Itt a Byzantium! Az Ethereum új korszakba lépett

Képzavarral élve Bizáncot már bevették az Éter hívők és már csak Konstantinápoly választja el őket a nagyvilágból, ha az is ‘elbukik’, akkor tényleg semmi sem tudja megállítani az Ethereumot…
Ma – hazai idő szerint – valamikor fél 8 körül sikeresen aktiválódott a byzantium hardfork a 4,370,000-es blocknál, ezzel hivatalosan is lezárult egy lassan másfél éve húzódó történet, mely eredetileg valamikor tavaly nyárra lett volna tervezve, de a TheDAO botrány miatt bekövetkezett hardfork (ETH, ETC szétválás) jelentősen visszavetette mind a fejlesztést, mind a fejlesztők kedvét annak kapcsán, hogy siessenek a releassel. A sikeres hard-forkot követően (az https://ethstats.net információ alapján) a hálózat nagy része zökkenőmentesen átállt az új forkra. Alig néhány node ragadt a 4,369,999-es blockon, de azok egy része is már elkezdte behozni a lemaradást.

A ma megjelent upgrade és hard-fork az eredeti “Metropolis” koncepció első felét tartalmazza, amiről korábban már számos esetben írtam itt a blogon. Viszont címszavakban megemlékeznék a fontosabb újdonságokról:

 • Az Ethereum Ice Age előkészítéseként megtörtént a block reward csökkentése 5-ről 3 Etherre.
 • A block reward kompenzációja érdekében máris elindult a blocking time csökkentése, amihez az algoritmus éppen most hangolja a difficulty értékét. A difficulty eddig 3,5%-ot csökkent, amivel az elmúlt 40 block átlagos blocking timeja be is zuhant 16-18 másodperc körülre.
 • Implementálásra került az EIP 197 és 196 melyek segítségével végre lehetőség nyílt a zk-Snarks és hasonló un. zero-knowledge elvű shielded tranzakciók bonyolítására. Ennek lényege, hogy úgy lehet Ethert küldeni a hálózaton keresztül, hogy sem annak összege, sem a küldő és a fogadó address nem kerül felfedésre, mégis teljes mértékben lezajlik a double-spending protection.
 • Főleg a smart contract fejlesztők fognak nagyon örülni végre a REVERT opkódnak és a tx receipts fejlesztésnek, melyek abban segítenek, hogy a fejlesztők értelmes hibaüzeneteket kaphassanak ha egy-egy smart contract hibára fut. Előbbi főleg az “InsufficientGas” típusú üzeneteknél releváns.

Az árfolyam 4%-os felszúrással jutalmazta a sikeres hard-forkot. Jelenleg 349 dollárnál jár, ahol ezt megelőzően legutóbb szeptember elején járt. Persze így fél órával a sikeres aktiválást követően még balgaság lenne bármilyen következtetést is levonni, ezért nem írom le ide, hogy még idén 600, jövőre pedig négy számjegy… Uppsz.

Bookmark the permalink.

19 Comments

 1. Biztonságos most már tőzsdéről tárcába kiutalni az ETH-t?

  Nagyon jó érzés tapasztalni, hogy nem a Bitcoinnak kell ezt a harcot megvívnia egyedül. Most már vannak segítői.
  Abszolút nem ellenfeleket látok az altcoin-okban. Minél több sikeres alt létezik, annál erősebb lesz a közösség.

 2. iETH-ról kevés helyen olvastam, hivatalos twitteren nem is láttam. Ez vmi scam vagy pedig tényleg drop? Itt is úgy van, hogy ahány eth van a walletben, úgy jár jutalom, vagy csak a 7k felhasználónak osztják szét arányosan?

 3. A címből hiányzik egy “z” betű: ByZantium 🙂

 4. Ugyan a reward 3-ra csökkent, de ez így is 25%-os reward növekedés. Ráadásul jelen állás szerint a difficulty bomb 1 évvel késleltetésre kerül, jelentősen kitolva ezzel az Ice Age bekövetkeztét, ezzel együtt borítékolva, hogy a PoS átállás sem mostanában lesz.

  • Ami azt sejteti, hogy nem várható az ETH komoly áremelkedése?

   • Az üveggömböm otthon felejtettem, de azt gondolom, hogy ez nem jelenti azt, hogy az ár ne követné tovább a piaci növekedést. Pont a PoS bevezetése az, ami szerintem egy időre hazavágta volna az árfolyamot. A reálreward növekedés miatt nyilván áramlik majd be hashpower a rendszerbe, ami megfékezi a növekvő kibocsátás esetleges inflációs hatását. Különben is most mennek felfelé maguktól is az árfolyamok, bár a BTC várakozások amúgy nem kedveznek az altoknak.

    Azt meg hogy a Bitcoin fork hogyan rángatja meg az árfolyamot még nem igazán lehet megmondani, de nyilván az ETH-t is magával fogja rántani valamerre. A változással viszont vége lesz a mostani alt kiárusításnak.

 5. Bocsánat, tudom, hogy nem a témába vág, de tudna esetleg valaki ajánlani egy megbízható offline ethereum walletet ? Köszönöm, és elnézést az offért.

 6. És Valaki tud megbízható fork után is jól működő mobil Ether tárcát utalás céljából? Eddig az Etherwalletet használtam de nem nézem ki belőle, hogy már frissült, olyan kis egyszerű. Vagy használjam a Jaxx-ot? Abba eg ha jól emlékszem az nem volt szimpatikus hogy rötön a privát kulcsot kéri..Bár előbb utóbb mindnek meg kell adni, ha akar az ember tranzaktálni..itt jut eszembe, hogy a papír tárcák elvileg nagyon biztonságosak..csak épp nem tudom, hogy van-e esélye, hogy lelopkodja valami program az elkészített tárcák kódjait? Vagy védve vannak ez ellen? Elég kézzelfogható támadásnak tűnik sajnos..Ha meghekkelnek egy ilyen oldalt, akkor arathatnak,de remélem nem ilyen egyszerű ez..Szóval mobilban mi a legjobb? Szerintetek érdemes egyáltalán BTC-re cserélni az Ethert most? Gondolom most jó ideig minden BTC-ről szól majd, aztán ha lemegy a HF sikeresen északnak megy az ár. De előtte gondolom nyomnak egy kis hisztit, hogy leverjék az árakat..Ether árfolyamreakciója (a nudli) elég bosszantó azért, nem értem hogy a manóba nem reagált jobban pozitív irányban..Lehet a legjobban akkor jár az ember ha meg sem próbál hullámról hullámra ugrálni, mert csak magát szívatja hosszabb távon és a lefele hullámokra ugrik rá..NEO-tól várható valami a kongresszust figyelembe véve? Minden ötletelést szívesen veszek, nem nagyon tudom most mi legye a vízióm. 🙂

 7. valaki el tudná mondani, hogy hogyan lehet a legkönnyeben a bitcoin gold airdroppot behúzni?
  esetleg valamelyik tőzsde, vagy csak privát tárca, ha tárca akkor melyik?

 8. köszönöm a válaszokat

 9. Az eth ára vajon miért esik?Csupán azért, mert btc-be nyomják át az emberek a casht, vagy van vmi más gond is az ether háza táján. Tudtok valamit?

  • Rossz idők járnak az altokra. BTC be megy a pénz. Amikor onnan kiveszik, úgy tűnik, fiatba pakolják és nem vissza altokba. Érdekes lesz okt. 25 után mi jön. Elvileg esnie kellene a Bitcoinnak (szerintem nem fog jelentősen) és emelkednie az altoknak.

   • Én is azt remélem,hogy a Bitcoin ára nem esik majd sokat a fork után. Ethert meg talán most lenne érdemes venni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *