken alkalmazza az “automatikus pánikeladás védelmi” direktívát, mely szerint magas terhelés alatt beadott orderek kapcsán mégcsak státuszt sem ad arról, hogy befogadta vagy sem és van hogy csak 10 percekkel később derül ki az order eredménye, sőt van hogy konkrétan failedre fut az orderek között egy tétel, majd később kiderül, hogy mégis sikerült… Szóval azóta én is úgy vélem, hogy a krakennek nincs semmi gond. Minden viszonyítás kérdése 🙂 Pl, ahhoz képest szerintem sokkal jobb a kraken szolgáltatása, mintha pánik helyzetben kiállni az utcasarokra és elkezdeném ordibálni, hogy “BTC-t vegyenek!!! Lécci vegyétek meg!!! Zuhan a piac!!! El akarom adni!!!”

   • Én mióta kib**ott velem jópárszor = lecsúsztam nem kevés többlettről, nem használom soha. Csak akkor amikor nyugalmi helyzetben eurora szeretnék váltani. Megmondom őszintén nem értem az indokodat, ez alapján ha egyszer tényleg durran a lufi, lásd Kína, mindenki üli a dip-et hónapokig mert egy sz*ros cég úgy döntött hogy nem fejleszti az infrastruktúrát? Egyébként ez egy játék, ahol egymás pénzét nyerik el az emberek. Nekem semmi gondom nincs vele, ha valaki nem bírja a stresszt rossz időben kapcsolt és a zuhiban ad el. Én megveszem :D.

   • Hú de pozitív valaki. De biztosan viccelsz.

 6. Úgy látom a nagyközönség számára készített “How to” akart lenni és annak egy oltári nagy epic fail! Egy felületes néző számára az jön le, hogy visszafelé nem konvertibilis. Szerintem ezt hiba lenne pozitív üzenetként értelmezni…

 7. Nekem a Coinbase-en holtidőszakban is előfordult, hogy korábban már náluk regisztrált és használt kártyámmal a vásárlás zsinórban nem jött össze órákig, miközben egy ugyanazon banknál lévő másik – akkor hirtelen frissen beregisztrált – kártyámmal meg simán átment. Szóval nem csak eladásnál lehetnek gondok.

  Szerintem az ötlet viszont jó. Az átlagpolgárnak kellene az ilyen edukáció, mert segít kiemelni a kriptovilágot a mostani misztifikált környezetből. Ha pedig mindennapossá válna a használata, akkor az talán abban is segítene, hogy ne lehessen annyira rángatni az árfolyamot. Ugyanis akkor hiába ugrik elő valaki, hogy lufi/tulipánhagyma/pilótajáték az emberek sokkal inkább hajlamosak rá legyinteni.
  Igen, ez az állapot viszont a mai to the Moon perspektívákat megszüntetné, jóval kisebb hasznot lehetne realizálni a tartással, talán többet a kereskedéssel. De a másik oldalról az árfolyam szárnyalása pont az egyik akadálya annak, hogy a kripto mint termék pörögjön a mindennapi életben. Ki akar ma olyan pénzzel fizetni, aminek a várható értéke már holnap nagyobb lesz?

  • “Ki akar ma olyan pénzzel fizetni, aminek a várható értéke már holnap nagyobb lesz?”

   Vagy kisebb – ha a kereskedői oldalt nézzük 🙂

 8. Világosítsatok már fel, hogy miért küszködtök bármiféle tőzsdén? Mindenki vadul daytradel?
  Miért nem elég olyan tárcábn tartani a pénzeket, amikben több valuta között lehet azonnali tranzakciókat végrehajtani? Ha elundul pár hónapon belül az altcoin.io, még kevesebb értelme lesz a kriptotőzsdéknek a befektetői pénzkezelés mellett. Vagy csak én nem látom a fától az erdőt?

  • Erre én egyszer azt a választ kaptam, hogy igen, a többség daytradel, mert azt hiszik , hogy így többet tudnak kihozni a pénzükből, mert el tudják kapni a gödör alját, és a csúcs tetejét is. Hát. Hajrá.

   Én csak azt nem értem, ha itt mindenki a 2018-as 100.000$-ra gyúr, akkor minek itt szórakozni? Nekem nincs 1db bitcoinom sem, de ha lenne, akkor azért lenne, mert bízok a termékben, ezért szépen hátradőlnék, és várnám szépen a 2018-as 100.000$-os határt.

   • Éppen a $100k miatt 🙂 Hiszen ha ügyeskedéssel “csak” 20%-kal növeled meg a coinjaidat, akkor az 20k dollár, 5 milla forintban. Persze nagyon kockázatos manőver, ha nem jön be, akkor vagy buktál, vagy várnod kell a következő ingadozásig.

    • Persze, mert az “ügyeskedéssel” csak nyerni lehet. 🙂

     • “Világosítsatok már fel, hogy miért küszködtök bármiféle tőzsdén? Mindenki vadul daytradel?” Hogy gondoljátok emberek? Egy csomóan most szálltak be, hol vegyenek localbtc-n? Nem csak kis tételeket vesznek. Ezek az emberek vannak a vevői oldalon, látták a sok jó hírt és vettek a váltókon, csatlakozni szeretnének ők is, hogy részesüljenek a BTC sikereiből. Ahogy írjátok, ez a cél hogy minnél többen használják. Honnan várjátok a növekedést? Kínai bányászok trükközése, USDT okosság? Akkor tényleg nem lényeg a váltókon regisztrált új ember, csak szólni kell theternek hogy napi 100m kellene 😀

     • Nem ezt írtam. De ha van az embernek önmérséklete és nem nyomogat gombokat nyakra-főre, akkor – nyilván mérlegelve rengeteg infót – lehet vele nyerni. Persze könnyű belefutni a késbe is ennek ellenére. Én elég ritkán csinálom, és nem szoktam ajánlani senkinek, de ha valaki ki akarja próbálni, akkor azt mondom, hogy tegyen be 300 dollárt, trade-eljen vele 3 hónapig és nézze meg, mit tud kihozni belőle. Legtöbb ismerősöm 100 alatt zárta 🙂

 9. uphold is ilyesmi asszem

 10. Én speciel arra is használom a tőzsdét, hogy a különböző altokban bányászott pénzeket másra váltsam. Jelenleg persze úgy néz ki, hogy ezeket próbálom a legjobb áron BTC-re váltani. Viszont nem kell ott ülnöm 24 órában a gép előtt, hanem a trendeket figyelve berakom őket az általam elvért sell szintén, és majd ott megtörténik az eladás. Több esetben ez az éjszaka közepe, szóval e nélkül nem sokat aludnék. Igaz, hogy ha további emelkedés van, akkor elvileg buktam, többet is kihozhattam volna, ha meg rosszul lövöm be az árat, akkor meg rajtam marad, de ez egy ilyen ipar.
  Ráadásul mindezt úgy, hogy nincs tx fee, csak a jutalék, mindaddig, amíg ki nem hozom saját walletbe. Sőt XMR-t közvetlenül a tőzsdei címre bányászok pont a magasabb tx fee miatt, annyit se bukjak. ETH-nál nem, de ott ez nem tétel, mint ahogyan az átutalási idő sem a mai 15 sec-es blokkok miatt.

  • Miért nem használsz nicehash-t? Nem kell variálni, egyből BTC-t kapsz, ráadásul elég jól termel.

   • Te milyen beállításokat használsz a Nicehash, és az Afterburner alatt? Ha szabad kérdezni… 🙂
    Nekem nagyon instabil a 1070-ekkel. (Nem Armor, hanem Gaming X-em van)

    • Az én afterburneremmel sokra nem mész, full egyedi minden konfig. Amiben különbözhetünk még, hogy én az 1.8.2-es legacy-val számoltatok, nem a legújabbal. Viszont a gép atomstabil. Ha neked fagy, azt okozhatja a túlságosan kitolt OC, de nem minőségi táp és riserek is. Akár a RAM-ok is, de mivel azt nem nagyon nyaggatja, kicsi az esély. Amúgy a nevemre kattintva mindent megtalálsz a beállításaimról, csak ott még Claymore ment. Nicehash-hez csak annyit változtattam, hogy 60-ról 70%-ra felmentem a TDP limittel.

 11. @Csaba: Mit gondolsz a 11 óra óta tartó, a kb. minden coint érintő folyamatos korrekcióról?

  • Végre beindult (talán) egy valódi korrekció. Csak novemberben – egy nagyobb esés után – majdnem 6ezret emelkedett a bitcoin, éppen ideje, hogy egy kicsit lehűtse a kedélyeket valami. Masszív a lefelé mozgás, ugyanakkor nyugodtabb is, mint tegnap, ami (szerintem) jó jel. Inkább ilyen legyen, akár több napos, mint egy őrült szakadás.
   Az eddigi napon belüli flashcrash-eknek – legalábbis szerintem – semmi értelme, haszna nem volt (nyilván nem is “természetes” folyamatok voltak azok olyan sebességgel).
   Ez talán visszahozza a kriptóvilágot egy nyugodtabb pályára, már ha van neki olyan:)

   Én mindenesetre akár 1-2 hétig is el bírnám ezt nézni (legalább egy olyan hosszút, mint amilyen szeptemberben volt). Utána talán már látszana, hogy mik a valódi kilátásai a coinoknak.
   (Bár nekem megvan a saját véleményem, amit korábban már pedzegettem, és a köv. 1-2 hónap történéseitől független – egyelőre nem szorul újragondolásra.)

  • Korrekció, profit konszolidáció. Jön a karácsony, kell a pénz az ajira. Így nagyon hirtelen ennyi.

 12. Az összes nagyi invesztment guru éves ciklusokban dolgozik, éves returnokkal hasonlítják össze a teljesítményeiket. Így, most az év vége felé már profitrealizálás folyik, a nagy kockázatokat főleg az év első negyedében szokták felvenni, később egyre óvatosabbak. A most ATH-n eladott pár ezer BTC-t valószínűleg januárban vissza is fogják venni diszkontálva, ha még stratégiájuk része lesz a BTC.
  Egy hagyományos hedge fund befektető nem hiszem, hogy az altok felé fog fordulni, nekik megmarad a btc.

 13. Szántó Gergely

  Régen volt már BCash pump, nem 🙂 ?!

  • Úgy van, tessék farkast ordibálni! 😉

  • Nem is értem, miért nem időzítenek mostanra is egy hintát, szinte ziccer a helyzet 🙂

   • A “helyzet” szó már nem kellett volna a végére, de sajnos nem lehet utólag szerkeszteni 🙂

    Amúgy lehet , hogy a hétvégére várnak, az a kedvenc időszakuk 🙂

   • Jaj, álljatok le ezzel. 🙂
    Épp elég most azon izgulni, hogy meddig korrigál a piac.

    Egyébként ők is süllyedtek most rendesen. Nem tudták tartani a taktikát: Amikor a BTC emelkedett, ők stagnáltak. Amikor a BTC süllyedt, ők emelkedtek és így kerülnek egyre közelebb.

    De remélem pár hónap és messze hátul fognak járni. Ha begyorsul a fejlesztésektől a Bitcoin, már nem lesz értelme BCH-ról beszélni.

    Kallos Péter mai videójában jó dolgokat említ.

    • Nos igen, ha begyorsul nem tudom mi lesz a szöveg. Azért én kételkednék benne, hogy vissza fognak esni, ahhoz túl gazdag emberek játszótere a tudjuk mi. 🙂 Vagy már ki lehet mondani? 🙂 Szerintem nem engedhetik meg maguknak ami most van ha komolyan gondolják, komoly hitelrontás lenne és ugye tudjuk, hogy meg tudják csinálni. Egyébként megnézve a BCH/BTC keresztet talán most hamarosan formálódik a múltkori lufi utáni C Elliott szerint nézve, tehát a korrekciójuk hamarosan befejeződhet. Persze úgy is az a lényeg, hogy Roger milyen lábbal kel fel.

 14. Annó még 2009ben kezdtem el bányászni BTCt. Mára már elég szép mennyiség gyült össze (trading meg gambling is volt/van benne). Ha azt mondom hogy fiatra váltanám az egészet van olyan wallett ahonnan befogad ekkora összeget egy bank?

  • Anélkül, hogy a zsebedben turkálnék: elég sokan vannak itthon hasonló cipőben. Egy korábbi cikkben volt szó már arról, hogy a hazai bankok kifejezetten nem szeretik a cryptoból származó bevételt akkor se, ha kicsi a tétel. Ha pedig nagy.. nos erről elég brutál rémtörténetek vannak. És most teljes egészében komolyan vettem amit írtál! 😉

   Ui: ha egész pontosan a btc vagyonod valahol 800k és 1100k között van, akkor: Szia Satoshi!!!

   • Na igen. Hát az általad megadott intervallumnál bőven feljebb van az összeg. 🙂 Na mind. Majd akkor.

   • “elég sokan vannak itthon hasonló cipőben” kicsodák? 100000$ lesz, ne adjátok el 😀 HODL HODL 😀

    • Nyáron 2000 USD volt 1 BTC. Tegyük fel vettél 1-2-t. Nem nagy kaland.

     Felmegy 1-2 éven belül mondjuk 100k USD-re 1 BTC. Lesz 200k USD-nyi vagyonod, szeretnél családi házat venni.

     Hazautalod. NAV mit fog szólni? Édesfiam oszt ez mi!?

     Minden HODL stratégia átgondolta már ezt?

   • Mit tesz egy hazai bank egy nagy összegű jóváíraskor?

    Pénzmosás elleni törvénnyel szinkronizáló belső ellenőrzési folyamatot indít el?

    Szól az ügyfélnek?

    Szól a NAV-nak?

    Szól a Rendőrségnek?

    Van valakinek tapasztalata?

    Komolyan érdekel!

    • Ha magánszemély kezdeményezi magánszámlára, akkor vagy eleve már ki se tudod utalni, vagy visszafordítják az utalást, mindkettőre van itthon példa.

     Ha vállalkozásként mész oda egy europai vagy akár hazai bankhoz, hogy crypto finanszirozast szeretnél a szamlan keresztul fiatolni, akkor jobb esetben eleve elhajtanak, mivel a forrás esetén nem tudják garantálni az aml-t, vagy rosszabb esetben elfogadják a kiutalt fiatot és fraud checket, aml-t kezdeményeznek, addig meg freez.

     • És mi a megoldás ha bankszámlán akarod látni és utána rendesen leadózni?

     • http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/erste-vezer-hulyenek-tartanak-a-gyerekeim-a-bitcoin-miatt.4.269641.html

      Azért ő már lehet tud sajna valamit, gondolom várhatóan majd leállítják a banki transzfereket, érdekes lesz látni, hogy hogyan fog működni a pénzáram ha ezt meglépik. Mondjuk ezek szerint most se tudom, hogyan lehet kivenni bankszámlára a pénzt, azt hittem ez működik. Tényleg nincs kivétel országunkban? Nincs olyan bank aki nem akad fenn ezen? Mintha lettek volna itt sikertörténetek is.

     • ez egy érdekes téma, sokan még bele sem gondoltunk hogyan is lesz kivitelezve,
      —-és ha devizaszámlákat nyitsz mint magánszemély de nem( csak ) feltétlenül a saját névre , úgy felosztva az összegeket kiutalni az egyes számlákra??

     • És a gyakorlatban a hazai pénzintézetek esetében ez hogy van vajon?

      Magánszemély bankszámlájára swift/sepa jóváírás érkezik. Az összeg alapján a szoftverben trigger keletkezik? Vagy a küldő IBAN száma van blacklisten?

      Mert az rendben van, hogy “érzetre” 60-100 millió HUF (sajnos) egy átlagmagyarnak elképesztően sok pénz, de ha azt nézzük, hogy egy Londoni külkerületi lepukkant sorházi lakás 100 millió HUF, akkor lehet életszerű, hogy (tehetősebb) magánszemélyek utalgatnak ennyit egymásnak. Miért ne? A világ nyugatabbik felén azért van mit az embereknek tejbe aprítania…

      És ha jövedelem, és tényleg bevallom SZJA-ban, leadózom korrekten? Ez lehet egy válasz a bank felé?

     • Szerintem egy masszív BTC áremelkedés utáni, masszív fiat-ba áramoltatás esetén a hazai bankok meg csak örülhetnek a feltőkésítésnek. (javulnak az arányok).

      Ha azt látja, hogy hirtelen van lekötetlen számlapénzem, mindjárt megtalál az össze létező banki termékkel kapcsolatban.

      Szóval nem gondolom, hogy a bankok a tőke-beáramlást annyira blokkolnák…

     • Viszonylag új vagyok a kripto témában, áprilisban vettem egy kis BTC-t. Sógoréknál a Bitpandán nyitottam walletet, és pár hete adtam el belőle. Tudom, Csabi, hogy HODL, de talán megbocsátható, hogy nekem kenyérre kellett. SEPA átutalást kértem itthoni folyószámlára, és gond nélkül működött. 2 nap múlva rajta volt a számlámon a pénz. Feltüntetem az adóbevallásomban, leszek nagyvonalú a NAV-val 🙂

     • Becsülendő és követendő magatartás. Az pedig, hogy kenyérre kellett szerintem teljesen okés, enni kell 🙂 Ráadásul keresve sem találhattál volna sokkal jobb kiszállót az elmúlt napoknál egy rövid időre, amíg újra magához tér a lendület! 🙂

     • Akkor nekem nagy mákom volt a Cib-bel, mert túl azon, hogy a privát banking részlegüktől két nappal később hívtak, hogy ajánlják a szolgáltatásaikat, semmi (negatív) reakció nem volt, pedig azóta toltam még és fogok még többet.

  • Grat! Szólhattál volna! 🙂

 15. Érdekes módon nem csak a crypto piac taknyolt. Kétlem teljesen véletlen lenne…
  http://alapblog.hu/nasdaq-eses/

  Valami komolyabb tőke felett parancsoló befeltetői csoportosulás hirtelen kimozdult (szerintük) a csúcson a kockázatos eszközökből valami pénzügyi bunkerbe?

 16. Szerintem a forgatókönyv: Holnap éjszaka lesz valahol az alja BTC-nek, akkor már látta mind a 13 millió amcsi a Big Ban Theryt, még elmennek dolgozni, hazaesnek és elkezdenek BTC-t vásárolni mert teljesen rácuppanak. 🙂 Nagyon epic lenne.

  Más: Tudom már volt szó róla, de hány %-a mozog a coinoknak mondjuk éves szinten? Nem tudom, hogy vagytok vele de az 1 millás ár számomra már nem tűnik scifinek. 21 Alma ára kb. kapitalizációban és ugye mivel a coinok nagy része nem eladó/elveszett, jóval kisebb bepumpált összeg is elég lehet ehhez. Ja és ráadásul céget hasonlítottam egy most még csak értéktároló eszközhöz. Durva belegondolni.

 17. Megint jönnek a lefele beszédek:

  Federal Reserve board member Randal Quarles stated on Thursday that bitcoin and other digital currencies represent the greater threat to the financial system as they grow. “While these digital currencies may not pose major concerns at their current levels of use, more serious financial stability issues may result if they achieve wide-scale usage,” the Fed governor said in his prepared remarks. According to Quarles, the main problem about the cryptocurrencies lies in the fact that they cannot be exchanged at a stable rate for dollars and “the resulting price risk and potential liquidity and credit risk pose a large challenge for the system.”
  More to come…

 18. Szerintem egy masszív BTC áremelkedés utáni, masszív fiat-ba áramoltatás esetén a hazai bankok meg csak örülhetnek a feltőkésítésnek. (javulnak az arányok).

  Sajnos ez nem igaz, a bankok fuldoklanak a likviditásban jelenleg. Ez mindenesetre megérne egy posztot itt, mert több embert fog érinteni ha tényleg begyorsul a felfele. Lehetne valami banki körkép, kifaggatva őket, bár már lehet volt ilyesmi poszt, rémlik valami…Azért egy európai bíróság pénzként tekint rá, a bankba meg ne lehessen beutalni..Akkor kp-ban veszed a házat? 🙂 Tudom, tudom: bitcoinban. Azért ha ezt nem tisztázzák jelentős adóbevételek esnek ki az állam kasszájából, talán ezért mégis érdemes lenne megoldást találni rá.

  • Szerintem is alaposan körbe lehetne járni (akár teoretikusan) a témát. Mert lehet akkor pofáraesés, ha mindenki multimilliomos BTC-ben kifejezve, csak éppen: 1) a világ még nem tart ott, hogy a BTC fizetőeszköz 2) hazai vagy EU-s jogi szabályozás alapján nem férsz hozzá (könnyen vagy sehogy) hazai devizában plána nem valutában (KP).

   Ha viszonylag kis befektetett összeggel kaszálsz nagyot (20-50-100-szorost) és nem jutsz hozzá, akkor még legyinthetsz: ááá van ilyen. Tapasztalásnak jó volt.

   Ellenkező esetben, jelentős tőkebefeketetés esetén vagy feltétlenül kívánatos jövőbeli megtérülés (nyugdíj) elvesztése/elmaradása esetén már MOST el kell gondolkozni, hogy jó ez a játék, de lehet szopóroller a vége…

 19. Mrcoin-al mi a helyzet ilyen téren? Elvileg ott működik a kifizetés is, bár ahogy most látom elég macerásan, de dolgoznak valami máson is ahogy olvasom.

 20. CME Group Inc. announced on Friday it will launch its bitcoin futures contract on December 18 on the Chicago Mercantile Exchange after the offering was approved by United States regulators.

  “We are pleased to bring Bitcoin futures to market after working closely with the CFTC [Commodity Futures Trading Commission] and market participants to design a regulated offering that will provide investors with transparency, price discovery, and risk transfer capabilities,” CME Group CEO Terry Duffy stated. He added that since the cryptocurrency still represents an “uncharted” market, the futures contract will be “subject to a variety of risk management tools, including an initial margin of 35 percent, position and intraday price limits, and a number of other risk and credit controls.”

  In October, the Chicago-based exchange first announced it intends to offer cash-settled bitcoin futures based on the CME CF Bitcoin Reference Rate by the end of the year.

  Following the announcement, bitcoin soared 5.97% to sell for $10,498 at 2:37 pm CET.

 21. Ha kifizeted a 15% SZJA-t és a 14% EHO-t (ezt csak évi 450.000 Ft-ig kell, beleszámítva a jövedelmed után fizetett EHO-t) akkor nem szólhat semmit a NAV. Tekintve persze, hogy a befektetés is adózott jövedelemből származik.

  • Hacsak azt kéne. De 15% + 22% felső határ nélkül az jelenlegi NAV álláspont szerint.
   De ettől függetlenül egyetértek, az álmoskönyv szerint ha hazautalsz adózni kell.

   • Nem csak ha hazautalsz. Hivatalosan úgy van, hogy már ha tövényes fizetőeszközre váltod már akkor jövedelemnek számít. Viszont egy éves távlatban kell nézni. Tehát az egész éves nyereséged (amit a veszteség csökkent) után kell adózni. Ami a gond, hogy hitelt érdemlően igazolnod kell az átváltásokat. Amit a tőzsdék nem biztosítanak. Erre most csinálok egy rendszert ami tőzsdére kapcsolódva (első körben GDAX) NAV által elfogadott bizonylatot csinál az átváltásokról, hitelesen aláírva amivel később igazolhatod a NAVnak a pontos árfolyamot és az adót is kiszámolja neked. Céges háttérrel. Akit érdekel a dolog az írjon egy emailt a marcee5[kakaostsiga]gmail[pötty]com-ra.

    • Had kérdezzem meg ezt honnan tudod ilyen biztosra, míg azzal nem voltál tisztában milyen besorolás alá esik a NAV szerint a jövedelem?

     Egyébként ember legyen a talpán aki coin/fiat párokkal kereskedne minden második kereskedéskor a normál 0.25% feen túli 33% adót levonva profitot tud elérni.

     • Látom nagy a fogalomzavar. Az adót a profit után kell bevallani!!! Ami a nyereség – költségek. Ha a bitcoinod értéke nőtt 20%-ot akkor nem az eredeti tejes összeg után kell 33%ot bevallani. Hanem a 20% 33%-át. Ergó a tőkédhez képest 6,6%_ot!! A kijelentésed, hogy az adó miatt nem tud profitot elérni értelmetlenség, mivel a profit után adózól. Ami mindig arányos, így ha nincs profit akkor nincs adózás. Ha van profit akkor a NYERESÉG-ből kell kifizetned 15 + 22%-ot.

    • Még egy, miért gondolod, hogy egész éves nyerés után kell adózni, tudtommal negyedéves alóleget kell fizetni önálló jövedelem esetén. Vagy te valami Katás megoldásban gondolkodsz, csak nem írtad?

     Nagyon örülök egyébként, hogy immár közel egy éve próbálom kibogozni a kérdést, több adószakértővel, ügyvéddel konzultálva és még mindig hallok újat.

   • Még egyszer: Szép hivatkozni az “Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem”-re, de ez nem az! Ilyenkor terheli EHO. És igen, 22% de csak évi 450.000 Ft-ig amit jó esetben el is érsz a rendes jövedelmed által. Ergó 15%-al kell inkább számolni. Nem ér meg 15%-ot az, hogy tiszta jövedelmed származhat belőle? Ha van több millió forint bitcoin nyereséd és el akarod költeni, azt hogy teszed? Kapsz egy vagyonosodásit és egyből kibukik, hogy hogy van új lakásod, autód 200.000 Ft fizetésből, hitel nélkül? Stb. Tehát szerintem simán megér ez 15%-ot. Az is hülyeség hogy nincs jogi szabályozás. De van, csak épp az “egyéb” kategóriába esik és nincsenek rá kedvezmények. Ennyi. Nem használhatod TBSZ számlával és nem úszhatod meg az EHO-t. De olyan nincs hogy neked valamiért valahogy (akár ajándékozással) lesz több milliód és nem vallhatod be. Ha bevallod és adózol akkor a kutyát nem érdekli honnan van (kivéve persze a bűncselekményből származó jövedelmet).

    • Nincsenek neked szüvegértelmezési problémáid? Illetve nem kevés dolgot tudsz rosszul.
     1. nem hivatkoztam ellenőrzött tőkepiaci ügyletre, ennek pont az ellenkezőjét taglaltam itt több postban
     2. a 22% EHOnak NINCS felső határa
     3. Önálló tevékenységből származó jövedelem esetén negyedévente (azt követő hónap 12-ig) adóelőleget kell fizetned
     3. Arról beszélek itt vég nélkül, abban az üzenetben is amire válaszolsz, hogy muszáj adózni

     • Igen, igazad van. 22%-ot minden esetben kell adózni felső határ nélkül. Tehát 15 + 22% minden esetben. Viszont, csak a jövedelem 78%-a az adóalap. Tehát 28.86% a teljes adó. A külföldi lottónyeremények után is így kell adózni

     • 78% tavalyig volt, 2017-től 82%, de közelednek az álláspontok. 🙂

      Már csak abban kéne dülőre jutnunk mikor keletkezik a nyereség utáni adókötelezettség, fiatra váltáskor, vagy hazautaláskor. Mivel tudomásom szerint a NAV érelmezésében a bitcoin követelésnek számít, márpedig akkor inkább akkor kerülhet a nyereség jóváírásra ha ebből a kereskedési ökoszisztémából már kikerült.

      Egyébként ez utóbbi számomra nem is igazán van jelentősége, mert (szinte) soha nem kereskedem crypto/fiat párokkal, de azért jó lenne tisztán látni mindenki számára.

      Ami viszont jó hír ha már erről beszélünk, hogy a 22% EHO jövőre 19.5%-re mérséklődik, hacsak az utolsó pillanatban (amire volt már példa) meg nem gondolják magukat.

     • Közben írtam már a 82%-ot. Magánszemélyes rész lezárva. Most kérdés, mi van ha vállalkozóként csináljuk ezt. Ekkor bevételnek minősül, rendes adózás esetén 9 vállalkozói SZJA-t és 15% SZJA-t kell fizetni. És itt van a 14% EHO 450.000 Ft-ig. Tehát így már csak 24-38% adót kell fizetni (szemben 30,34%-al). Tehát nagyobb tételben érdemes vállalkozáson keresztül (mint ha bányásznád és eladnád). Viszont ezen kár agyalni, mert számlát kéne kiállítani annak aki megvette tőled a coint. Ami elég lehetetlen. Szóval még mindig a legegyszerűbb magánszemélyként adózni. Bár nem tudom az mennyire valid, hogy ha pl coinbasenek adózól. Mert oda lehet regisztrálni cégként és utalnak ki céges számlára. Ha így valid akkor katásként el lehet számolni a bevételt ami már nagyon jó. Viszont ez csak bányászat esetén érdekes, mivel a megvett bitcoint nem számolhatod el költségként, mivel nem kapsz róla számlát. Viszont valahogy igazolnod kell, hogy te vettél bitcint. Szja 28. § szerint “bevételnek nem része a megszerzése érdekében a magánszemély által viselt szabályszerűen igazolt kiadás.”.

     • Érdekes egyébként, én ezt már nem tartom elfogadhatatlanul magas adónak, csak annyiban, hogy minden hasonló tevékenységből származó jövedelem ennél kedvezőbben adózik. Tehát ha egyszer eljutnak a szabályozásig, akkor esélyesebb, hogy ahhoz közelit majd, mint a mostani egyéb kategóriához.

      De tény, hogy legalábbis számomra ez a mostani valahol a határon van. Ha ennél sokkal több % lenne a teher akkor biza országot váltanék, hogy kedvezőbben adózhassak. Ha kevesebb minimum kétszer annyi nyereséget realizálnék a portfóliómból mint így fogok tenni.

      Aztán meglátjuk mi lesz itt 1-2 év múlva.

     • Viszont most találtam egy nagyon érdekes dolgot!!
      http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=9ea7d2dc30d5b95e2edef3e5444a8841a00fbcf6627e.e34KaxiLc3qMb40Rch0SaxuSbhz0?text=&docid=170305&pageIndex=0&doclang=HU&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=826258

      Ez az EUB ítélet kimondja, hogy a bitcoint és egyéb kripto valutákot devizának kell tekinteni. Ergó alkalmazható rá az árfolyamnyereség adózás. Ami meg így szól: “A valuták, devizák átváltásakor az árfolyamkülönbségből keletkező nyereség, ha az átváltás nem üzletszerű tevékenység keretében történik, adómentes jövedelem, egyébként ellenőrzött tőkepiaci ügyleti nyereség”. Az hogy magadnak átváltod az nem üzletszerű tevékenyéség! Tehát ha ezt az analógiát követjük, akkor a bitcoinból származó jövedelem adómentes!!!

     • Igen, többek között ezt is ignorálja a NAV. Javaslom nézd meg azt a videót a Blockchaineum-ról amit belinkeltem korábban ide, tényleg sokmindenre kitért az adószakértő, az egyik legjobb ilyen jellegű összefoglaló amit láttam, olvastam eddig a témában.

     • Igazából ez annyi, hogy ha megbüntet a NAV akkor bíróságra viszed az ügyet. És ott el kell fogadniuk az EUB ítéletet mint precedens. Ha meg nem akkor viszed ki az ügyet Strasbourgba. Ott meg ugyan ezt az ítéletet kell hozniuk. És azon túl, hogy megtarthatod a törvénytelenül követelt adót, még a perköltséget is megtéríti a nav.

     • Na igen, erre irtam korábban, hogy én is gondolkodtam ezen a fizetek ahogy én gondolom, majd ha megbüntetnek megyek a bíróságra megoldásért.

      Direkt emiatt kikértem egy nem kiptóval hanem kifejezetten adójoggal foglalkozó ügyvédi irodát akik rendszeresen kommunikálnak mint a NAV-val illetve képviselnek ügyfeleket velük szemben a bíróságon. A válaszuk az volt,hogy bíróság szinte mindig a NAVnak ad igazat ilyen ügyekben, utána lehet magasabb fokokra vinni, végül vagy győzől vagy nem, ha nem jön még az adóhátralék utáni 200% büntetőkamat.

      A magam részéről messzemenőkig támogatom, akár finanszírozom is hogy valaki ezt végigvigye és kiharcolja mindannyiunknak az igazát, de ez nem én szeretnék lenni.

      Ha valaki szívesen beleállna egy ilyenbe lépjen elő, nem tudom mennyi pénzt (és idő) végigvinni egy ilyet, de mondjuk 20 millió forintig hajlandó vagyok támogatni egy ilyen eljárást. Hajrá! 🙂

     • Pontosabban, most már 82%

     • jaja, 78% után 27%-ból csináltak 82% után 22%-ot, fő a változatosság alapon. Néha még most is megjelennek cikket adózás témában amik rosszul hivatkoznak erre olyan szinten megkavarták vele az embereket.

 22. Őszintén szólva, nem nagyon értem ezt az EHO-zást, aki ezeket mondja, legyen szíves pontosan hivatkozzon a forrásra, mire alapozva mondja ezt. A 15%-os adón kívül más fizetendő adó nincs.

  Ez egy régebbi cikk, de érthetően leírja, és ebből kikövetkeztethető:

  http://m.portfolio.hu/vallalatok/ezekre-figyelj-ha-keszited-az-adobevallasod.214010.html

  Jelezzétek, ha ez változhatott, de nem hiszem.

  Egyébként a 2016-ról készített adóbevallá kitöltési útmutatójából idézve, a 172-es sor leírása vonatkozik ide (Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem és adója, 124. oldal):


  Ellenőrzött tőkepiaci ügylet a befektetési szolgáltatóval, vagy annak közreműködésével –csereügyletnek nem minősülő – pénzügyi eszközre (ide nem értve a zárt körben kibocsátott értékpapírt), árura kötött ügylet, valamint a szolgáltatás keretében devizára/valutára kötött, pénzügyi elszámolással lezáródó azonnali ügylet, amennyiben az megfelel az ügyletre vonatkozó rendelkezéseknek.
  […]
  Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemnek minősül a magánszemély által kötött ellenőrzött tőkepiaci ügyletek alapján az adóévben elért, pénzben elszámolt ügyleti nyereségek együttes összegének (összes ügyleti nyereség) a magánszemélyt terhelő, az adóévben pénzben elszámolt ügyleti veszteségek és az ügyletkötéshez kapcsolódó, a befektetési szolgáltató által felszámított díjak együttes összegét (összes ügyleti veszteség) meghaladó része.
  Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó veszteségnek minősül az összes ügyleti veszteségnek az összes ügyleti nyereséget meghaladó összege. Lezárult ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek csak azt az ügyletet lehet tekinteni, amely esetében megtörtént a pénzbeli elszámolás.
  A jövedelem számításakor az összes lezárt ügyleti nyereség és az összes lezárt ügyleti veszteség összevetése alapján kell jövedelmet vagy veszteséget számítani.
  […]
  Értékpapírügylet és más, nem pénzügyi elszámolással lezárt (lejárt) ügylet esetén az ügylet eredménye (nyereség, veszteség) megegyezik az eladási árfolyamérték járulékos költségekkel csökkentett összegének (ügylet bevétele) a vételi árfolyamérték annak járulékos költségeivel növelt összegével (ügyleti ráfordítás) csökkentett értékével.
  Pénzügyi elszámolással lezárt ügylet esetén az ügylet eredménye (nyereség, veszteség) megegyezik a lezárt pozíció eredményének az ügyletkötéshez közvetlenül kapcsolódó költséggel csökkentett értékével.
  Befektetési szolgáltatónak minősül a befektetési vállalkozás, az árutőzsdei szolgáltató, a befektetési szolgáltatási tevékenységet folytató befektetési alapkezelő és hitelintézet, ideértve az előzőek által folytatott tevékenységnek megfelelő tevékenységet külföldi jog alapján jogszerűen folytató személyt is.
  Amennyiben 2016-ban elért – pénzben elszámolt – ügyleti nyereségei együttes összege több, mint az Önt terhelő – pénzben elszámolt – ügyleti veszteségei együttes összege, akkor e jövedelmét ennek a sornak a „d” oszlopában, a 15%-os adót pedig az „e” oszlopában kell bevallania.
  […]
  A jövedelmet és az adót a kifizetőnek minősülő befektetési szolgáltató által kiadott igazolás alapján Önnek kell megállapítani és megfizetni. Ha a bevétel kifizetőnek nem minősülő befektetési szolgáltatótól származott, vagy ha Ön az ügyleti ráfordítást saját nyilvántartása alapján állapítja meg, az ellenőrzött tőkepiaci ügylet(ek)ről a befektetési szolgáltató által kiállított bizonylatok (teljesítés-igazolások) vagy saját nyilvántartása alapján, az árfolyamnyereségre irányadó szabályokat is értelemszerűn figyelembe véve kell a jövedelmet megállapítani, az adóévről benyújtandó bevallásban bevallani, valamint az adót a bevallás benyújtására előírt határidőig megfizetni.
  Az ellenőrzött tőkepiacon értékesített értékpapírokból származó jövedelem megállapítására az árfolyamnyereségből származó jövedelemre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni”

  Ha nem így van, ha kérhetem, hivatkozással, idézettel cáfoljátok, ne csak dobálózzunk a hülyeségekkel össze-vissza.

  • Mellesleg érthető az adózási szabályokat kiötlők álláspontja arra vonatkozólag, hogy attól függetlenül valld be a nyereségeidet, hogy hazautaltál-e vagy sem, de most ezt vessük össze azokkal a kockázatokkal, amik a kriptótőzsdéket és a forexbrókereket övezik, ahol nem is biztos, hogy megkapod a pénzed ténylegesen, ahol valóban csak akkor hiheted el, hogy “nyertél”, és “megvan a pénz”, amikor a számládon landolt…
   Képzeljük el, főleg ilyen volatilitás mellett, hogy hatalmas nyereségeket realizálsz a pozíciózárásokkal (vagy a coinok visszaváltásával), de a tőzsdéd becsődöl, vagy a hazautalásod meg blokkolja, de te adózd le mondjuk 1M dollár nyereség 15%-át, ami 150 ezer dollár…
   Nekem pl. egy nullakilóméteres, nullatrédes számlám van beragadva az IronFX-hez, mert csődbe mentek. Na de ha nyertem is volna rajta akár csak 1 dollárt, a leírás szerint be kellene, h valljam. (Eddig a leírások szerint jártam el, de kriptókkkal kapcsolatban ezerszer meggondolnám, és meg is tudnám érvelni.)

   Ezek szabályozását újra kellene gondolnia a nav-nak.

   • Gondolom a világon mindenhol lemaradásban van az adóhatóság és úgy általában a pénzügyi szektor.

    Amíg Zsiday Viktor lufinak nevezi a Bitcoint, nem várhatunk a “szakértőktől” komoly sürgölődést. Egy könyvelő örül, ha az évente változó eseményeket követni tudja. A Bitcoinról már talán hallott, de görcsbe rándul a gyomra, ha az ügyfele ezzel jön.

    A legegyszerűbb személyesen beballagni a helyi Navhoz és megkérdezni. Felkészülve, hogy a légy zümmögése, a háttérben a papírok rendezgetése és heves sugdolózás fog hallatszani a kérdést követően.

    Én negyedéves bevallásról nem tudok – az cégeknél szokott lenni ÁFA témában. Nem lenne életszerű, hogy egy magánszemély ilyen gyakran foglalkozzon ezzel. Éves bevallás van, egyben kezelve pluszt, mínuszt.

    Igen, hatalmas a kockázat abban, hogy a nyereség leadózását követően bukik egy tőzsde, magával rántva az ott levő pénzt. De mint tudjuk, ez vadnyugat. Minden előnyével, hátrányával.

  • http://digitalcash.hu/2017/11/11/igy-adozz-bitcoinod-utan/
   https://youtu.be/N3eWiZ5oIA4?t=9247

   Csak hogy két forrást említsek akik a NAV hivatalos álláspontját tolmácsolták a kérdésben.

   Igen, egyetértek, teljesen abszurd az, hogy önálló tevékenység kategóriába sorolják. De attól még oda. Megkérdeztem egy kifejezetten ilyesmire szakosodott ügyvédi irodát is érdemes-e nem eszerint adózni, de azt mondták a bíróság szinte mindig a a NAV-nak ad igazat jogértelmezési vitába, majd ekkor bevillan egy 200% bírság is az adókülönbözet alapján.
   Innen lehet továbbvinni, a Kúria elé, ahol vagy lehet nyerni vagy nem.

   Én lennék a legboldogabb ha valaki akárhogy is, de megváltoztatná a NAV álláspontját a kérdésben, szivesen pénzelnék is ilyen irányú törekvéseket, de én magam nem szívesen játszanék ilyet, mert házhoz menni a lófaszért minősített esetének érzem.

   • vega

    Köszi, megnéztem az ide vonatkozó részeket, logikusnak tűnik így már az álláspont, de röhej valahol. Nyilván a bányászat v. a vállalkozási formában űzött tevékenység egy másik tészta, én itt kifejezetten a befektetési cállal vásárolt kriptók értékesítéséből származó jövedelmet érintő adózási elképzeléseket rosszallom.

    Viszont ennek a 15+22%-os értelmezésnek is van előnye, – az én értelmezésem szerint legalábbis – nevezetesen: elég adóznod akkor, ha “látható” lett a bankszámládon az ebből származó jövedelem – jövedelemnek ugyanis az ő értelmezésükben akkor számít ez a bevétel, amikor konkrétan fiatra váltottad, és az jóváírásként ( bevételként) a számládon landolt.
    (Most látom, h feljebb hasonlót írtál, szóval egyetértek).

    A 22% EHO “felárért” a mérleg másik oldalára azért ez így is lenne korrekt, de lehet, hogy csak “én akarom belelátni”. Ugyanis abszurd lenne jövedelemnek tekinteni még olyan állapotában ezt a jellegű bevételedet, ami még el sem költhető mondjuk fiatban (ha már az ő szemszögükből nézzük).

    Más lesz a helyzet azért majd, ha ezek a kriptotőzsdék is hatósági engedélyhez lesznek kötve, akkor szerintem ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősülhetne az egész, és akkor – szerintem – elég lenne a 15%. (Mellesleg: biztos, h nem ahhoz kötöttek már? Kína pl. leszabályozta már ,nem? Nem néztem utána, de fura lenne, ha az Egyesült Államokban sem tették volna meg még ezt).

    • Én legfőképp a felső határ hiányát hiányolom az EHOnak. Meg azt, hogy továbbra is küzdök azzal, hogy most mi is képezi az adóalapot. Az első belinkelt cikk alapján a 82%, mivel az EHO nem elszámolható. VIszont ha elolvasod a NAV önálló tevékenységről szóló kiadványát, ott azt mondja ez ilyenkor nem alkalmazható, viszont levonhatok 10% költséghányadot nem tételes elszámolás esetén.
     Most akkor vajon melyik? Vagy mindkettő? Vagy egyik se?

     Ezzel még megint futnom kell egy kört valakinél, mert erről egy random könyvelőt megkérdezek, a jövedelem forrása miatt csak bambán néz.

     Mindegy, majd lesz valahogy, nem adózni nem opció aki azt hiszi, hogy ez megoldható okosban az még nem keresett elég pénzt.

     Tutira nem esik egyik exchange se ellenőrzött pénzpiac kategóriába, ahhoz csomó mindennek meg kéne felelniük. Nem véletlen az se, hogy a legtöbb nem foglalkozik fiattal, már az is extrém mód negnehezíti és megdrágítja az exchange indítását, fenntartását.

     Ráadásul hiába lenne egy-egy ilyen exchange, a crypto nem ilyen “tiszta”. Szinte kizárt dolog, hogy aki csak néhány hónapig foglalkozik ezzel ne fusson bele olyan szituációba, amihez pont másik exchange kell mit amit épp használ vagy épp tőzsde se (OTC trade, ICOk, stb).

  • Fene, válaszoltam, de úgy tűnik ha link van benne nem kerülhet ki moderálás nélkül. Itt a szövege:
   ———–
   link1
   link2
   Csak hogy két forrást említsek akik a NAV hivatalos álláspontját tolmácsolták a kérdésben.
   Igen, egyetértek, teljesen abszurd az, hogy önálló tevékenység kategóriába sorolják. De attól még oda. Megkérdeztem egy kifejezetten ilyesmire szakosodott ügyvédi irodát is érdemes-e nem eszerint adózni, de azt mondták a bíróság szinte mindig a a NAV-nak ad igazat jogértelmezési vitába, majd ekkor bevillan egy 200% bírság is az adókülönbözet alapján.
   Innen lehet továbbvinni, a Kúria elé, ahol vagy lehet nyerni vagy nem.
   Én lennék a legboldogabb ha valaki akárhogy is, de megváltoztatná a NAV álláspontját a kérdésben, szivesen pénzelnék is ilyen irányú törekvéseket, de én magam nem szívesen játszanék ilyet, mert házhoz menni a lófaszért minősített esetének érzem.
   ———–
   A két linkelt forrásból az egyik a digitalcash november 11-i cikke volt a témában, a másik a blockchaineum konferencia live feedjenek 2 óra 34 percnél kezdődő előadása

   • Nem tudom, hogy rám válaszoltál -e, de a linkek nem jöttek át, dobd át légyszi újra.

    Nem akarok bántó szavakat használni senkire, de attól még, hogy az ügyvédi irodák mit mondanak még nem veszem készpénznek, mindennek érdemes saját magunknak is utána járni. (Őszintén, egyáltalán magáról a jog világáról is hosszasan lehetne beszélgetni, hogy pl. miért értelmezési kérdés egyáltalán egy ilyen, amit feketén-fehéren meg lehetne fogalmazni…De tekintettel arra, hogy többségük pont a reáltudományokban volt nagyon gyenge az iskolában, semmin sem csodálkozom, a törvényeken sem, hogy olyanok, amilyenek. Na talán majd a smart contractok és a jog algoritmizálása, amiről Csaba mesélt egyszer, rendet vágnak köztük is 🙂

    A blockchaineum konferenciáról, amennyit láttam belőle, ugyanez a véleményem.
    (Az adózási részeket nem hallottam.)

    Tudom ,hogy nagyon furcsa, amit mondok, de attól még, hogy előad valaki valamiről, még egyáltalán nem biztos, hogy értője annak, amit mond 🙂 Ez nekem egy nagy AHA-élmény volt az életemben 🙂 Ha valaki dörgedelmeset állít, hivatkozza le, érvelje meg, ne a mesét mondja. Félre ne értsd, nem állítom, hogy nem mondhatott jót, vagy nem a mestere annak, amiben felszólalt. De keményen vizsgáztatni kell mindent, nem elfogadni, beszedni, benyelni. Rengetegen mismákolnak és tetszelegnek szakértő-fényben, közben meg nincs előtted még 3 lépéssel sem a témában, vagy saját maga utána sem járt.

    Két ilyen terület biztos van: a pénzügy és a jog.
    Itt erősen vizsgáztatni kell mindig azt, ami elhangzik (tanácsadótól, egyebektől…)

  • A kriptotőzsdék nem tartoznak az ellenőrzöttnek minősülők közé.

  • Nekem az jött le a Blockchaineum – DR. VÁGYI FERENC RÓBERT MOKLASZ Vice President előadásából, hogy Navnál sem tudják, hogy ez az egész etpü vagy sem.
   https://www.youtube.com/watch?v=N3eWiZ5oIA4&app=desktop
   2:35:00 – tól

 23. Nem ellenőrzöttek, persze, mert – ahogy Cryptopresence is írta – “a világon mindenhol lemaradásban van az adóhatóság és úgy általában a pénzügyi szektor.”
  Mint mindig, mindenben.
  Ezt nem hibájukként hozom fel, jellegéből adódik a dolog.
  Annyira új az egész, de talán majd most változhat.

  Mindenesetre a forexbrókeres ügyleteimnél én így adóztam, és jelen helyzetben is ezt tartom leginkább megfelelőnek rá, a fent idézettek miatt, amíg nem lesz egyértelműbb, hogy hogyan is kellene.

  Más kérdés, hogy egyelőre nekem nincs mit bevallanom,
  mert az egésszel szeptembertől kezdtem el nulláról foglalkozni,
  és mire értékelhető szintre jutottam és eszméltem, addigra meg már vissza sem nézett a BTC oda, ahol én be szerettem volna szállni :))
  (Az utolsó ilyen pillanat 6600-on volt – a részemről.

  Forexbrókeren keresztül, cfd-n keresztül mókáztam eddig ETH-val, meg DASH-sel, de az meg kiszedte a nullába húzott pozijaimat a szerdai leszúrásnál 😀

  Úgyhogy most boldogan nézem a robogó árfolyamokat,
  és még csak azt sem tudom eldönteni, hogy melyik tőzsdére lépjek még fel, ami megbízható. 🙂 A Bitfinexet profinak tartom, de ismertek a kockázatai + nem tudom, ha lesz valami a koreai térségben, akkor pláne érdemes-e bármit rájuk bízni.
  A bittrex is szimpatikus volt a felülete alapján, de ott meg számlákat blokkolnak … szóval remek 🙂

  • “még csak azt sem tudom eldönteni, hogy melyik tőzsdére lépjek még fel, ami megbízható.”

   Amit javasolni tudok: Coinbase + GDAX.
   Itthonról EUR-t tudsz küldeni SEPA-val. 1-2 nap alatt ott van. Sőt, mostanában vezetik be az “instant” sepát. 10 perc. Vagy másodperc? Onnantól gyorsabb lesz, mint a Bitcoin Cash. Hehe. 🙂

   Coinbase-ről pedig átküldöd GDAX-ra. Ott olcsón lehet adni, venni.
   GDAX-ról a hatalmas kínálatból (BTC, ETH, LTC) vett coint ingyen tudod bárhova küldeni.

   Én már próbáltam többször is ki-be utalni. Simán ment kisebb, nagyobb összegekkel, coinokkal. A 10e eurós napi limitemet simán megemelték 50e-re, csak meg kellett magyarázzam, hogy lécci, lécci és kb. 5 percen belül emeltek.

   • Köszi a tippeket. 🙂
    És IOTA-val, SONM-mel, bármi mással te hol kereskedsz? Hol veszel bármi mást?

    Lehet, h láma a kérdés, de nem tudom miért használjak egy GDAX-ot, kvázi közbülső lépésként, ha a legtöbb tőzsdére tudok fiatot küldeni, és onnan venni bármit, a GDAX-on pedig nem.

    Nekem jobban tetszik valamiért fiat-crypto viszonylatban megoldanom a tranzakciókat, mint crypto-crypto viszonylatban (nem tudom miért, egyelőre így érzem), emiatt kérdezem.

    • Mást most már nem használok. Nekem a nyár-ősz a tanulással telt és rájöttem, hogy csak a Bitcoin. Aki ért hozzá, sokat tud keresni egy LTC, BCH, Dash, egyéb emelkedéssel. De nekem ehhez nincs erőm. Az ICO-kat is abbahagytam. Semmi garancia arra, hogy jó lesz a cég és megy fel a coin. Most a LEAP nagyon ígéretes, pre-sale van éppen, csakhogy jövőre lesz a sima ICO, addig állna bent a pénzem, utána kerül forgalomba. A Bitcoin meg közben felmegy háromszor – vagy le kétszer. 🙂 De azt a többi kis-nagy altcoin is meg szokta érezni.

     SEPA utalgatás Krakennél van még. Másról nem tudok, de biztos létezik.
     GDAX-on veszel Bitcoint, azt ingyen átutalod mondjuk a Bitfinexre, Bittrexre és ott már tengernyi altcoin van.

     Csak ugye most a tether aggodalom miatt pont ezek reccsenhetnek meg bármelyik pillanatban. A Bitfinexed nevű twitter felhasználó nagyon komolyan nyomatja a világvégét. Biztos van valami alapja. Talán jobb ha túl is leszünk rajta, szűnjön meg a tether és új levegőt véve mehetnénk tovább. De nagy a gyanúm, hogy maradni fog még jó ideig, mert komoly igény van rá. Esztelenül tolja bele mindenki a pénzt. Valakinél ott fog maradni a tether, amikor leáll a műsor.

    • Igazából két kategóriára oszthatod az exchangeket. Az egyik csoportba azok kerülnek akik foglalkoznak fiattal, vannak ilyen be- és kifizetési opciók, illetve crypto/fiat kereskedési párok. Ugyanakkor ezeken az exchangeken jellemzően kevés altcoin van. Ilyen a Bitstamp, Kraken, Gdax, Bitfinex.

     A másik kategóriába a fiattal egyáltalán nem foglalkozó exchangek vannak, viszont jellemzően ezeknél van jóval több altcoin listázva. Ilyen a Bittrex, Poloniex, Binance és millió másik.

 24. A linkelt videoban beszél a kedvencetek 😀 https://youtu.be/he6Z-IMFQDQ?t=2672
  Amúgy átgondolva, theter végül is olyan mintha USD-t csinálna, fejükre lesz koppintva, csak idő kérdése.

  • ma 00h után lett 25millio érkezik még 25millio.. több pénzből többet lehet költeni 😀

   • Tether-re gondolsz, ugye?
    Én ezt továbbra sem értem.
    Jön valaki a tőzsdére. Hoz valamit. Dollárt, Eurót, Bitcoint. Odaadja a Bitfinexnek és cserébe kap Tethert. Vagy egy másik júzernek adja, eltrédeli és kap tethert.
    Eddig mi a gond? Azon kívül, hogy a tether bármikor összeomolhat és akinél USDT van, az megszívta. Mert vagy van mögötte valós USD vagy nincs. Ezt vitatja most a közösség.
    De mégsem a semmire adják ezeket ki. Valamit kapnak érte.
    Esetleg az a csavar, hogy:
    – Elkészül a tether
    – A Bitfinex odaadja valakinek valódi dollárért
    – A valódi dollárt pedig beteszi a már eladott tether mögé

    Ebben az esetben a semmiből jön létre a pénz és csak utólag kerül mögé a valódi pénz.

 25. jaja, usdt-re gondoltam. Az az érdekes miért nem lehet leállni, tudják hogy nagy a figyelem emiatt, valószinü a nővekvő crypto piac igényli a növekvő usdt mennyiséget, és lehet semmi gond nincs, már nem lehet leállni ezzel. majd lesz fedezet ha eladják az usdt-ért megvett coint rendes fiatért, az emberek így is bíznak benne. Szerintem a kormányzat fog stopot rakni erre pont a neve miatt – szvsz

  news: https://tether.to/announcement/

  • miért nem lehet módositani.. :/ 😀 nem news.. Amit írnak a honlapjukon fedezet témában, az bizalmi kérdés, ettől még megy tovább minden, rakat ember nem tudja ezeket az infokat, nyár elején volt téma erről? nem volt para emiatt. sokan azt hiszik ez igazi $, nem is sejtik hogy belenyulhatnak az árfolyamba.. Valaki itt írta hogy tökeátttéel komoly poziciót lehet megjátszani ha ismert az árfolyam iránya. Úgy is lehet nézni hogy bányásszák, és x blokk jutalom milliókban mérhetó 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *